Επιλογές που δυσκολεύουν τους εφήβους και τρόποι να τους βοηθήσετε κουβεντιάζοντας

Ο ρόλος του γονέα είναι ιδιαίτερα απαιτητικός και πέρα από τις αμέτρητες καλές στιγμές, συνοδεύεται και από πολλές προκλήσεις. Ειδικά κατά την περίοδο της εφηβείας, τα παιδιά αφήνουν πίσω τους την παιδική ηλικία και κάνουν τα πρώτα τους δειλά βήματα προς τον ενήλικο κόσμο. Είναι λοιπόν γεμάτα ερωτήματα και πολλά από αυτά δυσκολεύονται στις αποφάσεις τους.

Αν λοιπόν έχετε και εσείς εφήβους στο σπίτι και θέλετε να είστε δίπλα τους σε κάθε τους προβληματισμό, συνεχίστε να διαβάζετε. Σε αυτό το άρθρο σας παρουσιάζουμε κάποιες από τις επιλογές που δημιουργούν δυσκολίες κατά την εφηβική ηλικία και τρόπους να τις κουβεντιάσετε αποτελεσματικά. Πάμε να τις δούμε!

Σπουδές

Τα παιδιά, από μικρή ηλικία, καλούνται να βρουν το επάγγελμα που τα ενδιαφέρει και εν συνεχεία να “κλειδώσουν” μία θέση στη σχολή που θα τα εκπαιδεύσει κατάλληλα. Αυτό πολλές φορές τους γεμίζει με άγχος και πίεση, καθώς η πλειοψηφία δυσκολεύεται να επιλέξει αυτό που πραγματικά επιθυμεί. Φυσικά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιλογή του αντικειμένου των σπουδών, ναι μεν είναι μία πολύ σημαντική απόφαση, αλλά δεν είναι κάτι μόνιμο. Είναι λοιπόν αρκετές οι περιπτώσεις νέων που έχουν σπουδάσει κάτι συγκεκριμένο, αλλά στην πορεία διάλεξαν ένα τελείως διαφορετικό εργασιακό μονοπάτι.

Ως γονείς, σας συμβουλεύουμε να είστε πάντα δίπλα στα παιδιά σας, να τους μιλάτε ανοιχτά και να τα βοηθάτε στον σχεδιασμό των σπουδών. Μία καλή ιδέα είναι να αξιολογήσετε τα ενδιαφέροντά τους και στη συνέχεια να δείτε προγράμματα σπουδών που ταιριάζουν σε αυτά. Είτε πρόκειται για κάποιο δημόσιο πανεπιστήμιο, είτε για κάποιο ιδιωτικό, όπως είναι το Mediterranean College, οι επιλογές είναι πολλές και χρειάζονται έρευνα και μελέτη.

Σχέσεις

Είναι γεγονός ότι εφηβεία και αυξημένες ορμόνες πάνε μαζί, συνεπώς είναι αρκετές οι φορές που τα παιδιά δυσκολεύονται στις διαπροσωπικές τους σχέσεις. Οι έφηβοι, συχνά, περνούν φάσεις αμφισβήτησης, χαμηλής αυτοεκτίμησης και έλλειψης αυτοπεποίθησης, και έτσι δεν είναι ικανοί να δημιουργήσουν υγιείς δεσμούς.

Για αυτόν τον λόγο, σε πολλές περιπτώσεις εναντιώνονται, ειδικά στους οικείους τους. Είναι απαραίτητο λοιπόν να παρατηρείτε όλες τους τις συμπεριφορές και να αποτελείτε δεκανίκι για αυτούς. Αν αυτό σας δυσκολεύει, μπορείτε να ζητήσετε τη βοήθεια ειδικού, όπως είναι οι ψυχολόγοι της ηλεκτρονικής πλατφόρμας ClicktoTherapy, και να χτίσετε, από την αρχή, σχέσεις εμπιστοσύνης.

Δραστηριότητες

Είναι πολύ σύνηθες τα παιδιά στην εφηβεία να μην είναι πολύ παραγωγικά και να σταματούν δραστηριότητες που μέχρι πρότινος απολάμβαναν. Μπορεί λοιπόν να έχουν χαοθεί από το αυξημένο διάβασμα, ή απλά να έχουν πια διαφορετικά ενδιαφέροντα. Είναι σημαντικό να αναγνωρίσετε τους λόγους που οι έφηβοί σας σταμάτησαν να ευχαριστιούνται το αγαπημένο τους χόμπι και να προσαρμοστείτε στις νέες συνθήκες.

Πρέπει συνεπώς να είστε ανοιχτοί και να παροτρύνετε συνεχώς τα παιδιά σας, δίνοντάς τους νέες ιδέες. Συζητήστε μαζί τους και βρείτε τις ιδανικές δραστηριότητες, που όχι μόνο θα τα ενισχύσουν με δεξιότητες, αλλά θα τα κάνουν να νιώθουν πραγματικά όμορφα.

Συνήθειες

Οι έφηβοι, καθώς μεγαλώνουν, αρχίζουν να αποκτούν αυτονομία και έτσι απομακρύνονται συνειδητά από το οικείο περιβάλλον τους, το οποίο είναι (συνήθως!) γεμάτο με κανόνες και υποχρεώσεις. Αρχίζουν λοιπόν να αποκτούν ορισμένες κακές συνήθειες, όπως είναι η κακή διατροφή, η έλλειψη ύπνου κ.α., καθώς αρχίζουν να κάνουν την πρώτη τους επανάσταση.

Στην περίπτωση δε που η παρέα τους είναι επιρρεπής στις ανθυγιεινές επιλογές, τότε μπορούν και αυτοί με τη σειρά τους να επηρεαστούν. Πρέπει λοιπόν να μπορείτε να δείτε αυτές τις αλλαγές στη συμπεριφορά και να κουβεντιάσετε μαζί τους. Τα παιδιά σας έχουν μεγαλώσει και έτσι ακριβώς πρέπει να τους φέρεστε. Είναι ισότιμα μέλη της οικογένειας και είναι απαραίτητο να λαμβάνονται σοβαρά υπόψη τα συναισθήματά τους.

Ολοκληρώνοντας, μόλις είδαμε κάποιες επιλογές που κάνουν τη ζωή των εφήβων δύσκολη. Να θυμάστε! Το κλειδί όλων των καλών σχέσεων είναι η επικοινωνία. Μιλήστε λοιπόν με τα παιδιά σας και βοηθήστε τα στο ταξίδι προς την ενηλικίωση!