Γράφει ο Νίκος Μουρατίδης
Μην πάτε ακόμα. Δεν είναι έτοιμη. Δεν είναι έτοιμη η αίθουσα με τους ξένους ζωγράφους, δεν είναι έτοιμη η αίθουσα με τις περιοδικές εκθέσεις, δεν είναι έτοιμο το shop, δεν είναι έτοιμο το εστιατόριο, δεν είναι έτοιμο το café, δεν είναι έτοιμοι οι κήποι…. Απλά για να κάνουν τις φιέστες της Γιάννας την 25η Μάρτιου, την άνοιξαν όπως-όπως.
Επιπλέον, δεν υπάρχουν κατατοπιστικά και επεξηγηματικά φυλλάδια, δεν υπάρχουν ξεναγοί, δεν υπάρχουν ηχητικές ξεναγήσεις και το υπάρχον προσωπικό δεν ξέρει να απαντήσει, σε όποια ερώτηση κι αν τους κάνεις. Εκτός αν τους ρωτήσεις που είναι το ασανσέρ.
Στην κεντρική είσοδο μας υποδέχεται «Ο άνθρωπος που βαδίζει» του Auguste Rodin (1900). Ένα έργο που αγοράστηκε με χορηγία της Εθνικής Τράπεζας και κατά την διευθυντική θητεία της κυρίας Μαρίνας Λαμπράκη-Πλάκα.
Βλέποντας όλο αυτό το μεγαθήριο της νέας Εθνικής μας πινακοθήκης, σκεφτόμουν πόσες ώρες θα χρειαστεί για να το γυρίσω όλο. Ένα τεράστιο γυάλινο κτίριο περίπου 2.000τμ. Ένα κτίριο πολύ φωτεινό με απίστευτους χώρους. Είπαμε λοιπόν να πάμε, αρχικά, για ένα δίωρο… Ε, σε μία ώρα το είχαμε τελειώσει.
Απογοητεύτηκα. Υποτίθεται πως η Εθνική μας πινακοθήκη έχει κάπου 20.000 έργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής κ.ά. Στην παρούσα φάση είδαμε ελάχιστα έργα. Γιατί προς το παρών λειτουργούν 3 όροφοι – μακρινάρια – με έργα βαλμένα στην σειρά – το ένα δίπλα στ’ άλλο – και στον μέσον υπάρχουν κάποια πάνελ για έργα μεγάλων διαστάσεων, χωρίς κανένα κάθισμα για τους επισκέπτες.
Λένε ότι τα εγκαίνια της πλήρως ανακαινισμένης Εθνικής Πινακοθήκης προβλέπεται να γίνουν περί τα τέλη Ιουνίου.
Στον ΠΡΩΤΟ ΟΡΟΦΟ υπάρχει ο 19ος αιώνας με όλα τα αριστουργήματα των μεγάλων μας ζωγράφων. Όλα αυτά τα έργα που βλέπουμε σε φωτογραφίες, τα μυθικά έργα των: Γύζη, Λύτρα, Ιακωβίδη, Βολανάκη κ.α. Υπάρχει επίσης και μια μικρή αίθουσα αφιερωμένη στην επανάσταση του 1821.
Στον ΔΕΥΤΕΡΟ ΟΡΟΦΟ υπάρχει ο…
Δείτε έργα και διαβάστε την συνέχεια εδώ: