Στη Θεσσαλονίκη, σε έναν ιδιόκτητο χώρο υψηλών προδιαγραφών, δημιούργησε ο νεαρός επιχειρηματίας κ. Κωνσταντίνος Παρχαρίδης, τη “Chalkos Gallery” (Cu). Η γκαλερί αναπτύσσεται ραγδαία, έχοντας την εξωστρέφεια ως βασικό χαρακτηριστικό στην πολιτική της και κυρίαρχο στόχο την ανάδειξη της καλλιτεχνικής προσπάθειας εγχώριων και διεθνών δημιουργών, τη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών σε Ελλάδα κι εξωτερικό και τη διάδοση των έργων τέχνης υψηλής αισθητικής αξίας στο ευρύ κοινό.

Η αίθουσα τέχνης “Chalkos gallery” (Cu) λειτουργεί από το 2015 στην οδό Ιουστινιανού 21, κοντά στην Παναγία Χαλκέων. Στη συγκεκριμένη περιοχή, παλαιότερα, στεγάζονταν όλοι οι τεχνίτες χαλκού της πόλης, γεγονός που αποτέλεσε έμπνευση για το όνομα της αίθουσας τέχνης, αλλά και τον τίτλο της ομαδικής έκθεσης 15 Ελλήνων καλλιτεχνών με την οποία κάνει το ντεμπούτο της στην 2η έκδοση της διεθνούς φουάρ της Θεσσαλονίκης, τη 2η Art-Thessaloniki στις εγκαταστάσεις της ΔΕΘ-Helexpo, υπό την καλλιτεχνική επιμέλεια του Παντελή Τσάτση στις 23-26 Νοεμβρίου 2017.
Με την επιλογή του ονόματος και με τη συμμετοχή του στην φουάρ, ο ιδιοκτήτης κ. Κώστας Παρχαρίδης, επιδιώκει τη σύνδεση της δραστηριότητας του παρελθόντος της περιοχής, με το σημερινό πολιτιστικό εγχείρημα της γκαλερί και της πόλης, και αποκαλύπτει μέρος του εικαστικού καλλιτεχνικού του οράματος, φιλοδοξώντας να διευρύνει περαιτέρω τη δραστηριότητά του μελλοντικά και στο εξωτερικό.
Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν με έργο τους στην έκθεση που θα παρουσιάσει η “Chalkos gallery” τις ημέρες της 2ης Art-Thessaloniki στο περίπτερο 9, booth 28 με τίτλο “CUPRUM-Διαφορά Δυναμικού” είναι με αλφαβητική σειρά:
Άννα Αντάρτη, Athanasart, Αντιγόνη Βαλέρη, Ιάσονας Κοντογιάννης, Μαρία Κτιστοπούλου, Γιολάντα Κουντούρη, Έλενα Λακιώτη, Κώστας Μίχαλος, Σταυρούλα Μιχαλοπούλου, Βίκυ Μουδήλου, Αλεξάνδρα Πετρανάκη, Χρήστος Σκούρτης, Βασιλεία Τάτση, Παρασκευή Τσιμοπούλου, Έλενα Χατζηαθανασίου.
Τα πειράματα του Λ. Γαλβάνι (Luigi Galvani) με χαλκό όσον αφορά τη “διαφορά δυναμικού” ήταν καθοριστικά στην επινόηση της πρώτης ηλεκτρικής στήλης.
Οι τρεις μορφές ηλεκτρισμού αποτέλεσαν τους άξονες που καθόρισαν την επιλογή των έργων τέχνης των καλλιτεχνών που συμμετέχουν στην έκθεση.
Ο πρώτος άξονας σχετίζεται με την “ανθρώπινη επινόηση στην εικαστική χειρονομία” και στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα έργα της Άννας Αντάρτη, της Αντιγόνης Βαλέρη, της Αλεξάνδρας Πετρανάκη, του Χρήστου Σκούρτη και της Σταυρούλας Μιχαλοπούλου.
Στη συνέχεια έργα όπου “η φύση” νοείται ως προβολή ηλεκτρισμού της εικόνας και μετάδοσης της ενέργειάς της, όπως τα παραδείγματα έργων της Μαρίας Κτιστοπούλου, της Παρασκευής Τσιμοπούλου, της Βασιλείας Τάτση, της Βίκυς Μουδήλου και της Έλενας Λακιώτη.
Και τέλος έργα, όπου “η τριβή” αντιμετωπίζεται ως νόημα δημιουργίας και εικαστική άσκηση, όπως του Athanasart, του Ιάσονα Κοντογιάννη, της Γιολάντας Κουντούρη, του Κώστα Μίχαλου και της Ελένης Χατζηαθανασίου.
Η Hellenic Art Vioma είναι υποστηρικτής της έκθεσης (www.hellenicartvioma.com).

