Πέντε διακεκριμένοι Κύπριοι συγγραφείς έρχονται στη Θεσσαλονίκη για την Έκθεση Βιβλίων Συγγραφέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου και τις Διεθνείς Βραβεύσεις

«Στην Έκθεση Βιβλίων Συγγραφέων, που εγκαινιάζει ο Σύνδεσμος Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου από φέτος (10-11 Δεκέμβρη, 2021, Μέγαρο ΦΑΑΘ, Θεσσαλονίκη) έχω τη χαρά και την τιμή να παρουσιάσω στο ευρύ κοινό 4 έργα μου, 2 ποιητικά – «Κούρος και Κόρη», «Έρως, Μύθος, Βάθος», 1 θεατρικό «Εγώ, ο σωσίας του Χίτλερ» και μία Ιστορική Μελέτη «Η Κύπρος στον Αγώνα του 1821», όλα σε έκδοση ΣΠΕΚ/Αρχύτας. Ο ΣΠΕΚ έχει πολλές φορές επαινεθεί δημόσια για την πληθωρική και ποιοτική συμβολή του που, με πολλά σύγχρονα μέσα και σχέδια, προωθεί τα έργα Ελλαδιτών, Κυπρίων και Ομογενών και στηρίζει τη Γλώσσα, τις Αξίες, τις Ρίζες του Πολιτισμού. Επιπλέον, το ότι προωθεί συστηματικά και τη Φιλαναγνωσία δεν είναι εύκολο εγχείρημα στους καιρούς μας. Πιστεύω πως σύντομα θα δικαιωθεί, γιατί εργάζεται καινοτόμα, με αγάπη και ζήλο στο μείζον θέμα «ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ». Το δε site του είναι ένα κόσμημα για τον Ελληνικό πολιτισμό www.cultural-association.org. Του εύχομαι νέες επιτυχίες και άπειρους φίλους-ακολούθους που ήδη τον αξιολόγησαν και πίστεψαν στο όραμά του!»

Δρ Ιωσήφ Σ. Ιωσηφίδης Πρόεδρος Ένωσης Λογοτεχνών Κύπρου, Αντιπρόεδρος Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου


«Άρχισα να γράφω ποίηση από τα μαθητικά μου χρόνια. Κεραυνοβόλος έρωτας. Όταν ήμουνα στην ηλικία των δεκατεσσάρων χρόνων. Τότε, την Άνοιξη του 1957, μέσα στην καρδιά του ένοπλου Απελευθερωτικού Αγώνα της Κύπρου ήταν που έγραψα τα πρώτα πρωτόλεια ποιήματά μου. Από τότε, όσο κι αν πέρασε ο καιρός, ήμουνα και είμαι ερωτευμένος μαζί της. Ερωμένη δεν είπαν την ποίηση;  Είναι χαρά και μεγάλη τιμή μου, που με αφορμή την παρουσίαση των έργων μου, στο πλαίσιο της Έκθεσης Βιβλίων Συγγραφέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας-Κύπρου, θα βρίσκομαι για δυο μέρες,  στην πόλη που αγαπώ, στη όμορφή μας Θεσσαλονίκη. Η λογοτεχνία, για τον κάθε πνευματικό δημιουργό, είναι ένα όχημα μα και ένα ταξίδι. Ένα πολύ όμορφο ταξίδι. Σε λίγες μέρες αποχαιρετούμε μια δύσκολη δεύτερη χρονιά που μας καθήλωσε με την πανδημία. Μετράμε θανάτους. Μερικοί χάσαμε δικούς μας αλησμόνητους και αγαπημένους ανθρώπους. Μια νέα χρονιά μας έρχεται με τις προσδοκίες μα και μ’ όλα τα χαμόγελά της. Ευχαριστώ θερμά τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου που έφερε το έργο μου στην Ελλάδα, στηρίζω το ευγενές έργο πολιτισμού που προσφέρει και εύχομαι να έχει λαμπρή πορεία σε Ελλάδα, Κύπρο και Ομογένεια,»

Γιώργος Πετούσης Πρόεδρος Εταιρείας Λογοτεχνών Λεμεσού «Βασίλης Μιχαηλίδης»


«Ο λογοτέχνης Ελευθέριος Πλουτάρχου, που παρουσιάζει το πρόσφατο βιβλίο του «Άνθρωπος – Στοχασμοί και Αποχρώσεις – 180 χαϊκού» στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο της Έκθεσης Βιβλίων Συγγραφέων του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου. Όπως αναφέρει, η λογοτεχνία αποτελεί σημαντικό αισθητικό αλλά και μορφωτικό αγαθό, προσφέροντας παράλληλα στην παιδεία και εκφράζοντας την ιδιαίτερη γλωσσική και πολιτισμική φυσιογνωμία κάθε λαού. Το 2021, σύμφωνα με τον Ελευθέριο Πλουτάρχου, ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά για όλη την ανθρωπότητα, γιατί γίναμε μάρτυρες πόνου και δυστυχίας αρκετών συνανθρώπων μας. Ελπίζει πως το 2022 θα ανατείλει φέρνοντας καλύτερες μέρες. Κλείνοντας, αναφέρει πως πρέπει πάντοτε ν’ αναζητούμε το φως, παρόλες τις δυσκολίες και στέλνει ένα αισιόδοξο μήνυμα, μέσα από τρία χαρακτηριστικά χαϊκού της συλλογής του, το οποίο αφιερώνει στα Μέλη και στους Φίλους του Συνδέσμου Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου:

Ξεπετάγεται/εν μέσω καταιγίδας/η ηλιαχτίδα.

