Η Αγγελίτα Ρίπη απαντάει στις ερωτήσεις της δημοσιογραφικής ομάδας του polismagazino.gr για τη μουσική, το χορό και το θέατρο
“Ποτέ μην παρατάτε αυτό που ξεκινάτε να κάνετε. Να κυνηγάτε τα όνειρά σας. Μα πάνω απ’ όλα να πιστεύετε στον εαυτό σας και στις δυνατότητές σας διότι ο κάθε άνθρωπος είναι ένα ξεχωριστό ταλέντο σε διαφορετικό καλλιτεχνικό τομέα.”
Σύστησέ μας τον άνθρωπο – καλλιτέχνη. Ποια είναι η μουσική σου ταυτότητα; Ονομάζομαι Αγγελίτα Ρίπη. Έχω πολλά χρόνια στον καλλιτεχνικό κόσμο με έφεση στο χορό και το τραγούδι. Ήμουν σε μια ροκ μπάντα ελληνική (40+plus the band) αλλά λόγω διάλυσης δεν συνεχίστηκε. Παρόλα αυτά πρόλαβα να βγάλω ένα δικό μου τραγούδι (Κοίτα με – Αγγελίτα). Γενικά τραγουδάω ροκ, ρεμπέτικα, λαϊκά και μπαλάντες. Λατρεύω το τραγούδι και είναι κάτι που ίσως από πάντα υπήρχε μέσα μου όπως και ο χορός.
Πώς γεννήθηκε η αγάπη σου για τη μουσική και το τραγούδι; Από μικρή άκουγα πολλά τραγούδια τα οποία τα χόρευα κι όλας και ρίζωσε έτσι ο ρυθμός μέσα μου. Μέσα από το χορό εξελισσόμουν και λόγω της χροιάς της φωνής μου άρχισα να τραγουδάω όλο και περισσότερο. Μου είχαν προτείνει να πάω στο τότε fame story, έπειτα στο x factor και πρόσφατα στο voice αλλά δεν με εμπνέει το γυαλί. Πέρα από το ότι κατ’ εμέ είναι κάτι στημένο και προμελετημένο όλο αυτό. Προτιμώ και πάντα προτιμούσα να είμαι αυτοδίδακτη όπως κι έτσι έχω εξελιχτεί σε αρκετά στοιχεία στο τραγούδι στη ζωή μου.
Το τραγούδι ήταν μονόδρομος για εσένα, ή έχεις σπουδάσει και κάτι άλλο; Είμαι αυτοδίδακτη στο τραγούδι. Δεν το έχω σπουδάσει. Είναι το χόμπι μου. Εγώ εχω σπουδάσει Βρεφονηπιοκομεία και κομμωτική και έχω ασχοληθεί προεπαγγελματικα με το μπαλέτο. Το τραγούδι το λατρεύω και το εξελίσσω όπως θέλω εγώ. Έχω πολλούς φίλους μουσικούς τραγουδιστές κτλ που μπορώ να βοηθηθώ όπως κι έχω ήδη δεχτεί βοήθεια από έναν, αλλά ό,τι κάνω το κάνω μόνη μου και έχει πολύ καλά αποτελέσματα από γνωστούς και φίλους που με ακούν και σχολιάζουν.
Ποια είναι τα «όχι» που θα πεις, στο βωμό της καριέρας; Η πορνεία και το νταβατζιλίκι. Ποτέ δε θα έκανα κάτι με σκοπό μόνο και μόνο για τα λεφτά. Για εμένα πρέπει να κάνεις κάτι και να το αγαπάς βγάλεις δε βγάλεις το ανάλογο χρηματικό κέρδος. Η αγάπη και η αποδοχή του κόσμου είναι το παν. Η χαρά στα μάτια τους που σε ακούνε. Σαφώς παίζουν ρόλο και τα χρήματα αλλά κατ’ εμέ ΟΧΙ τον κύριο ρόλο.
Ποιο είναι το τραγούδι, που όταν το ακούς ή το ερμηνεύεις, «λυγίζεις»; Δεν είναι ένα. Είναι πολλά. Λατρεύω το “Θεός αν είναι – Αλεξίου”. Όπως και το “Σαραγιεβο-Magic de spell”. Και άλλα τραγούδια μπορούν να με λυγίσουν. Και άλλα ακόμα κι όταν τα τραγουδώ συγκινούμαι.
