Η υπερδραστήρια Επικεφαλής του γραφείου της Αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, Γέλενα Γιοβάνοβιτς μας μιλάει σε μια αποκλειστική συνέντευξη για την προσφορά της Αντιπροσωπείας στον πολιτισμό, στην εκπαίδευση, στον τουρισμό και στην επιχειρηματικότητα προκειμένου να βελτιωθεί η συνεργασία μεταξύ της Σερβικής Δημοκρατίας και της Ελλάδας.
Ποιος είναι ο κύριος σκοπός της Αντιπροσωπείας της Σερβικής Δημοκρατίας της Βοσνίας στην Ελλάδα και σε ποιο βαθμό θεωρείτε ότι αυτός έχει επιτευχθεί;
Η Αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα αποτελεί ένα από τα 8 επίσημα κρατικά γραφεία παγκοσμίως, υπό την αιγίδα του Υπουργείου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και Διεθνούς Συνεργασίας της Σερβικής Δημοκρατίας, έχοντας ως κύριο ρόλο την ανάδειξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και την οικονομική και εμπορική γεφύρωση της Σερβικής Δημοκρατίας με την Ελλάδα. Εργαζόμαστε διαρκώς για να αναπτύξουμε τη συνεργασία και τις ήδη πολύ καλές σχέσεις μεταξύ των δύο λαών σε όλα τα επίπεδα, όπως τον πολιτισμό, την παιδεία, τον τουρισμό, τον αθλητισμό. Παρά τις πολλές συνεργασίες και συνέργειες της Αντιπροσωπείας με φορείς σε όλη την Ελλάδα, εξακολουθεί να είναι το έργο μας ένας αγώνας δρόμου χωρίς τερματισμό. Δεν επαναπαυόμαστε ποτέ.
Με ποιες δραστηριότητες η Αντιπροσωπεία συμβάλλει στη βελτίωση της συνεργασίας μεταξύ της Σερβικής Δημοκρατίας, της Ελλάδας και της τοπικής και ευρύτερης κοινωνίας;
Οι δραστηριότητες είναι πολλές. Ένα από τα πιο σημαντικά έργα της Αντιπροσωπείας είναι η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης με τον Οργανισμό Τουρισμού της Σερβικής Δημοκρατίας, όπου προχωρήσαμε και στη μετάφραση των ιστοσελίδων των δύο οργανισμών, στα Σερβικά και αντίστοιχα στα Ελληνικά. Επίσης, η δωρεά-χορηγία της Σερβικής γλώσσας, μια συνέργεια της Αντιπροσωπείας και της διεύθυνσης Εκπαίδευσης και Αθλητισμού του Δήμου Θεσσαλονίκης, δια του τμήματος προγραμμάτων και δια βίου μάθησης, ακόμα και με την δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ που εστιάζει στη φιλανθρωπική βοήθεια που έλαβαν σχεδόν 20.000 Σερβόπουλα όταν φιλοξενήθηκαν την δεκαετία του ’90, κατά τη διάρκεια του πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία από Ελληνικές οικογένειες. Φυσικά, δεν μπορούμε να παραλείψουμε και τις τόσες αδελφοποιήσεις που διαρκώς ανανεώνουμε ή δημιουργούμε μεταξύ πόλεων και Δήμων της Σερβικής Δημοκρατίας με την Ελλάδα. Πλήρη ενημέρωση για τις δράσεις και τα έργα της Αντιπροσωπείας, που χρονολογείται από το 2019, υπάρχουν σε κοινή θέα στην ιστοσελίδα και σε όλες τις πλατφόρμες των social media του γραφείου.
Μία εξαιρετικά σημαντική πρωτοβουλία σας είναι η ιδέα του προγράμματος “Αφανείς ήρωες” και η υλοποίηση ενός αντίστοιχου ντοκιμαντέρ. Ποιο είναι το κεντρικό ζήτημα που πραγματεύεται η συγκεκριμένη δράση;
Για πρώτη φορά και σχεδόν μετά από 30 χρόνια από τη λήξη του πολέμου της Βοσνίας, η Αντιπροσωπεία της Σερβικής Δημοκρατίας στην Ελλάδα, με την στήριξη του Υπουργείου Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης και Διεθνής Συνεργασίας της Σερβικής Δημοκρατίας και με την ευγενική συμμετοχή του κυρίου Γιάννη Σερβετά, καλεί όλους αυτούς τους ΑΦΑΝΕΙΣ ΗΡΩΕΣ που φιλοξένησαν Σερβόπουλα κατά τη διάρκεια του πολέμου να επικοινωνήσουν μαζί της για να καταγράψει όλη αυτή την προσπάθεια και βοήθεια που απλόχερα δόθηκε στον Σερβικό λαό. Με τη δημιουργία ενός ντοκιμαντέρ και την έκδοση βιβλίου, το κεντρικό ζήτημα που πραγματεύεται η συγκεκριμένη δράση είναι να ακουστεί πλέον ένα μεγάλο ευχαριστώ σε θεσμικό επίπεδο, αλλά ακόμα πιο σημαντική είναι η ανάγκη όλων μας ώστε αυτή η βοήθεια να μείνει στην ιστορία, να μην ξεχαστεί ποτέ.
