Είναι πολύ πιο εντυπωσιακό να διαθέτεις την προσωπική σου τρισδιάστατη εικονική γκαλερί (η οποία μοιάζει κατα πολύ με μια πραγματική), από το να έχεις απλώς έναν ιστότοπο
Photo by Μαρία Καππάτου
Βασίλη μίλησέ μας για εσένα, τις σπουδές σου και την πορεία σου στο σήμερα, για να σε γνωρίσουμε καλύτερα.
Σπούδασα σύγχρονες τέχνες στο εξωτερικό και ηχοληψία/μουσική παραγωγή στην Ελλάδα. Συνθέτω μουσική από το 1992 και έχω ασχοληθεί με ραδιόφωνο και τηλεόραση.
Το 2010 δημιούργησα την πρώτη online υπηρεσία στην Ελλάδα οπου το μουσικόφιλο κοινό μπορούσε να δημιουργήσει βήμα-βήμα μια ραδιοφωνική εκπομπή χωρίς προηγούμενη εμπειρία, αλλά η τότε οικονομική κρίση δεν επέτρεψε την ανάπτυξή της.
Το 2014 ξεκίνησα συνεργασίες με εμπορικά καταστήματα και καταστήματα εστίασης, που χρησιμοποιούσαν αποκλειστικά τη μουσική μου, και δημιούργησα το el Radio, μια υπηρεσία μουσικής χωρίς δικαιώματα. Η ενασχόλησή μου με τα πνευματικά δικαιώματα οδήγησε στην ανάπτυξη μιας τεχνικώς τεκμηριωμένης ιδέας για την αμοιβή δημιουργών από παρανόμως κατεβασμένη μουσική, χωρίς όμως τον περιορισμό του παράνομου κατεβάσματος. Η ιδέα απέσπασε το δεύτερο βραβείο, αλλά το νομικό πλαίσιο της Ελλάδας δεν επέτρεψε την υλοποίησή της.
Σήμερα, εκτώς των άλλων ασχολούμαι με φωτογραφίσεις και βιντεοσκοπήσεις 360 μοιρών, καθώς και με τη δημιουργία εικονικών περιηγήσεων και εικονικών γκαλερί.
Πώς συνδιάζονται η Αρχαία Ελληνική Μουσική, η Δραματική Τέχνη, η Βιντεογραφία και ο Τομέας των οπτικοακουστικών τεχνών στη δουλειά σου αλλά και στην καθημερινότητά σου;
Βαριέμαι να ασχολούμαι μόνο με ένα πράγμα, γι’ αυτό προσπαθώ είτε να εμπλουτίζω το αντικείμενο με το οποίο ασχολούμαι την εκάστοτε περιόδο, είτε να ανακαλύπτω νέα ενδιαφέροντα που σχετίζονται με τη δημιουργία. Για παράδειγμα, θέλωντας να εισάγω νέα στοιχεία στη μουσική μου, ασχολήθηκα κάποτε με την αρχαία ελληνική μουσική. Επίσης, πάντα ήθελα να ασχοληθώ με την υποκριτική, αν και δεν έχω σπουδές σε αυτόν τον τομέα. Η βιντεογραφία μου κέντρισε το ενδιαφέρον όταν ξεκίνησα τις φωτογραφήσεις 360 μοιρών, βλέποντας τυχαία ένα βίντεο στο YouTube για το θέμα αυτό.
Ίσως απορείς πώς συνδυάζονται όλα αυτά. Θα σου φέρω ένα παράδειγμα: Ας υποθέσουμε οτι συμμετέχεις ως ηθοποιός σε μία θεατρική παράσταση για την οποία γράφεις και τη μουσική. Δημιουργείς βίντεο που προβάλλεις ως ολογράμματα κατά τη διάρκεια της παράστασης. Τέλος, βιντεοσκοπείς την παράσταση με κάμερα 360 μοιρών στην τελική πρόβα. Μετά το πέρας του κύκλου των παραστάσεων, διαθέτεις το βίντεο στο YouTube με τη συγκατάθεση των δημιουργών. Έτσι, συνδυάζεις την υποκριτική, τη μουσική, τα εικονικά σκηνικά και το βίντεο σε ένα μόνο project.
Δραστηριοποιείσαι στον τομέα της φωτογραφίας και βιντεοσκόπησης 360 μοιρών και στη δημιουργία τρισδιάστατων μοντέλων χώρων και εικονικών περιηγήσεων. Περιέγραψέ μας τι ακριβώς κάνεις και πώς όλο αυτό το εγχείρημα εντάσσεται στις παρουσιάσεις των καλλιτεχνών;
Η φωτογράφιση 360 μοιρών γίνεται με ειδική κάμερα που έχει τουλάχιστον δύο φακούς, έναν μπροστά και έναν πίσω. Τοποθετώντας την κάμερα στη μέση ενός δωματίου, ο μπροστινός φακός καταγράφει οτιδήποτε υπάρχει στο μπροστινό μέρος, απο αριστερά ως δεξιά και απο πάνω (ταβάνι) εως κάτω (δάπεδο). Ο πίσω φακός κάνει ακριβώς το ίδιο πράγμα, αλλα για την πίσω πλευρά του δωματίου. Όταν οι δύο φωτογραφίες ενωθούν, δημιουργούν μια ενιαία πανοραμική φωτογραφία 360 μοιρών, όπου ο θεατής μπορεί να στρέψει το πλάνο προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.
