Συνέντευξη Babel Trio για το www.polismagazino.gr
“Ο σκοπός μας από την αρχή ήταν να φτιάξουμε μουσική που θα μας αρέσει και να μοιραζόμαστε το πάθος μας γι’ αυτήν”
Καλώς ήλθατε παιδιά στο Polismagazino.gr. Συστήστε τους Babel Trio στους αναγνώστες μας για να σας γνωρίσουμε λίγο καλύτερα. Γεια σας! Είμαστε οι Babel Trio συγκεκριμένα οι: Δημήτρης Σιδερής (ηλεκτρικό λαούτο), Τρικαλέρο (ντραμς) και Μιχάλης Αυλωνίτης (μπάσο). Σαν γκρουπ υπάρχουμε από το 2012.. Η ιδέα ξεκίνησε από τον Τρικαλέρο και το Δημήτρη στο τέλος του φθινόπωρου το 2011. Έπειτα προστέθηκε ο Μιχάλης και από το πρώτο τζαμάρισμα που κάναμε αποφασίσαμε να γίνουμε trio!
Πότε ξεκινήσατε σαν σχήμα και με τι στόχους; Σε ποιο βαθμό θεωρείτε ότι έχουν επιτευχθεί ως τώρα οι στόχοι σας; Αρχίσαμε να βρισκόμαστε το φθινόπωρο του 2012. Απο την πρώτη στιγμή που παίξαμε είδαμε πως “κολλάμε” μουσικά και αποφασίσαμε να φτιάξουμε το γκρουπ. Αυτό που μας ένωσε ήταν το πάθος και η αγάπη για τη μουσική. Ο σκοπός μας από την αρχή ήταν να φτιάξουμε μουσική που θα μας αρέσει και να μοιραζόμαστε το πάθος μας για αυτήν. Οι πρώτες απόπειρες να φτιάξουμε την μπάντα μας έγιναν το 2012 από τον Δημήτρη και τον Τρικαλέρο. Ο πρώτος μας στόχος ήταν να δούμε πώς “γκρουβάρουμε” μαζί και πάνω σε ποιά μουσικά θέματα. Όταν το βρήκαμε αρχίσαμε να επιλέγουμε ανάμεσα σε μελωδίες, κομμάτια, θέματα απο την παραδοσιακή μουσική προς διασκευή, αλλά και μουσική που γεννιόταν από το jam, για να φτιάξουμε το υλικό μας. Βάλαμε στόχο να παίξουμε ζωντανά στον κόσμο και να το δουλεύουμε παράλληλα. Να κατασκευάσουμε μια δική μας “γλώσσα”, ένα δικό μας κόσμο, τον “κόσμο” του Babel Trio. Οι στόχοι μας δεν διαφέρουν από τους στόχους των περισσοτέρων μπαντών. Να γράψουμε δίσκους, να παίξουμε live και να επικοινωνήσουμε τη μουσική μας με έναν τρόπο ο οποίος παράλληλα να ανατροφοδοτεί και οικονομικά αυτό που κάνουμε. Τέλος ένας ακόμα στόχος μέσα από τη μουσική μας είναι να εκφράσουμε την εποχή μας και να δώσουμε τραγούδια “εργαλεία” προς αφύπνιση για τον κόσμο και απ’ ότι φαίνεται από την ανταπόκριση του κόσμου, το καταφέρνουμε.
Ποια είναι τα μέλη του σχήματος, τι ρόλο έχει κάθε μέλος στο συγκρότημα και πώς προέκυψε η χρήση ηλεκτρικού λαούτου; Είμαστε ο Δημήτρης Σιδερής (ηλεκτρικό λαούτο) Μιχάλης Αυλωνίτης (ηλ. Μπάσο) και Τρικαλέρο (ντραμς). Η αρχική απόπειρα ήταν να “τζαμάρουμε” τα τύμπανα με το λαούτο και το μπάσο, και αρχίσαμε να παίζουμε μεταξύ μας και να κάνουμε live. Το ηλεκτρικό λαούτο δεν υπήρχε ακόμα. Ξεκινήσαμε με το ακουστικό που περνούσε από πετάλια, εφέ κιθάρας που παραμόρφωναν τον ήχο του και οδηγούσαν σε διάφορες ηχητικές αναφορές. Το ηλεκτρικό λαούτο εν πολλοίς σαν δημιουργία προέκυψε από το “σπρώξιμο” του ήχου που χρειαζόταν το Babel Trio. Σχεδιάστηκε από το Δημήτρη για να μπορέσει να αποδώσει το blend του ηλεκτρισμού με το παίξιμο του λαούτου, μέσα στις συνθέσεις της μπάντας.
