Γεώργιος Στράγκας

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΖΩΓΡΑΦΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ ΚΑΙ Β. ΕΛΛΑΔΑΣ Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων που προγραμμάτισε ο Σύλλογός μας για την επέτειο των διακοσίων χρόνων από το κοσμοϊστορικό γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, είναι και η Έκθεση Ζωγραφικής στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς, που θα τελεστεί υπό την Αιγίδα του Υπουργού Μακεδονίας Θράκης και η θεματογραφία της θα είναι σχετική με την επανάσταση του 1821.
Στην Έκθεση συμμετέχουν περισσότερα από 70 μέλη και τα εγκαίνιά της θα γίνουν την Παρασκευή 14-05-2021 και 7 μ.μ. αν η πανδημία μάς το επιτρέψει. Σε διαφορετική περίπτωση θα γίνει μια απλή έναρξη και η γιορτή των εγκαινίων θα γίνει σε ημερομηνία που θα γίνει γνωστή από το Δ.Σ. εν ευθέτω χρόνο.

Χορηγός επικοινωνίας το πολιτιστικό site http://www.polismagazino.gr


Σας παρουσιάζουμε το ζωγράφο Γεώργιο Στράγκα.

“Όλα τα παρακάτω έργα ζωγραφικής είναι ανάγλυφα, με μικτή τεχνική. Είναι μια προσωπική τεχνοτροπία με φυσικά – γαιώδη – υλικά (πέτρα, ξύλο, μέταλλο), τα οποία τοποθετούνται όλα πάνω στον καμβά με μια αρμονική ισορροπία, έτσι ώστε να μας δίνει το επιθυμητό αποτέλεσμα.”

Ο Γεώργιος Στράγκας γεννήθηκε στη Προσοτσάνη Δράμας. Είναι παντρεμένος με την Ανθούλα Γεωργιάδη και έχουν δύο (2) παιδιά: την Ελένη, καθηγήτρια Θεολογίας του ΑΠΘ και τον Ιωάννη – Μάριο, Αξκό της Στρατιωτικής Μουσικής ΣΞ.

Είναι απόστρατος Ανώτ. Αξκός της ΣΜΣ.

Απόφοιτος του Κρατικού Ωδείου Θεσ/νίκης (ΚΩΘ) και κάτοχος των Ειδικών Πτυχίων ανώτερων θεωρητικών (Αρμονίας, Ενοργάνωσης, Αντίστιξης και Φούγκας) με βαθμό «Άριστα».

Καθηγητής Μουσικής, όπου έχει διδάξει σε διάφορες μουσικές σχολές και Ωδεία.

Διευθυντής Μουσικής Σχολής Θεσσαλονίκης.

Πρόεδρος και Μέλος Εξεταστικών Επιτροπών σε διάφορα Ωδεία.

Πρόεδρος επί σειρά ετών του Πολιτιστικού Συλλόγου Προσοτσανιωτών Θεσσαλονίκης, με πολλές και ποικίλες δραστηριότητες.

Γενικός Γραμματέας της ΚΙΒΩΤΟΥ ΟΛΙΣΤΙΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ των ΕΔ.

Επίτιμος Πρόεδρος της Συμφωνικής Ορχήστρας Νέων Ελλάδος (ΣΟΝΕ).

Γενικός Γραμματέας του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσ/νίκης και Β. Ελλάδος.

Ζωγραφίζει επαγγελματικά πάνω από πενήντα (50) χρόνια με μια ξεχωριστή κατ’ εξοχήν δική του τεχνοτροπία με φυσικά – γαιώδη – υλικά (ξύλο, πέτρα, μέταλλο), πάνω στον καμβά, με λάδι και σπάτουλα, κατά τέτοιον τρόπο που να μην διαταράσσεται η αρμονική ισορροπία όλων των στοιχείων και έτσι ώστε να μας δείνει το επιθυμητό, τρισδιάστατο, αποτέλεσμα.

