Διαδικτυακή Εκδήλωση Επιβράβευσης των Νικητών του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής

Μια ακόμα συγκινητική πρωτοβουλία, η Διαδικτυακή Εκδήλωση Επιβράβευσης των Νικητών του Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού Ζωγραφικής, που διοργάνωσε κατά την περασμένη χρονιά το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» στο πλαίσιο του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες -Σαλαμίνα 2020», πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Μαρτίου 2021.

Με την εκδήλωση αυτή, το Ίδρυμα θέλησε να συγχαρεί τους μαθητές που διακρίθηκαν, καθώς η εκδήλωση βραβεύσεων που είχε προγραμματιστεί δεν κατέστη δυνατό να πραγματοποιηθεί λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας.

Ο Πανελλήνιος Μαθητικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδας και είχε ως θέμα «Η μάχη των Θερμοπυλών και η ναυμαχία της Σαλαμίνας ως θρίαμβος της θέλησης και ως ο θεμέλιος λίθος του Δυτικού πολιτισμού».

Ο διαγωνισμός απευθύνθηκε, με την έγκριση του Υπουργείου Παιδείας, σε μαθητές των τάξεων Α’ – ΣΤ’ Δημοτικού, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό σε σχολεία της ομογένειας, και βράβευσε δύο έργα από κάθε ηλικιακή κατηγορία και τάξη.

Ως νικητές του διαγωνισμού διακρίθηκαν οι εξής μαθητές (αλφαβητικά):

ΓΙΑΝΝΟΠΟΥΛΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ, ΓΕΩΡΓΙΟΠΟΥΛΟΥ ΔΕΣΠΟΙΝΑ, ΓΕΩΡΓΙΟΥ ΧΡΙΣΤΙΝΑ – ΙΤΣΟΠΟΥΛΟΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΔΗΜΟΠΟΥΛΟΥ ΜΑΡΙΑΝΝΑ, ΚΟΚΚΙΝΙΔΗΣ ΙΩΑΝΝΗΣ, ΚΟΤΣΙΦΗ ΔΗΜΗΤΡΑ-ΛΥΔΙΑ, ΛΙΛΙΤΣΗ ΜΑΡΙΛΙΑ, ΝΙΚΟΛΑΚΟΠΟΥΛΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ, ΣΙΓΑΝΑΚΗ ΜΑΡΙΑ, ΣΤΕΦΑΝΟΠΟΥΛΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ, ΤΣΙΓΚΟΣ ΒΑΣΙΛΗΣ, ΨΥΧΟΓΙΟΣ ΒΑΓΓΕΛΗΣ

Τους μικρούς μαθητές και ταυτόχρονα μεγάλους νικητές υποδέχτηκε η κυρία Βαρδινογιάννη η οποία άνοιξε την εκδήλωση με ομιλία της, και στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυναν τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης των έργων:

Μιχάλης Αρφαράς – ζωγράφος, Καθηγητής και Διευθυντής του Τομέα «Χαρακτικής», Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθήνας, Βάνα Ξένου – γλύπτρια, Ντόρα Ρογκάν – Κριτικός Τέχνης, και Τάκης Μαυρωτάς, Διευθυντής του Εικαστικού Προγράμματος του «Ιδρύματος Βασίλη και Μαρίνας Θεοχαράκη», ενώ τα συγχαρητήριά τους έστειλαν οι: Shanna Ingram Papadimos – ζωγράφος και Σωτήρης Σόρογκας – ζωγράφος, Ομότιμος Καθηγητής στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο.

Εκ μέρους των μαθητών χαιρετισμό έκανε η Υπεύθυνη της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδας κυρία Αικατερίνη Λέγγου.

