Η Δέσποινα Πανταζή συμμετέχει στην έκθεση ζωγραφικής CHEAPART 2022 – Desire for Art, στο Μουσείο.
Εγκαίνια: Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου, 2022, 14:00 – 22:00
Διάρκεια: 11 – 23 Δεκεμβρίου, 2022, 14:00 – 21:00 καθημερινά
Ρεθύμνου 2 & Βασιλέως Ηρακλείου 10682, Μουσείο
Η CHEAPART μας κληροδότησε τα αντανακλαστικά του Παυλόφ για την τέχνη, δε θα τα χάσουμε ποτέ. Η φετινή CHEAPART 2022 | Desire for Art επιστρέφει 11 – 23 Δεκεμβρίου ανανεωμένη, ενισχυμένη και σε νέο χώρο. 91+ καλλιτέχνες και επιμελητές – 10 ημέρες τέχνη – εικαστικές προτάσεις, περφόρμανς, προβολές, συζητήσεις και παρουσιάσεις επεκτείνονται σε 5 ορόφους και 1000 τμ. στο εμβληματικό κτίριο του 1920 επί της Οδού Ρεθύμνου 2 δίπλα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο, με την υποστήριξη της Zoia.
Το Αθηναϊκό κοινό θα υποδεχθούν με νέες ενότητες έργων οι καλλιτέχνες, Χρήστος Αλατσάκης, Στέφανος Αλαφούζος, Anmslynx, Δωροθέα Αμέντα, Σωτήριος Αντωνιάδης, Σοφία Αργυρού / Μαίρη Γυφτοπούλου, Μόνικα Μαρία Βάμβουρα, Αναστασία Βούτσα, Ελένη Δημοπούλου, Ελισσάβετ Διονυσοπούλου, Κωνστάνς Ζαφείρη, Μαρία Ζυγομαλά, Εύη Καπλάνη, Νικόλας Καραθανάσης, Ελένη Καστρινογιάννη, Στέλλα Κεχαγιόγλου, Νίνα Κοταμανίδου, Γιάννης Κουτρούλης, Φαίδρα Κρέσπη, Δημήτρης Κυριάκος, Ιουλία Λαδογιάννη, Έλλη Λαμπαδαρίδου, Τάσος Λιακόπουλος, Μυρτώ Λιότσου, Ιουλία Μακρή, Ντία Μάνεση, Εριέττα Μαρκαντωνάτου, Βαλεντίνη Μαυροδόγλου, Ελένη Μεσάδου, Βασιλική Νικολαΐδη, Νικόλας Ντόριζας, Μάρκελλος Νύκτας, Δέσποινα Πανταζή, Ελένη Παπαδοπούλου, Χριστιάνα Παπαμάλη, Τζένη Πετροπούλου, Λευθέρης Πλακίδας, Ιωάννης Πολύζος, Lars von Rilrec / Fla Vor Flav Ia / Carrot Root, Alexandra Sarah, Τάνια Σιώπη, Βασιλική Σοφρά, Giuseppe Tiberini, Ελένη Τσιμίδου, Ελένη Τσώνη, Μάκης Φιόρος, Γιώργος Φυτάς, Άνθια Μέγα Χαβρέ και Αγγελική Χρυσού.
Η CHEAPART δίνει το βήμα στους καλλιτεχνικούς οργανισμούς και επιμελητές ώστε να συστήσουν στο κοινό το εικαστικό τους δυναμικό αλλά και τα μελλοντικά τους σχέδια, μέσα από σειρά παρουσιάσεων στο κοινό.
Οι Αίας Χριστοφής παρουσιάζει και επιμελείται τη συμμετοχή των καλλιτεχνών James C. Lane, Γεωργία Πιλάλη και Μαρίνα Σταύρου, η Αντιγόνη Καψάλη παρουσιάζει και επιμελείται τη συμμετοχή των καλλιτεχνών Αλεξάνδρα Δαλάκα, Δήμητρα Εξάρχου, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Βιβή Τσιόγκα, Σοφία Κυριακού και Αθανασία Παπατζέλου, η Pow Wow Art Space παρουσιάζει και επιμελείται τη συμμετοχή των Γρηγορία Βρύττια, Βασιλική Πανταζή, Μίμα Ραζέλου, Ελευθερία Ραπανάκη, Ειρήνη Ρούμπη, Μαίρη Ρουσιώτη, Σωκράτη Sandman Σαπουνά και Βαλμπόνα Τζανάκου, και ο Δημήτρης Αθανίτης παρουσιάζει και επιμελείται τους φωτογράφους Τούλα Ακρίβου και Karol Yarek.
