• Γίνεται να διαμορφώσουμε ένα έμβρυο με τα χαρακτηριστικά που θέλουμε;
• Τι είναι η μικρογονιμοποίηση;
• Πώς είναι τα διάφορα στάδια της αναπαραγωγής;
• Τι σχέση μπορεί να έχει ένα μωρό με έναν κροκόδειλο;
• Πόσο καλός είναι ο Γιώργος Χατζηπαύλου στη ζωγραφική;
Αυτά και άλλα πολλά θα μάθετε στο ολοκαίνουριο επεισόδιο του Celebrity Science, το οποίο είναι αφιερωμένο στην αναπαραγωγή. Καλεσμένοι, ο γνωστός stand up κωμικός Γιώργος Χατζηπαύλου και η Δρ Ελένη Κοντογιάννη, εμβρυολόγος-γενετίστρια που έκανε την πρώτη προεμφυτευτική γενετική διάγνωση παγκοσμίως στο Hammersmith Hospital του Λονδίνου το 1990.
Νέα θεματολογία, καινούριοι καλεσμένοι αλλά πάντα ίδιος ο στόχος της SciCo (Science Communication) που εμπνεύστηκε το Celebrity Science: Να κάνει την επιστήμη πιο προσιτή σ’ εκείνους που δεν την αγαπάνε ή τη φοβούνται.
Αν έχετε δει τα προηγούμενα βίντεο, γνωρίζετε για τι μιλάμε. Αν όχι, το Celebrity Science είναι μια ενδιαφέρουσα πρόταση – ιδιαίτερα την περίοδο της καραντίνας. Γιατί; Επειδή:
μπορείτε να το δείτε από το σπίτι (με ένα κλικ σε υπολογιστή, tablet, smartphone)
θα κερδίσετε γνώσεις (extra bonus: χωρίς να κοπιάσετε)
θα γελάσετε (αυτό κι αν είναι ευεργετικό)
Μπορείτε να δείτε το καινούριο επεισόδιο εδώ:
Τι είναι το Celebrity Science
Πρόκειται για εκπομπή στο YouTube, η οποία προσεγγίζει την επιστημονική γνώση με τρόπο ελκυστικό, κατανοητό και-εν τέλει απολαυστικό. Καλεσμένοι, καταξιωμένοι επιστήμονες και celebrities-πρόσωπα γνωστά από την τηλεόραση, το διαδίκτυο και τον καλλιτεχνικό χώρο.
Σε κάθε επεισόδιο, κάθε καλεσμένος celebrity δοκιμάζει τις γνώσεις-μερικές φορές και την τύχη του σε μια επιστήμη, παίζοντας παιχνίδια εμπνευσμένα από αυτή. Ως συνομιλητή έχει απέναντί του έναν καταξιωμένο εκπρόσωπο του συγκεκριμένου επιστημονικού κλάδου. Το αποτέλεσμα; Μια κουβέντα με πολύ χιούμορ, η οποία καταλήγει να κάνει πιο προσιτές, έννοιες πολύπλοκες, χωρίς καν να το πάρουμε χαμπάρι. Σκηνοθέτης και υπεύθυνος για το περιεχόμενο είναι ο Γιάννης Σαρακατσάνης, ενώ εμπνευστής και συντονιστής ο Θοδωρής Αναγνωστόπουλος.
Στόχος, η μετάδοση της γνώσης στο ευρύ κοινό και κυρίως στους νέους, ανεξαρτήτως φύλου, εκπαίδευσης, κοινωνικού πλαισίου, συμβάλλοντας έτσι στην καταπολέμηση του επιστημονικού αναλφαβητισμού.
Αν αισθανθήκατε ότι μάθατε κάτι, αν γελάσετε, αν σας φαίνεται ωραία η ιδέα, κάντε like και subscribe, ώστε να μην χάνετε επεισόδιο. Και, φυσικά, spread the news σε μεγάλους και-κυρίως-μικρούς!
Tο επίσημο κανάλι του Celebrity Science στο YouTube:
H σελίδα του Celebrity Science στο Facebook:
Και στο Instagram:
Ο άνθρωπος πίσω από την ιδέα
Κάθε επεισόδιο και διαφορετικοί καλεσμένοι. Το μοναδικό κοινό πρόσωπο σε όλα τα επεισόδια είναι ο συντονιστής-παρουσιαστής Θοδωρής Αναγνωστόπουλος, ο οποίος εμπνεύστηκε την ιδέα του Celebrity Science. O Θοδωρής είναι science communicator, κοινωνικός επιχειρηματίας και public speaker.
Σπούδασε Βιολογία και έχει διδακτορικό στη Γενετική από το Kings College London. Είναι Πρόεδρος και συνιδρυτής της Κοινωνικής Επιχείρησης SciCo, στόχος της οποίας είναι η προώθηση της επιστήμης μέσω καινοτόμων τρόπων στο ευρύ κοινό, ενώ έχει διεθνή δράση. Είναι, επίσης, ιδρυτής της εταιρίας Theta Communications, που εξειδικεύεται στη βιωματική εκπαίδευση ανθρώπινου δυναμικού. Συνιδρυτής των Athens, Thessaloniki, Patras, Thessaly και Mediterranean Science Festivals, του Mind the Lab, του διαδικτυακού εκπαιδευτικού προγράμματος School Lab, του εκπαιδευτικού προγράμματος STEMpowering Youth, και της ΜΚΟ Green Project.
Από το 2013 έως το 2017 ήταν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Υποτρόφων Ωνάση. Υπήρξε, ακόμη, κεντρικός παρουσιαστής του TEDxAthens (2011-2015) και του TEDxLimassol (2014, 2015). Το 2012 εκπαιδεύτηκε από τον τέως Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Al Gore για θέματα κλιματικής αλλαγής και είναι πρεσβευτής του για το Climate Reality Project. Είναι ο πρώτος Έλληνας Fellow της Ashoka και το 2017 του απονεμήθηκε το British Council UK Alumni Social Impact Award. Ο Θοδωρής έχει ταξιδέψει σε 92 χώρες σε έξι Ηπείρους.
Ζηλευτό το βιογραφικό του, όπως και ο στόχος του που δεν είναι άλλος από το «να κάνουμε την Ελλάδα το κέντρο της επιστήμης και της τεχνολογίας, αλλά κυρίως της ελεύθερης και της δημιουργικής σκέψης», όπως επισημαίνει ο ίδιος.