Ποιά είναι η πρώτη σας Μουσική ανάμνηση;
Θυμάμαι πλήθος μουσικών αναμνήσεων αλλά αυτό που μου έμεινε είναι όταν έπαιξα με μουσικά σύνολα (ορχήστρες νυκτών εγχόρδων, ορχήστρες εγχόρδων). Εκεί κατάλαβα πόσο σημαντικό είναι να συνεργάζεσαι και να είσαι μέλος ενός μουσικού συνόλου. Η πιο έντονη μουσική εβδομάδα ήταν όταν ηχωγραφούσαμε το διπλό CD της Αθηναικής Μαντολινάτας “Νικόλαος Λάβδας” το 2013 και την ίδια βδομάδα είχαμε 3 συναυλίες στο Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, στον Φ.Σ.Παρνασσό, και στην Μύκονο. Έιμασταν για 15 με 17 ώρες την ημέρα με ένα όργανο στα χέρια αλλά ανταμείφθηκαν οι κόποι μας όταν εκδώσαμε την ‘Ελληνική Ραψωδία”. Ένας διπλός δίσκος με έργα Ελλήνων συνθετών για μαντολίνο,κιθάρα,κουιντέτο νυκτών εγχόρδων και Μαντολινάτα.
Με ποιόν Μουσικό θα θέλατε να βρεθείτε επί σκηνής;
Υπάρχουν πολλοί μουσικοί που θα ήθελα να κάνουμε μαζί κάποια συναυλία, είτε από την κλασσική μουσική είτε από παραδοσιακούς μουσικούς, αλλά όλα εξαρτώνται από την επιλογή του προγράμματος και το κοινό στο οποίο απευθύνεσαι. Στην Ελλάδα, ευτυχώς, υπάρχουν πολλοί και καταξιωμένοι μουσικοί σε όλα τα είδη.
Περιγράψτε μας τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη μουσική. Υπήρξαν επιρροές καθοριστικές θετικές ή αρνητικές;
Η πορεία μου μέχρι σήμερα στον χώρο της μουσικής ήταν πολύ ενδιαφέρουσα με αρκετές επιρροές από πολλόυς μουσικούς, μαέστρους (Γιώργος Σιωράς), δασκάλους (Βασίλης Καναράς). Ό.τι θυμάμαι ήταν θετικές επιρροές από ανθρώπους που ήταν μέσα στην μουσική, “για τα καλά”. Σημαντικό ρόλο έπαιξε και η παρακολούθηση πολλών συναυλιών στην παιδική μου ηλικία,συμμετοχές σε Φεστιβάλ Κιθάρας κ.α. Δυστυχώς στις μέρες μας τα νέα παιδιά τις παρακολουθούν κυρίως μέσα από το διαδίκτυο. Η αμεσότητα που έχει μια συναυλία δεν αποτυπώνεται στο διαδίκτυο. Αλλά και μέσα από την διδασκαλία στα νέα παιδιά αποκομίζεις καινούργιες ιδέες και απόψεις, αναθεωρείς αρκετά πράγματα.
Σας “τρομάζει” η επιτυχία ή η αποτυχία;
Δεν με τρομάζει καμιά “επιτυχία” ή “αποτυχία”….η εκπλήρωση μιας συναυλίας είναι προϊόν ώριμης σκέψης με τους συνεργάτες μου, έχει να κάνει με την επιλογή του ρεπερτορίου, με τους συντελεστές και φυσικά σε ποιο χώρο θα το παρουσιάσεις.
Μια συνεργασία που ονειρεύεστε;
Μια συνεργασία που ονειρεύομαι θα ήταν η σύμπραξη μιας συμφωνικής όρχηστρας με την Αθηναική Μαντολινάτα “Νικόλαος Λάβδας”, που συμμετέχω και είμαι ιδρυτικό της μέλος, πιστεύω ότι θα είχε μουσική και καλλιτεχνική αξία..
Ποιά είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;
Στα μελλοντικά σχέδια είναι συναυλίες με την Μαντολινάτα μας,με το κουαρτέτο, αλλά και ντουέτα και σόλο, αλλά το πιο σημαντικό είναι να κάνουμε τα νέα παιδιά που καταπιάνονται με αυτά τα όργανα (μαντολίνο, κλασσική κιθάρα, μαντόλα) να τα αγαπήσουν, ώστε στο μέλλον να συνεχίσουν αυτό που κάνουμε και να το έξελίξουν.
Βιογραφικό.
ΜΙΧΑΛΗΣ ΣΙΔΗΡΟΠΟΥΛΟΣ
Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Ξεκίνησε τα μαθήματα μουσικής στα 8 του χρόνια με κλασσική κιθάρα στην τάξη του Βασίλη Καναρά και συνέχισε τις σπουδές του στο μαντολίνο το 1995 σε πολλές Ορχήστρες νυκτών εγχόρδων φοιτώντας στην τάξη του Γ.Γουμενάκη. Παράλληλα ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην κλασική κιθάρα με τον Βασίλη Καναρά (Δίπλωμα Κιθάρας, Διεθνές Ωδείο Αθήνας 2000).