Ποιες είναι οι πρώτες σας μουσικές αναμνήσεις και τι ρόλο έχει παίξει η παραδοσιακή μουσική για τους Babel Trio;
Τρικαλέρο. Από τις πρώτες μου μουσικές αναμνήσεις σίγουρα είναι το πανηγύρι στο χωριό και τα κλαρίνα! Έπειτα κάπου το πράγμα θολώνει μιας και πέρασα σε Prodigy και κάτι άλλα που έπαιζαν εκείνη την περίοδο όπως Chris Cross και άλλα τέτοια!! Μετά έπεσε στα χέρια μου ένα cd από το Δίφωνο με τίτλο “Ελκυστικών ήχων εραστές” και έτσι είχα την πρώτη μου επαφή με τα ρεμπέτικα. Από τότε, ακόμα αυτός ο τίτλος με περιγράφει απόλυτα. Η παραδοσιακή μουσική είναι αυτή στην οποία βασιζόμαστε κυρίως. Είναι το κύριο συστατικό μας σε ό,τι κάνουμε.
Μιχάλης. Από όταν θυμάμαι τον εαυτό μου ακούω και παίζω μουσική μιας και η οικογένειά μου λάτρευε τη μουσική και όλοι έπαιζαν και τραγουδούσαν, άλλοι επαγγελματικά άλλοι όχι. Έτσι κι εγώ ακουγα όλα τα είδη μουσικής από μουσική στα πανηγύρια μέχρι τις μουσικές που άκουγαν τα αδέλφια μου που ευτυχώς για μένα άκουγα πολλά είδη μουσικής ποιητικής. Από κλασική μουσική που μάθαινα μέχρι τζαζ που άκουγα γράφοντας κασέτες από το ραδιόφωνο ελληνικό και ιταλικό.
Δημήτρης. Ο πατέρας μου να παίζει μπουζούκι και να τραγουδάει και η μάνα μου ακορντεόν και κιθάρα. Η δημοτική μουσική έχει παίξει καθοριστικό ρόλο, καθώς είναι μουσική που πάντα διατηρείται “φρέσκια” και μπορεί να αντλήσει κανείς υλικό για το σήμερα. Ειδικά το μουσικό ιδίωμα της Κρήτης είναι από τις εξαιρέσεις καθώς δεν σταμάτησε ποτέ να έχει ροή.
Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν καθοριστικές στιγμές θετικές ή αρνητικές και ποιες; Η πορεία μας στη μουσική είναι μια πορεία δημιουργικότητας, έμπνευσης και εργατικότητας μέσα σε αντίξοες συνθήκες και μέσα και έξω από την μπάντα. Επίσης μια πορεία προς την ωριμότητα, που απαιτεί το να βρίσκονται τρεις άνθρωποι σε συνεργατικότητα και ισοτιμία.
Καθοριστικές στιγμές στην πορεία του Babel Τrio:
- Το πρώτο “ραντεβού” για τζαμάρισμα στην παλιά πόλη του Ρεθύμνου
- Το κάθε μας live που καθορίζει το επόμενο
- Η γνωριμία μας με τον ηχολήπτη μας τον Τέλη Αριστοτέλη
- Το πρώτο μας live στο εξωτερικό, Βερολίνο Μάης του 2018
- Η κατασκευή του ηλεκτρικού λαούτου
- Το συμβόλαιο με την Δισκογραφική εταιρία Labyrinth of Thoughts
- Η κάθε δισκογραφική μας δουλειά από τις ηχογραφήσεις μέχρι την έκδοση
Σας “τρομάζει” γενικά η επιτυχία ή η αποτυχία; Δεν μας τρομάζει τίποτα από τα δύο. Είμαστε συμβιβασμένοι με τις 2 όψεις αυτού του νομίσματος. Ό,τι κάνουμε ξεκινάει από την ανάγκη μας να εκφράσουμε αυτά που νιώθουμε. Αυτό όπως φαίνεται, το πετυχαίνουμε!
Πείτε μας λίγα λόγια για την τελευταία κυκλοφορία σας “The Martyr” και τη συνεργασία σας με τη Labyrinth of Thoughts Records. Η συνεργασία μας με την LOT ξεκίνησε την 1 Σεπτέμβρη του 2018. Υπογράφοντας ένα 2ετές συμβόλαιο με την εταιρία. Ψάχναμε ήδη για κάποιο label από το 2017 που γράψαμε τον πρώτο μας δίσκο ‘Roots Electrified’ κι έτσι πέσαμε πάνω στην LOT. Στην αρχή είχαμε στείλει τον πρώτο μας δίσκο αλλά η εταιρία ενδιαφερόταν για τον δεύτερο μας ‘The Island of Cretal’ τον οποίο γράφαμε ήδη στην Θεσσαλονίκη στο ‘Alzheimer Royal Hall’ στις αρχές του Μάρτη το 2018. Μιλήσαμε τηλεφωνικώς με τον Νίκο Στυλίδη και αυτό ήταν. Τα βρήκαμε που λένε. Πλέον, έχουμε ανανεώσει το συμβόλαιο μας για ακόμα 5 έτη με την κυκλοφορία του ‘The Martyr” καθώς η συνεργασία μας με την εταιρία είναι άψογη.
