“Στα άμεσα σχέδια είναι η Συναυλία μου ως σολίστ με το Δημήτρη Μπάση και την Κιθαριστική Ορχήστρα Κύπρου στις 29 Δεκεμβρίου 2020 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και το καλοκαίρι σύμπραξη με τον Κώστα Χατζή και την Κιθαριστική Ορχήστρα Κύπρου.”
Ποια είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Από βρεφική ηλικία οι γονείς μου φρόντισαν να εισάγουν τη μουσική στην καθημερινότητά μου, όπου υποσυνείδητα έγινε κομμάτι της ζωής μου. Στη συνέχεια, όταν πλέον σε μεγαλύτερη ηλικία άρχισα να αντιλαμβάνομαι καλύτερα τη μουσική, θυμάμαι χαρακτηριστικά σαν πρώτο ερέθισμα τον πατέρα μου Στέλιο Γκόλγκαρη (Σολίστ Κλασικής Κιθάρας), να παίζει κιθάρα είτε μόνος του, είτε με τον φίλο – συνεργάτη του και νονό μου, επίσης καταξιωμένο σολίστ κλασικής κιθάρας Βασίλη Μαστοράκη.
Ποιον καλλιτέχνη θαυμάζετε και με ποιο Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Ο Δημήτρης Μητροπάνος ήταν ένας από τους ανθρώπους που έχω ξεχωρίσει στην Ελληνική Μουσική. Είναι θεωρώ από τους καλλιτέχνες που άφησαν το στίγμα τους και η χροιά της φωνής του είχε ένα ιδιαίτερο μέταλλο που μπορεί κανείς να τη ξεχωρίσει ανάμεσα σε χιλιάδες άλλες φωνές, κάτι που είναι πολύ σημαντικό για έναν τραγουδιστή. Ωστόσο, θα ήθελα να συνεργαστώ επί σκηνής με τον Ηλία Μαστοράκη. Είναι ένας σπουδαίος κιθαρίστας που σέβομαι και θαυμάζω, καθώς παρά το νεαρό της ηλικίας του έχει καταφέρει ήδη αρκετά στο χώρο της κλασσικής κιθάρας και σίγουρα θα καταφέρει ακόμα περισσότερα στο μέλλον.
Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Ξεκίνησα με σπουδές κλασικής κιθάρας στο Ωδείο Αθηνών στην τάξη του πατέρα μου Στέλιου Γκόλγκαρη και ολοκλήρωσα τις σπουδές μου στο Δημοτικό Ωδείο Ευρωστίνης. Μια από τις σημαντικότερες στιγμές στη μέχρι τώρα πορεία μου, είναι η σύμπραξή μου ως σολίστ με τη Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, υπό τη διεύθυνση του κ. Ανδρέα Τσελίκα στο κονσέρτο Ανδαλούζ του Ροντρίγκο. Επίσης, η συμμετοχή μου ως σολίστ με τον κ. Σταμάτη Κραουνάκη και τη Κιθαριστική Ορχήστρα της Κύπρου. Επιπλέον, έχω συνεργαστεί με την Ελληνική Κιθαριστική Ορχήστρα στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και στο Ηρώδειο και πάλι ως σολίστ. Ακόμα έχω αρκετά βραβεία σε διεθνείς διαγωνισμούς κιθαριστικών φεστιβάλ και έχω αναλάβει τη Καλλιτεχνική Διεύθυνση στο Φεστιβάλ Κιθάρας Ιονίων Νήσων. Τέλος, διδάσκω εδώ και χρόνια στο Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, στο Αθηναϊκό Ωδείο και στο Σχολείο της Ιεράς Μητρόπολης Πειραιώς.
Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Η σημαντικότερη επιρροή μου ήταν σίγουρα ο πατέρας μου, ο οποίος μου μετέφερε την αγάπη του για τη κλασσική κιθάρα και φρόντισε με τη καθοδήγηση του και το πάθος του για τη δουλειά του, η μουσική να γίνει αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μου. Αυτό με κάνει έναν πολύ ευτυχισμένο άνθρωπο, καθώς με αυτό τον τρόπο το χόμπι μου και η αγάπη μου για τη μουσική, έγιναν και το επάγγελμά μου.
