Με Βαρελά, Ακριθάκη και τοπιογραφία της Συλλογής Τσίτουρα ξεκινά το Μπενάκη

Με τρεις εντυπωσιακές εκθέσεις ζωγραφικής υποδέχεται τη νέα περίοδο το Μουσείο Μπενάκη, στο κτίριο της οδού Πειραιώς στην Αθήνα τον Σεπτέμβριο.

Η ατομική έκθεση  του Γιάννη Βαρελά με τίτλο Anima Ι, περιλαμβάνει μια σειρά νέων ζωγραφικών έργων, τα οποία είναι αποτέλεσμα μιας διαδικασίας επιτελέσεων του εαυτού και μεταμορφώσεων του υποκειμένου. Ο Βαρελάς με τα έργα αυτά επιστρέφει στις εικόνες του σώματος, διερευνώντας τις έμφυλες πολιτισμικές αναπαραστάσεις της ανθρώπινης μορφής. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 11 Σεπτεμβρίου στις 20:00 και διαρκεί μέχρι τις 17 Νοεμβρίου. Πληροφορίες εδώ.

Έκθεση με τίτλο “τσίκι τσίκι” πραγματοποιείται με αφορμή την επέτειο συμπλήρωσης 80 χρόνων από τη γέννηση και 25 χρόνων από το θάνατο του σημαντικού Έλληνα εικαστικού Αλέξη Ακριθάκη. Η έκθεση εγκαινιάζεται στις 24  Σεπτεμβρίου στις ΩΡΑ 20:00 και διαρκεί μέχρι τις 17 Νοεμβρίου. Πληροφορίες εδώ.

 

Το τοπίο της Σαντορίνης στην ελληνική ζωγραφική του 20ού αιώνα

Σαράντα χρόνια έχουν περάσει από την γέννηση της ιδέας του γνωστού συλλέκτη έργων τέχνης, Δημήτρη Τσίτουρα, να δημιουργήσει μια συλλογή βασισμένη εξ ολοκλήρου στο μαγικό τοπίο της Σαντορίνης, με έμφαση στους Έλληνες ζωγράφους του 20ού αιώνα. Από το 1984 και έπειτα άρχισε με επιμονή και υπομονή να εμπλουτίσει τη συλλογή του, η οποία μέχρι σήμερα αριθμεί 180 έργα τέχνης. Μια επιλογή από 84 πίνακες σπουδαίων Ελλήνων δημιουργών θα ταξιδέψει τον επισκέπτη στο ιδιαίτερο τοπίο της Σαντορίνης, αλλά και σε μια μοναδική αναδρομή στην ελληνική ζωγραφική.

Η έκθεση αναδεικνύει τοπία που το φως και τα χρώματά τους μάγεψαν και συνεχίζουν να γοητεύουν περιηγητές και καλλιτέχνες. Ζωγράφοι όπως ο Δήμος Μπραέσσας, ο Βάσος Γερμενής, ο Νίκος Χατζηκυριάκος – Γκίκας, ο Γιάννης Μόραλης, ο Σπύρος Βασιλείου, αλλά και νεότεροι όπως η Όπη Ζούνη, ο Κώστας Τσόκλης και ο Παύλος Σάμιος είναι μερικοί μόνο από τους ζωγράφους που εκπροσωπούνται στην έκθεση. Η έκθεση θα συνοδεύεται από ομότιτλο βιβλίο, όπου ο αναγνώστης θα μπορεί να περιηγηθεί σε όλη την συλλογή των έργων, να διαβάσει την ιστορία της δημιουργίας της αλλά και να γίνει μάρτυρας προσωπικών ιστοριών τόσο του συλλέκτη Δημήτρη Τσίτουρα, όσο και πολλών σημαντικών καλλιτεχνών. Πληροφορίες εδώ.