Λίγα λόγια για την γκαλερί:
Η γκαλερί “Cu” (Chalkos Gallery) λειτουργεί από το 2015 στην καρδιά της Θεσσαλονίκης δίπλα στην Παναγία Χαλκέων. Στη συγκεκριμένη περιοχή, τα παλαιότερα χρόνια στεγάζονταν όλοι οι τεχνίτες χαλκού της πόλης, γεγονός που αποτέλεσε την έμπνευση για να δοθεί το όνομα του μετάλλου στο χώρο της γκαλερί, σηματοδοτώντας µε αυτόν τον τρόπο την πρόθεσή µας να συνδέσουμε στη δραστηριότητά µας, το παρελθόν της περιοχής µε το νέο εικαστικό καλλιτεχνικό εγχείρημα που αναδύεται στη χώρα και διεθνώς σήμερα. Η γκαλερί Chalkos (“Cu”), στο σύντομο χρόνο λειτουργίας της έχει δραστηριοποιηθεί στη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών µε ονόματα της εγχώριας εικαστικής σκηνής, ενώ έχει διοργανώσει σειρά εικαστικών και φωτογραφικών εκθέσεων, καθώς και σειρά  άλλων πολιτιστικών εκδηλώσεων, όπως παρουσιάσεις βιβλίων και µία παρουσίαση δίσκου κινηματογραφικής μουσικής. Στο μέλλον, προγραµµατίζει να διευρύνει περαιτέρω τις παράλληλες δραστηριότητές της µε σεμινάρια και εργαστήρια σχετικά µε την Τέχνη για παιδιά και ενήλικες. Σε µία περίοδο κρίσης, στην αγαπηµένη µας πόλη την Θεσσαλονίκη, διαχρονικό κέντρο έµπνευσης και δηµιουργίας πολιτισµού της χώρας αλλά και της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, σε έναν ιδιόκτητο χώρο υψηλών προδιαγραφών, που δηµιούργησε ο ιδιοκτήτης της γκαλερί κ. Κωνσταντίνος Παρχαρίδης, η Chalkos Gallery (Cu), αναπτύσσεται ραγδαία έχοντας την εξωστρέφεια ως βασικό χαρακτηριστικό της πολιτικής της και µε κυρίαρχο στόχο την ανάδειξη της καλλιτεχνικής προσπάθειας εγχώριων και διεθνών δημιουργών, τη σύναψη στρατηγικών συνεργασιών σε Ελλάδα κι εξωτερικό και τη διάδοση των έργων τέχνης στο ευρύ κοινό στη Θεσσαλονίκη, την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Πρόγραμμα της Chalkos Gallery

23-26 Νοεμβρίου Art Thessaloniki περίπτερο 9 booth 28
1 Δεκεμβρίου 20.30 Chalkos Gallery εγκαίνια ατομικής εικαστικής έκθεσης του Ανδρέα Μπαλαούρα.
18 Δεκεμβρίου 19.00 Θέατρο Αυλαία θεατρικό performance με τίτλο «Οι κρημνοί».