Έχει πραγματοποιήσει εκθέσεις:

α. Στα 44α ΔΗΜΗΤΡΙΑ του Δήμου Θεσ/νίκης (Γενί Τζαμί)
β. Στο Βαφοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Θεσ/νίκης
γ. Στην Παλιά Πόλης Ξάνθης, στα πλαίσια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Μικρού Μήκους Δράμας
δ. Σε εκθεσιακό χώρο του Δήμου Προσοτσάνης
ε. Σε εκθεσιακούς χώρους πόλεων της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, συμμετέχοντας σε ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής.

Έχει βραβευθεί από διάφορους φορείς για το Πολιτιστικό του έργο, ενώ πολλά από τα μοναδικά του έργα, δεσπόζουν στην Πινακοθήκη του Δήμου Θεσ/νίκης, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Δήμο Προσοτσάνης κ.α. Ζει και εργάζεται στη Θεσσαλονίκη.


Σύντομο Ιστορικό του Συλλόγου Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βορείου Ελλάδος.

Ο “Σύλλογος Επαγγελματιών Ζωγράφων” έως το 2008 και “Σύλλογος Ζωγράφων Θεσσαλονίκης και Βόρειας Ελλάδας” στη συνέχεια, είναι καρπός μιας ομάδας ιμπρεσσιονιστών που ξεκινάει από το 1978-1979 για να πάρει συλλογική οντότητα το 1984-1985 συσπειρώνοντας μια μεγάλη μερίδα γνωστών ζωγράφων της Θεσσαλονίκης και της Βόρειας Ελλάδας.
Με ορμητήριο το χώρο του, στην Αλεξάνδρου Σβώλου 40, πραγματοποίησε ένα πλήθος εκδηλώσεων εικαστικού, πολιτιστικού, κοινωνικού περιεχομένου, δικαιώνοντας εν πολλοίς τους λόγους της ίδρυσής του, οι οποίοι λόγοι είναι και θα είναι κυρίως η συμβολή στην πολιτιστική ανέλιξη της πόλης, αλλά και να προσφέρει στη Ζωγραφική τις καλύτερες δυνατές υπηρεσίες του.
Οι αντιξοότητες αντί να τον πτοήσουν, τον χαλύβδωσαν. Αδιάψευστο τεκμήριο αποτελεί το γεγονός ότι από το 2005 θα αποκτήσει στην οδό Εδμόνδου Ροστάν 6 ιδιόκτητο χώρο, αναβαθμίζοντας όνειρα, προσδοκίες και διάθεση για περισσότερη ανιδιοτελή προσφορά στον πολιτισμό, τον άνθρωπο και στη ζωή.
Από ένα πλήθος σημαντικών εκδηλώσεων αξίζει ίσως να αναφέρουμε εδώ δειγματοληπτικά δύο από κάθε δεκαετία.
1984-1990: κορυφαίες εκδηλώσεις είναι το πρωτόκολλο συνεργασίας με τους εικαστικούς της Φιλιππούπολης και οι εκατέρωθεν εκθέσεις.
Ιούνιος ’87 οι Βούλγαροι στη Θεσσαλονίκη, Ιούνιος ’88 ο Σύλλογος μας στη Φιλιππούπολη.
1990-2000: 1) ήταν η έκθεση του Συλλόγου μας στην Κύπρο (Ιούνιος ’88), 2) ήταν ο επιτυχημένος τηλεμαραθώνιος για την οικονομική ενίσχυση των Ιμβρίων αδελφών μας (Νοέμβρης 1999)
2000-2010: 1) ήταν η συμμετοχή μας στα Δημήτρια και η έκθεση στη Δημοτική Πινακοθήκη (Δεκέμβρης-Ιανουάριος 2002-2003), 2) ήταν η προσφορά (63) έργων στο ΑΧΕΠΑ (Νοέμβριος 2007).
2010-2017: 1) ήταν το εικαστικό 10ήμερο για τα 25 χρόνια ζωής του Συλλόγου μας στο Συνεδριακό Κέντρο της Τράπεζας Πειραιώς το 2010, 2) ήταν η έκθεση για τα επαγγέλματα σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Θεσσαλονίκης (2014).
Και η ζωή συνεχίζεται πάντα με όνειρα, προσδοκία, φιλοδοξία για περισσότερη ανιδιοτελή προσφορά στην Τέχνη, τον Πολιτισμό και τη Ζωή.