Βασίλης Μπόττας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που προγραμμάτισε ο Σύλλογός μας για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από το κοσμοϊστορικό γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, είναι και η Έκθεση Ζωγραφικής στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, που θα τελεστεί υπό την Αιγίδα του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης και η θεματογραφία της θα είναι σχετική με την επανάσταση του 1821.
Στην Έκθεση συμμετέχουν περισσότερα από 70 μέλη και τα εγκαίνιά της θα γίνουν την Παρασκευή 14-05-2021 και 7 μ.μ. αν η πανδημία μάς το επιτρέψει. Σε διαφορετική περίπτωση θα γίνει μια απλή έναρξη και η γιορτή των εγκαινίων θα γίνει σε ημερομηνία που θα γίνει γνωστή από το Δ.Σ. εν ευθέτω χρόνο.

Χορηγός επικοινωνίας το πολιτιστικό site http://www.polismagazino.gr


Σας παρουσιάζουμε το ζωγράφο Βασίλη Μπόττα.

O Βασίλης Μπόττας είναι ένας αυτοδίδακτος ζωγράφος από τη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια των 50 χρόνων δημιουργίας στη Ζωγραφική, η καλλιτεχνική συλλογή του Βασίλη χαρακτηρίζεται από μια μεγάλη ποικιλία στυλ, από θαλασσογραφίες και τοπιογραφίες έως μυθολογικά, ιστορικά, θρησκευτικά και μοντέρνα.

Πραγματοποίησε σχεδόν 50 ατομικές και ομαδικές καλλιτεχνικές εκθέσεις στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Μία από τις μεγαλύτερες εκθέσεις του πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, στις εγκαταστάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τον Οκτώβριο του 2014.

Ο Βασίλης Μπόττας εικονογράφησε έξι βιβλία για τη Ζωγραφική για νέους μαθητές. Επιπλέον, υποστηρίζοντας ότι η Τέχνη συμβαδίζει με το Πνεύμα και το Χιούμορ, ασχολήθηκε επίσης με τη Γελοιογραφία, πραγματοποιώντας τρεις ατομικές εκθέσεις στη Θεσσαλονίκη. Ανέλαβε τη θέση του Καθηγητή Πλαστικών Τεχνών στο Αριστοτέλειο Κολλέγιο Θεσσαλονίκης και παρουσίασε σεμινάρια σε νέους ζωγράφους στην Ελλάδα και στην ελληνική κοινότητα της Αλμπέρτα του Καναδά. Ο Βασίλης Μποττάς είναι ιδρυτικό μέλος και Υπεύθυνος Πολιτιστικών Υποθέσεων σε διάφορα ιδρύματα της Θεσσαλονίκης, όπως το «La Maison de l’ Europe» και το Ιστορικό Αρχείο Προσφυγικού Ελληνισμού.

Η συμβολή του στην Τέχνη ως συγγραφέα και καθηγητή Ζωγραφικής – που προσφέρει πολλές φορές εθελοντικές υπηρεσίες – έχει αναγνωριστεί από πολλούς σημαντικούς ανθρώπους του Πολιτισμού και της Τέχνης, ενώ η φήμη του ως ζωγράφου έφτασε στην Αυστραλία, όπου οι Έλληνες τρίτης γενιάς είχαν την ευκαιρία να μάθουν ιστορία μέσα από τα έργα του.

Ο Σύνδεσμος Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος τον όρισε επίτιμο μέλος. Ο Βασίλης Μπόττας έχει λάβει διάφορα βραβεία, με το τελευταίο από τη Διεθνή Εταιρεία Ελλήνων Συγγραφέων και Τεχνών. Πολύ πρόσφατα, το Ελληνικό Κοινοβούλιο τον ευχαρίστησε επίσημα για τη δωρεά ενός πίνακα που έκανε στο Πολεμικό Μουσείο Θεσσαλονίκης. Μια πολύ σημαντική στιγμή για την καριέρα του έγινε όταν ο οίκος δημοπρασιών του Sotheby συμπεριέλαβε τον Βασίλη μεταξύ των Ελλήνων συνεργατών του και δημοπράτησε δέκα από τα έργα του.

