Πολιτισμός και Μουσική Παιδεία.
Η μουσική παιδεία είναι αναπόσπαστο μέρος του πολιτισμού κάθε χώρας και οφείλει, ως ανώτερο προϊόν υψηλής τέχνης, να προάγει την αρετή της ευγένειας. Πολυδιάστατες και οι δύο έννοιες, συνυφασμένες με την πνευματική καλλιέργεια, την αισθητική, την εκλέπτυνση της συμπεριφοράς μας… Πόσο φωτεινό είναι να βιώνουμε τις εκφάνσεις τους…!
Η μουσική ενώνει τους λαούς και τους πολιτισμούς;
Θεωρώ πως απαιτείται κάτι πολύ ανώτερο από τη μουσική για να ενωθούν ουσιαστικά όλοι οι λαοί, όλοι οι πολιτισμοί.
Σίγουρα όμως η μουσική, ως μία παγκόσμια “γλώσσα”, συνδέει ανθρώπους με την έννοια του να αισθάνονται παρόμοια ηρεμία ή ενθουσιασμό, να κατανοούν ο ένας τον άλλον χωρίς λόγια.
Το έχω δει να συμβαίνει σε επαγγελματικές μου συνεργασίες με ανθρώπους από το εξωτερικό, όπου αρκούσε να τραγουδήσουμε για να συνεννοηθούμε, είτε απλά να ακούσουμε μουσική για να κάνουμε νοητά ένα κοινό ταξίδι, συντροφιά με τα ίδια ακριβώς συναισθήματα.
Ποιο μουσικό θαυμάζετε και γιατί;
Προσπαθώ να βρίσκω σημεία άξια θαυμασμού σε όλους τους μουσικούς ώστε να μαθαίνω από αυτά και να βελτιώνομαι.
Χωρίς προκαταλήψεις. Από βιρτουόζους οργανοπαίχτες κάθε είδους, καταξιωμένους συνθέτες, αγαπητούς συναδέλφους, ταπεινούς καθηγητές μουσικής, επαγγελματίες αλλά και τους λεγόμενους “εραστές της τέχνης”, ανθρώπους που δημιουργούν στο δρόμο και με συγκινούν με την τέχνη τους.
“Η μουσική είναι μία, οι μουσικοί πολλοί.” Πως θα περιγράφατε αυτή την πρόταση;
Ένας είναι και ο Θεός, ενώ υπάρχουν πολλές θρησκείες… Μπορεί να μην είναι ορθός ο παραλληλισμός, πάντως η μουσική είναι πάθος, λογική, μαθηματικά, αίσθηση, ήχοι, σιωπή, αγάπη, φως και τόσα άλλα ετερόκλητα ή μη, που την καθιστούν μοναδική στην ποικιλομορφία της.
Όλοι τη χρειαζόμαστε και ο τρόπος που ο καθένας μας εκφράζει όλα τα παραπάνω και όχι μόνο, αποτελούν πλευρές του ίδιου διαμαντιού – από όπου κι αν το κοιτάζεις λάμπει!
Γιατί χρειάζεται η μουσική παιδεία; Είναι πολυτέλεια ή ανάγκη;
Για εμένα η μουσική είναι ανάγκη, πολλές φορές ισχυρότερη και από άλλες βιολογικές. Η διά βίου επιμόρφωση δε, κάτι περισσότερο από απαραίτητη.
Με βοηθάει να γίνομαι καλύτερος σε κάθε τομέα της εργασίας μου. Ξεκίνησα από τεσσάρων ετών την ενασχόλησή μου με τη μουσική και από τη μικρή μου εμπειρία θα υπογράμμιζα το σκεπτικό του Αριστοτέλη, πως η μουσική παιδεία διαπλάθει ήθος, χαρακτήρα, οδηγεί στην αρετή.
Κατά συνέπεια δεν μπορεί να απουσιάζει από την εκπαίδευση.
Πώς μπορεί ένας γονιός να ανακαλύψει το ταλέντο του παιδιού του στη μουσική;
Ίσως να σας απαντήσω όταν θα γίνω πατέρας (γέλιο). Φαντάζομαι ως βασικό στοιχείο κάθε γονέα, να είναι δίπλα στο παιδί του.
Να το μαθαίνει και μέσα από τις αλλαγές και την ανάπτυξη της προσωπικότητάς του, να το αγαπά έμπρακτα μέρα με τη μέρα όλο και πιο πολύ.
Προσφέροντας του ερεθίσματα, θα διακρίνει εγκαίρως ψήγματα ταλέντου, αρέσκειες και κλίσεις.
Διδάσκεται σήμερα η Μουσική παράδοση μέσα από την εκπαίδευση;
Ναι, ως ένα βαθμό. Φοιτώντας σε ένα μουσικό σχολείο και κατόπιν στο πανεπιστήμιο, διδάχθηκα αρκετά. Η μουσική παράδοση όμως είναι κάτι ζωντανό, εξελίσσεται δημιουργικά, σχολιάζει την πραγματικότητα και βρίσκεται δίπλα μας, κοντά μας, σε όλη την Ελλάδα.
Υπάρχουν Έλληνες αξιόλογοι μουσικοί, με μουσική κατάρτιση και γνώσεις;
Φυσικά και υπάρχουν! Είχα τη χαρά να γνωρίσω ως δασκάλους μου μερικούς, άλλους ως συνεργάτες.
Για παράδειγμα: είμαι μέλος σε ένα φωνητικό ensemble ανδρών, που ειδικεύεται στην a cappella χορωδιακή μουσική.
Με μεγάλη μου τιμή τραγουδάω μαζί με εξαιρετικούς καλλιτέχνες όπως οι βαρύτονοι Δημήτρης Πλατανιάς και Διονύσης Σούρμπης, ο τενόρος Γιάννης Χριστόπουλος και άλλοι, υπό τη διεύθυνση μάλιστα του μαέστρου Αγαθάγγελου Γεωργακάτου.
Η πρώτη μας συναυλία θα δοθεί στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών στις 9/3/2020.
Ποια είναι τα μελλοντικά μουσικά σας σχέδια;
Από τον Οκτώβριο θα βρίσκομαι στο ανακαινισμένο «Ολύμπια» Δημοτικό Μουσικό Θέατρο Μαρία Κάλλας, στην παράσταση “Οδύσσεια”.
Εκεί, με το Στέλιο Μάινα ως Όμηρο, το Γιώργο Χριστοδούλου ως Οδυσσέα και έναν αγαπημένο μου θίασο, η Σοφία Σπυράτου σκηνοθετεί και χορογραφεί τον εμβληματικό μύθο της Οδύσσειας σε διασκευή κειμένου του Στρατή Πασχάλη, πρωτότυπη μουσική σύνθεση του Μιλτιάδη Παπαστάμου και σκηνικά/κοστούμια του Μανόλη Παντελιδάκη.
Παράλληλα, από τον Νοέμβριο θα συμμετέχω στο μιούζικαλ “Ωραία μου Κυρία”, που θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στην Ελλάδα με την ολοκληρωμένη μουσική του μορφή από την Εναλλακτική Σκηνή της Εθνικής Λυρικής Σκηνής.
Αισθάνομαι τυχερός που με τη μουσική διεύθυνση του Στάθη Σούλη, τη σκηνοθεσία του Γιάννου Περλέγκα, τη μετάφραση στίχων του Δημήτρη Δημόπουλου και παρέα με ένα υπέροχο καστ μονωδών, θα ζωντανέψουμε τη γνωστή ρομαντική ιστορία.