Στην ομιλία της η κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, αφού ευχαρίστησε το Υπουργείο Παιδείας, την Υπουργό Παιδείας κυρία Νίκη Κεραμέως, τα μέλη της Επιτροπής Αξιολόγησης, την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδος με Υπεύθυνη την κυρία Αικατερίνη Λέγγου, και την συντονίστρια της εκδήλωσης τη δημοσιογράφο Ράνια Τραγόμαλλου, απευθυνόμενη στους νικητές ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:
«…Χαίρομαι πάρα πολύ που σας γνωρίζω, αγαπημένα μου παιδιά, που βλέπω τα όμορφα πρόσωπα που κρύβονται πίσω από τις υπέροχες δημιουργίες που διακρίθηκαν στον διαγωνισμό μας αυτό και που επικοινωνώ προσωπικά μαζί σας. Χάρη σε εσάς, και σε εκατοντάδες μαθητές και μαθήτριες που συμμετείχαν, ο διαγωνισμός είχε μεγάλη επιτυχία. Διεξήχθη κάτω από δύσκολες συνθήκες όμως τίποτα δεν εμπόδισε την καλλιτεχνική δημιουργία και την έμπνευσή σας από το να εκφραστεί και να φτάσει στα χέρια μας με τη βοήθεια των πανάξιων εκπαιδευτικών σας και των γονέων σας. Τα έργα σας μίλησαν με χρώματα, εξαιρετικά σχέδια και ευαισθησία, για τη μεγάλη μας επέτειο, για τα 2500 χρόνια από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας όπως την φανταστήκατε, τονίζοντας συμβολισμούς και πολιτιστικά στοιχεία που μίλησαν περισσότερο στη φαντασία και στην καρδιά σας.
…Μάλιστα δεν ξεχνάω τα συγκινητικά λόγια της Προέδρου της Δημοκρατίας, κυρίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, που ήταν η πρώτη που πήρε τον Επετειακό Τόμο στα χέρια της, και μου είπε ότι μόλις τον άνοιξε εντυπωσιάστηκε και χάρηκε, πρώτα απ’όλα, με τα όμορφα έργα σας!
Αγαπητοί μου Μαθητές και Μαθήτριες, το Ίδρυμά μας θέλησε να τιμήσει αυτή την επέτειο δίνοντας το έναυσμα μέσα στις σχολικές αίθουσες της πατρίδας μας και της ομογένειας να γίνει θέμα καλλιτεχνικής και εκπαιδευτικής δραστηριότητας. Παράλληλα θελήσαμε να γίνουν κτήμα της νέας γενιάς οι αξίες και τα μηνύματα των δύο εμβληματικών αυτών ιστορικών γεγονότων που έγιναν θεμέλια για την ανάπτυξη του Δυτικού πολιτισμού. Η συμμετοχή και τα έργα σας απέδειξαν ότι έπιασε τόπο αυτή η πρωτοβουλία μας. Μέσα από την καρδιά μου θα ήθελα να σας εκφράσω ένα μεγάλο «Ευχαριστώ» για τη συμμετοχή σας και τα θερμότερα συγχαρητήριά μου για τη διάκρισή σας! Μας κάνετε πραγματικά υπερήφανους!».