Ποιος επιμελείται τους στίχους και τη μουσική των Babel Trio; Τι θέματα πραγματεύονται οι στίχοι σας; Στα πιο πολλά κομμάτια η σύνθεση και η ενορχήστρωση είναι ομαδική δουλειά. Συνήθως φέρει ένα μέλος μια ιδέα και μετά όλοι μαζί την επεξεργαζόμαστε όπως και με τους στίχους. Πολλοί στίχοι στα κομμάτια μας είναι δημοτικοί που άλλοι μένουν ατόφιοι κι άλλους τους επεξεργαζόμαστε… Στο κομμάτι των στίχων ο Δημήτρης έχει το βάρος της επιμέλειας. Τα τραγούδια μας μιλάνε για τα βασικά πάθη του ανθρώπου για τις δυσκολίες της ζωής τις περισσότερες φορές μέσα από την απλότητα και αμεσότητα της δημοτικής ποίησης. Έχουμε στίχο κυρίως απο τη λαϊκή και δημοτική ποίηση. Έχουμε επίσης μελοποιήσει Διονύσιο Σολωμό και Καρούζο, αλλά και δικά μας στιχάκια. Επιλέγουμε το στίχο που μέσα από τη διαχρονικότητά του “μιλάει” για τη βιωμένη μας εμπειρία, για το “τώρα”. Χρησιμοποιούμε τη δύναμη της αλληγορίας του δημοτικού στίχου, που παραμένει πάντα “φρέσκος” και επίκαιρος.
Πώς θα προωθήσετε το “The Martyr” στη δύσκολη συγκυρία της πανδημίας; Όσον αφορά την προώθηση του δίσκου μας έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό πριν κιόλας από την ημέρα της κυκλοφορίας του. Συνεντεύξεις και reviews που αφορούν τον δίσκο ήδη έχουν γίνει όπως για παράδειγμα στο “Metal Hammer” και κάποια από αυτά θα δημοσιευθούν μέσα στον επόμενο καιρό όπως για παράδειγμα στο αγγλικό περιοδικό “Rock & Metal Fireworks”. Όσον αφορά την παρουσίαση του δίσκου και λαμβάνοντας υπόψη την σημερινή κατάσταση, για να είμαστε ειλικρινής, οι ζωντανές εμφανίσεις δεν ‘τσουλάνε’ καθόλου! Αυτή την περίοδο, με την πανδημία είναι πολύ δύσκολο να κάνουμε ένα live για να παρουσιάσουμε το νέο μας δίσκο, κυρίως λόγω των περιοριστικών μέτρων για τον covid-19. Το live streaming από την άλλη, είναι κάτι πιθανό και σε αυτό το στάδιο και για αρκετό καιρό θα είναι η μόνη διέξοδος για εμάς, παρόλο που είναι αμφισβητήσιμο το πόσο μπορεί το κοινό να συμμετέχει σε ένα Live streaming και προσωπικά φοβόμαστε πολύ να μην το συνηθίσουμε. Η τέχνη είναι ένας ζωντανός οργανισμός και έτσι η αλληλεπίδραση της εμπειρίας της συναυλίας εξαλείφεται. Για παράδειγμα, η συγκέντρωση χιλιάδων ανθρώπων μαζί σε ένα live και ο χορός μαζί είναι κάτι σαν θεραπεία, ένα τελετουργικό, μια μικρή επανάσταση.
Τι ανταπόκριση έχετε λάβει ως τώρα από την Ελλάδα και από το εξωτερικό για το άλμπουμ; Σε τι κοινό απευθύνεται ο δίσκος; Ο δίσκος κατατάσσεται στο ευρύ φάσμα της rock, είναι heavy, psychedelic κα έχει και και ένα stoner ύφος σε σημεία. Ο ελληνικός στίχος τον κάνει να είναι λίγο διαφορετικός και να μην έχει αυτή την default εκδοχή – κιθάρα ξένο στίχο. Η ανταπόκριση του δίσκου είναι πολύ καλή προς στιγμή και ειδικά εκτός Ελλάδας. Έχουμε λίγα αντίτυπα ακόμα και ελπίζουμε να κάνουμε sold out σύντομα. Επίσης, έχουμε πολύ θετική ανταπόκριση από το κοινό μας στην Ελλάδα κρίνοντας από σχόλια στα Social media και τα μηνύματα που μας στέλνουν. Το εντυπωσιακότερο είναι η ανταπόκριση που έχουμε από το εξωτερικό για το ‘The Martyr’.
Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Θέλουμε πάρα πολύ να κάνουμε Live παρουσίαση του δίσκου μας σε πρώτη φάση. Κάνουμε σχέδια βέβαια αλλά δεν είμαστε πολύ σίγουροι ότι θα υλοποιηθούν λόγω τις πολιτικής κατάστασης στην χώρα. Όπως γνωρίζεται η πανδημία και η καραντίνα επηρέασαν πάρα πολύ τις τέχνες και τον βιοπορισμό τους. Παρ’ αυτά, θα θέλαμε να κάνουμε μια ακόμα περιοδεία στην Ελλάδα και κάποια video clips.
Store: https://labyrinthofthoughts.gr/mailorder/
Label: https://labyrinthofthoughts.gr/
Babel Trio: https://babeltrio.com/
Bandcamp: https://babeltrio.bandcamp.com/
“Mother of Death” video: https://youtu.be/YO8YuDt7HBE
“Wings of Stray” video: https://youtu.be/-2BFdRKcOYc