“Η Τέχνη, η ζωγραφική, είναι ένα δυνατό όπλο, μια δημιουργική έκφραση που ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί και «καταθέτει» αποτυπώνοντας τα συναισθήματά του, τους προβληματισμούς, τις πεποιθήσεις του, τις αντιρρήσεις του, τα θέλω του…”
Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με τη ζωγραφική; Ζωγραφίζω πολλά χρόνια, εντελώς ερασιτεχνικά. Τα τελευταία 4 χρόνια το είδα πιο σοβαρά και σπουδάζω στην Ανώτατη Σχολή Καλών Τεχνών, BORGIAS COLLEGE OF FINE ART. Αυτή τη στιγμή διανύω το 4ο έτος, κάνω την διπλωματική μου φιλοτεχνώντας μια σειρά έργα που θα παρουσιάσω αποφοιτώντας. Μπορώ να πω, πως αυτή η τετραετία είναι καθοριστική για εμένα αφού, έμαθα τεχνικές μελετώντας σπουδαίους καλλιτέχνες, ζωγραφίζω κάνω εγκαταστάσεις –φωτογραφίσεις και παράγω γενικώς πολλά έργα τέχνης. Το στοίχημα που έβαλα με τον εαυτόν μου, θα το κερδίσω αποφοιτώντας.
Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Εκτός του δικού μου προσωπικού ύφους που βλέπει ο θεατής στα έργα μου, σίγουρα θα δει στοιχεία και τεχνικές που με έχουν επηρεάσει από διαφορετικά ρεύματα-κινήματα όπως η Μοντέρνα Τέχνη, ο Αφηρημένος Εξπρεσιονισμός, ο Σουρεαλισμός και ο Ιμπρεσιονισμός. Θεωρώ πως μπορώ να αλλάζω το ύφος και τις τεχνικές στα πλάνα των έργων μου, χωρίς απαραίτητα να πρέπει να διαλέξω κάποια κατηγορία, ή να τα χαρακτηρίσω. Θέλω να κάνω διαφορετικά πράγματα που με εκφράζουν, χωρίς να είμαι υποχρεωμένη να εξηγήσω το γιατί.
Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Οι σκέψεις με τη φαντασία, τα συναισθήματα με την πραγματικότητα, όταν ανταμώσουν μου δίνουν το έργο που θα σκηνοθετήσω. Μπορεί να είναι τα λόγια από κάποιο ποίημα, ή καταστάσεις, αρώματα-εμπειρίες και χρώματα, προβληματισμοί και απορίες. Η εποχή που διανύουμε δίνει πολύ υλικό για έμπνευση και δημιουργία, αφού βιώνουμε καταστάσεις πρωτόγνωρες σε πολλούς τομείς.
Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Μα ναι, φυσικά! Θαυμάζω περισσότερο εκείνους που δεν βάζουν όρια! Οι σπουδαίοι για εμένα καλλιτέχνες, είναι πιστεύω το εφαλτήριο γιατί μου δίνουν την ώθηση να μπω σε ένα θαυμαστό κόσμο για εξερεύνηση. Θαυμάζω πολλούς, όπως τον Antoni Tapies, τον Robert Rauschenberg, τον Jasper Johns, τον Keith Haring, Jean Dubuffet, τους Mattis, Cezanne, Mone, και φυσικά τους Έλληνες Αλέξη Ακριθάκη, Γιάννη Κουνέλη, Νικόλαο Γύζη, Γ. Μόραλη καθώς και πολλούς ποιητές που μου δίνουν την έμπνευση για…. να «αποδράσω».
Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτόν σας ως καλλιτέχνης; Αυτή τη στιγμή προτεραιότητα έχει να ολοκληρώσω τη διπλωματική μου και να παρουσιάσω φέτος στο κοινό τις δημιουργίες μου. Θέλω τα επόμενα έργα μου να είναι διαφορετικά, και καλύτερα από τα προηγούμενα. Να αποτελέσουν «τροφή για σκέψη» για το κοινό. Μακάρι!
Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στο δημόσιο χώρο; Η Τέχνη, η ζωγραφική, είναι ένα δυνατό όπλο –μια δημιουργική έκφραση που ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί και «καταθέτει» αποτυπώνοντας τα συναισθήματά του, τους προβληματισμούς- τις πεποιθήσεις του, τις αντιρρήσεις του, τα θέλω του. Είναι η δική του επανάσταση και κατανόηση για τα πράγματα. Στη χώρα μας είναι αποδεκτή από το ευρύ κοινό, όμως υπάρχουν τεράστιες δυσκολίες πλέον στην προβολή-επικοινωνία. Έλπίζω μελλοντικά να βρεθούμε σε μια κανονικότητα που θα επιτρέψει τις καλλιτεχνικές δραστηριότητες. Η Τέχνη ναι, θα μπορούσε να παίξει σημαντικό ρόλο σε δημόσιους χώρους, στις πόλεις κυρίως, με την προβολή έργων τέχνης, να γίνει η έκπληξη με παρουσιάσεις έργων ζωγραφικής—γλυπτικής σπουδαίων καλλιτεχνών που όχι μόνο θα εντυπωσιάσουν, αλλά και θα προβληματίσουν. Καλό θα είναι και η πολιτεία να ασχοληθεί ουσιαστικά με τις τέχνες γενικότερα.
Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Θέλω να είμαι καλά να ολοκληρώσω τις σπουδές και να τελειώσει αυτό που βιώνουμε με την πανδημία. Επίσης να παρουσιάσω τις δημιουργίες μου στο κοινό.