Υπηρετεί με σθένος την παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά και τιμήθηκε με τον τίτλο του sir-ιππότη από το διεθνές διπλωματικό Τάγμα της Ελβετίας St. Ordre de Saint – Gabriel για το έργο του.
Ο Κυριάκος Μαριδάκης, ο οποίος προάγει την Ελλάδα στο εξωτερικό, παραχώρησε συνέντευξη στην «kedenews», όπου μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στη συνεργασία του με τη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για τη Σαλαμίνα.
Συνέντευξη στη Νατάσσα Βουδούρη
Πώς από σημαίνον στέλεχος εφοπλιστικών εταιρειών βρεθήκατε να αναλάβετε διευθυντική θέση στη μεγαλύτερη κυβερνητική, υπερπολυτελή θαλαμηγό στον κόσμο, με ιδιοκτήτη τη βασιλική οικογένεια του Ντουμπάι και του πρωθυπουργού των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων; Ήταν και είναι η πιο τιμητική πρόταση και πρόκληση που έχω δεχθεί μέχρι στιγμής, αν και το συγκεκριμένο διάστημα είχα αξιόλογες επαγγελματικές προτάσεις στην Ελλάδα, ακόμα και να ασχοληθώ με την πολιτική. Αλλά χωρίς δεύτερη σκέψη αποφάσισα να προσφέρω τις υπηρεσίες μου σε έναν ηγέτη- πρότυπο που θαυμάζω και εκτιμώ.
Αγαπάτε την Ελλάδα, κι αυτό φαίνεται από τις πράξεις σας. Ήταν δύσκολη η απόφαση να την αποχωριστείτε; Εδώ και 20 χρόνια ζω και εργάζομαι στο εξωτερικό, με την Ελλάδα να βρίσκεται πάντα μέσα στην καρδιά μου και να μου λείπει αφάνταστα. Όταν αποφάσισα, σε ηλικία 22 χρόνων, να ξεκινήσω την επαγγελματική μου σταδιοδρομία στις ΗΠΑ ως οικονομικός αξιωματικός, η αλήθεια είναι ότι τα πρώτα μου χρόνια ήταν πράγματι πολύ δύσκολα, ζώντας με τις αναμνήσεις και αναπολώντας τις ομορφιές στιγμές με τα αγαπημένα μου πρόσωπα.
Τα τελευταία δύο χρόνια, όμως, ενώ είχα αποφασίσει να διαμείνω μόνιμα στην Ελλάδα, η επιλογή μου να ζω και να εργάζομαι στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα με ανάγκασε να αποχωριστώ τους ανθρώπους μου, αλλά και τις καθημερινές κοινωνικές και πολιτιστικές μου δράσεις, συνεργαζόμενος με το ίδρυμα της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη για την επέτειο των 2.500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη Μάχη των Θερμοπυλών.
Όμως, νιώθω αρκετά ευτυχής που μπόρεσα και -πιστεύω- συνδύασα τις υποθέσεις μου για όσο διάστημα βρίσκομαι στο Ντουμπάι, συμβάλλοντας έστω και από μακριά στην υλοποίηση της μεγάλης μου αγάπης και οράματός μου, που θέλει την Ελλάδα να πρωταγωνιστεί για άλλη μια φορά στον πολιτισμό, με τη συμπλήρωση των 2.500 χρόνων από τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη Μάχη των Θερμοπυλών.
Με δική σας πρωτοβουλία μετατρέψατε το πολεμικό γεγονός της Ναυμαχίας της Σαλαμίνας σε παγκόσμια γιορτή ειρήνης. Πόσο δύσκολο ήταν αυτό το εγχείρημα; Για να υλοποιήσεις μια ιδέα χρειάζονται πίστη, οργάνωση, μεθοδικότητα και πειθαρχία, ώστε αρχικά να μπορέσεις να πείσεις τον εαυτό σου και στη συνέχεια να εμπνεύσεις τους ανθρώπους και την κοινωνία.
Ήταν ένα δύσκολο εγχείρημα, αλλά η πίστη που είχα, σε συνδυασμό με την ηθική στήριξη εκατοντάδων ανθρώπων δίπλα μου, με έκανε να ξεπεράσω όλα τα εμπόδια και να πετύχουμε όλοι μαζί τον συγκεκριμένο στόχο.
Γνωρίζοντας πως η Ναυμαχία της Σαλαμίνας διδάσκεται στα μεγαλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού -και μάλιστα είναι γνωστή ως το μεγαλύτερο γεγονός της ανθρωπότητας, διασώζοντας και τον δυτικό πολιτισμό-, θεώρησα ότι θα πρέπει να δοθεί μια άλλη σημασία της μάχης, μακριά από τον πόλεμο και το αίμα, η οποία να ενώνει και όχι να διχάζει τους λαούς. Να αποτελέσει ένα παγκόσμιο μνημείο μνήμης και τιμής, διδάσκοντας ότι όλοι μαζί ενωμένοι μπορούμε να συνυπάρχουμε στον κόσμο αυτόν με ειρήνη και αλληλεγγύη.