Στο χαιρετισμό του ο Καθηγητής Μιχάλης Αρφαράς ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:
« … Σας ευχαριστώ από καρδιάς, κυρία Βαρδινογιάννη, και σας εύχομαι για το μέλλον ό,τι καλύτερο! Να μας χαρίζετε πάντα όλες αυτές τις πολύ ενδιαφέρουσες εξελίξεις στο χώρο του πολιτισμού, της ανθρωπιάς και να μπορούμε κι εμείς όσο μπορούμε να προσφέρουμε σε αυτή την μεγάλη προσπάθεια που κάνετε.
Η αλήθεια είναι ότι συγχαίρω και όλους αυτούς οι οποίοι συνέβαλαν στην επιτυχία αυτής της πολύ δύσκολης πραγματικά διοργάνωσης, κάτω από αυτές τις συνθήκες ξέρουμε όλοι το πόσο δύσκολο είναι πια να μπορούμε να κάνουμε κάτι από τέτοιες αποστάσεις, με τέτοιες δυσκολίες. … Ως εικαστικός, πρέπει να πω ότι χαίρομαι πάντα με τις ωραίες εικόνες των παιδιών που βλέπω, και θα πέπει να πω ότι αυτά τα έργα τα οποία δημιούργησαν για ένα πάρα πολύ δύσκολο θέμα, όπως είναι οι Θερμοπύλες και η Σαλαμίνα, δύο μάχες οι οποίες βέβαια δεν μπορούν πραγματικά να απεικονιστούν, όταν τα σκέφτομαι σαν ζωγράφος πως θα μπορούσα να απεικονίσω κάτι τέτοιο το οποίο έγινε τόσα χρόνια πριν, τόσους αιώνες πριν και δεν ξέρουμε καν πως πραγματικά ήταν τότε οι άνθρωποι, πως γινόταν όλη αυτή η εξέλιξη των μαχών, πως απεικονίζεται κάτι τέτοιο. Και βλέποντας τα παιδιά πως τις απεικόνισαν πραγματικά έμαθα και εγώ πολλά πράγματα πρέπει να πω την αλήθεια, διότι τα παιδιά μπόρεσαν στις εργασίες τους και δημιούργησαν αυτό που είπε και η κυρία Βαρδινογιάννη, σύμβολα. Και πιστεύω ότι μόνο με σύμβολα μπορεί πραγματικά ένα τέτοιο γεγονός να απεικονιστεί και να δώσει ακριβώς αυτό που χρειαζόμαστε, δηλαδή να δώσει αυτή την σημασία που είχε αυτός ο αγώνας, να κρατήσουν το ευρωπαϊκό πνεύμα άθικτο από αυτήν, θα λέγαμε, τη μεγάλη δύναμη, η οποία ήρθε από την Ασία, και να κρατήσουν αυτό το ιδεώδες της Δημοκρατίας, το οποίο πραγματικά σήμερα το χαίρεται όλη Ευρώπη. Και σε αυτό το ιδεώδες της Δημοκρατίας μπορούμε κι εμείς και αναπτύσσουμε τόσα έργα του πολιτισμού της ανθρωπιάς και της δικαιοσύνης. Σας ευχαριστώ πολύ, εύχομαι κάθε πρόοδο στα παιδιά και πάντα να μας χαρίζουν τόσο όμορφα έργα».