Ποιο είναι το στοιχείο του χαρακτήρα σου, που σε κάνει να ξεχωρίζεις ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης; Η υπερβολική ευαισθησία – συναισθηματικότητά μου, η τελειομανία, η επιμονή σε ό,τι μ’ εξιτάρει, η εκφραστικότητα και το θάρρος μου.
Τι πιστεύεις ότι χρειάζεται ένας νέος καλλιτέχνης για να πετύχει στον χώρο του τραγουδιού; Κότσια, πολύ επιμονή και υπομονή να πετύχει ό,τι βάλει στο μυαλό του και κυρίως πίστη στον εαυτό του.
Ποιος είναι ο μεγαλύτερος φόβος σου; Το απρόβλεπτο, Το αναπάντεχο, Το άγχος.
Ποιά είναι η άποψή σου για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Όπως προανέφερα κατ’ εμέ είναι κάτι εντελώς στημένο. Αν θέλει κάποιος να πάει για την εμπειρία και μόνο ότι θα φανεί στο γυαλί και ως εκεί καλό είναι αλλά μην έχει πολλές προσδοκίες.
Μια συνεργασία που ονειρεύεσαι; Αλεξίου, Θεοδωρίδου,Τερζής.
Από πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε με την υποκριτική τέχνη; Ασχολούμαι με το θέατρο περιστασιακά από μικρή ηλικία ως μέλος της θεατρική ομάδας του Δήμου Παλλήνης. Έπειτα ως μέλος διαφόρων εταιριών συμμετέχω ως βοηθητικός ηθοποιός σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές.
Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Πολλούς ηθοποιούς θαυμάζω. Όπως για παράδειγμα την Ελισάβετ Κωνσταντινίδου, τους αείμνηστους Κώστα Βουτσά, Στάθη Ψάλτη και Σωτήρη Μουστάκα.
Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Καριέρα – Επιτυχία είναι η αποτελεσματική ενασχόληση με την τέχνη που αποφέρει κέρδος και χρηματικό αλλά κυρίως για εμένα ψυχολογικό και η αναγνώριση από το κοινό που παίζει τον κύριο ρόλο της υποκριτικής τέχνης.
Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Πολλοί κάνουν αυτή την ερώτηση. Κατ’ εμέ την καλλιτεχνική “φλέβα” την έχει κανείς εκ γενετής. Εάν στην πορεία της ζωής του ο κάθε άνθρωπος το εξασκήσει θα δει πως όλο και σε κάτι έχει έφεση. Άλλοι στο θέατρο, άλλοι στο χορό, άλλοι στο τραγούδι-μουσική, άλλοι στη ζωγραφική και άλλοι σε όλα μαζί.
Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Επιμονή – πείσμα. Πάντα στη ζωή μου επέμενα υπέρ του δέοντος σε ό,τι μου έμπαινε στο μυαλό μέχρι τελικής πτώσεως. Έτσι όταν κάτι μου έμπαινε στο μυαλό ό,τι και να μου έλεγαν οι άλλοι δεν άκουγα κανέναν. Οκ δέχτηκα παρεμβολές ή και απειλές αλλά ποτέ δεν το έβαλα κάτω. Από μικρή ήμουν ατίθαση και όσο θυμάμαι τον εαυτό μου πάντα ασταθής. Ήθελα να τα δοκιμάζω όλα.
Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Σαφώς. Αλλά τις περισσότερες φορές αυτοσχεδιάζω. Μη σου πω συνήθως. Είμαι αυτοδίδαχτη σε πολλούς τομείς της ζωής μου.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Αυτοδημιούργητο επίμονο ταλέντο. Χάχα.
Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Να παραμείνει η λατρεία μου κατά κόρον στο χορό, το τραγούδι και το θέατρο και μαζί με την μελλοντική εργασία μου που θα έχω να τα εξασκώ ως αγαπημένα χόμπι. Θα ήθελα να εξελιχθώ και να εμπλουτίσω τις γνώσεις μου σε καθένα από αυτούς τους τομείς με σκοπό την ταυτόχρονη εξέλιξή μου και ως άνθρωπος και ως ταλέντο.
Αν θα έπρεπε να χαρακτηρίσετε με μια φράση την υποκριτική αλλά και γενικότερα το θέατρο ποια θα διαλέγατε; Η άλλη οπτική της εκάστοτε ζωής του ανθρώπου.