Ποια είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Σίγουρα θα μπορούσαν να έχουν προοπτικές για την ανάδειξη ταλέντων και την προώθηση της μουσικής στο ευρύ κοινό, καθώς η τηλεόραση αποτελεί ένα πολύ ισχυρό μέσο προβολής. Δυστυχώς, με τον τρόπο που λειτουργούν τα τηλεοπτικά talentshow περισσότερο ευτελίζουν την αξία της μουσικής καθώς βασικό κριτήριο για την επιλογή νέων μουσικών αποτελεί να συμβαδίζουν με το lifestyle της σημερινής εποχής. Γι’ αυτό το λόγο, η επιλογή των κριτών που απαρτίζουν τα show δε γίνεται πάντα με κριτήριο τις μουσικές τους γνώσεις αλλά με βάση την απήχησή τους στο κόσμο.
Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Ευελπιστώ να συνεργαστώ κάποια στιγμή με τον κ. Γιώργο Νταλάρα. Δεν υπάρχει αμφιβολία για την ιστορία που έχει γράψει στο χώρο της Ελληνικής Μουσικής και μάλιστα σε αρκετά διαφορετικά είδη μουσικής. Επίσης, η συνεργασία του επι χρόνια με τον πατέρα μου, μου έδωσαν την ευκαιρία να τον παρακολουθήσω σε αρκετές συναυλίες και να σχηματίσω σφαιρική άποψη για εκείνον και αυτό με κάνει να τον θαυμάζω, όχι μόνο ως μουσικό αλλά και ως άνθρωπο.
Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη; Από τα αρχαία χρόνια, έχει αποδειχτεί πως η τέχνη της μουσικής επιδρά και ωφελεί κάθε άνθρωπο στη ψυχή στο πνεύμα και στο σώμα του. Τα μαθήματα μουσικής είναι ένας πολύ ευχάριστος τρόπος για να εξασκήσει σωστά ένα παιδί τον εγκέφαλό του και, όπως έχει αποδειχθεί από έρευνες, όχι μόνο ενισχύουν το δείκτη νοημοσύνης, αλλά συμβάλλουν και στη μετέπειτα ακαδημαϊκή απόδοση του παιδιού. Επιπλέον, η μουσική παιδεία αποτελείται από την γνώση και την επαφή μας με τη πολιτισμική μας κληρονομιά. Συμπερασματικά, πιστεύω πως είναι αναγκαία και θα πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα από τη δημόσια εκπαίδευση αλλά και την οικογένεια του κάθε παιδιού.
Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις; Η Ελλάδα πάντα είχε αξιόλογους μουσικούς έτσι και στην εποχή μας υπάρχουν πολλοί. Δυστυχώς, δεν υπάρχει η ανάλογη προβολή αυτών των ανθρώπων από τα μέσα, με αποτέλεσμα πολλοί από αυτούς να μην είναι ευρέως γνωστοί.
Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Άμεσα σχέδια είναι η Συναυλία μου ως σολίστ με τον Δημήτρη Μπάση και την Κιθαριστική Ορχήστρα Κύπρου στις 29 Δεκεμβρίου 2020 στο Δημοτικό Θέατρο Λευκωσίας και αν επιτραπούν οι εκδηλώσεις γενικά, εμφανίσεις σε διεθνή φεστιβάλ κιθάρας και το καλοκαίρι σύμπραξη με τον Κώστα Χατζή και την Κιθαριστική Ορχήστρα Κύπρου.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΚΟΛΓΚΑΡΗΣ
Γεννήθηκε το 1995. Άρχισε τις σπουδές κλασικής κιθάρας σε ηλικία 9 ετών στο Ωδείο Αθηνών, στην τάξη του Στέλιου Γκόλγκαρη.
Το 2006 σε ηλικία 11 ετών κέρδισε το Α’ Βραβείο στο διαγωνισμό του Camping International Guitar Festival Porto-Heli, για νέους μέχρι 15 ετών. Το 2007 σε ηλικία 12 ετών κέρδισε το Α’ Βραβείο στο διαγωνισμό του Διεθνούς Χειμερινού Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου, για νέους μέχρι 15 ετών και την ίδια χρονιά το Β’ Βραβείο στο διαγωνισμό του Διεθνούς Χειμερινού Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου, για νέους μέχρι 18 ετών.
