Σταύρος Χαλιαμπάλιας: “Η μουσική είναι δια βίου μάθηση και όλοι έχουν να προσφέρουν κάτι σε αυτή τη διαδικασία”

Ποια είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση; Οι πρώτες μου μουσικές μνήμες με ανάγουν στα όμορφα και ανέμελα παιδικά μου χρόνια όπου, η πρώτη μου επαφή με την μουσική ήταν συνάμα και η πρώτη έκθεση μου στο κοινό και αυτό γιατί ανέβηκα στο ψαλτήρι στην ηλικία των εννέα χρόνων αλλά και συμμετείχα στην Θρακική χορωδία, ως χορωδός και μονωδός.

Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής; Υπάρχουν εξαιρετικοί και άριστα καταρτισμένοι μουσικοί στο ελληνικό μουσικό στερέωμα. Θα ήθελα με πολλούς από αυτούς να συνεργαστώ και εύχομαι κάποια στιγμή να γίνει αυτό. Θα ήθελα πολύ να συνεργαστώ με τον Σωκράτη Σινόπουλο, ο οποίος παίζει πολίτικη λύρα και πολίτικο λαούτο. Τον θαυμάζω απερίοριστα για το ήθος και τη συμπεριφορά του αλλά και για τη μαεστρία να μεταφέρει τη ψυχή του απευθείας στο όργανο. Όσον αφορά στο λαϊκό ρεπερτόριο, θα ήθελα να σταθώ δίπλα στους Μανώλη και Ανδρέα Καραντίνη, βιρτουόζους του μπουζουκιού.

Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές; Από τότε που μπορώ να ανακαλέσω εικόνες στο μυαλό μου, με θυμάμαι να καταπιάνομαι με ότι αφορά στη μουσική. Άκουγα τραγούδια της εποχής στο ραδιόφωνο στο σπίτι μου και στο αυτοκίνητο, αλλά και πιο παραδοσιακά ακούσματα και κυρίως εκκλησιαστικούς ύμνους στο σπίτι του παππού μου. Όλα αυτά συντέλεσαν στο να ξεκινήσω βυζαντινή μουσική στην ηλικία των εννέα περίπου χρόνων και έτσι να ξεκινήσει το μουσικό μου ταξίδι. Κατέχω δίπλωμα μουσικοδιδασκάλου στην βυζαντινή μουσική και είμαι αριστούχος απόφοιτος της Πατριαρχικής Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης (Π.Α.Ε.Α.Κ), στο πρόγραμμα εκκλησιαστικής και ψαλτικής τέχνης. Παίζω ούτι και πολίτικο λαούτο και διδάσκω στο ίδρυμα βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Επιρροές είχα από όλους τους δασκάλους μου και εξακολουθούν να υπάρχουν και σήμερα από μουσικούς και καλλιτέχνες, όπου δεν μαθήτευσα μεν κοντά τους αλλά η μουσική τους με επηρρέασε βαθύτατα. Η μουσική είναι δια βίου μάθηση και όλοι έχουν να προσφέρουν κάτι σε αυτή τη διαδικασίά. Κατ’ εμέ, δεν υπάρχουν αρνητικές επιρροές απλώς χρειάζεται κρίση και διάκριση.

Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία; Όχι, δεν με τρομάζει ούτε το ένα ούτε το άλλο. Σημασία για εμένα έχει η καταβολή της μέγιστης προσπάθειας για την επίτευξη του στόχου μου. Φτάνοντας στο τέρμα, είτε έχοντας πετύχει είτε αποτύχει, θα είμαι ευχαριστημένος και ικανοποιημένος γιατί θα ξέρω πως έκανα ότι μπορούσα.

Ποιά είναι η άποψή σας για τα μουσικά τηλεοπτικά talent show; Καλώς ή κακώς διανύουμε την απόλυτη περίοδο της εικόνας με την διακριτική αλλά πάντοτε διακριτή υπογράμμιση της συνοδείας του ήχου. Συνεπώς, είναι το βήμα της εποχής για να κάνει γνωστή, στο ευρύ κοινό, την παρουσία του ένας νέος καλλιτέχνης. Από εκεί και πέρα στο χέρι του είναι πως θα διαχειριστεί αυτή την κατάσταση και πόσο είναι διατεθειμένος να αφοσιωθεί σε αυτό που κάνει.

Μια συνεργασία που ονειρεύεστε; Μια συνεργασία από τις πολλές που θα μου άρεσε και την έχω ονειρευτεί είναι με την κυρία Ελένη Βιτάλη την οποία θαυμάζω και εκτιμώ.

Υπάρχουν μάνατζερ στην Ελλάδα που μπορούν να βοηθήσουν την πορεία ενός μουσικού; Ο όρος «μάνατζερ» στην Ελλάδα θεωρώ πως δεν αντιποκρίνεται απόλυτα στον αντίστοιχο όρο στο εξωτερικό, ούτε και στην ελευθερία των κινήσεων που απολαμβάνει και την ευρύτητα των υποθέσεων που αυτός ασχολείται. Υπάρχουν όμως κι εδώ άνθρωποι που είναι δίπλα σου, φροντίζουν τις υποθέσεις σου στο μέτρο του δυνατού, επιμελούνται την εικόνα και τη παρουσία σου, σε συμβουλεύουν για τις κινήσεις σου και επηρεάζουν την πορεία σου στο χώρο. Είμαι ευγνώμων αυτή τη στιγμή γιατί τους έχω δίπλα μου και ιδιαίτερα τον «φύλακα άγγελο» μου στο χώρο, ξέρει αυτή!

Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια; Όταν ο άνθρωπος κάνει σχέδια, ο Θεός γελάει, λέει μια έκφραση της σοφίας του λαού μας! Αυτό αποδεικνύεται περίτρανα, για μία ακόμη φορά, με την πανδημίας του κορωνοϊού COVID-19. Σίγουρα, σαν άνθρωπος κάνω σχέδια, έχω όνειρα και επιθυμίες. Πρώτα απ΄όλα όμως εύχομαι να έχω την υγεία μου και ύστερα, να μη σταματήσω ποτέ να ασχολούμαι με αυτό που αγαπώ και με κάνει ευτυχισμένο, να μη σταματήσω ποτέ να κυνηγώ τα όνειρα μου, όσο απίθαν κι αν φαίνονται. Όλα τα άλλα θα έρθουν στην ώρα τους!

Σταύρος Χαλιαμπάλιας

Γεννήθηκε το 1992 στο Διδυμότειχο Έβρου και κατάγεται απο την Ορεστιάδα Έβρου όπου και έζησε μέχρι το 18ο έτος της ηλικίας του. Είναι απόφοιτος της Πατριαρχικής
Ανώτατης Εκκλησιαστικής Ακαδημίας Κρήτης στο πρόγραμμα «Εκκλησιαστικής και Ψαλτικής τέχνης» με βαθμό
πτυχίου «άριστα» (9,38). Κατέχει δίπλωμα Μουσικοδιδασκάλου
Βυζαντινής μουσικής απο το 2010 με βαθμό «άριστα». Ζεί μόνιμα στην Αθήνα.
Δάσκαλοι του υπήρξαν οι κκ. Άρχοντας υμνωδός της Μ.τ.Χ.Ε Αντώνιος Πλαϊτης, Ανδρέας Γιακουμάκης Άρχοντας Μαίστωρ της Μ.τ.Χ.Ε, Βασίλειος Παπαμιχαήλ, Μιχαήλ Στρουμπάκης και Θωμάς Κηπουρός.
Διδάσκει Βυζαντινή Μουσική στην σχολή Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών. Είναι μέλος της Παραδοσιακής Ορχήστρας «Κανών» της Ι.Α.Α. Συνεχίζει μαθήματα ορθοφωνίας και φωνητικής. Είναι επαγγελματίας τραγουδιστής και ασχολείται πολλά χρόνια με το ούτι και το πολίτικο λαούτο (lavta). Διετέλεσε Λαμπαδάριος στον Ι.Ν. Αγίου Ευσταθίου Περισσού (1η Φεβ 2017-31 Ιουνίου 2017) και Λαμπάδαριος στον Καθεδρικό Ι.Ν. Κοιμήσεως της Θεοτόκου Ηλιουπόλεως (2 Ιουλ μέχρι και σήμερα). Συμμετείχε :
– Στη παραδοσιακή χορωδία του Ιερού Ναού του Αγίου Τίτου Ηρακλείου Κρήτης.
– Στη Βυζαντινή ορχήστρα και χορωδία του Ιερού Ναού του Αγίου Τίτου Ηρακλείου Κρήτης.
– Στον Βυζαντινό Χορό «Οι Κρήτες Μαΐστορες» υπο την Διεύθυνση του Δασκάλου του και Άρχοντα υμνωδού της Μ.τ.Χ.Ε κ. Αντωνίου Πλαϊτη.
– Σε διπλό δίσκο με παραδοσιακά τραγούδια και ύμνους προς τιμήν του Αγίου Γεωργίου, ο οποίος παρουσιάστηκε στο Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης, το Πάσχα του 2015. Στη συναυλία που δόθηκε για τη παρουσίαση του, συμμετείχε ως μονωδός και χορωδός.
– Με την Χορωδία και ορχήστρα του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιαστών σε σύμπραξη με την “VIVA YOUTH SINGERS OF TORONTO”.
– Σε συναυλίες με άλλους μεγάλους τραγουδιστές της ελληνικής μουσικής όπως Παντελή Θαλασσινό, Βασίλη Σκουλά, Δέσποινα Βανδή.
Παρουσιάζεται, σε τακτική βάση, με δική του ορχήστρα σε μουσικές σκηνές των Αθηνών.
Κατέχει πτυχίο ECDL Core, έχει πολύ καλή γνώση Η/Υ σε MS-Οffice, διαδίκτυο κλπ. Ομιλεί την Αγγλική γλώσσα. Υπηρέτησε την στρατιωτική του θητεία στις Ειδικές Δυνάμεις και συγκεκριμένα στους Αλεξιπτωτιστές.