Αλεξάνδρα Μπίλλα: “Η Ελληνική επανάσταση του 1821 επηρέασε τον κόσμο, δίνοντας το μήνυμα της ελευθερίας σε όλους αυτούς που δεν τολμούσαν να το πιστέψουν”

Συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και εμείς αναπολούμε τον ιστορικό τούτο αγώνα μέσα από τα έργα των ζωγράφων.

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και πως θα τα παρουσιάζατε στον καμβά; Νοιώθω πολύ περήφανη για την καταγωγή μου, για το γεγονός ότι έχω γεννηθεί στην πιο ομορφη χώρα του κόσμου γιατί το να είσαι Έλληνας είναι προνόμιο!!!
Αυτή η επέτειος των 200 χρονων ήταν και είναι μία υπενθύμιση για όλο τον πλανήτη και για όλους τους Έλληνες πως με πολύ πενιχρά μέσα οι μέχρι τότε υπόδουλοι των Τούρκων Έλληνες κατόρθωσαν το ακατόρθωτο, αυτό που φανταζε σαν μια πολύ μακρινή ιδέα.

Επηρέασε η Ελληνική Επανάσταση του 1821 τους σύγχρονους αλλά και τους μεταγενέστερους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες; Η ελληνική επανάσταση του 1821 φυσικά και επηρέασε τον κόσμο, αν όχι όλο, σίγουρα επηρέασε την Ευρώπη δίνοντας το μήνυμα της ελευθερίας σε όλους αυτούς που δεν τολμούσαν να το πιστέψουν. Εκείνοι στους οποίους είχε μεγαλύτερη επίδραση ήταν οι καλλιτέχνες. Έχουμε δύο πολύ χαρακτηριστικά εργα “Η σφαγή της Χίου” του Ευγένιου Ντελακρουα και “Η έξοδος του Μεσσολογγιου” του Θεοδωρου Βρυζακη που μεταφέρουν την τραγικότητα της Ελλάδας με ό,τι αυτό συνεπάγεται, για να δει ο κόσμος το παράλογο του δυνάστη και τη σκληρή πραγματικότητα. Συνάμα η λέξη “ελευθερία” ήταν συνυφασμένη με τη λέξη “Ελληνας” καθορίζοντας έτσι το φιλελληνικό ρεύμα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο ποιητής Λόρδος Βυρων, χάρη στη μεγάλη αγάπη που είχε για την Ελλάδα παρουσίαζε εύγλωττα με την πένα του τα γεγονότα.

Με ποιο έργο από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ταυτίζεστε καλλιτεχνικά και ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Το έργο με το οποίο θα μπορούσα να ταυτιστω και ίσως να μπορούσα, εάν είχα την ικανότητα και το ταλέντο του Βρυζακη, είναι ” η Έξοδος του Μεσσολογγιου “. Με συγκλονίζει αφάνταστα η τραγικότητα, η απελπισία της στιγμής και το θάρρος των γυναικόπαιδων για την απέλπιδα πέρα ως πέρα συνειδητή και γενναία πράξη τους.

Ποιον ήρωα ή ηρωίδα της Ελληνικής επανάστασης θα θελατε να αποθανατήσετε με την εικαστική σας καλλιτεχνία και γιατί; Θα τολμήσω να απαντήσω στην ερώτησή σας ποιον ήρωα θα απαθανάτιζα, εάν φυσικά το μπορούσα, ότι είναι ο Ρήγας Φεραίος. Με όλο το σημαντικό έργο του να έχει χαρακτεί μέσα μου. Σε ποιον δεν είναι γνωστή η φράση του “καλύτερα μιας ώρας ελεύθερη ζωή παρά σαράντα χρόνια σκλαβιά και φυλακή”, επίκαιρη πάντα που χρησιμοποιείται τόσο πολύ στις μέρες μας.

Θα συμμετέχετε σε κάποια εικαστική δράση για την Ελληνική Επανάσταση του 1821; Φυσικά και θα μπορούσα να συμμετέχω σε ένα δρώμενο με ένα δικό μου έργο για την ένδοξη επανάσταση του 1821 θα ήταν μεγάλη τιμή για μένα.
Θα τελειώσω με ένα στίχο του Διονυσίου Σολωμού που μεταφέρει με δύο λόγια την όλη μελανή κατάσταση στους “Ελεύθερους πολιορκημενους”! “Λαλεί πουλί παίρνει σπυρί κι η μάνα το ζηλεύει!!!

Σας ευχαριστώ,
Αλεξάνδρα Μπίλλα