MOMus-Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης-Συλλογή Κωστάκη
Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019, 20:00
Μια performance βασισμένη στην ανάγκη ύπαρξης του μύθου αλλά και της απομυθοποίησης αυτού για την επίτευξη μιας καθημερινής κοινωνικής αγωνιστικότητας, παρουσιάζει η ομάδα The Girls στο MOMus – Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης – Συλλογή Κωστάκη, στη Μονή Λαζαριστών, το Σάββατο 9 Φεβρουαρίου 2019 στις 20:00.
Με έμπνευση από την έκθεση «Ανοιξιάτικοι Χείμαρροι. Αφίσες από την απεργία στο Χάρβαρντ. Άνοιξη 1969. Συλλογή Αλέξανδρου Τζώνη και Liane Lefaivre» και το σχέδιο γροθιά του Harvey Hacker, εμβληματικό σύμβολο προοδευτικής αντίστασης και εξέγερσης, που βρίσκεται στο επίκεντρο αυτής, η ομάδα δανείζεται τη δύναμη της μνήμης, όχι ως νοσταλγική αναπόληση αλλά ως υπενθύμιση της πίστης για αλλαγή.
Κατά αυτόν τον τρόπο, η performance ακολουθεί μια αντίστοιχη διαδρομή με αυτή μιας έκθεσης ιδωμένης ως ιστορικό τεκμήριο παρά ως εικαστικό γεγονός. Αναπαράγει και προβάλλει σχεδόν με ιερότητα το προς έκθεση αντικείμενο αλλά εν τέλει καταλύει το δημιούργημά της ως πράξη αντίστασης στην αισθητικοποίησή του.
Επιμέλεια: Ειρήνη Παπακωνσταντίνου
Μουσική: Κωνσταντίνος Υφαντής
Είσοδος ελεύθερη
Bio
Η ομάδα The Girls συστήθηκε στην Ελλάδα από πέντε νέες καλλιτέχνιδες τον Απρίλιο του 2014. Το έργο τους περιλαμβάνει κυρίως τοπικά προσδιορισμένες performances, αλλά και δημόσιες απρόβλεπτες παρεμβάσεις. Το υλικό τους είναι το σώμα αλλά και οτιδήποτε βρεθεί και μπορεί να μετασχηματιστεί κατάλληλα ώστε να εξυπηρετεί τους σκοπούς της εκάστοτε δράσης. Έχουν παρουσιάσει το έργο τους, μεταξύ άλλων, στο φεστιβάλ ASFA BBQ στην Αθήνα, στο Diverse Universe Performance Festival στην Εσθονία και στο Urban Art Ventures στη Θεσσαλονίκη.
«Ανοιξιάτικοι Χείμαρροι. Αφίσες από την απεργία στο Χάρβαρντ. Άνοιξη 1969. Συλλογή Αλέξανδρου Τζώνη και Liane Lefaivre»
Η έκθεση φιλοξενεί και παρουσιάζει για πρώτη φορά στην Ελλάδα ένα σύνολο 54 αφισών, φτιαγμένων με το χέρι στο τυπογραφείο της Σχολής Ντιζάιν του Χάρβαρντ, καθώς και αρχειακό υλικό, από την ιστορική πλέον απεργία των φοιτητών στο Πανεπιστήμιο στο Χάρβαρντ την άνοιξη του 1969, όταν αποφάσισαν να καταλάβουν κτήρια του Πανεπιστημίου και να απέχουν από τα μαθήματά τους, διαμαρτυρόμενοι για τον πόλεμο στο Βιετνάμ, για τον ρατσισμό, για την κοινωνική αδικία αλλά και για συγκεκριμένες αποφάσεις που είχε επιβάλει η διοίκηση του Πανεπιστημίου οι οποίες είχαν ως αποτέλεσμα την εκμετάλλευση των φοιτητών και των τοπικών κοινοτήτων.
Πρόκειται για μια μοναδική συλλογή, η οποία ανήκει στον Αλέξανδρο Τζώνη, που ως νεαρός καθηγητής Αρχιτεκτονικής εκείνη την εποχή στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, συνέλεξε μεθοδικά το εν λόγω υλικό το οποίο είναι σήμερα ένα εξαιρετικά σημαντικό υλικό τεκμηρίωσης της εποχής, που επιπλέον έχει και μια μοναδική αισθητική αξία.
Το 2019 συμπληρώνονται 50 χρόνια από τις κινητοποιήσεις των φοιτητών στις ΗΠΑ, οι οποίες παράλληλα με τις κοινωνικές διεκδικήσεις για ειρήνη, δικαιοσύνη και πάταξη των φυλετικών και ταξικών διακρίσεων, κινητοποίησαν με πιο γρήγορο ρυθμό το αίτημα για πλήρη ισότητα των φύλων, δυνάμωσαν το φεμινιστικό κίνημα μέσα από την σεξουαλική επανάσταση και γέννησαν μια πλούσια και εξαιρετικά σημαντική καλλιτεχνική παραγωγή, τόσο στις εικαστικές τέχνες όσο και στη μουσική, το σινεμά και την λογοτεχνία.
Έως 24 Μαρτίου 2019