Σε ειδικό αφιέρωμα προβάλλονται 11 προσωπικότητες της CHEAPART από το 1995 μέχρι σήμερα που συμμετείχαν τα τελευταία χρόνια στις εκθέσεις του οργανισμού. Οι Νίκος Αρτέμης, Ανδρέας Βούσουρας, Νίκος Γιαβρόπουλος, Ειρήνη Διάδου, Μπάμπης Καραλής, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Νίκος Κρυωνίδης, Γιώργος Λυντζέρης, Φιόνα Μουζακίτη, Νατάσα Πουλαντζά, και Έλιο Σαμαρά παρουσιάζουν την πορεία τους από το CHEAPARTιο έργο έως τη σημερινή του εξέλιξη.
Στο auditorium του χώρου και όχι μόνο, δημιουργείται ένας πυρήνας συναντήσεων καλλιτεχνών, επιμελητών, ανθρώπων του πνεύματος και κοινού σε μία σειρά δράσεων, παρουσιάσεων και προβολών. Συμμετέχουν οι Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, Νίκος Γιαβρόπουλος, Δημήτρης Αθανίτης, Αλέξανδρος Ατλιδάκης (Underathens) Στράτος Στεριανός και άλλοι.
Στο ισόγειο θα λειτουργήσει μπαρ για τους συμμετέχοντες και το κοινό, αναλαμβάνει ο Λάμπρος Λαμπρόπουλος Suzie Q Bar.
Αναλυτικά:
Επιμελητικές προτάσεις:
“Ονειρογονία” Κείμενο-Eπιμέλεια: Αίας Χριστοφής
Καλλιτέχνες: James C. Lane, Γεωργία Πιλάλη, Μαρίνα Σταύρου
Η κατακερματιστική συνθήκη της βιομηχανικής μεγαλούπολης μετουσιώνει ολότελα την ενδόμυχη σύσταση της ανθρώπινης ύπαρξης. Οι ψυχολογικές αντενέργειες δεν προκύπτουν οργανικώς, διά του θυμικού στοιχείου, αλλά τεχνικώς διά της νόησης, ενώ οι ανθρώπινες σχέσεις μεταπλάθονται αναπότρεπτα από συναισθηματικές σε υπολογιστικές. Έναντι όμως, της τεχνολογικής μονοτονίας του μητροπολιτικού βίου, οι θεμελιώδεις ανθρώπινες λειτουργίες δεν απαλείφονται, αλλά αντιθέτως, μορφοποιούνται ραγδαίως, όπως το όνειρο.
Τα μονοχρωματικά έργα των James C. Lane, Γεωργία Πιλάλη και Μαρίνα Σταύρου ερμηνεύουν εικαστικώς τις διάφορες όψεις μίας ονειρικής κατάστασης εντός ενός σύγχρονου, αστικού περιβάλλοντος, καθώς το πρωτεϊκό ονείρεμα μεταβάλλεται ακατάπαυστα, άλλοτε, σε ένα εξπρεσιονιστικό delirium καφκασιανών ηχοχρωμάτων, όπου απωθημένες ενορμήσεις, τύψεις, ή βιώματα διοχετεύονται αδρά σε ανοίκειες μορφές, άλλοτε, σε μύχιους loci μίας μπρουταλιστικής αποξένωσης, ή τέλος, σε μία μυθική ονειροπόληση, όπου υποσυνείδητα ίχνη της μνήμης επανέρχονται ξανά μέσα από τις θολές παλίρροιες μίας διαιρεμένης συνείδησης.
“MEDEA SHOOTING”
Επιμέλεια: Δημήτρης Αθανίτης
Καλλιτέχνες: Τούλα Ακρίβου, Karol Yarek
Έκθεση φωτογραφίας των Κάρολ Γιάρεκ και Τούλας Ακρίβου με τίτλο “MEDEA SHOOTING” που αφορά στα γυρίσματα της τελευταίας ταινίας “ΜΗΔΕΙΑ” του Δημήτρη Αθανίτη. Οι φωτογραφίες ξεπερνούν τα συνήθη πλαίσια σχετικών καλύψεων γυρισμάτων.
“Rituals”
Επιμέλεια: Αντιγόνη Καψάλη
Καλλιτέχνες: Αλεξάνδρα Δαλάκα, Δήμητρα Εξάρχου, Θεοδώρα Τσιάτσιου, Βιβή Τσιόγκα, Σοφία Κυριακού, Αθανασία Παπατζέλου.
Τα Rituals απαρτίζονται από τις 6 ενότητες των συμμετεχόντων εικαστικών που το έργο τους χαρακτηρίζεται από διαφορετικά καλλιτεχνικά στυλ όπως cut outs, εικαστική κεραμική, arte povera, sketching, textile art και φωτορεαλιστική ζωγραφική. Παρά την ετερόκλητη μορφή τους, βρίσκουν σημείο τομής στην εννοιολογική τους σκέψη. Οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν εικαστικές προσεγγίσεις στην έννοια της τελετουργίας. Η τελετουργία μέσα από τη σκοπιά της καταγραφής του απορρίμματος, υπο το πρίσμα της λατρευτικής τελετής και ως ένα σύνολο συμπεριφορών και εικόνων που συνθέτουν την καθημερινότητα.
