Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν οι εκδηλώσεις αδελφοποίησης eTwinning του ΔΙΕΚ Πάτρας με το ΔΙΕΚ Θέρμης Θεσσαλονίκης. Οι εκδηλώσεις έγιναν στην Πάτρα, την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019 και την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019.
Αρχικά, έγινε η υποδοχή της 14μελούς ομάδας που αποτελείτο από το Διευθυντή του ΔΙΕΚ Θέρμης κ. Καταβέλο Αντώνη, τις εκπαιδεύτριες κ. Διχάλα Γιούλη και κ. Φυτιάνου Σοφία, καθώς και τους 11 καταρτιζόμενους/ες. Εξ’ αυτών, έξι άτομα ήταν από το τμήμα Υποκριτικής Τέχνης Θεάτρου – Κινηματογράφου, 3 άτομα ήταν από το τμήμα Εφαρμοσμένες Τέχνες Χορού και τέλος 2 άτομα ήταν από το τμήμα Τεχνικός Μαγειρικής Τέχνης – Αρχιμάγειρας (Chef).
Την Πέμπτη 4 Απριλίου 2019 στο αμφιθέατρο του ΔΙΕΚ Πάτρας οι καταρτιζόμενοι και οι καταρτιζόμενες του τμήματος Υποκριτικής Τέχνης Θεάτρου – Κινηματογράφου τραγούδησαν τα τραγούδια: “Ήταν καμάρι της αυγής”, από το ματωμένο γάμο του Λόρκα σε μουσική του Χατζηδάκη και σε απόδοση στίχων του Γκάτσου. “Το τανγκό της Νεφέλης” σε μουσική Λορένα Μακ Γκενιτ και σε στίχους της Χάρις Αλεξίου. “Ο Κεμάλ”, σε στίχους του Γκάτσου και σε μουσική του Χατζιδάκι.
Επίσης παρουσιάστηκε το θεατρικό έργο με τίτλο “Ο πτηνέμπορας” του Καρλ Βαλεντίν σε μετάφραση Πέτρου Μάρκαρη.
Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2019 έγινε η επίσημη εκδήλωση στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο της Πάτρας, στο πλαίσιο του προγράμματος eTwinning που αφορά στην συνεργασία μεταξύ του ΔΙΕΚ Πάτρας και του ΔΙΕΚ Θέρμης Θεσσαλονίκης.
Ο Διευθυντής του ΔΙΕΚ Πάτρας κ. Κατσώνης Νικόλαος απηύθυνε χαιρετισμό στους παρευρισκόμενους από την Πάτρα όπως και στους επισκέπτες και συνεργάτες από το ΔΙΕΚ Θέρμης και τόνισε την αξία των εκπαιδευτικών συμμαχιών στα ιδρύματα κατάρτισης. Επίσης παρέδωσε αναμνηστικά δώρα στον Διευθυντή του ΔΙΕΚ Θέρμης κ. Καταβέλο Αντώνιο και στους επισκέπτες Εκπαιδευτές κ. Φυτιάνου Σοφία, κ. Διχάλα Γιούλη και κ. Παλησίδη Γεώργιο.
Επίσης συνοπτικό χαιρετισμό απέδωσαν οι υποδιευθυντές του ΔΙΕΚ Πάτρας, ενώ ο υποδιευθυντής Α’ κ. Γιωτόπουλος Γεώργιος στην παρουσίασή του, τόνισε τη σημασία της διαδικτυακής συνεργασίας μέσω eTwinning.
Ο κόσμος αγκάλιασε την εκδήλωση και γέμισε την αίθουσα τελετών του Αρχαιολογικού Μουσείου. Ο χώρος της εκδήλωσης ήταν ο πλέον ενδεδειγμένος καθώς το μουσείο είναι ένα κόσμημα για την πόλη και παρέχει όλες τις απαραίτητες ανέσεις για την φιλοξενία και διαδραστικότητα των επισκεπτών.