Το 2009 κερδίζει το Β’ Βραβείο στο διαγωνισμό του Διεθνούς Χειμερινού Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου, για νέους μέχρι 18 ετών και το Γ’ Βραβείο στο διαγωνισμό του Διεθνούς Χειμερινού Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου, για νέους μέχρι 21 ετών. Την ίδια χρονιά, μαζί με τον κιθαριστή Ανδρέα Παναγόπουλο, κερδίζουν σαν ντουέτο το Β’ Βραβείο στο διαγωνισμό ντουέτων του Διεθνούς Χειμερινού Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου, για νέους μέχρι 18 ετών.
To 2008, ως μαθητής του Μουσικού Σχολείου Πειραιά, κερδίζει σαν Σολίστ του Κιθαριστικού Συνόλου, το Α’ Βραβείο στους Πανελλήνιους Μαθητικούς Αγώνες του Υπουργείου Παιδείας.
To 2010 σε ηλικία μόλις 15 ετών πήρε Πτυχίο Κιθάρας με “ΑΡΙΣΤΑ Παμψηφεί” και το 2012 σε ηλικία 17 ετών πήρε Δίπλωμα Κιθάρας με “ΑΡΙΣΤΑ Παμψηφεί” και Α΄ Βραβείο, από το Δημοτικό Ωδείο Ευρωστίνης, στην τάξη του Στέλιου Γκόλγκαρη.
To 2017 πήρε Πτυχίο Αρμονίας με “ΑΡΙΣΤΑ Παμψηφεί” από το Ωδείο Έντεχνον με Καθηγητή τον Δημήτρη Παριανό και το 2019 Πτυχίο Αντίστιξης με “ΑΡΙΣΤΑ Παμψηφεί”, από το Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη στην τάξη του Ορέστη Μπαζού.
Έχει προσκληθεί και συμμετείχε ως Σολίστ και Καθηγητής, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Βόλου, στο Διεθνές Φεστιβάλ Κιθάρας Καρδίτσας και στην Κιθαριστική Ακαδημία Παρνασσού.
Εμφανίστηκε ως Σολίστ, με την Εθνική Συμφωνική Ορχήστρα της ΕΡΤ, ερμηνεύοντας το Κοντσέρτο «Ανδαλούζ» του Χοακίν Ροντρίγκο στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, υπό την Διεύθυνση του Ανδρέα Τσελίκα και ως κιθαριστικό ντουέτο, με τους διεθνούς φήμης κιθαριστές Βασίλη Μαστοράκη και Στέλιο Γκόλγκαρη, με την Συμφωνική Ορχήστρα Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη, αλλά και στην Ελληνική και Κυπριακή Τηλεόραση (ΕΡΤ – ΡΙΚ). Ως Σολίστ επίσης με την Ελληνική Κιθαριστική Ορχήστρα και την Κιθαριστική Ορχήστρα Κύπρου, συμμετείχε σε συναυλίες, στο Ηρώδειο, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στο Βεάκειο Θέατρο Πειραιά, στο Θέατρο Ριάλτο στην Λεμεσό, στο Δημοτικό Θέατρο Στροβόλου στην Λευκωσία, στο Παττίχειο Αμφιθέατρο Λάρνακας και στο Δημοτικό Θέατρο «Μάριος Τόκας» στην Λεμεσό.
Έχει συμπράξει με κορυφαίους Έλληνες Καλλιτέχνες, Τραγουδιστές & Συνθέτες όπως ο Λάκης Χαλκιάς, ο Ηλίας Ανδριόπουλος, ο Σταμάτης Κραουνάκης και η Λένα Αλκαίου. Είναι Καλλιτεχνικός Διευθυντής στο Φεστιβάλ Κιθάρας Ιονίων Νήσων, στην Κέρκυρα.
Από τον Σεπτέμβριο του 2011, διδάσκει στο Ωδείο Έντεχνον, από το 2014 στο Δημοτικό Ωδείο Νίκαιας – Αγ. Ι. Ρέντη από το 2017 στο Σχολείο της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιά. και από το 2019 στο Αθηναϊκό Ωδείο.