Πιστεύετε πως δίνονται ευκαιρίες στους νέους καλλιτέχνες να αναδείξουν το ταλέντο τους ή μήπως υπάρχει μια μόνιμη τάση ανακύκλωσης προσώπων και χαρακτήρων; Διαφωνώ με την στασιμότητα και ανακύκλωση των ιδίων καλλιτεχνών. Επικροτώ την ανάδειξη νέων ταλέντων και νέων προσώπων στον καλλιτεχνικό κόσμο. Σε κάθε καλλιτεχνικό τομέα πιστεύω πως πρέπει να μπαίνει νέο αίμα. Άξιοι όσοι μπαίνουν με την αξία τους και αποδεικνύουν την καταλληλότητά τους ως καλλιτέχνες.
Στο θέατρο που σας βρίσκουμε; Είμαι από το 2016 σε διάφορες εταιρίες βοηθητικών ηθοποιών λαμβάνοντας μέρος σε διάφορες τηλεοπτικές σειρές. Με το θέατρο καθ’ αυτό δεν ασχολούμαι πλέον και λόγω της πανδημίας και λόγω διάλυσης της θεατρικής ομάδα που ήμουν στο δήμο μου.
Ο χορός είναι ανάγκη ή πολυτέλεια; Ο χορός είναι ΖΩΗ. Δε θα το έλεγα τόσο ανάγκη, όσο τρόπος έκφρασης και απελευθέρωσης σώματος και πνεύματος. Πολυτέλεια σε καμία περίπτωση διότι πολυτέλεια κατ’ εμέ καλείται κάτι μη ζωτικής σημασίας.
Ποια είναι τα οφέλη του χορού; Άπειρα. Καταρχάς μέσα από το χορό εκφράζεις τα συναισθήματά σου. Λύνεσαι. Δρα σαν ψυχοθεραπεία σε πολλούς τομείς. Επίσης ο χορός γυμνάζει το σώμα και ειδικά τον κορμό ως κέντρο βάρους που μετατοπίζεται και τα χέρια και τα πόδια βοηθητικά.
Γυμνάζεται κάποιος με το χορό; Εννοείται. Το κάθε είδος χορού γυμνάζει λιγότερο ή περισσότερο το σώμα. Ο κορμός σε όλα τα είδη χορού αποτελεί το κύριο μέρος του. Σε άλλα είδη χορού παίζουν μεγαλύτερο ρόλο τα χέρια. Πάντως εγώ από μικρή με θυμάμαι να λέω Dance is my life. Όπως και συνεχίζει να είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου.
Οι χοροί διδάσκονται στην αυθεντική τους μορφή; Το κάθε είδος χορού έχει διαφορετική προέλευση. Στην Ελλάδα από παλιά έχουμε γνήσιους παραδοσιακούς χορούς που από τόπο σε τόπο μαθαίνεται με την εκάστοτε γνησιότητά του. Στα άλλα είδη χορού πχ το μπαλέτο το γνήσιο είναι στη Ρωσία (Bolshoi) το οποίο το έχουμε μεταφέρει μέσω της πολυπολυτισμικότητας και στην Ελλάδα. Άλλα είδη χορού η γνησιότητά τους μεταλαμπαδεύεται από τον τόπο προέλευσης σε κάθε χώρα.
Πόσο βοηθάει ψυχικά η ενασχόληση με το χορό; Ο χορός είναι άριστα συνδεδεμένος με το πνεύμα-ψυχή του καθενός. Μέσα από το χορό ο καθένας εκφράζει τα συναισθήματά του και απελευθερώνεται μπαίνοντας σε έναν ίσως “άλλον κόσμο” που εκείνη τη στιγμή δεν υπάρχει τίποτα άλλο γύρω του.
Ο χορός μπορεί να βοηθήσει κάποιο άτομο στην κοινωνικοποίησή του; Σαφώς και κοινωνικοποιείσαι με το χορό είτε μαθαίνοντας για τον κάθε τόπο προέλευσης του χορού που χορεύεις είτε μέσω του συγκεκριμένου χορού που πρέπει να συναναστραφείς και να έρθεις και σε κοντινή επαφή.