Η δράση αυτή είχε μεγάλο ενδιαφέρον όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, γιατί απέδειξε στην πράξη την δυνατότητα συνεργασίας μεταξύ Εκπαιδευτικών Φορέων με στόχο την ανάπτυξη του ομαδικού πνεύματος και της κριτικής σκέψης και την εν γένει βελτίωση της εκπαιδευτικής διαδικασίας και συνεργασίας. Ακόμα μέσα από τις πολιτιστικές συνεργατικές δράσεις, όπως ο χορός και το θέατρο, που με μεγάλη επιτυχία έφεραν εις πέρας οι σπουδαστές υποκριτικής και χορού και από τα δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα, προωθούνται διαχρονικές αξίες που στοχεύουν στην ανάδειξη του πολιτισμού την επικοινωνία και την ομαδική καλλιέργεια των σπουδαστών, με τελικό στόχο την ανάπτυξη της κοινωνίας.
Επίσης στο μπουφέ στο νέο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών οι καλεσμένοι μοιράστηκαν γεύσεις Θεσσαλονίκης και γλυκά της Πάτρας.
Η θεατρική δράση εστίασε στην θέση της γυναίκας και σε θέματα βίας και ρατσισμού, που δυστυχώς εμφανίζονται και στην σύγχρονη κοινωνία μας.
Η εκδήλωση αυτή είχε μεγάλη απήχηση και θα είναι βέλτιστο να συνεχιστεί και με άλλες δράσεις και βέβαια να αποτελέσει οδηγό και για άλλους φορείς να πράξουν το ίδιο, γιατί οι συνεργασίες αποτελούν την βάση για την πολυεπίπεδη ανάπτυξη των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων και της κοινωνίας σε όλες τις εκφάνσεις της ανθρώπινης δραστηριότητας.
Τα πρότζεκτ που πραγματοποιούνται κατά το ακαδημαϊκό έτος 2018 – 2019 μεταξύ του ΔΙΕΚ Πάτρας και του ΔΙΕΚ Θέρμης τα οποία συντονίζουν οι Διευθυντές των δυο ΔΙΕΚ και ο υποδιευθυντής Α του ΔΙΕΚ Πάτρας και στα οποία συμμετέχουν εκπαιδευτές και καταρτιζόμενοι και των δύο ΔΙΕΚ, είναι τα εξής:
1. «Dancing our names» με τις εκπαιδεύτριες χορού κ. Γιούλη Διχάλα και κ. Αθανασοπούλου Τζούλια. Οι καταρτιζόμενες που συμμετείχαν ήταν οι: Καμπά Σωτηρία, Κούρτογλου Μιχαέλα, Τλούπα Μαρία, Θεοδωροπούλου Ευανθία, Μοσχονά-Καρβέλα Αθηνά, Νταβατζή Κατερίνα. Πρόκειται για μια χορευτική – χορογραφική συνδιαλλαγή βασισμένη κυρίως στον αυτοσχεδιασμό, με σκοπό την δημιουργικότητα και ευρηματικότητα στην κίνηση.
2. «Μονολογικά και διαλογικά μέρη με θέμα τον φεμινισμό και τον αντιφεμινισμό στην ελληνική και στην παγκόσμια δραματουργία» με τους εκπαιδευτές, κ. Σοφία Φυτιάνου – Ηθοποιός, Σκηνοθέτης, Καθηγήτρια Δραματικής Τέχνης και τον κ. Θανασούλα Ανδρέα – Θεατρολόγος, Καθηγητής Δραματικής Τέχνης. Οι καταρτιζόμενοι που συμμετείχαν ήταν οι: Aγγελούδη Ελένη, Βαλσαμίδης Δημήτρης, Διγενή Ελένη, Θρήσκου Δήμητρα, Ισαακίδης Γιώργος, Κούλελη Μαρία, Μιτιτανίδης Παναγιώτης, Γάτσου Ανδρομάχη, Γεωργάκη Αθηνά, Δερτιλή Φιλιώ, Ευσταθίου Χρυσαλένα, Καλατζής Νικόλαος, Λαγωγιάννης Αδάμ, Μίγκος Ευάγγελος, Παπανικόλα Χριστίνα, Σολωμού Ελένη. Στο θεατρικό έργο αναπτύχθηκε το θέμα “Φεμινισμός και πατριαρχία”, μέσα από μια ιστορική αναδρομή του φεμινιστικού κινήματος από το πρίσμα της λογοτεχνίας.