Ποια διαδικασία ακολουθήθηκε για την εύρεση αυτών των ελληνικών οικογενειών;
Η διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εύρεση αυτών των ελληνικών οικογενειών ήταν η δημιουργία ενός καλέσματος επί της ουσίας, ένα κάλεσμα το οποίο έγινε με την ευγενική συμμετοχή του Γιάννη Σερβετά όπου ο ίδιος ευχαριστεί και καλεί αυτές τις οικογένειες, αυτούς τους ανθρώπους που συμμετείχαν στη φιλοξενία αυτών των χιλιάδων παιδιών.
Πόσα παιδιά από την Βοσνία-Ερζεγοβίνη και την Σερβία που συμμετείχαν στο πρόγραμμα φιλοξενίας έχουν επικοινωνήσει με την Αντιπροσωπεία μέχρι στιγμής;
Παρόλο που το κάλεσμα αφορούσε τις ελληνικές οικογένειες, προς έκπληξή μας, εκτός από την τεράστια ανταπόκριση των Ελλήνων, υπήρξε ένας πολύ μεγάλος αριθμός παιδιών που επικοινώνησαν μαζί μας. Αυτά τα παιδιά που φιλοξενήθηκαν στα ελληνικά σπίτια αλλά δυστυχώς έχασαν επαφή με αυτές τις οικογένειες και γι’αυτό μας ζήτησαν να καταβάλουμε προσπάθεια να τους φέρουμε σε επαφή ξανά.
Ποιό είναι το δικό σας όραμα για την Αντιπροσωπεία; Πως θα θέλατε να εξελιχθεί μέσα στα επόμενα χρόνια;
Πρωταρχικό μας όραμα είναι να δημιουργήσουμε άρρηκτες σχέσεις με όλους τους θεσμικούς φορείς της Ελλάδας, και κατ’ επέκταση με τον Ελληνικό Λαό. Να δημιουργήσουμε όλες τις απαραίτητες συνθήκες με το Ελληνικό κράτος ώστε να ανοίξουν οι εμπορικοί δρόμοι μεταξύ των 2 κρατών. Να ακουστεί, μέσω των δράσεων της Αντιπροσωπείας, εντός της Ελληνικής Επικρατείας η ύπαρξη της Σερβικής Δημοκρατίας και να εμπεδωθεί από κάθε Έλληνα πολίτη ότι μέσα στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπάρχει ένα μεγάλο ποσοστό Σέρβων Χριστιανών Ορθοδόξων που έχει αναγνωριστεί διεθνώς ως μια ξεχωριστή οντότητα. Επιπρόσθετα, θέλουμε ο κάθε Σέρβος της Βοσνίας με την πρώτη του επίσκεψη στην Ελλάδα και δη στη Θεσσαλονίκη, να νιώθει ότι υπάρχει μια Αντιπροσωπεία που θα τον αγκαλιάσει και θα τον στηρίξει σε ότι χρειαστεί, αλλά και κάθε Έλληνας να νιώθει ότι για την επαφή του με τη Σερβική Δημοκρατία είμαστε η μόνη ασφαλής δίοδος από την οποία θα λάβει όλη την απαραίτητη ενημέρωση για να μη συναντήσει ανυπέρβλητα εμπόδια στην πορεία του.
Αν δεν ζούσατε στην Ελλάδα, σε ποιά χώρα θα νοιώθατε πολίτης της;
Εκτός από τη Σερβική Δημοκρατία, η οποία είναι και η πατρίδα μου και εκτός της Ελλάδας, θα μπορούσα να ζήσω στην Τσεχική Δημοκρατία και συγκεκριμένα στο Μπρνό όπου και τελείωσα τις πανεπιστημιακές σπουδές μου.
Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας τραγουδιστές;
Ο αγαπημένος μου τραγουδιστής είναι ο Nick Cave.
