Ψαράκης Γεώργιος

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που προγραμμάτισε ο Σύλλογός μας για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από το κοσμοϊστορικό γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, είναι και η Έκθεση Ζωγραφικής στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, που θα τελεστεί υπό την Αιγίδα του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης και η θεματογραφία της θα είναι σχετική με την επανάσταση του 1821.
Στην Έκθεση συμμετέχουν περισσότερα από 70 μέλη και τα εγκαίνιά της θα γίνουν την Παρασκευή 14-05-2021 και 7 μ.μ. αν η πανδημία μάς το επιτρέψει. Σε διαφορετική περίπτωση θα γίνει μια απλή έναρξη και η γιορτή των εγκαινίων θα γίνει σε ημερομηνία που θα γίνει γνωστή από το Δ.Σ. εν ευθέτω χρόνο.

Χορηγός επικοινωνίας το πολιτιστικό site http://www.polismagazino.gr


Σας παρουσιάζουμε το ζωγράφο Ψαράκη Γεώργιο.

Ο Ψαράκης Γεώργιος γεννήθηκε το 1955 στη Θεσσαλονίκη όπου εκεί μεγάλωσε, διαμένει και εργάζεται.
Σπούδασε Σχέδιο, Ζωγραφική, Γλυπτική Μετάλλων, Εσωτερική και Εξωτερική Αρχιτεκτονική Ιστορία Τέχνης και Αρχαιολογία, εμπειρικά Αγιογραφία, Συντήρηση Έργων Τέχνης.

Έχει στο ενεργητικό του πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις συνεργαζόμενος με διάφορους φορείς.
Έχει εκθέσει Θεσσαλονίκη, Θράκη, Μακεδονία, Έβρο, Αθήνα, Κύπρο, στο εξωτερικό Βουλγαρία, Ευρώπη Ν. Υόρκη, Καναδά, Γερμανία, Βοστώνη σε Μπιενάλε όπως Ολλανδία, Κεμπέκ, Αυστραλία.
Λαμβάνει μέρος σε θεσμικές εκθέσεις όπως Ναυτική Εβδομάδα, 2300 χρόνια Θεσσαλονίκη, λιμάνι με το επιμελητήριο, Εθνική Πινακοθήκη, Ορέστεια, Εορτή Θράκης, Δημήτρια, Μονή Βλατάδων, Αθήνα Γκάζι, παλάτι Θεσσαλονίκης.

Οργάνωσε εκθέσεις για φιλανθρωπικούς σκοπούς όπως παιδιά με μεσογειακή αναιμία, καρκινοπαθείς, παιδικό χωριό, σπαστικά παιδιά, συνεργασία με την Άρση συσσωρεύοντας ενδύματα, τρόφιμα, φάρμακα, για ευπαθείς ομάδες. Έκανε παραστάσεις καραγκιόζη με τους μαθητές του για φιλανθρωπικούς σκοπούς. Τοιχογραφίες αφιλοκερδώς σε δημόσια κτίρια όπως λουτρά Λαγκαδά, σε διάφορα σχολεία, ιδρύματα, εκκλησάκια σε στρατόπεδα, σκηνικά σε Κ.Α.Π.Η., νηπιαγωγεία.

Έργα του υπάρχουν σε ιδιωτικές συλλογές, πινακοθήκες, πανεπιστήμιο σε διάφορους δήμους και δήμο Θεσσαλονίκης στο εξωτερικό Αυστραλία, Γερμανία, Ν. Υόρκη.
Ασχολείται με την σκηνογραφία έχει συγγράψει 2 βιβλία με τίτλο «Στοιχεία Ζωγραφικής», έχει εικονογραφήσει βιβλία διάφορων συγγραφέων όπως και παιδικά παραμύθια.

Παραδίδει μαθήματα σε διάφορα ιδρύματα όπως ΧΑΝΘ, ΧΕΝΘ, στην Άρση, σε εταιρεία σπαστικών σε ιδιωτικά ΙΕΚ, στα ΝΕΛΕ, στο Λαϊκό Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης.
Από το 1987 δημιούργησε δικό του Εργαστήριο και Σχολή με μεγάλο αριθμό μαθητών όπου διατηρήθηκε ως το 2019.
Το εργαστήριο κατέχει την χρυσή παλέτα των Βαλκανίων και βραβεύεται σε εικαστικές συμμετοχές.
Το 1995 ιδρύει τον δικό του εικαστικό σύλλογο όπου λειτουργεί και σήμερα με τους σπουδαστές του προσφέροντας εικαστικές υπηρεσίες στην πόλη και όχι μόνο.
Βραβεύεται από διάφορους Δήμους για την εικαστική προσφορά, από ιδιωτικούς φορείς από την Ναυτική Διοίκηση από διάφορους Συλλόγους, από το εξωτερικό από Ολλανδία, Γερμανία, από την Σ.Ε.Π από τον σύλλογο Βαμβίνη για την φιλοτέχνηση του πάτερ Βαμβίνη σε γλυπτό.