Υπάρχει όριο ηλικίας για να ξεκινήσει κάποιος το χορό; Δεν υπάρχει κανένα ηλικιακό όριο. Ο κάθε άνθρωπος μπορεί να κάνει χορό από νηπιακή ηλικία μέχρι και υπερήλικες.
Από ποια ηλικία ξεκινάνε τα παιδιά χορό; Τα παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν από νηπιακή ηλικία χορό και κατ’ εμέ είναι και το κατάλληλο διότι όσο πιο μικρός ο άνθρωπος μπει στο κλίμα τόσο πιο ήρεμος και απελευθερωμένος θα είναι δυνητικά και εξοικειωμένα με τον εαυτό του από θέμα αυτοπεποίθησης.
Μπορεί κάποιος να ασχοληθεί και επαγγελματικά στην πορεία; Εννοείται. Υπάρχουν μερικά είδη χορού που είναι κρατικά αναγνωρισμένα όπως είναι το μπαλέτο που υπάρχουν κρατικά αναγνωρισμένες σχολές που μπορεί να πάρει κάποιος πιστοποίηση και άδεια να ανοίξει τη δική του σχολή μέσω εξετάσεων. Τα άλλα είδη χορού όπως για παράδειγμα οι λάτιν χοροί δεν είναι ισότιμοι κρατικά αλλά σαφώς και αναγνωρίζονται και ανοίγουν σχολές. Ακόμα και ο χορός σε στύλο που πλέον έχει αναγνωριστεί και ως ολυμπιακό άθλημα μπορεί να γίνει επαγγελματικά.
Ποιο μήνυμα θα θέλατε να στείλετε στους αναγνώστες του polismagazino; Ποτέ μην παρατάτε αυτό που ξεκινάτε να κάνετε. Να κυνηγάτε τα όνειρά σας. Να κάνετε οτιδήποτε (καλλιτεχνικό και μη) σας μπει στο μυαλό διότι μια ζωή έχουμε και πρέπει να την γεμίσουμε με πολλές πολλές εμπειρίες. Μα πάνω απ’ όλα να πιστεύετε στον εαυτό σας και στις δυνατότητές σας διότι ο κάθε άνθρωπος είναι ένα ξεχωριστό ταλέντο σε διαφορετικό καλλιτεχνικό τομέα.
Βιογραφικο
Η Αγγελική Ρίπη είναι απόφοιτη 1ου Λυκείου Παλλήνης. Γνωρίζει Αγγλικά, Γαλλικά, Ρουμάνικα.
Δραστηριότητες: Κολύμβηση (6 χρόνια), Μπαλέτο (13 χρόνια), Σκάκι (5 χρόνια), Πληροφορική (4 χρόνια), Tae-kwon-do (4 χρόνια), Latin (2 χρόνια), Παραδοσιακοί χοροί (14 χρόνια), Στίβος (2,5 χρόνια), Θέατρο (3 χρόνια), Πιάνο (5 χρόνια),
Κιθάρα (3 χρόνια), Φλογέρα (3 χρόνια).
Είναι μέλος του συλλόγου Διατήρησης και Διάδοσης Ελληνικής Παράδοσης «Εθνογραφικά». Είναι βοηθητικός ηθοποιός και μέλος στις εταιρίες saga models και media characterts agency. Μέλος Αθλητικού Οργανισμού Δήμου Παλλήνης Tae-kwon-do. Μέλος Θεατρικής ομάδας Δήμου Παλλήνης. Κάτοχος ECDL Microsoft.
Ενδιαφέροντα: Δημόσιες Σχέσεις, Αθλητισμός, Χορός, Απασχόληση με νήπια και βρέφη, Αγάπη και απασχόληση με ζώα, Διάφορες χειρονακτικές εργασίες- Κατασκευές, Κομμωτική, Υποκριτική και Φωτογραφία.
Κοινωνικές δράσεις:
1) Συμμετοχή μέσω συλλόγων στην αποκατάσταση δασών της Αττικής από πυρκαγιές.
2) Ανακύκλωση υλικών
3) Καθαρισμός ακτών
4) Γραμματειακή υποστήριξη και τήρηση διοικητικών καθηκόντων ευρωπαϊκού προγράμματος “ REMIDA”
5) Συνεργάτης Δικηγόρου και βοηθός σε δικαστικές υποθέσεις εντός κι εκτός Αττικής.