Pow Wow Art Space
Καλλιτέχνες: Γρηγορία Βρύττια, Βασιλική Πανταζή, Μίμα Ραζέλου, Ελευθερία Ραπανάκη, Ειρήνη Ρούμπη, Μαίρη Ρουσιώτη, Σωκράτης Sandman Σαπουνάς, Βαλμπόνα Τζανάκου.
Οι καλλιτέχνες του Pow Wow Art Space έρχονται μαζί για μια εικαστική παρουσίαση με έργα που επικεντρώνονται σε κοινωνικά ζητήματα και προβληματισμούς που απασχολούν το Pow Wow από την αρχή της λειτουργίας του το 2018.
Ειδικό αφιέρωμα σε 11 προσωπικότητες της CHEAPART από το 1995 μέχρι σήμερα:
Συμμετέχουν: Νίκος Αρτέμης, Ανδρέας Βούσουρας, Νίκος Γιαβρόπουλος, Ειρήνη Διάδου, Μπάμπης Καραλής, Χρήστος Κεχαγιόγλου, Νίκος Κρυωνίδης, Γιώργος Λυντζέρης, Φιόνα Μουζακίτη, Νατάσα Πουλαντζά, Έλιο Σαμαράς.
Η βίντεο εγκατάσταση «Νίκη» του Νίκου Γιαβρόπουλου είναι ένα σχόλιο για τα δεινά του πολέμου, και μέρος από την τριλογία της ατομικής του έκθεσης «Ειρήνη στα χρόνια του πολέμου – μία αντιστροφή των όρων» που πραγματοποιήθηκε στην CHEAPART Gallery το Μάιο του 2022 σε επιμέλεια Κωνσταντίνου Μπάσιου. «Ειρήνη ονομάζεται μια περίοδος όπου ο πόλεμος απουσιάζει, στην πραγματικότητα όμως τέτοια περίοδος δυστυχώς δεν υπήρξε στην ιστορία της ανθρωπότητας» με αυτό το σχόλιο ο καλλιτέχνης αναρωτιέται εάν ο πολιτισμός έχει τη δυνατότητα να επιδρά στην ανθρώπινη φύση όταν επικρατούν η αγριότητα και τα πιο επιθετικά ένστικτα.
Στο πλαίσιο του Opera di Bestia, ένα εγχείρημα του Νίκου Αρτέμη που συνδυάζει εικαστικές τέχνες και ηλεκτρονική μουσική, ο καλλιτέχνης παρουσιάζει την οπτικοακουστική του εγκατάσταση υπό τον τίτλο, “V”.
Το «landscapes from screens» της Ειρήνης Διάδου ξεκίνησε μέσα στην καραντίνα, όταν υπήρχε άφθονος χρόνος και ηρεμία. Τοπία εμπνευσμένα ή “κλεμμένα” από φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (fb, Instagram), nordic noir σειρές σε streaming services (Netflix) ή απλά από την τηλεόραση. Τα έργα δημιουργήθηκαν ως επί το πλείστον σε ελευθέρους καμβάδες, που προσφέρουν περισσότερη ελευθερία για πειράματα και παιχνίδι και σχετικά λίγους περιορισμούς.
Βέβαια υπήρχε και μια αίσθηση ματαιότητας και μελαγχολίας που αποτυπώνεται στα έργα, λόγω του φόβου και του πένθους, αφού κάνεις δεν γνώριζε αν και πότε θα βρεθεί λύση για το παγκόσμιο φαινόμενο.
Στο επίκεντρο της εγκατάστασης του Μπάμπη Καραλή βρίσκονται δύο καμένες σαρκοφάγοι και μία μικρότερη ως άμεση αναφορά στην μνήμη του πολεμιστή παππού του. Ο προφορικός, ακουστικός και γραπτός λόγος βρίσκεται στο επίκεντρο της κατασκευής, μεταφέροντας στο κοινό τις ιστορίες του πολεμιστή που ταυτόχρονα αποτελούν και τα προσωπικά βιώματα του Μ. Καραλή.
Η Νατάσα Πουλαντζά παρουσιάζει μία επιλογή έργων από ΤΟΤΕ μέχρι ΤΩΡΑ.
«Όνειρα όλα», μια επιλογή από έργα των τελευταίων χρόνων του Χρήστου Κεχαγιόγλου.
«Μέρες και νύχτες, σιωπηλές ή πολύβουες, που ταξίδεψα μέσα στο φως τους.
