• Σε ποια ηλικία ανακάλυψες ότι σε “έλκει” ο φακός;
Η γνωριμία μου με τη φωτογραφική τέχνη ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία. Θυμάμαι τον εαυτό μου να χάνεται, παρατηρώντας με τις ώρες κάθε λογής εικόνες. Παρ’ όλο το θαυμασμό που είχα γι’ αυτήν την τέχνη, η πραγματική και ουσιαστική ενασχόλησή μου με αυτήν ξεκίνησε μόλις πριν από μερικά χρόνια, όταν και άρχισα να αυτό-προσδιορίζω τον εαυτό μου καλλιτεχνικά. Η ενασχόληση με τη φωτογραφία μού αποκάλυψε ένα ανεξάντλητο πεδίο πειραματισμού και έκφρασης, σε τόσο μεγάλο βαθμό, που ανά πάσα στιγμή μου επιτρέπει να ασχοληθώ δημιουργικά με οτιδήποτε μας περιβάλει. Έτσι ξεκίνησα να δουλεύω οργανωμένα πάνω σε projects, με συγκεκριμένη θεματολογία, εξερευνώντας ενδελεχώς καταστάσεις που με απασχολούσαν παλαιότερα, αλλά τότε δεν είχα τη δυνατότητα να ασχοληθώ μαζί τους. Κι αυτό είναι κάτι που συνεχίζει να εξελίσσεται μέσα μου.
• Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται;
Καταρχάς θα ήθελα να επισημάνω, ότι η έννοια και ο ρόλος του καλλιτέχνη στις ημέρες μας έχει δυστυχώς προσλάβει ένα χαρακτήρα κατά κύριο λόγο εμπορικό, που έρχεται σε αντίθεση με αυτόν που μας έχουν δώσει μεγάλα πνεύματα, όπως για παράδειγμα ο σπουδαίος συγγραφέας Αλμπέρ Καμύ. Λαμβάνοντας υπ’ όψη το ανωτέρω και την κρίση των αξιών της εποχής μας, ο σύγχρονος άνθρωπος θα πρέπει να αντιταχθεί σε όλο αυτό και να δώσει έναν προσωπικό αγώνα, πρώτα για ν’ αλλάξει τον εαυτό του, και μετά τους άλλους μέσω της Τέχνης του, εμπνέοντάς τους. Άρα, όχι μόνο δεν αρκεί να γεννηθεί κάποιος με ένα ταλέντο παράγοντας οποιαδήποτε μορφή Τέχνης, αλλά θα πρέπει και να μοχθήσει να γίνει κάτι που θα «ανατρέπει» την παρούσα πραγματικότητα, ξεπερνώντας τον εαυτό του.
• Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη και ποια λέξη σας εκφράζει;
Η λέξη καλλιτέχνης έχει μια ιδιαίτερη βαρύτητα. Είναι κάτι που συνήθως πηγάζει από την κρίση των άλλων, δηλαδή του θεατή, κι όχι από την προσωπική γνώμη που έχει ο καλλιτέχνης για τον εαυτό του και το έργο του. Για το λόγο αυτό, προσωπικά, δεν μου αρέσει να αυτοχαρακτηρίζομαι έτσι, ακόμα κι αν είναι εύκολο και σύνηθες στην εποχή που ζούμε. Από την άλλη, μπορώ να μιλήσω για το σκοπό μου, ως δημιουργός, που δεν είναι κάτι άλλο από το να μεταδώσω ένα μήνυμα, μια ιστορία, μια σκέψη μέσα από κάθε φωτογραφία ή project μου. Με όλα τα στοιχεία που θα χαρακτηρίζουν το προσωπικό μου έργο κάθε φόρα όπως το συναίσθημα, το μυστήριο, η αρμονία και η απλότητα.
