Έπειτα από την «Ιθάκη» του Καβάφη που συνέθεσα, έψαχνα να βρω κάτι καινούργιο να δημιουργήσω. Κάτι που θα συνάδει με όλες τις προηγούμενες δημιουργίες μου, αλλά θα πηγαίνει τον ακροατή μουσικά κάποια βήματα πιο πέρα. Έμπνευσή μου αποτέλεσε η συλλογή ποιημάτων με τίτλο «Ο Ιάσων Κ. στην Ιαματική Πηγή του Φωτός» της Γκέλης Ντηλιά, η οποία βραβεύτηκε το 2022 με το 5ο Βραβείο και τη Διάκριση «Σαπφώ», στον 8ο Παγκόσμιο Διαγωνισμό Ποίησης «Κ. Π. Καβάφης» από την International Art Academy.
Αφορά ένα πραγματικό πρόσωπο, τον Ιάσονα Κατσένη, ένα φιλόδοξο και αποφασισμένο νέο. Όπως αναφέρει η ποιήτρια για τον Ιάσονα, «πρόκειται για άτομο με μεγάλη θρησκευτική πίστη, στοχοπροσήλωση, παρατηρητή της στιγμής για να την αιχμαλωτίσει με τον φακό του για ένα πρότζεκτ ή κάτι άλλο. Όταν όλα πλέον είχαν ωριμάσει, πήρε την ευχή μου, έπιασε το τιμόνι, έβαλε πίσω τον σκύλο του και οδήγησε από Γιάννενα σχεδόν3 ημέρες μέχρι Γαλλία. Τότε ο καθρέφτης του έδειξε πως το πρόσωπο που μέσα του καθρεφτίζεται αντανακλά ψυχική, σωματική και πνευματική αρμονία.Αν σήμερα ψάχνουμε για νέους που να αποτελέσουν παράδειγμα για τους νεότερους, ο Ιάσoνας είναι ένας από αυτούς.»
Μέσω του ταξιδιού του Ιάσoνα, η ποιήτρια σκιαγραφεί με τον δικό της τρόπο το πνευματικό του ταξίδι, τις δυσκολίες που κλήθηκε να περάσει και τα εμπόδια, τις θετικές και αρνητικές εμπειρίες από τη ζωή του, καθώς και την ακλόνητη αισιοδοξία και πίστη στον εαυτό του. Διαφοροποιείται η πνευματική πορεία του Ιάσονα με την υλιστική, απέχοντας όσο η απόσταση από τα Γιάννεναμέχρι την Πόλη του Φωτός, το Παρίσι. Σε αυτή την γεμάτη δυναμισμό ποιητική σκιαγράφηση, μέσω της μουσικής μου, βάζω τα «χρώματα» προκειμένου να αποδώσω τα συναισθήματα αλλά και τις καταστάσεις – θεωρήσεις όπως αποτυπώνονται μέσα στο μυαλό του Ιάσονα. Με την ερμηνεία μου, προσπάθησα να δώσω «ζωή» σε όλο αυτό το «ταξίδι» κι από μερικούς όμορφους πίνακες ζωγραφικήςνα προκύψει για τον ακροατή – συνταξιδιώτη κάτι το αληθινό, πρωτόγνωρο κι ωραίο.
Ο «Ιάσων» ως μουσικό έργο, αποτελείται από crossover άριες, βάλς και ποπ τραγούδια, trap απαγγελίες μαζί με κάποια πρόσθετα μουσικά μέρη «ατμοσφαιρικής» ηλεκτρονικής μουσικής. Ηχητικά κυριαρχούν και συνυπάρχουν αρμονικά μαζί με τη φωνή μου η συμφωνική ορχήστρα, «x -tream» και ηλεκτρονικοί συνθετικοί ήχοι δικής μου προελεύσεως, πιάνο, κιθάρες, σαξόφωνα και φυσικά ο δυνατός ρυθμός των drums! Η απόδοση στα αγγλικά έγινε από τον μεταφραστή Κωνσταντίνο Ντηλιά και η ερμηνεία του ποιήματος «491» από την ποιήτρια.
Λίγα λόγια για την ποιήτρια
Η Γκέλη Ντηλιά γεννήθηκε στοn Βόλο, κατάγεται από την Καρδίτσα και μένει προς το παρόν στο Ναύπλιο. Στις Πανελλήνιες εξετάσεις εισήχθη στο Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων του Πανεπιστημίου Πειραιά. Το 2019 ολοκλήρωσε ως αριστούχος τη φοίτηση στο ΙΕΚ Πελοποννήσου, στο Τμήμα Τεχνικός Τουριστικών Μονάδων και Επιχειρήσεων Φιλοξενίας. Παραδίδει ιδιαίτερα μαθήματα Αγγλικών με ειδικότητα στις Μαθησιακές Δυσκολίες-Δυσλεξία.
Είναι εθελόντρια στα Σωφρονιστικά Καταστήματα, όπου διδάσκει Αγγλικά, ξενόγλωσσο θέατρο και διεξάγει Σεμινάρια – Εργαστήρια Ποίησης από το 2018.
Έχει διακριθεί σε Πανελλήνιους και Παγκόσμιους Διαγωνισμούς ποίησης και διηγήματος, γράφοντας αποκλειστικά αστυνομικό. Ποιήματα, αστυνομικά διηγήματα και χαϊκού της υπάρχουν σε ανθολογίεςκαι λογοτεχνικούς ιστότοπους.