Πώς ξεκίνησε η συνεργασία με τη Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη για τη Σαλαμίνα, ώστε να φτάσετε στο Επετειακό Έτος «Θερμοπύλες – Σαλαμίνα 2020», έχοντας τιμηθεί από την ελληνική κυβέρνηση με το να είστε μέλος της Διεθνούς Τιμητικής Κοσμητείας; Κατ’ αρχάς, αισθάνομαι ιδιαίτερη τιμή που συνεργάζομαι με την κυρία Μαριάννα Βαρδινογιάννη, μια μεγάλη Ελληνίδα που με το έργο και την προσωπικότητά της τιμά την πατρίδα μας σε όλον τον κόσμο. Με την ευκαιρία αυτή, θέλω να την ευχαριστήσω προσωπικά, όπως και τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, τον υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο, την υπουργό Πολιτισμού κυρία Λίνα Μενδώνη, όπως και το Ίδρυμα Μαριάννα Βαρδινογιάννη για την επιλογή μου στην Τιμητική Διεθνή Κοσμητεία.
Από το 2011, με ιδιαίτερη ταπεινότητα και διακριτικότητα, συνεργαζόμαστε με την κυρία Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη. Έχοντας τη στήριξη του κ. Βαρδή Βαρδινογιάννη ξεκινήσαμε το ταξίδι εκείνο ώστε να διοργανώσουμε σήμερα τις επετειακές εκδηλώσεις για τα 2.500 χρόνια. Αξίζει να αναφέρουμε την ιδιαίτερη αγάπη της κυρίας Μαριάννας Βαρδινογιάννη για το ένδοξο νησί μας και την ιστορία του, η οποία από την πρώτη στιγμή ήταν κοντά μας στην προσπάθεια αυτή, προβάλλοντας το γεγονός της Ναυμαχίας σε διεθνείς οργανισμούς, αλλά και στηρίζοντας ανθρωπιστικές δράσεις, όπως η επέκταση του Ιατρικού Κέντρου της Σαλαμίνας και ο ανεφοδιασμός του με ασθενοφόρα. Μάλιστα, η ίδια προσφάτως προσέφερε ανθρωπιστικό και ιατρικό υλικό σε ευπαθείς ομάδες, όπως δομές αστέγων, ενώ συνέδραμε το έργο της εκκλησίας από τα κονδύλια της επετείου.
Έχετε δηλώσει πως σκοπός σας είναι η δημιουργία της Παγκόσμιας Πολιτιστικής Ένωσης (World Cultural Union) όλων των λαών της Γης, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής και εθνικότητας. Πώς το οραματίζεστε αυτό; Ήδη από το 2011 συνεργάζομαι με την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση, τα συναρμόδια υπουργεία, τον εκάστοτε αρχηγό του Πολεμικού μας Ναυτικού, με 52 πρεσβείες και αρχηγούς κρατών τιμώντας τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας ως παγκόσμια ημέρα ελευθερίας, δημοκρατίας, πολιτισμού, ανεξαρτήτως χρώματος, φυλής, θρησκείας και κοινωνικής τάξης. Οραματίζομαι οι 52 χώρες, και ακόμα περισσότερες, να γιορτάζουμε κάθε χρόνο την επέτειο της Ναυμαχίας ως ημέρα πολιτισμού, ειρήνης, συναδέλφωσης και αλληλεγγύης όλων των λαών με τη δημιουργία μιας παγκόσμιας πολιτιστικής Ένωσης που θα εκφράζει όλα τα κράτη, όλους τους λαούς. Εύχομαι η ελληνική πολιτεία να υιοθετήσει το όραμα αυτό, για να συνεχίσουμε να μεταλαμπαδεύουμε το αρχαίο ελληνικό πνεύμα, τις αρχές και τις αξίες που στο παρελθόν κληρονομήσαμε.
«Ένας ακούραστος αγωνιστής»
Ο συγγραφέας κ. Πάνος Καλουδάς γράφει χαρακτηριστικά για τον Κυριάκο Μαριδάκη: «…Τιμή και υπόκλιση στον ευαισθητοποιημένο αυτόν Έλληνα, τον Κυριάκο Μαριδάκη, τον πρέσβη Καλής Θέλησης της Ελλάδας. Που έχει τάξει τη ζωή του στην ανά τον κόσμο διάδοση των ιστορικών πτυχών του τόπου μας. Με αγάπη, πίστη κι αφοσίωση… Αγωνίζεται ακούραστα ο άνθρωπος αυτός. Με το ενδιαφέρον του στραμμένο σε κάθε τι που αφήνει πίσω του αποχρώσεις τιμής και δόξας των ηρώων που μόχθησαν για την ελευθερία και την ανεξαρτησία της χώρας μας».
(Θέλουμε να τονίσουμε ότι ο κ. Κυριάκος Μαριδάκης ζήτησε να δοθεί σημασία μόνο στο έργο που αγωνίζεται, χωρίς να θέλει να προβάλει και να αναφερθούμε στους δεκάδες τίτλους που έχει λάβει στο παρελθόν.
Αυτό τον τιμά και δικαίως αναγνωρίζεται ως ένας οικουμενικός Έλληνας πού η αγάπη και η εκτίμηση όλων μας είναι τεράστια.
Ο μεγαλύτερος τίτλος σύμφωνα με τον ίδιο είναι η αγάπη του κόσμου αυτό θα τον ακολουθεί για πάντα στη ζωή του!)