• Μια φωτογραφία… χίλιες λέξεις;
Θεωρώ ότι μια φωτογραφία είναι επιτυχημένη όταν ο δημιουργός της δείχνει αυτό που δεν μπορούν να εκφράσουν τα λόγια. Άρα μια φωτογραφία δεν είναι ίση με 1000 λέξεις, αλλά με πολλά «ανείπωτα» νοήματα. Πρόκειται γιατί μια ξεχωριστή γλώσσα που ο καθένας αποκωδικοποιεί πολλές φορές με τα προσωπικά του κριτήρια.
• Τοπία, στιγμές, πρόσωπα, φύση, γάμοι, νυχτερινά κέντρα…. είναι όλα αυτά μαζί… ο φωτογράφος;
Ο κάθε δημιουργός είναι αυτά που ζει- οι εμπειρίες και οι πεποιθήσεις του. Στη φωτογραφία, καλείται να αποκωδικοποιήσει τα δρώμενα γύρω του, να αποτυπώσει το δικό του νόημα πίσω από κάθε κάδρο, χτίζοντας το προσωπικό του ύφος. Όλα αυτά συνθέτουν την «ταυτότητά του» που θα τον κάνουν να ξεχωρίσει αλλά και –ενδεχομένως- να αυτοπροσδιοριστεί. Ανεξάρτητα λοιπόν με το είδος της φωτογραφίας που επιλέγει να ακολουθήσει ο φωτογράφος, η ταυτότητά του θεωρώ ότι είναι αυτή που θα τον χαρακτηρίσει για το σύνολο του έργου του, παρουσιάζοντας κάτι άρτιο και συμπαγές κι όχι το εκάστοτε θέμα που τυχόν θα καταπιαστεί.
• Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια;
Από την πρώτη στιγμή η φωτογραφία με οδηγεί. Ασκώντας την, δημιουργώ, εκφράζομαι και βελτιώνομαι μέσω αυτής, τόσο σαν άνθρωπος όσο και σαν φωτογράφος. Αποτελεί μια διαδικασία πολύ σημαντική που πιστεύω ότι δε θα σταματήσει ποτέ. Θεωρώ ότι οποιαδήποτε μορφή τέχνης όπως και αυτή της Φωτογραφίας θα πρέπει να επικοινωνείται από τον κάθε δημιουργό. Έτσι, στα μελλοντικά μου σχέδια, πέρα από τη συνεχή εξέλιξή μου, είναι να προβάλω εκ νέου την δουλειά μου, είτε μέσω κάποιας νέας ατομικής έκθεσης, είτε κάποιου φωτογραφικού λευκώματος, παρουσίασης κλπ. σε Ελλάδα και εξωτερικό.
Σύντομο βιογραφικό:
Ο Ανδρέας Καμουτσής γεννήθηκε το 1979 και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ασχολείται με την φωτογραφία από το 2013. Είναι επίσημος φωτογράφος της Fujifilm και μέλος της παγκόσμιας κοινότητας των Χ-Photographers από το 2016. Πολλές φωτογραφίες του έχουν δημοσιευθεί σε έντυπα, εφημερίδες και περιοδικά και στο διαδίκτυο, στην Ελλάδα και στο εξωτερικό́. Τον Φεβρουάριο του 2017 πραγματοποίησε την πρώτη του ατομική́ έκθεση με τίτλο “Αθέατες Μορφές”, που εκτέθηκε στο Πολιτιστικό́ Κέντρο Κύπρου στην Αθήνα, σε επιμέλεια της Κας Ελένη Σεβαστή. Έχει παρουσιάσει το φωτογραφικό του έργο σε ομιλίες και προβολές σε πολλές πόλεις στην Ελλάδα. Η ανάδειξη των συναισθημάτων και το μυστήριο σε συνδυασμό με την απλότητα και την αρμονία αποτελούν τον πρωταρχικό του στόχο σε κάθε φωτογραφία. Ο τρόπος που φωτογραφίζει δηλώνει μια προσπάθεια προσωπικής προσαρμογής στις κοινωνικές διαφοροποιήσεις των καιρών μας.