Είναι ιδρυτικό μέλος του κουιντέτου «Δ. Δούνης» και της Αθηναϊκής Μαντολινάτας «Ν.Λάβδας»,ύπηρξε μέλος του κιθαριστικού κουιντέτου “Έψιλον”, με πολλές συναυλίες στο ενεργητικό του στην Ελλάδα(στο Φεστιβάλ κλασσικής μουσικής της Αίγινας,στο Μέγαρο Γκύζη στην Σαντορίνη,στο φεστιβάλ κλασσικής μουσικής της Σύρου,στο φεστιβάλ της Τήνου,στο Φεστιβάλ παλαιάς μουσικής της Πάρου,στο Φεστιβάλ της Ανδρου,στον ‘Βιολιστή στην Στέγη”,Batmindon και στο εξωτερικό(Παρίσι-Μπορντώ Γαλλία,Κρεμόνα-Μπέργκαμο Ιταλία, Αλικαρνασσό Τουρκία κ.α.)σαν κιθαρίστας και μαντολινίστας. Έχει συνεργαστεί ως μαντολινίστας με την ΚΟΑ σε έργα Mahler,Gershwin,Despla με την ΕΛΣ στην όπερα «Η Κρητικοπούλα» του Σπυρίδωνα Σαμάρα και με τις ορχήστρες των Χρωμάτων, της ΕΡΤ σε έργα Ελλήνων συνθετών και σε κινηματογραφική μουσική,με την Καμεράτα(κοντσέρτο Βιβάλντι)στο Μέγαρο Μουσικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης και στο Ωδείο Ηρώδη του Αττικού.
Παράλληλα έχει εμφανισtεί με ορχήστρες παραδοσιακής μουσικής: Tην Εστουντιαντίνα Ν.Ιωνίας Βόλου στο αφιέρωμα Μικρά Ασία με τον Γ.Νταλάρα στο Ωδείο Ηρώδη του Αττικού,με την ορχήστρα του Ωδείου Αθηνών στο Αρχαίο Θέατρο της Μεσσήνης,στο ΚΠΙΣΝ,στο Βουλευτικό Νσυπλίου κ.α,καθώς και με πολλές μαντολινάτες (Μαντολινάτα Δ.ΛΑΥΡΑΓΚΑΣ,ΑΤΤΙΚΑ,Μαντολινάτες Κεφαλονιτών και Ζακυνθινών ,Mandolinarte.)σε ελληνικό και ξένο ρεπερτόριο,και πλήθος ραδιοφωνικών και τηλεοπτικών εκπομπών.(Πρώτο και Δεύτερο Πρόγραμμα,ΕΡΤ).
Εχει πλήθος εμφανίσεων στις αίθουσες των Αθηνών (Παρνασσός,Θέατρο Μπάτμιντον,Ωδείο Φ.Νάκας,Ατενέουμ,Ινστιτούτο Γκαίτε,ΕλληνοΑμερικάνικη Ένωση) καθώς και στα Φεστιβάλ κιθάρας (Βέροια,Καρδίτσα,Λουτράκι) είτε ως σολίστ είτε με ως μέλος μουσικών συνόλων και συμμετοχή στην παρακάτω δισκογραφία:2003 ΣΜΥΡΝΗ-ΕΣΤΟΥΝΤΙΑΝΤΙΝΑ Ν.ΙΩΝΙΑΣ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΒΟΛΟΥ(Γ.Νταλάρας,Ελένη Βιτάλη,Π.Θαλασσινός),2003 ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ του ΧΡΗΣΤΟΥ ΝΙΚΟΛΟΠΟΥΛΟΥ(Κ.Μακεδόνας,Μ.Τσέρτος),2004 ΚΑΛΛΑΝΤΑ ΔΩΔΕΚΑΗΜΕΡΟΥ-ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΑ (Σαββίνα Γιαννάτου,Χρήστος Τσιαμούλης),2005 ΤΩΝ ΑΓΓΕΛΩΝ ΟΙ ΚΙΘΑΡΕΣ με ΚΟΥΙΝΤΕΤΟ ΕΨΙΛΟΝ (Χ.Νικολόπουλου),2008 ΓΙΑ ΜΙΑ ΝΕΡΑΙΔΑ(Σ.ΒΑΡΒΕΡΗΣ),2013 ΚΑΝΕ ΚΟΥΡΑΓΙΟ ΕΛΛΑΔΑ ΜΟΥ (ΓΛΥΚΕΡΙΑ τραγουδά Μ.ΣΙΟΥΓΙΟΥΛ),2016 ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΡΑΨΩΔΙΑ-ΑΘΗΝΑΙΚΗ ΜΑΝΤΟΛΙΝΑΤΑ ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΛΑΒΔΑΣ,2017 COSMOS GUITAR vol.2 του ΒΑΣΙΛΗ ΚΑΝΑΡΑ.
Υπήρξε για χρόνια καθηγητής κλασσικου μαντολίνου στα Μουσικά Σχολεία και σε ωδεία της Αττικής. Διδάσκει κλασσικό μαντολίνο και κλασική κιθάρα στο Διεθνές Ωδείο Αθήνας και στο Ωδείο Αθηνών και σε σχολεία της Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης.