Hφαιστειακή πέτρα, ορείχαλκος, πηλός, μάρμαρο, μέταλλο και φως, κινεζικό χειροποίητο χαρτί και ήχος είναι οι πρώτες ύλες με τις οποίες η Βένια Δημητρακοπούλου πλάθει τον εικαστικό της κόσμο. Έναν κόσμο που έχει ως πρωταγωνιστές του την Ύλη, τον Λόγο και τον Ήχο και τον οποίο εξερευνά με αρχαιολογική διάθεση για να εντοπίσει τις ρίζες του. Η «ανασκαφή» της φέρνει στο φως έναν διάλογο μεταξύ ευθραυστότητας και σταθερότητας, εφήμερου και αιώνιου και τελικά τις «ρίζες» ενός Αρχέγονου Μέλλοντος. Με αφορμή την ομότιτλη επιτυχημένη τριλογία εκθέσεων στην Ιταλία και συγκεκριμένα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Antonino Salinas στο Παλέρμο (16 Νοεμβρίου 2018 έως 3 Φεβρουαρίου 2019), στο Ίδρυμα Sandretto Re Rebaudengo στο Τορίνο (21 Φεβρουαρίου έως 31 Μαρτίου 2019) και στο Museo Sartorio και στο Castello di San Giusto στην Τεργέστη (12 Απριλίου έως 14 Ιουνίου 2019) η Βένια Δημητρακοπούλου παρουσιάζει στη Σύρο μια σύνοψη των τριών αυτών εκθέσεων, η οποία αποτελεί και μια συμπυκνωμένη παρουσίαση ενός πολύ σημαντικού κεφαλαίου της δουλειάς της.
Γνωστή κυρίως από τους εμβληματικούς Προμαχώνες της που κοσμούν τον αύλειο χώρο του μεγαλύτερου μουσείου της Ελλάδας, του Εθνικού Αρχαιολογικού, επί της οδού Πατησίων, η Βένια Δημητρακοπούλου επιλέγει να παρουσιάσει μια ακόμη πτυχή της εικαστικής της προσωπικότητας σε μια διαφορετική κλίμακα. Τη θέση των έργων μεγάλου μεγέθους που διεκδικούν τον ρόλο τους στον δημόσιο χώρο, έχουν πάρει δημιουργίες περισσότερο εσωστρεφείς, που εστιάζουν στις προσωπικές σκέψεις, τα όνειρα και τις επιθυμίες, χωρίς να λείπει και το ενδιαφέρον για τα τεκταινόμενα στην κοινωνία, όπως διακρίνεται στις βασισμένες σε μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν την κρίση εγκαταστάσεις. Και χωρίς βεβαίως να απουσιάζουν από τη σφαιρική αυτή παρουσίαση της δουλειάς της εικαστικού οι ήρωες της ελληνικής αλλά και της προσωπικής της μυθολογίας σε συνδυασμό με ήχους που δοκιμάζουν να υποκαταστήσουν την ύλη.
Η έκθεση διαρκεί μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου και φιλοξενείται στην Πινακοθήκη Κυκλάδων στη Σύρο. Η Πινακοθήκη Κυκλάδων στεγάζεται από το 1994 σε τέσσερις αποθήκες της νότιας πτέρυγας των Αποθηκών Διαμετακομίσεως στη βόρεια προβλήτα του Λιμανιού της Σύρου, στην Ερμούπολη. Την Πινακοθήκη Κυκλάδων διαχειρίζεται το Πνευματικό Κέντροτου Δήμου.
Στους ατμοσφαιρικούς χώρους της φιλοξενούνται περιοδικά εικαστικές εκθέσεις, ενώ παράλληλα λειτουργεί και το μικρό θέατρο της Πινακοθήκης, όπου φιλοξενούνται θεατρικές παραστάσεις και συναυλίες. Οι Αποθήκες Διαμετακόμισης στους χώρους των οποίων στεγάζεται η Πινακοθήκη Κυκλάδων, συγκαταλέγονται στα πρώτα κτίρια της Ερμούπολης. Χτίστηκαν στα 1834 – 1839 με κρατική δαπάνη σε σχέδια του Ερλάχερ. Εκτείνονται σε δύο πτέρυγες, μήκους 122 μέτρων, οι οποίες φιλοξενούσαν συνολικά 14 διαφορετικές αποθήκες. Τα πλοία πλεύριζαν το κτίριο από τη θάλασσα και ξεφόρτωναν απευθείας στη στεριά. Από το μεσοπόλεμο και μετά οι αποθήκες σταμάτησαν να λειτουργούν. Το επιβλητικό κτίριο που δεσπόζει δίπλα στο συγκρότημα των αποθηκών και την Πινακοθήκη Κυκλάδων είναι το Τελωνείο, το οποίο συμπληρώνει την επιβλητική πρώτη εικόνα που συναντά κανείς φθάνοντας στο λιμάνι της Σύρου.