Έχει εκδώσει η ίδια τις δυο ποιητικές συλλογές, «Επί τόπου», (1985) και «Μην πείτε στο γιο μου ότι δεν είμαι η Μάιριλυν-51 σκηνοθετημένα ποιήματα σε μορφή clip», (2014).
Από την International Art Academy βραβεύτηκε το 2019 με το Χρυσό Βραβείο Ποίησης «Κ. Π. Καβάφης» για την ιδιαίτερα σημαντική προσφορά της στην ποίησηκαι το 2020 με το 1o Τιμητικό Βραβείο Ερωτικής Ποίησης.
Το 2021 εκδόθηκε από τον Κέδρο το «XL», με βραβευμένα ποιήματα στους διαγωνισμούς της International Art Academy «Κ. Π. Καβάφης» για τα έτη 2018 και 2019. Το ίδιο έτος στον ίδιο διαγωνισμό η συλλογή της «Το στίγμα των βάλτων» απέσπασε τη διάκριση «Σοφοκλής». Αφορά ποιήματα που έγραψε κατά τη διάρκεια της εθελοντικής της δράσης στις Φυλακές. Κυκλοφόρησε το 2023 (εκδ. ΑΩ).
Το 2024 βραβεύτηκε από την International Art Academy με το 1ο Τιμητικό Βραβείο Ανθρωπιστικής Ποίησης 2023 (εκτός συναγωνισμού) για τη μεγάλη και επιδραστική προσφορά της στην κοινωνία, στις ευάλωτες ομάδες και στην εκπαίδευση τους μέσω της ποίησης.
Το πρώτο της μυθιστόρημα με τίτλο «Άγιοι στην κόλαση» είναι βασισμένο σεπραγματική υπόθεση. Εκδόθηκε τον Ιούλη 2024 (εκδ. ΑΩ).
Στο διαδίκτυο αρθρογραφεί κυρίως για ζητήματα ποίησης και εθελοντισμού στις Φυλακές και παίρνει συνεντεύξεις από ανθρώπους που τους θεωρεί ξεχωριστούς στον τομέα τους (Huffington Post, Fractal, Αργολικές Ειδήσεις κ.α).
Λίγα λόγια για τον καλλιτέχνη
Ο Ντίνος Καλύβας (Dino Kalyvas brand name) είναι τενόρος, συνθέτης και παραγωγός και ζει στην πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, το ιστορικό Ναύπλιο.
Σπουδές
Masterclass με την σοπράνο Ζανέτ Πιλού, Μέγαρο Μουσικής Αθηνών εν όψει υποτροφιών «Μαρία Κάλλας»
Masterclass με τον τενόρο Σταμάτη Μπερή στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας Αθηνών.
Δίπλωμα Μονωδίας στην τάξη της Ακτής Δρίνη στο Ωδείο «Ορφείο» Αθηνών
Πτυχίο «Ειδικό Αρμονίας» στην τάξη του Ιωάννη Νόνη από το Ωδείο «Κ. Νόνης» Ναυπλίου
Ως σολίστ έχει λάβει μέρος σε ραδιοφωνικά σόου, διεθνή Φεστιβάλ, φιλανθρωπικές συναυλίες και παραστάσεις σε χώρους όπως ο «Παρνασσός», το Αμφιθέατρο Φ. Νάκας, το Μικρό Θέατρο Επιδαύρου, Σύνταγμα Αθηνών, Μέγαρο Μουσικής Θεσ/κης κλπ.
Έκανε το ντεμπούτο του ως τενόρος στο Χριστουγεννιάτικο Ορατόριο του Μπαχ με την Ορχήστρα Νέων Αθηνών στις 17 Δεκεμβρίου 2007 στην αίθουσα τελετών του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Δισκογραφία
Ξεκίνησε δισκογραφικά την καριέρα του τον Οκτώβριο 2018 με το άλμπουμ «Dino Kalyvas – Amazing Arias», που κυκλοφόρησε από την εταιρεία Polymusic σε παγκόσμια κλίμακα.
Στις 2 Σεπτεμβρίου 2020 κυκλοφορεί ως digital single στη Φινλανδία το τραγούδι «All is Glory» (μουσική Άκης Μελής – στίχοι Κάτια Τανσκάνεν),το οποίο το κοινό του Ραδιοφώνου Φινλανδίας τον ανέδειξε ως τον καλύτερο αγγλόφωνο τραγουδιστή της χρονιάς.
Ο συνθέτης Ντίνος Καλύβας
Από τον Οκτώβριο 2020 με το άλμπουμ «Εμπνεύσεις» 10 θεραπευτικές ανατρεπτικές άριες, ξεκινά μια νέα καριέρα ως συνθέτης και παραγωγός. Ακολουθούν τα άλμπουμ «Vaccinated Christmas», «PopRock ‘n Classics», «Στον Αστερισμό της Νιόβης», «Songs for Man and Love», «Omikron», «Ιθάκη» του Καβάφη και jazz τριλογία, που είναι και το τελευταίο μεγάλο μουσικό έργο του, όπου εκτός της μουσικής, έχει κάνει την ενορχήστρωση και επεξεργασία ήχου, εφαρμόζοντας δικές του «ιδέες» που καθιστούν κάποια από αυτά τα έργα μοναδικά. Με το «Ιάσων», επιχειρεί να παντρέψει, μέσω της δικής του μουσικής προσέγγισης, το κλασσικό και το ποπ στοιχείο, με την νέα ηλεκτρονική μουσική και την trap.