Ανήκει σε διάφορους Συλλόγους : Σύλλογο Επαγγελματιών Ζωγράφων Θεσσαλονίκης, Παλέτα των χρωμάτων, Λογοτεχνών, Λαϊκού Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Ελλάδας σε τροχιά, είναι μέλος του επιμελητηρίου Τεχνών Ελλάδος ΕΕΤΕ, του ΟΣΔΕΕΤΕ, της UNESCO.
Παρακολουθεί μαθήματα εκπαίδευση εκπαιδευτών, έχει άδεια εκπαιδευτή από τον ΟΑΕΔ και ΕΚΕΠΙΣ.
Δημιουργεί τα Ψαράκεια από το 1990 ως θεσμική εκδήλωση του Συλλόγου.


Σύντομο Ιστορικό του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος.

Ο “Σύλλογος Επαγγελματιών Ζωγράφων” έως το 2008 και “Σύλλογος Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας” στη συνέχεια, είναι καρπός μιας ομάδας ιμπρεσσιονιστών που ξεκινάει από το 1978-1979 για να πάρει συλλογική οντότητα το 1984-1985 συσπειρώνοντας μια μεγάλη μερίδα γνωστών ζωγράφων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.
Με ορμητήριο το χώρο του, στην Αλεξάνδρου Σβώλου 40, πραγματοποίησε ένα πλήθος εκδηλώσεων εικαστικού, πολιτιστικού, κοινωνικού περιεχομένου, δικαιώνοντας εν πολλοίς τους λόγους της ίδρυσής του, οι οποίοι λόγοι είναι και θα είναι κυρίως η συμβολή στην πολιτιστική ανέλιξη της πόλης, αλλά και να προσφέρει στη Ζωγραφική τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες του.
Οι αντιξοότητες αντί να τον πτοήσουν, τον χαλύβδωσαν. Αδιάψευστο τεκμήριο αποτελεί το γεγονός ότι από το 2005 θα αποκτήσει στην οδό Εδμόνδου Ροστάν 6 ιδιόκτητο χώρο, αναβαθμίζοντας όνειρα, προσδοκίες και διάθεση για περισσότερη ανιδιοτελή προσφορά στον πολιτισμό, τον άνθρωπο και στη ζωή.
Από ένα πλήθος σημαντικών εκδηλώσεων αξίζει ίσως να αναφέρουμε εδώ δειγματοληπτικά δύο από κάθε δεκαετία.
1984-1990: κορυφαίες εκδηλώσεις είναι το πρωτόκολλο συνεργασίας με τους εικαστικούς της Φιλιππούπολης και οι εκατέρωθεν εκθέσεις.
Ιούνιος ’87 οι Βούλγαροι στη Θεσσαλονίκη, Ιούνιος ’88 ο Σύλλογος μας στη Φιλιππούπολη.
1990-2000: 1) ήταν η έκθεση του Συλλόγου μας στην Κύπρο (Ιούνιος ’88), 2) ήταν ο επιτυχημένος τηλεμαραθώνιος για την οικονομική ενίσχυση των Ιμβρίων αδελφών μας (Νοέμβρης 1999)
2000-2010: 1) ήταν η συμμετοχή μας στα Δημήτρια και η έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη (Δεκέμβρης-Ιανουάριος 2002-2003), 2) ήταν η προσφορά (63) έργων στο ΑΧΕΠΑ (Νοέμβριος 2007).
2010-2017: 1) ήταν το εικαστικό 10ήμερο για τα 25 χρόνια ζωής του Συλλόγου μας στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς το 2010, 2) ήταν η έκθεση για τα επαγγέλματα σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (2014).
Και η ζωή συνεχίζεται πάντα με όνειρα, προσδοκία, φιλοδοξία για περισσότερη ανιδιοτελή προσφορά στην Τέχνη, τον Πολιτισμό και τη Ζωή.