Άλλοι πίνακες διακοσμούν τα σαλόνια των δήμων, γκαλερί εικόνων, σχολεία, πολιτιστικά κέντρα, νοσοκομεία και φιλανθρωπικά ιδρύματα. Αυτή την περίοδο, έκθεση με ναυμαχίες του μεγάλου δημιουργού εκτείθονται στο Πολεμικό Μουσείο της Θεσσαλονίκης.


Περισσότερες πληροφορίες για τον Βασίλη Μπόττα μπορείτε να βρείτε στο προσωπικό του site http://www.bottaspainting.com


Σύντομο Ιστορικό του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος.

Ο “Σύλλογος Επαγγελματιών Ζωγράφων” έως το 2008 και “Σύλλογος Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας” στη συνέχεια, είναι καρπός μιας ομάδας ιμπρεσσιονιστών που ξεκινάει από το 1978-1979 για να πάρει συλλογική οντότητα το 1984-1985 συσπειρώνοντας μια μεγάλη μερίδα γνωστών ζωγράφων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.
Με ορμητήριο το χώρο του, στην Αλεξάνδρου Σβώλου 40, πραγματοποίησε ένα πλήθος εκδηλώσεων εικαστικού, πολιτιστικού, κοινωνικού περιεχομένου, δικαιώνοντας εν πολλοίς τους λόγους της ίδρυσής του, οι οποίοι λόγοι είναι και θα είναι κυρίως η συμβολή στην πολιτιστική ανέλιξη της πόλης, αλλά και να προσφέρει στη Ζωγραφική τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες του.
Οι αντιξοότητες αντί να τον πτοήσουν, τον χαλύβδωσαν. Αδιάψευστο τεκμήριο αποτελεί το γεγονός ότι από το 2005 θα αποκτήσει στην οδό Εδμόνδου Ροστάν 6 ιδιόκτητο χώρο, αναβαθμίζοντας όνειρα, προσδοκίες και διάθεση για περισσότερη ανιδιοτελή προσφορά στον πολιτισμό, τον άνθρωπο και στη ζωή.
Από ένα πλήθος σημαντικών εκδηλώσεων αξίζει ίσως να αναφέρουμε εδώ δειγματοληπτικά δύο από κάθε δεκαετία.
1984-1990: κορυφαίες εκδηλώσεις είναι το πρωτόκολλο συνεργασίας με τους εικαστικούς της Φιλιππούπολης και οι εκατέρωθεν εκθέσεις.
Ιούνιος ’87 οι Βούλγαροι στη Θεσσαλονίκη, Ιούνιος ’88 ο Σύλλογος μας στη Φιλιππούπολη.
1990-2000: 1) ήταν η έκθεση του Συλλόγου μας στην Κύπρο (Ιούνιος ’88), 2) ήταν ο επιτυχημένος τηλεμαραθώνιος για την οικονομική ενίσχυση των Ιμβρίων αδελφών μας (Νοέμβρης 1999)
2000-2010: 1) ήταν η συμμετοχή μας στα Δημήτρια και η έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη (Δεκέμβρης-Ιανουάριος 2002-2003), 2) ήταν η προσφορά (63) έργων στο ΑΧΕΠΑ (Νοέμβριος 2007).
2010-2017: 1) ήταν το εικαστικό 10ήμερο για τα 25 χρόνια ζωής του Συλλόγου μας στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς το 2010, 2) ήταν η έκθεση για τα επαγγέλματα σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (2014).
Και η ζωή συνεχίζεται πάντα με όνειρα, προσδοκία, φιλοδοξία για περισσότερη ανιδιοτελή προσφορά στην Τέχνη, τον Πολιτισμό και τη Ζωή.