“Ουτοπίες”

Το Ίδρυμα Πολιτισμού “ΥΔΡΙΑ” και το Ιδεόγραμμα Film Amargi
σας προσκαλούν στην εκδήλωση για την προφορική ιστορία
“Ουτοπίες”
Αφηγήσεις, έργα και μαρτυρίες των Κλάρας Ζαχαράκη – Γεωργίου και Μαρίας Νικολάου

τη Δευτέρα 4 Μαρτίου 2019 στις 20.00
Ένα ψηφιακό έργο του Αλέξανδρου Φασόη

“Αφηγήσεις γυναικών για τη ζωή, την εξορία, την τέχνη και το θάνατο. Τόπος της μνήμης είναι η ουτοπία, τόπος της μνήμης είναι η αφήγηση, τόπος της μνήμης είναι η προφορική ιστορία. Εάν ισχύουν οι τρεις «εν ενεργεία» λόγοι: ο λόγος του εξουσιαστή, ο λόγος του παιδαγωγού και ο λόγος του ψυχαναλυτή, τότε η προφορικότητα αναδύει έναν «νέο», και μαζί πανάρχαιο, λόγο: τον λόγο του άλλου, τον λόγο της κοινότητας και τον λόγο του προσώπου.”

απο το σημείωμα του σκηνοθέτη

Ίδρυμα Πολιτισμού “ΥΔΡΙΑ”
Παπαμάρκου 28, Πλ. Άθωνος, Θεσσαλονίκη
τηλ. 2310 221289

Βιογραφικά

Ο Αλέξανδρος Φασόης είναι σκηνοθέτης κινηματογράφου, θεάτρου και εικαστικών ψηφιακών πολυμέσων. Προσανατολίζεται στις πειραματικές μορφές τέχνης και τις συνδυαστικές τεχνικές του “μη αφηγηματικού κινηματογράφου”, του “τρίτου θεάτρου”, της “μουσικής περιβάλλοντος”, καθώς και τη συνάντηση της φιλοσοφίας και των επιστημών με τις νέες τεχνολογίες. Έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στην Ιστορία και Φιλοσοφία των Επιστημών και της Τεχνολογίας (Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών). Διδάσκει φιλοοφία του κινηματογράφου και των ψηφιακών μέσων.

Η Κλάρα Ζαχαράκη – Γεωργίου γεννήθηκε στη Λέρο και μεγάλωσε στην Αθήνα. Σπούδασε στην Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών της Αθήνας ζωγραφική και σκηνογραφία. Με μεταπτυχιακές σπουδές στο Πανεπιστήμιο VIII του Παρισιού, έχει τίτλο Maitrise στη σκηνογραφία. Από το 1963 ζει στην Κύπρο και από το 1967 έως το 1993 δίδαξε τέχνη σε σχολεία της μέσης εκπαίδευσης. Έχει παρουσιάσει τα έργα της σε δεκατέσσερις ατομικές εκθέσεις ζωγραφικής στην Κύπρο και στο εξωτερικό, όπως επίσης έχει πάρει μέρος σε πολλές ομαδικές. Έχει σχεδιάσει τα κέρματα της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το 2007 τιμήθηκε με το Βραβείο Πολιτιστικής Προσφοράς Τεύκρου Ανθία – Θεοδόση Πιερίδη της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ. Τιμήθηκε, επίσης, από το Κυπριακό Κέντρο του Διεθνούς Ινστιτούτου Θεάτρου για την Προσφορά της στο Κυπριακό Θέατρο.

Η Μαρία Νικολάου γεννήθηκε στον Πειραιά και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ως παιδί, βίωσε τον εμφύλιο, γεγονός που δεν την εμπόδισε να υμνεί τη ζωή στα έργα της. Σπούδασε Πολιτική Οικονομία αλλά η μαγεία της ζωγραφικής έγινε πάθος μέσα της. Εφόδια της ζωής της η ποίηση, η λογοτεχνία και η ιστορία. Πνεύμα ανήσυχο, πειραματίζεται με ασυνήθιστα και δύσκολα υλικά και χρησιμοποιεί το χρώμα ως φορέα συναισθημάτων.