Στον χαιρετισμό της η γλύπτρια Βάνα Ξένου ανέφερε ανάμεσα σε άλλα:
«Χαίρομαι πάρα πολύ που βρισκόμαστε όλοι μαζί σε αυτή την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εκδήλωση, θέλω να χαιρετίσω το Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη και την κυρία Βαρδινογιάννη φυσικά για τις συνεχείς και ακούραστες πολυεπίπεδες πρωτοβουλίες του Ιδρύματος και την ιδέα επίσης να ενσωματώσει σε αυτή την επετειακή εκδήλωση τα παιδιά που αντιπροσωπεύουν το νέο, το μέλλον. Ο μαθητικός διαγωνισμός ο οποίος αναφέρεται στη δημιουργία έργων ζωγραφικής που έχουν σχέση με τον εορτασμό των 2.500 χρόνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και την ναυμαχία της Σαλαμίνας διευρύνει την ελπίδα πως η νέα γενιά μπορεί να αντιλαμβάνεται την ιστορία, όχι μόνο σαν μία επιστήμη η οποία απαριθμεί γεγονότα, αλλά με τα μηνύματα και τους συμβολισμούς της καλλιεργεί την διαπολιτιστική συνείδηση. Είναι αλήθεια πως η μετάδοση κάθε πολιτιστικής περιόδου αποτελεί το κεντρικό στοιχείο διάσωσης του εκάστοτε πολιτισμού. Και είναι μία διδακτική πράξη υψίστης σημασίας. Και τώρα θέλω να μιλήσω στα παιδιά, στα όμορφα αυτά προσωπάκια που έδειξαν ένα τεράστιο δυναμισμό με αυτές τις ζωγραφιές που μας παρουσίασαν. Θέλω να τους πω ότι θα πρέπει να δουν τους διαγωνισμούς ως ένα πεδίο άμιλλας σε μια συνδυαστική γνώση που διευρύνει την συνεργασία, την κριτική σκέψη, ελευθερώνει δυνάμεις έκφρασης και επικοινωνίας. Διότι, όταν η προσπάθεια φαίνεται να είναι ατομική και προσπαθεί ο καθένας ξεχωριστά και μόνος, έτσι μέσα από αυτήν την καταπληκτική θεματική δυνατότητα να προσεγγίσουμε τα βαθιά σημεία του ελληνικού πολιτισμού, δημιουργεί μία συνύπαρξη όπου το ατομικό βρίσκεται σε διάλογο με το συλλογικό. Ένα διάλογο που διακρίνονται οι διαφορετικές δεξιότητές σας, οι προσωπικότητές σας, ακόμα και κρυφές δυνάμεις που έχει ο καθένας από εσάς… Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να υπερασπίσω την τέχνη, γιατί πιστεύω ότι η τέχνη προσθέτει κάτι που είναι σχεδόν ανέλπιστο…».

Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η Κριτικός Τέχνης Ντόρα Ρογκάν η οποία ανέφερε μεταξύ άλλων:
«…Συγχαίρω ουσιαστικά, και όχι τυπικά, την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, Πρόεδρο της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες Σαλαμίνα 2020» και Πρόεδρο του ομώνυμου Ιδρύματός της, για την έξυπνη, ιδιοφυή ιδέα της όλης επετειακής εκθέσης που ειλικρινά χωρίς ίχνος υπερβολής από μένα καλύπτει πολυσήμαντα σύμβολα ακόμα και σήμερα. Ήταν ιδιοφυής αυτή ιδέα και ειλικρινά απόλυτα απαραίτητη για την προβολή της ψυχής της Ελλάδας. Η κυρία Βαρδινογιάννη σε ό,τι αναλαμβάνει δίνει την ψυχή της μέχρι τέλους. Και αυτό γιατί και στον κοινωνικό και στον πολιτιστικό τομέα έχει απόλυτες επιτυχίες γιατί είναι βγαλμένα από την καρδιά της. Θέλω, επίσης, να ευχαριστήσω ή μάλλον να χαιρετίσω την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδος και την Υπεύθυνή της που βοήθησε στην επιλογή των έργων ζωγραφικής. Θα αναφερθώ, βεβαίως, και τους βραβευμένους αλλά και σε όλα τα παιδιά που πήραν μέρος στο διαγωνισμό ζωγραφικής, γιατί, εκτός από το ταλέντο εκείνο που επιβεβαιώνουμε και εκτιμούμε, είναι η διάθεση για δημιουργία. Αυτή η διάθεση για δημιουργία ιδίως στην εποχή που ζούμε, την αποτρόπαιη από πολλές πλευρές, είναι αυτή που προφυλάσσει τον ψυχικό μας κόσμο. Θέλω να συγχαρώ και τους δασκάλους και όλα τα παιδιά και τους γονείς των παιδιών και βεβαίως τους βραβευθέντες διότι κατάλαβαν και κατανόησαν ότι η ζωή δεν είναι μόνο κομπιούτερ, ούτε κινητό, είναι η έφεση για δημιουργία. Η έφεση για δημιουργία ανταποκρίνεται στο πιο δυνατό ένστικτο του ανθρώπου το ένστικτο της δημιουργίας. Διότι αν ο παλαιολιθικός άνθρωπος έπρεπε να επιβεβαιώνει την ύπαρξή του για να την προφυλάξει ανά λεπτό, αν η τέχνη ήταν πολυτέλεια, δεν θα είχε την ανάγκη να σκαλίσει ή να ζωγραφίσει την σπηλιά του. Η τέχνη εξασφαλίζει την επικοινωνία ανάμεσα στους ανθρώπους και δείχνει μία διέλευση, μία δύναμη σε αυτούς που την τιμούν. Ανεξάρτητα και από το ταλέντο…
…Η ψυχή δεν μπαίνει σε καλούπια, η ψυχή είναι ελεύθερη να δημιουργεί. Δεν είναι μηχάνημα. Συγχαρητήρια σε όσους το έχουν καταλάβει και συγχαρητήρια και στα παιδιά που ζωγραφίζουν ανεξάρτητα από το ταλέντο, γιατί ακούν την ψυχή τους και αυτό που μεταφέρουν στο χαρτί είναι η πνοή της ψυχής τους. Η ψυχή είναι ανίκητη γιατί είναι η απαραίτητη προϋπόθεση για να συνεχίσουμε να είμαστε άνθρωποι».