Κοίτα τον ύπνο! δεν λέει να σηκωθεί απόψε αυτός, συνέχεια δικός μου σύμμαχος, δεν λέει ο ύπνος σαν άνθρωπος κι όχι θεός πια να μειώσει τα πρόσωπα εντός του, που εκτός του από κάθε εποχή πηγαινο-έρχονται, σαν Νέκυϊα όλο και πιο αχανής εκτείνονται. και φωνές, παντού φωνές αναίμακτες, και σκιές χωρίς αίμα έξω άλλες, κι εγώ στον δικό μου ύπνο μέσα ανήμπορος, μ’ όλους όσους με πλησιάζουν όλο και πιο ξένος, όλο και πιο άγνωστος. άυπνος, νυσταγμένος, αδύναμος, αδύνατος σαν άνθρωπος κι ο ύπνος μου.» (Σωτήρης Κακίσης)
Ο Νίκος Κρυωνίδης παρουσιάζει ένα σύνολο μικρών και μεγάλων έργων υπό τον τίτλο «Zooting». Με αφορμή τα ζώα, το χρώμα και το σχήμα τους, δημιουργεί αποσπασματικές ζωγραφικές και γλυπτικές συνθέσεις καθώς και σχεδιαστικές απεικονίσεις. Σχέδια με μολύβι σε χαρτί και χρωματικές αναφορές με ακρυλικά χρώματα σε καμβά, επίτοιχα μικρογλυπτά σε λευκές επιφάνειες .
Ο Γιώργος Λυντζέρης δημιουργεί μία εγκατάσταση που αποτελείται από 4 γλυπτά – μεταλλικά σπίτια που πλαισιώνονται από 40 χαρακτικά με το ίδιο θέμα. Το σπίτι, η οικία, είναι ο βασικός άξονας της δουλειάς του μέσα από το οποίο σχολιάζει την προστασία και την απομόνωση που επέφερε η πανδημία και ο εγκλεισμός.
Ο κήπος της Κίρκης είναι μια συλλεκτική συμβολική σειρά της Φιόνας Μουζακίτη, εμπνευσμένη από το μύθο της Κίρκης. Σε ένα απομακρυσμένο παράδεισο, η ομορφιά, η μαγεία και το απρόσμενο κυριαρχούν. Η Κίρκη που συμβολίζει την φύση επιβάλει το νομό της και κάνεις δεν μπορεί να τον παραβεί. Το έργο Inside είναι και αυτό συμβολικό και αναπαριστά συναισθήματα.
Η εγκατάσταση του Έλιο Σαμαρά αποτελείται από κατασκευές οι οποίες συνδυάζουν δύο αντιφατικά υλικά, σίδερος και κάρβουνο. Με αυτό τον τρόπο παραθέτει αρκετές αντιθέσεις, θέλοντας έτσι να παρουσιάσει την συνύπαρξη διαφορετικών μεταξύ τους πραγμάτων. Εύθραυστο – άθραυστο, οργανικό – βιομηχανικό, ελαφρύς – βαρύς. Οι περισσότερες αντιθέσεις παρατηρούνται στο σχεδιαστικό κομμάτι του κάθε υλικού όπου ο αντιστρέφει τους ρόλους, το σίδερο αποκτά οργανική μορφή ενώ το κάρβουνο αποκτά πιο γεωμετρικές φόρμες.
Πρόγραμμα δράσεων, παρουσιάσεων και προβολών
Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου
Φίλιππος Τσιτσόπουλος, Performance
Παρασκευή 16 Δεκεμβρίου, 20:00
Νίκος Γιαβρόπουλος “Έξι μνήμες”
Αναδρομή σε έξι βίντεο έργα του καλλιτέχνη από το 1999 μέχρι σήμερα (παρουσίαση και προβολή)
Δημήτρης Αθανίτης “Καμιά Συμπάθεια Για Τον Διάβολο”
Προβολή Α/Μ ταινίας (Βραβείο Ερμηνείας, Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Λένα Κιτσοπούλου).
Σκηνοθεσία, Σενάριο, Παραγωγή: Δημήτρης Αθανίτης
Γιώργος-Ίκαρος Μπαμπασάκης, παρουσίαση
Αλέξανδρος Ατλιδάκης, Underathens, Μουσικές performance
Στράτος Στεριανός, Μουσικές performance
Η CHEAPART 2022 | Desire for Art συμμετέχει στο Gallery Walk που πραγματοποιείται 15 – 16 Δεκεμβρίου από το Athens Culture Net του Δήμου Αθηναίων και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Αιθουσών Τέχνης ΠΣΑΤ.
Επιμέλεια / συντονισμός CHEAPART 2022 | Desire for Art
Γιώργος Γεωργακόπουλος
Φωτεινή Καπίρη
Συντονισμός καλλιτεχνών: Άννα Ανδρουλάκη
ZOIA.com