Γράφει η Ανατολή Π. Κωνσταντινίδου, Εκπαιδευτικός, Δημοτική Σύμβουλος, Πυλαίας-Χορτιάτη, Εμπνεύστρια της δράσης “ΛΥΣΕ ΤΗ ΣΙΩΠΗ”
Η σημερινή ημέρα έχει σκοπό να τιμήσει τις θυσίες των γυναικών όλο του κόσμου αλλά και να αναδείξει τα επιτεύγματα τους.
Η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 8 Μαρτίου, σε ανάμνηση μιας μεγάλης εκδήλωσης διαμαρτυρίας που έγινε στις 8 Μαρτίου του 1857 από εργάτριες κλωστοϋφαντουργίας στη Νέα Υόρκη, οι οποίες ζητούσαν καλύτερες συνθήκες εργασίας.
Η συγκεκριμένη ημέρα μας υπενθυμίζει ότι οι γυναίκες πρέπει να έχουν ίσα δικαιώματα με τους άντρες σε όλους τους τομείς.
Το ερώτημα όμως που προκύπτει είναι αν τελικά μετά από τόσα χρόνια προσπάθειας και αγώνα κατόρθωσαν να επιτύχουν οι γυναίκες τη θέση που δικαιωματικά τους αξίζει.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι η κοινωνική θέση της γυναίκας είναι σαφώς καλύτερη και το έχει κατορθώσει με πολλούς αγώνες και με υπομονή.
Ο πολυσύμαντος ρόλος της γυναίκας ως μητέρα, σύζυγο, νοικοκυρά και εργαζόμενη και η σημερινή της θέση φωτίζεται καλύτερα μέσα από την αναζήτηση της διαδρομής της στο πέρασμα των αιώνων με κορύφωση τις ηγετικές θέσεις που κατέχει τα τελευταία χρόνια στην πολιτική, τομέας που σε μεγάλο ποσοστό είναι ανδροκρατούμενος.
Από τα παραπάνω γίνεται αντιληπτό ότι η γυναίκα βρίσκεται σε έναν διαρκή αγώνα για μια καλύτερη ζωή στην οποία θα βαδίζουν οι επόμενες γενιές όμως με τα τελευταία γεγονότα αποκάλυψης βίαιων συμπεριφορών κατά γυναικών το πρόβλημα της έμφυλης βίας έρχεται στο προσκήνιο.
Τα σχετικά στατιστικά στοιχεία είναι ιδιαίτερα αποθαρρυντικά καθώς μία στις τρεις γυναίκες στην ΕΕ έχει υποστεί σωματική βία από την ηλικία των 15 ετών και άνω ενώ μία στις είκοσι έχει πέσει θύμα βιασμού. Επομένως, κάθε γυναίκα πρέπει πρωτίστως να νιώθει άξια περήφανη για τον εαυτός της και να μην επιτρέπει σε κανέναν να της ασκεί βία ψυχολογική, σωματική και λεκτική.
Κάθε γυναίκα είναι μοναδική και αξίζει το σεβασμό και την αναγνώριση. Αυτό που έχει τη σημαντικότερη αξία πέρα από τα επιτεύγματα που έχουν επιτύχει οι γυναίκες όλα αυτά τα χρόνια είναι να ζουν πλήρεις και ευτυχισμένες με οτιδήποτε και αν ασχολούνται.
Η γυναίκα είναι το σύμβολο της αρχής και του τέλους της ίδιας της ζωής και μια μέρα δεν είναι ποτέ αρκετή για να δείξει κανείς την εκτίμησή του στο πρόσωπο-σύμβολο αυτό. Η ζωή είναι γυναίκα και η γυναίκα είναι ζωή και για αυτό το λόγο οφείλουμε να την τιμούμε καθημερινά και όχι επετειακά.