Γράφει ο Χρήστος Κατσίδης, Πρωτοετής φοιτητής στο τμήμα μουσικών σπουδών του πανεπιστημίου Ιωαννίνων.
Είναι γνωστό πως η μουσική είναι μια τέχνη η οποία δεν έχει όρια όπως και όλες οι άλλες τέχνες βέβαια.
Αλλά την περίοδο αυτή που διανύουμε ως ανθρωπότητα, την περίοδο της πανδημίας του ιού Covid – 19 θα έλεγε κανείς πως χρειαζόμαστε την μουσική και την τέχνη γενικότερα όσο ποτέ άλλοτε για να πιαστούμε από μια “σανίδα” παρηγοριάς.
Η τέχνη ανέκαθεν αποτελούσε το έναυσμα για τον καλλιτέχνη να αρχίσει να δημιουργεί.
Άλλωστε… Τέχνη δεν είναι μόνο ένα έργο. Τέχνη είναι μια εικόνα που μας εντυπωσιάζει. Ένα λουλούδι που μόλις άνθισε. Το ποίημα που θα εμπνεύσει το ζωγράφο ή το μουσικό να φτιάξουν ένα κομμάτι μουσικό. Ο μουσικός και αντίστοιχα ο ζωγράφος ένα πίνακα που θα βασίζεται σε αυτό.
Η παραδοσιακή μουσική των διαφόρων λαών και η εθνομουσικολογια έχουν αφήσει το στίγμα τους στην ιστορία της τέχνης, του πολιτισμού και στην ιστορία της μουσικής.
Εξ άλλου ο ένας λαός επηρεάζεται από τον άλλο και έτσι διαδίδεται η μουσική και εξελίσσεται στο πέρασμα των αιώνων. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι σύγχρονα μουσικά όργανα έχουν πάρει το σκελετό, τη μορφή δηλαδή που κατασκευαστκαν από αντίστοιχα όργανα της αρχαιότητας. Είναι πολύ σημαντικός ο τρόπος που μεταλαμπαδεύεται η φλόγα αυτή της γνώσης της μουσικής.
Άλλωστε αν παρατηρήσουμε υπάρχουν σε πολλά έργα εναλλαγές αστικού και ρεμπέτικου ύφους. Οπότε καταλαβαίνει κανείς ότι το ύφος της μουσικής περιλαμβάνει μια ευρεία γκάμα πολιτισμών και αυτός είναι και ο πλουραλισμος της τέχνης.
Οπότε η μουσική και όλες οι τέχνες είναι επηρεασμένες από τα παλιά χρόνια και η μία από την άλλη. Και την περίοδο που διανύουμε τη χρειαζόμαστε όσο ποτέ.
Ας γίνει λοιπόν η μουσική και η τέχνη η φλόγα που θα μας κρατήσει δυνατούς σε αυτή την κρίσιμη περίοδο που διανύουμε.
Στον παρακάτω σύνδεσμο βρίσκεται ένας από τους αυτοσχεδιασμους μου στο κανάλι μου στο YouTube ελπίζω να σας αρέσει. Καλή δύναμη σε όλους!