Θα ξεπροβάλουν/μες στα χαρακώματα/οι μαργαρίτες.

Μ’ ένα πινέλο/ζωγράφισε τον ήλιο/και χαμογέλα.»

Ελευθέριος Πλουτάρχου Εκπαιδευτικός – Συγγραφέας


«Στην ταραγμένη εφηβεία μου, έσκυβα στα βιβλία με ένα πάθος ζωηρό, ενεργητικό και ολόθερμο έτσι, που ταυτιζόμουν με τους ήρωες και γινόμουν ένα με αυτούς. Ήταν η καταφυγή, η τροφοδοσία μου, η ανάτασή μου. Ακόμα και σήμερα έτσι λειτουργεί για μένα η λογοτεχνία και έτσι πιστεύω πως λειτουργεί για όσους καταφεύγουν σε αυτήν. Η ποίηση είναι η εκλεπτυσμένη ενέργεια, που διαχέεται στην καθημερινή ζωή και την αρωματίζει, έστω και αν οι πολλοί την αγνοούν. Είναι εκεί, σαν ένα σύννεφο, που μας ανεβάζει λίγο ψηλότερα και δίνει μια ιδιαίτερη γεύση στη ζωή μας. Η πεζογραφία – παρά το πεζό της όνομα – μας παίρνει από το χέρι και μας ταξιδεύει σε κόσμους εσωτερικούς ή εξωτερικούς, που πάντα είναι εσωτερικοί, σε μύθους, που πολλές φορές είναι αφόρητα αληθινοί, και μας πλουτίζει με ηχοχρώματα συναισθησίας. Σ’ ένα τέτοιο ταξίδι, αληθινό – εξωτερικό και εσωτερικό – σας προσκαλώ το Σάββατο, 11/12 στη Φ.Α.Α.Θ. στις 5 – 6.30, όπου – μεταξύ άλλων – θα παρουσιάσω το βιβλίο μου «Επιστροφή στην Πατρίδα», ένα οδοιπορικό στη γενέτειρα των γονιών μου Κιουτάχεια, από όπου ήρθαν κατατρεγμένοι το 1922, και το οποίο έχει εκδοθεί με αφορμή τα 100 χρόνια από την αποφράδα εκείνη χρονιά. Ευχαριστώ θερμά τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου για την έκδοση των έργων μου και τη νέα πνοή που έδωσε στη ζωή μου!»

Άννα Τενέζη Φιλόλογος – Εκπαιδευτικός
Συγγραφέας – Φωτογράφος


«Η λογοτεχνία είναι ένα απέραντο ταξίδι που μας γυρίζει σε ασφαλές λιμάνι. Η απόλαυση έγκειται στο ταξίδι, όχι στον προορισμό. Οδηγεί τον αναγνώστη σε ένα ανεξερεύνητο κομμάτι του ίδιου του εαυτού του και τον μεταφέρει σε κόσμους που δεν θα μπορούσε ποτέ να είχε επισκεφθεί. Η λογοτεχνία δίνει αξία, χρώμα και νόημα ακόμη και στα ασήμαντα της ζωής και προκαλεί ποικιλία συναισθημάτων. Μας κάνει να γελάμε ή να κλαίμε περισσότερο. Να ονειρευόμαστε, ν’ αγαπάμε, να πεισμώνουμε, να φωνάζουμε, να διεκδικούμε περισσότερο. Λες και επιστρέφουμε στην παιδική μας ηλικία! Η επαφή των νέων με τη λογοτεχνία  βοηθάει στην ανάπτυξη των γνώσεων και πολλών δεξιοτήτων του, εκφράζονται και γράφουν τέλεια κι ακόμη  αποδίδουν καλύτερα σε όλα τα μαθήματα αλλά και στη ακαδημαϊκή τους πορεία, στη κοινωνική τους θέση στην μετέπειτα ζωή τους και στη συναισθηματική ισορροπία τους. Η ανάγνωση βιβλίων είναι τρόπος επικοινωνίας, έκφρασης και αποκόμισης πολύτιμων γνώσεων και εμπειριών. Συγχαίρω τον Σύνδεσμο Πολιτισμού Ελλάδας Κύπρου όπου με τη λειτουργία της ΠΤΕΡΥΓΑΣ ΝΕΩΝ δίνει φωνή σε νέους δημιουργούς και γεφυρώνει το χάσμα ανάμεσα στο παλιό και το νέο,»

Ιφιγένεια Μετόχη Συγγραφέας, Καλλιτέχνιδα 

www.cultural-association.org