Οι χαιρετισμοί των μελών της Επιτροπής Αξιολόγησης ολοκληρώθηκαν με τον κύριο Τάκη Μαυρωτά ο οποίος ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Θερμά σας ευχαριστώ, αγαπητή κυρία Βαρδινογιάννη, θερμά συγχαρητήρια που για μια ακόμα φορά σταθήκατε αντάξια των μεγάλων ευθυνών απέναντι στη ζωή και τον πολιτισμό μας. Και με όλες σας τις εμπνευσμένες σας δράσεις υπηρετήσατε την οικουμενική διάσταση του τεράστιου θέματος «Θερμοπύλες Σαλαμίνα 2020». Επίσης συστρατευσατε τα ελληνόπουλα από όλη τη χώρα για ακόμα μια χρονιά μαζί με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδος για τον καθιερωμένο παιδικό διαγωνισμό ζωγραφικής. Οι μικροί μας ζωγράφοι αποκαλύπτουν την δική τους ιστορία για τον αξεπέραστο ηρωισμό, τη γενναιότητα και την αυταπάρνηση όλων όσων αγωνίστηκαν για την ελευθερία και την αξιοπρέπεια. Έτσι σε όλα τα παιδιά αξίζει ένα μεγάλο «Εύγε» για την καλλιτεχνική τους ευμάρεια και την προσπάθειά τους να αποτυπώσουν την ιδέα του ωραίου μέσα από την ιστορία μας.
Αγαπημένα μου παιδιά, σας εύχομαι πάντα να βλέπετε και να αισθάνεστε την ιστορική ζωγραφική από τα έργα του Ευγενίου Ντελακρουά εως του Θεόδωρου Βρυζάκη και του Κωσταντίνου Βολανάκη και να διδάσκεστε από αυτήν. Και μην ξεχνάτε ότι ο πατέρας της ελληνικής θαλασσογραφίας Κωνσταντίνος Βολανάκης, πριν από 139 χρόνια ζωγράφισε την περίφημη Ναυμαχία της Σαλαμίνας. … Ο Καθηγητής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών Μιχάλης Αρφαράς σας παρότρυνε να κρατήσετε το ευρωπαϊκό πνεύμα, και εγώ θα ήθελα να σας παρακαλέσω με τους γονείς και τους δασκάλους σας να επισκεφθείτε το Ναυτικό Μουσείο της Ελλάδος και εκεί να δείτε έναν άλλο σπουδαίο πίνακα του Κωσταντίνου Βολανάκη τη «Ναυμαχία του Ναυαρίνου» δηλαδή αυτό τον τεράστιο πίνακα που αποτυπώνει την σπουδαία αυτή ναυμαχία που χάρη σε αυτήν κερδίσαμε την ανεξαρτησία μας…».

