Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς;
Η μουσική είναι κάτι μαγικό. Μπορεί να ενώσει τις ψυχές των ανθρώπων. Να γίνει γλώσσα επικοινωνίας και να φέρει σε επαφή ανθρώπους που ούτε καν γνωρίζονται. Μία γλώσσα που αντί για λέξεις και γράμματα έχει ρυθμό, αρμονία και μελωδία.
“Η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοί.” Πως θα περιγράφατε αυτή την πρόταση;
Το θεωρώ ελπιδοφόρο που ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι ασχολούνται με την μουσική. Το αν θα αφήσεις το στίγμα σου εξάλλου εξαρτάται από το πόσο αγαπάς αυτό που κάνεις.
Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;
Θα έλεγα ανάγκη. Είναι απαραίτητη για την σωστή πνευματική ανάπτυξή μας. Ας μην ξεχνάμε ότι στην αρχαία Ελλάδα αποτελούσε βασικό κομμάτι της εκπαίδευσης. Η μουσική είναι ένα εργαλείο αποκάλυψης και εκπαίδευσης που ξυπνάει την ευαισθησία και έντονες ψυχοσωματικές καταστάσεις.
Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική;
Πρέπει να δώσουμε στα παιδιά κίνητρο να ασχοληθούν με αυτά που αγαπούν. Το ταλέντο θα φανεί στην πορεία. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι αρκετό. Χρειάζεται καθημερινή εξάσκηση σε ότι κάνουμε.
Διδάσκεται σήμερα η Μουσική παράδοση μέσα από την εκπαίδευση;
Βεβαίως και διδάσκεται. Στα μουσικά σχολεία και σχολές γίνεται αξιόλογη δουλειά. Η μόρφωση ωστόσο είναι πιο πολύ προσωπική υπόθεση και εξαρτάται από τον ίδιο τον άνθρωπο.
Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις;
Στην Ελλάδα πάντα υπήρχαν και θα υπάρχουν αξιόλογοι μουσικοί με σπουδαία κατάρτιση. Μην ξεχνάμε ότι αυτή η χώρα έχει γεννήσει μεγάλους συνθέτες. Πιστεύω ότι η μουσική ποικιλομορφία της χώρας μας δίνει τις βάσεις να υπάρχουν εξαιρετικοί μουσικοί με ταυτότητα.
Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;
Στα άμεσα σχέδια είναι η ηχογράφηση του νέου δίσκου του δεύτερου προσωπικού. Έχω ήδη ξεκινήσει να δουλεύω πάνω σ αυτό, ωστόσο το Dretta είναι ένα project με τεράστια απήχηση και προκύπτουν συνεχώς νέα πράγματα. Έχω κλείσει κάποιες συναυλίες στην Αθήνα για τον χειμώνα και έχει δρομολογηθεί συνεργασία πάλι με την περιφέρεια Κρήτης για το καλοκαίρι. Σύντομα θα ανακοινωθεί αναλυτικά το
πρόγραμμα.
Βιογραφικό.
Ο Bασίλης Γιασλακιώτης γεννήθηκε το 1982 στο Ηράκλειο της Κρήτης. Σε ηλικία 8 ετών άρχισε τις μουσικές του σπουδές στην κρητική λύρα στο Ωδείο
του Σπύρου Σηφογιωργάκη από όπου αποφοίτησε 6 χρόνια μετά. Στη συνέχεια διδάχτηκε τύμπανα στο Ηράκλειο όπου συμμετείχε σε διάφορα σχήματα ροκ και αυτοσχεδιαστικής μουσικής. Ολοκλήρωσε τις σπουδές του στα τύμπανα στο Modern Music School της Αθήνας με άριστα. Συνεργάζεται με δημοφιλείς καλλιτέχνες της ελληνικής μουσικής σκηνής και συμμετάσχει σε γνωστά σχήματα τζαζ, ροκ και παραδοσιακής μουσικής καθώς και σε μουσικοθεατρικές παραστάσεις.
Το 2017 κυκλοφόρησε ο πρώτος δίσκος του προσωπικού του project με τίτλο ‘’Dretta’’.
Οι συνθέσεις του έχουν ως αφετηρία το κρητικό μουσικό ιδίωμα και προορισμό την αυτοσχεδιαστική βάση της σύγχρονης modal jazz.
Όπως λέει: «κάθε είδος μπορεί να παντρευτεί με ένα άλλο εάν υπάρχει αγάπη και αισθητική.»
Το ‘’Dretta’’ έχει παρουσιαστεί με μεγάλη επιτυχία σε επιλεγμένους χώρους της Αθήνας σε συνδυασμό με παράλληλες καλλιτεχνικές δράσεις ή εικαστικά θέματα.
Τον Νοεμβρίο του ’18, παρουσιάστηκε στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, με οπτικό υλικό που συνόδευσε τις συνθέσεις του project.
Το καλοκάιρι του ’19 και με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης, το project “Dretta” εμφανίστηκε σε διάφορα σημεία της Κρήτης.
Εκτός από τα κομμάτια του πρώτου του δίσκου, στις μουσικές παραστάσεις παρουσιάζονται πρωτότυπες συνθέσεις και επιλεγμένα διασκευασμένα κομμάτια,
ενορχηστρωμένα σύμφωνα με την αισθητική και την ατμόσφαιρα του ”Dretta’’.
Το Πολιτιστικό Δελτίο της ΕΡΤ έχει φιλοξενήσει το project σε μία εφ ‘όλης της ύλης συνέντευξη.