Ο Γιώργος Σαλταφέρος γεννήθηκε στην Άνδρο το 1966. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Πολιτικές Επιστήμες στην Αθήνα και Διδακτική της Τέχνης στο Πανεπιστήμιο της Βέρνης, Χαρακτική, Έρευνα στο Σχέδιο και Ιστορία της Τέχνης στη Σχολή Καλών Τεχνών της Βέρνης στην Ελβετία. Έλαβε Μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διδακτική της Τέχνης και Μουσειοπαιδαγωγική από το Πανεπιστήμιο της Βέρνης. Έχει πραγματοποιήσει 21 ατομικές εκθέσεις στην Ελλάδα, Ελβετία και Γαλλία, ενώ έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα. Σύντομα θα έχουμε την δυνατότητα να δούμε στην Θεσσαλονίκη δουλειά του, στο πλαίσιο της συμμετοχής του με την Διεθνή Ένωση Υδατογραφίας (International Watercolor Society, ή, για συντομία IWS) (booth 51 στο Περίπτερο 9 της ΔΕΘ) όπου διοργανώνεται έκθεση με 20 κορυφαίους διεθνούς φήμης ξένους ακουαρρελλίστες τους οποίους υποδέχονται 32 εγκαθιδρυμένοι και ανερχόμενοι Έλληνες εικαστικοί καλλιτέχνες στο πλαίσιο της 4ης Art Thessaloniki International Contemporary Art Fair που θα λάβει χώρα στις 21 – 24 Νοεμβρίου 2019 στην Θεσσαλονίκη.
Σε ποιά ηλικία ξεκινήσατε να την ενάσχόληση σας με την Τέχνη;
Από την προσχολική ηλικία, μου άρεσαν δύο πράγματα τα οποία με ακολούθησαν και στη συνέχεια: η ζωγραφική και το ξεφύλλισμα -αρχικά- βιβλίων. Και με τα δύο ξεχνιόμουν, χάνοντας την αισθηση του χωροχρόνου. Τέλειωνα μια ζωγραφιά και τη στόλιζα στην κουζίνα του ανδριώτικου σπιτιού. Την παρατηρούσα, κάνοντας διορθώσεις κι ακούγοντας τα καλοπροαίρετα σχόλια του οικογενειακού περιβάλλοντος.
Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;
Το χάρισμα είναι σίγουρα υποστηρικτικό. Εξαρτάται κατά πολύ από τη χώρα που γεννιέται και μεγαλώνει κανείς, σε συσχετισμό με την παιδεία που θα πάρει. Ένα εκπαιδευτικό σύστημα στο οποίο η αισθητική αγωγή παίζει τον ρόλο που χρειάζεται, μπορεί να απογειώσει το χάρισμα ή να δημιουργήσει κάποιον καλλιτέχνη μέσα από τις δεξιότητες που καλλιεργούνται και αναπτύσονται.
Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη;
Αν πρέπει να απαντήσω με μια λέξη τότε θα πω αφοσίωση. Θεωρώ ωστόσο ότι και το ήθος είναι στην ίδια θέση.
Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε;
Η έμπνευση αποτελεί κινητήρια δύναμη με ότι μπορεί να συμπεριλαμβάνει αυτό. Η δίκη μου είναι συνδεδεμένη με τη χαρά της παρατήρησης, η οποία συχνά προκαλεί το ερέθισμα.
Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη;
Ως προς το είδος της ζωγραφικής μου, μου αρέσει εξίσου ο ρεαλισμός με την αφαίρεση και ο συνδιασμός τόσο επίσης. Ανάλογα με την περίοδο ενδιαφερόντος μου.
Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Στο άμεσο μέλλον σε επίπεδο ατομικών εκθέσεων, θα παρουσιάσω δουλειά μου τον Ιανουάριο του 2020 στην γκαλερί «Genesis» στην Αθήνα και τον Αύγουστο του 2020 στην γκαλερί «Muri-Art». Υπάρχουν επίσης και κάποιες πιθανές συμμετοχές σε κάποιες ομαδικές εκθέσεις.