Εκ μέρους των μαθητών, μίλησε η Υπεύθυνη της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδος, κυρία Αικατερίνη Λέγγου, η οποία αναφέρθηκε στα μηνύματα που βγήκαν μέσα από τα έργα τους:

«Αρχικά να δώσω θερμά συγχαρητήρια στο Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη που με τόση λαμπρότητα κατάφερε να τιμήσει την Επέτειο των 25 αιώνων από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας σε μια τόσο κρίσιμη για την ανθρωπότητα περίοδο. Έχοντας την ιδιαίτερη τιμή να εκπροσωπώ τους μικρούς καλλιτέχνες της Παιδικής Πινακοθήκης Ελλάδος θα ήθελα να σας μεταφέρω τις φωνές και τις σκέψεις των παιδιών όπως αυτές αποτυπώθηκαν στο ζωγραφικό καμβά κατά τη διάρκεια του διαγωνισμού που είχαμε την χαρά να συνδιοργανώσουμε με το Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη για το επετειακό έτος. Πέρα από την απεικόνιση των δύο σπουδαίων μαχών, εκείνο που αποτελεί αξιοθαύμαστο στοιχείο στα παιδικά έργα, είναι η ελπίδα που φωτίζει την δυσοίωνη εικόνα της πραγματικότητας. Και η ακλόνητη πεποίθηση ότι το αύριο επιφυλάσσει για τον κόσμο μας το ξημέρωμα μίας καλύτερης ημέρας. Επιστρατεύοντας την δύναμη της τέχνης τα παιδιά χρωμάτισαν τα έργα τους με την Ειρήνη, τη Δημοκρατία, την Ελευθερία, την Αλληλεγγύη, τα Ανθρώπινα Δικαιώματα. Ιστορικά στοιχεία, που πέρασαν στο θρύλο και εξυμνήθηκαν από τους ρήτορες και τους μεγάλους τραγικούς, έγιναν πηγή έμπνευσης για τους μικρούς δημιουργούς μας, που σήκωσαν το βλέμμα προς τους ήρωες προγόνους μας και χάραξαν στο χαρτί την αδαμάντινη άρνησή τους να δεχτούν κάτι λιγότερο από το άριστο. Μία ηχηρή υπόσχεση δηλαδή για ένα λαμπρό μέλλον. Θερμά συγχαρητήρια και στα 830 παιδιά που ζωγράφισαν, σε όλα τα παιδιά που μας χάρισαν αυτά τα υπέροχα αριστουργήματα!».

Η εκδήλωση έκλεισε με την ανακοίνωση από την κυρία Βαρδινογιάννη του νέου Διαγωνισμού Ζωγραφικής για μαθητές Δημοτικού που διοργανώνει το «Ίδρυμα Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη» σε συνεργασία με την Παιδική Πινακοθήκη Ελλάδος για το σχολικό έτος 2021 με θέμα «Aν υπάρχουν όνειρα, τότε υπάρχουν και οι δρόμοι που οδηγούν στον στόχο τους» τη φράση μιας από τις εμβληματικότερες προσωπικότητες του 20ου αιώνα, του Νομπελίστα Ειρήνης Nelson Mandela στον οποίο είναι αφιερωμένος ο διαγωνισμός.

Ο διαγωνισμός διαρκεί από 17 Μαρτίου ως 25 Απριλίου 2021 και αφορά στην δημιουργία ζωγραφικών έργων αφιερωμένων στο κοινό όνειρο των παιδιών όπου Γης να νικήσει η ανθρωπότητα την πανδημία βαδίζοντας στο δρόμο της ομόνοιας και της παγκόσμιας συνεργασίας.

Πληροφορίες για τον διαγωνισμό μπορείτε να βρείτε στις ιστοσελίδες:

Web: https://www.mvvfoundation.gr & https://sites.google.com/site/paidikipinakothikielladas