Κατερίνα Πατραγκού: “Θαυμασμός συγκίνηση και υπερηφάνεια για όλους αυτούς που ήξεραν πως η ελευθερία δεν χαρίζεται”

Συμπληρώνονται 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και εμείς αναπολούμε τον ιστορικό τούτο αγώνα μέσα από τα έργα των ζωγράφων.

Ποια είναι τα συναισθήματά σας για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 και πως θα τα παρουσιάζατε στον καμβά; Θαυμασμός συγκίνηση και υπερηφάνεια για όλους αυτούς που ήξεραν πως η ελευθερία δεν χαρίζεται. Μετά από 400 χρόνια, μαύρα χρονια Οθωμανικής σκλαβιάς η Ελληνική Επανάσταση χάρισε την ελευθερία στο έθνος και οδήγησε στην επανασύστασή του.
Την οικοδόμηση της σύγχρονης Ελλάδας. Με σεβασμό στο παρελθόν και ελπίδα για το μέλλον οφείλουμε ως Έλληνες να διαφυλάξουμε το δικαίωμα της ελευθερίας και να γίνει το 2021 η αφετηρία για την ανέλιξη της Ελλάδας για τα επόμενα 200 χρόνια. Οι άνισες μάχες οι κακουχίες και οι δύσκολες συνθήκες που επικρατούσαν θα ήταν η έμπνευση ώστε να δημιουργήσω μια θεματική σειρά έργων.

Επηρέασε η Ελληνική Επανάσταση του 1821 τους σύγχρονους αλλά και τους μεταγενέστερους Έλληνες και ξένους καλλιτέχνες; Η Ελληνική Επανάσταση επηρέασε άμεσα τους φιλέλληνες καλλιτέχνες της Ευρώπης αλλά και τους Έλληνες λόγιους και ζωγράφους.
Ένωσαν τη φωνή και την τεχνη τους για να εμψυχώσουν το σκλαβωμένο λαό αλλά και να παροτρύνουν για βοήθεια όλη την Ευρώπη.
Ντελακρουα Λύτρας Βρυζακης Βερανζερος Φερραιος Πισα Λόρδος Βύρων Μιλλερ ο οποίος μετέφρασε τη συλλογή δημοτικών τραγουδιών και έγραψε πολλά ποιήματα για τον ξεσηκωμό των Ελλήνων.
Αλλά και μετέπειτα μεγάλοι ποιητές όπως Βάρναλης Παλαμας Ελύτης Εμπειρίκος και πλήθος άλλων που ύμνησαν τον ξεσηκωμό.

Με ποιο έργο από την Ελληνική Επανάσταση του 1821 ταυτίζεστε καλλιτεχνικά και ποια συναισθήματα σας διακατέχουν; Βλέποντας το έργο του Ουιλιαμ Τερνερ “Αλυσοδεμενη Ελλάδα ” πηγάζουν ποικίλα συναισθήματα όπως συγκίνηση και θαυμασμός.
Η περήφανη Ελλάδα του Περικλή και του Λεωνίδα αλυσοδεμενη και σκλαβωμένη στον Οθωμανο.
Αλληγορική σύνθεση που αντιπροσωπεύει όλους τους σκλαβωμενους Έλληνες.

Ποιον ήρωα ή ηρωίδα της Ελληνικής επανάστασης θα θελατε να αποθανατήσετε με την εικαστική σας καλλιτεχνία και γιατί; Τον Αθανάσιο Διάκο. Έχω ήδη δημιουργήσει ένα έργο με το μαρτυρικό θάνατο του ήρωα πάνω σ’ ένα σαμάρι (μια από τις εκδοχές που επικρατούν για τον τρόπο θανάτωσης του).
Επέλεξα αυτό το έργο γιατί εκφράζει το σκληρό πρόσωπο της απόκτησης της ελευθερίας και όπως προείπα η ελευθερία δεν χαρίζεται.

Θα συμμετέχετε σε κάποια εικαστική δράση για την Ελληνική Επανάσταση του 1821; Συμμετεχω μ’ ένα έργο μου το “Θάνατο του Αθανασίου Διακου στην ατομική διαδικτυακή έκθεση του Κυπριου ιστορικού και καταξιωμένου ζωγράφου Πανίκου Παναγή Χατζηδάκη που γίνεται σε συνεργασία με το Ελληνικό Μουσείο Αδελαιδας της Αυστραλίας.