3. «Εδέσματα από πιστοποιημένα προϊόντα της Ευρωπαϊκής Ένωσης στα παραδοσιακά καταστήματα εστίασης με μοντέρνες τεχνικές παραγωγής και food pairing με τοπικούς οίνους. Οι ταβέρνες της Θεσσαλονίκης και της Πάτρας» με τους εκπαιδευτές, κ. Γιώργο Παλησίδη Καθηγητή Γαστρονομίας – Τουρισμού, κ. Σίνου Μαρία, κ. Παπαθεοδώρου Αθανάσιο, Μακρή Βασιλική.
Οι καταρτιζόμενοι που συμμετείχαν ήταν οι: Τσιβιρλή Βασιλική, Κακούτη Μαρίνα, Αλεξανδροπούλου Χρυσάνθη, Βαλίδου Σοφία, Γιαννικοπούλου Πολυξένη, Δροσοπαναγιώτη Μαρία, Ζυλαλάι Ιωάννα, Καραχάλιου Ζέτα, Καλογεράκης Κωνσταντίνος, Κατσούλη Ελένη, Κιούκη Άννα Μαρία, Κουλούρη Ευσταθία, Λούπη Βασιλική, Μπαρούχου Μαρία, Πανούτσου Αφροδίτη, Δημητρόπουλου Νικολίτσα, Μπεζάτη Ελένη, Μαρινάϊ Βέρα, Παπαϊωάννου Μαρία, Παπαχρήστου Αργυρώ, Τσαγκαράτου Νικολίτσα
Στο μεταξύ το Σάββατο 6 Απριλίου 2019, οι επισκέπτες από τη Θεσσαλονίκη περιηγήθηκαν στην πόλη, επισκέφτηκαν τον Ι.Ν. του Πολιούχου Αγίου Ανδρέα και την Αχαΐα Κλάους, ενώ γευμάτισαν σε παραλιακό εστιατόριο στα Βραχνέικα και την Κυριακή 7/4 ξεναγήθηκαν στο Ρίο.
Συνέντευξη από το Διευθυντή του ΔΙΕΚ Θέρμης κ. Καταβέλο Αντώνη πήραν οι σπουδαστές του τμήματος Δημοσιογραφίας Συντακτών – Ρεπόρτερ κ. Βαλλιάνος Δημήτρης και κ. Διαμάντη Βέφα όπου επισημάνθηκε ότι όλοι οι εκπαιδευόμενοι έμειναν απόλυτα ικανοποιημένοι και ευχαριστημένοι καθώς φεύγοντας από την Πάτρα η ανάμνηση που θα έχουν θα είναι η συνεργασία των δυο ΔΙΕΚ και οι κοινές εμπειρίες που μοιράστηκαν.
Η δημοσιογραφική ομάδα των σπουδαστών ΔΙΕΚ Πάτρας του τμήματος Δημοσιογραφίας Συντακτών – Ρεπόρτερ που κάλυψε τις εκδηλώσεις και τις τρεις ημέρες παραμονής των καλεσμένων μας στην Πάτρα αποτελούνταν από τους: Γιαννέτσος Δημήτρης, Βαλλιάνος Δημήτρης, Διαμάντη Βέφα και Λάγκης Ανέστης.
*Το ΔΙΕΚ Πάτρας ευχαριστεί δημοσίως τους χορηγούς που συνέβαλαν στην επιτυχία της διοργάνωσης. Το Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών, τα Αναψυκτικά Λουξ, τα Ζαχαροπλαστεία Εντελβάις, την Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική Αγγελόπουλος, το Music Play Ανδρικόπουλος Κωνσταντίνος, την Αρτοποιία – Ζαχαροπλαστική Βασιλόπουλος.