Ο Πολ Βαλερύ είχε πει «το πρόβλημα με την εποχή μας είναι ότι το μέλλον δεν είναι πια αυτό που ήταν». Σε ποιους πιστεύετε ότι ανήκει το μέλλον;
Στους τολμηρούς, το μέλλον ανήκει στους τολμηρούς αλλά και τίμιους. Ένας συνδυασμός που θα μπορούσε να αγγίξει την τελειότητα. Δυστυχώς είναι προς εξαφάνιση και τα δύο.
Είναι η αγάπη ο σκοπός της ζωής;
Ο σκοπός της ζωής είναι να μάθουμε να αγαπάμε. Ο άνθρωπος δεν είναι πλασμένος να ζει μόνος του και η μοναξιά δεν είναι ο προορισμός του.
Με την επιστροφή των Μαρμάρων συμφωνείτε; Ή θεωρείτε ότι είναι καλύτερη διαφήμιση να βρίσκονται στο Βρετανικό Μουσείο;
Βεβαίως και συμφωνώ με τον επαναπατρισμό των μαρμάρων. Η επιστροφή των γλυπτών του Παρθενώνα είναι δίκαιο αίτημα όλων των Ελλήνων. Δεν αποτελεί εθνική, αλλά μια οικουμενική απαίτηση. Είναι ένα αίτημα όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως εθνικότητας, που οραματίζονται την επανένωση ενός ακρωτηριασμένου μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.
Μια εικόνα που δεν θα ξεχάσετε ποτέ και ποιο το ωραιότερο ταξίδι που έχετε κάνει;
Το ωραιότερο ταξίδι το έχω κάνει στην Ιταλία, αν και ήταν για επαγγελματικούς λόγους, πλέον έχει γίνει ένας αγαπημένος μου προορισμός. Όσον αφορά την εικόνα που έχει χαράξει τη μνήμη μου, με πάει πίσω στην δεκαετία του ’90, κατά τη διάρκεια του πολέμου στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη. Σαν μικρό παιδάκι, ήμουν στο μπαλκόνι και είδα σε απόσταση αναπνοής να καταρρέει ολόκληρο κτήριο.
Αν έπρεπε να “ντύσετε” μουσικά ένα οδοιπορικό στη ζωή σας, ποιό τραγούδι θα επιλέγατε?
Θα επέλεγα ένα Σερβικό τραγούδι, το PukniZoro-Magnifico. Το τραγούδι μιλάει για το Σέρβο στρατιώτη παππού του, που γύρισε ζωντανός από τον Πόλεμο στο Μακεδονικό Μέτωπο.
Ποιά είναι η άποψη σας για την καθημερινότητα στη Θεσσαλονίκη και ποιο είναι το αγαπημένο σας σημείο από την πόλη;
Η Θεσσαλονίκη είναι η πόλη που ζω και εργάζομαι. Είναι η καθημερινότητά μου, με τα θετικά και τα αρνητικά της. Παρόλα αυτά για εμένα φαντάζει από τις ομορφότερες πόλεις, με το φως, τον ήλιο, τη θάλασσα και με τους φιλόξενους ανθρώπους της. Το αγαπημένο μου σημείο είναι το κέντρο της πόλης, κάνοντας έναν απλό περίπατο.
Σύντομο βιογραφικό.
Ονομάζομαι Εβελίνα Κεχαγιά και βρίσκομαι στο τελευταίο έτος των σπουδών μου στο τμήμα Δημοσιογραφίας και ΜΜΕ του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Το ρεπορτάζ, τα κοινωνικά δίκτυα και η επικοινωνία είναι το αντικείμενο που με ενδιαφέρει περισσότερο. Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων, έχω συμμετάσχει σε διάφορες εκδηλώσεις, όπως είναι η ΔΕΘ και ο Διεθνής Μαραθώνιος Θεσσαλονίκης μέσω της συνεργασίας μου με τον ραδιοφωνικό σταθμό Metropolis 95.5. Ακόμα, παρείχα επικοινωνιακή και γραμματειακή υποστήριξη στην προεκλογική εκστρατεία πολιτικού προσώπου κατά την διάρκεια των βουλευτικών εκλογών 2019. Παράλληλα, συμμετείχα από μικρή ηλικία σε προσομοιώσεις Ηνωμένων Εθνών σε διάφορα Ελληνικά Πανεπιστήμια τόσο ως δημοσιογράφος όσο και ως επικεφαλής της δημοσιογραφικής ομάδας των συνεδρίων.