Νίκος Αναγνωστόπουλος: «Όσο περισσότερο εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας τόσο περισσότερο θα υπάρχει η ελπίδα για μια νέα γενιά με περιβαλλοντική συνείδηση»

Συνέντευξη του εικαστικού Νίκου Αναγνωστόπουλου για τη συμμετοχή του στη Διεθνή Έκθεση Περιβαλλοντικών Τεχνολογιών Verde Tec 2025 με το “REGENESIS” Trash Art Project

Πιστεύετε κ. Αναγνωστόπουλε ότι η Τέχνη και ειδικά η Τέχνη με Ανακυκλώσιμα Υλικά έχει την δύναμη να ευαισθητοποιήσει το κοινό όσον αφορά την προστασία του Περιβάλλοντος; Ακριβώς αυτός είναι και ο ορισμός της Τέχνης να περνάει ο καλλιτέχνης τα μηνύματα του ευαισθητοποιώντας το κοινό μέσα από τις δημιουργίες του.

Στην δική μας περίπτωση οι καλλιτέχνες που ασχολούμαστε χρόνια με την δημιουργία έργων από ανακυκλώσιμα υλικά έχουμε την ανάγκη να περάσουμε στο κοινό την υιοθέτηση καλών πρακτικών της περιβαλλοντικής προστασίας.

Όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν γίνονται προσπάθειες σε παγκόσμιο επίπεδο ώστε να μπορέσουμε τελικά να ζήσουμε σε έναν πιο καθαρό και βιώσιμο πλανήτη, νομίζετε ότι τελικά αυτές οι προσπάθειες έχουν επιφέρει κάποιο θετικό αποτέλεσμα; Κάθε προσπάθεια που αφορά τον περιβάλλον είτε φέρει μικρά αποτελέσματα είτε μεγάλα, αναμφίβολα έχει θετικό πρόσημο.

Προσωπικά θεωρώ ότι η παγκόσμια κοινότητα θα πρέπει να εστιάσει τις προσπάθειές της στην παιδεία. Όσο περισσότερο εκπαιδεύουμε τα παιδιά μας τόσο περισσότερο θα υπάρχει η ελπίδα για μια νέα γενιά με περιβαλλοντική συνείδηση.

Πώς αποφασίσατε να ασχοληθείτε με την δημιουργία έργων από Ανακυκλώσιμα Υλικά; Η ανάγκη της έκφρασης με οδήγησε στην δημιουργία έργων με την τεχνική της συρματογλυπτικής. Τα καλώδια των παλαιών εγκαταλελειμμένων κτιρίων γίνονται τα υλικά της δημιουργίας μου, δίνοντας τους υπεραξία και οδηγώντας τα στην αναβαθμισμένη ανακύκλωση.

Πείτε μας λίγα λόγια για τα έργα σας και την συμμετοχή σας στην 7η Διεθνή Έκθεση Περιβαλλοντικών Τεχνολογιών VERDE TEC 2025 με το REGENESIS Trash Art Project. Το υλικό αυτό στα χέρια των περισσότερων ανθρώπων θα ήταν άχρηστο, για μένα ήταν μια πρόκληση η χρήση του ως υλικό εικαστικών έργων και νομίζω ότι τα καταφέρνω.

Για τα έργα μου χρησιμοποιώ το σύρμα ως υλικό σχεδίασης αναζητώ ενδιαφέροντα σύρματα μέσα σε παλιά καλώδια που απογυμνώνω με τα χέρια. Αισθάνομαι ότι συλλέγω τις γραμμές με τις οποίες θα σχεδιάσω το έργο μου. Μερικές είναι χονδρές σαν γραμμές μαρκαδόρων και άλλες πιο ισχνές σαν απαλές γραμμές μολυβιού. Με τον συνδυασμό τους και με πολύ χειρωνακτική και πνευματική εργασία δημιουργώ τα έργα μου.

Όσον αφορά την συμμετοχή μου στην 7η Διεθνή Έκθεση Περιβαλλοντικών Τεχνολογιών Verde.Tec 2025 με το πιο καταξιωμένο εικαστικό περιβαλλοντικό πρόγραμμα “REGENESIS” μόνο τιμή και χαρά μπορώ να αισθανθώ γνωρίζοντας ότι όλοι οι συμμετέχοντες αλλά και οι επισκέπτες διαθέτουν την περιβαλλοντική συνείδηση ώστε να αναγνωρίσουν την πραγματική αξία των έργων που δημιουργούνται με ανακυκλώσιμα υλικά αλλά και την συμβολή των εικαστικών του project τόσο στην Τέχνη όσο και στην ανακύκλωση.

Σε προσωπικό και οικογενειακό επίπεδο ποιές είναι οι καλές περιβαλλοντικές πρακτικές που έχετε υιοθετήσει; Θα μπορούσα να αναφέρω πολλά, άλλα θα αρκεστώ στο γεγονός ότι μέχρι σήμερα έχω αξιοποιήσει εικαστικά περισσότερα από 

100.000 μέτρα σύρματος καλωδίων που θα κατέληγαν είτε σε χωματερές μαζί με το περίβλημα τους είτε θα καίγονταν για να πουληθούν σε μάντρες με την οποιαδήποτε αρνητική επίπτωση στο περιβάλλον.