Φωτογραφίζοντας όλους τους χώρους ενός σπιτιού με τον ίδιο τρόπο και συνδυάζοντάς όλες τις πανοραμικές φωτογραφίες, δημιουργούμε το τρισδιάστατο μοντέλο του σπιτιού, επιτρέποντας στον θεατή να “περπατάει” εικονικά μέσα σε αυτό. Αυτό ονομάζεται “εικονική περιήγηση” (virtual tour).
Στα βίντεο 360 μοιρών, οι δύο φακοί βιντεοσκοπούν ταυτόχρονα, δημιουργώντας ένα ενιαίο πανοραμικό βίντεο. Τα βίντεο αυτά είναι ακόμη πιο εντυπωσιασά αν τα δεις ακόμη και απο φθηνά γυαλιά εικονικής πραγματικότητας που κοστίζουν 10 ευρώ. Οστόσο, ακόμα προσπαθώ να πείσω κάποιον Έλληνα σκηνοθέτη να κάνουμε ένα τέτοιο βίντεο.
Όσον αφορά τις φωτογραφίσεις και τις εικονικές περιηγήσεις συνεργάζομαι με διάφορους χώρους τέχνης που έχουν αντιληφθεί τα πλεονεκτήματα αυτής της τεχνολογίας. Μπορείτε να δείτε την εικονική περιήγηση της έκθεσης “Τα Χρώματα Ξεδιπλώνουν Ιστορίες” [εδώ] http://threpsiadis.com/index.php/photos-and-videos/virtual-tours/17-chromata-faneromeni-2024
Πρόσφατα, κάποιοι εικαστικοί μου εξέφρασαν την απογοήτευση τους γιατί δεν μπορούν να εκθέσουν ατομικά τα έργα τους λόγω κόστους. Τους πρότεινα να δημιουργήσω εικονικές γκαλερί για τον καθένα ξεχωριστά, φωτογραφίζοντας τα έργα τους και τοποθετώντας τα σε έναν εικονικό χώρο. Αυτή η ιδέα τους εντυπωσίασε και αυτήν την περίοδο είμαστε σε συζητήσεις για τη δημιουργία των πρώτων εικονικών γκαλερί στην Ελλάδα. Έχω δημιουργήσει τη δική μου εικονική γκαλερί με φωτογραφίες και ψηφιακά έργα μου, την οποία μπορείτε να δείτε [εδώ] http://threpsiadis.com/index.php/photos-and-videos/virtual-gallery
Εκτός των άλλων, έχεις ασχοληθεί και με την δημιουργία ηχητικών βιβλίων. Τι ακριβώς είναι τα ηχητικά βιβλία και πού απευθύνονται;
Με απλά λόγια, το ηχητικό βιβλίο είναι η ηχογραφημένη αφήγηση ενός βιβλίου. Απευθύνεται σε όσους δεν έχουν χρόνο να διαβάσουν, αλλά μπορούν να ακούσουν την αφήγηση καθώς ασχολούνται με κάτι άλλο, όπως όταν οδηγούν ή κάνουν δουλειές στο σπίτι.
Η ενασχόλησή μου με τα ηχητικά βιβλία ξεκίνησε το 2012, όταν μια φίλη μου συγγραφέας μου πρότεινε να αφηγηθώ και να ηχογραφήσω το παιδικό της βιβλίο. Αντί για μια απλή αφήγηση, ήθελα να δημιουργήσω μια ηχητική θεατρική παράσταση, δηλαδή μια παράσταση χωρίς εικόνα. Λόγω έλλειψης χρημάτων δεν μπορύσαμε να συνεργαστούμε με ηθοποιούς και αποφασίσαμε απο κοινού να κάνω εγώ όλους τους χαρακτήρες, αναλαμβάνοντας επίσης την ηχογράφηση, τη σύνθεση της μουσικής, τη δημιουργία των ηχητικών εφέ και τον συγχρονισμό όλων αυτών. Με άλλα λόγια, τα έκανα όλα μόνος μου! Το αποτέλεσμα μπορείτε να το ακούσετε [εδώ] http://threpsiadis.com/index.php/audio-material/audio-books
Ποια είναι η ανταπόκριση της εικονικής πραγματικότητας σήμερα ποιο το μέλλον της στον κόσμο των καλλιτεχνών;
Τα τελευταία χρόνια, η τεχνολογία της εικονικής περιήγησης και της εικονικής πραγματικότητας εφαρμόζεται όλο και περισσότερο στην καθημερινότητά μας. Το ίντερνετ μετατρέπεται σταδιακά σε έναν εικονικό χώρο, γνωστό ως “metaverse”. Σήμερα, για να ψωνίσεις σε ένα ηλεκτρονικό κατάστημα, επισκέπτεσαι τον ιστότοπο του, βλέπεις τις φωτογραφίες των προϊόντων και αγοράζεις εκείνα που σου αρέσουν. Στο metaverse, θα μπορείς να “περπατήσεις” στον εικονικό χώρο του καταστήματος, να δεις τα προϊόντα ως τρισδιάστατα αντικείμενα και να τα παραγγείλεις.
Σε λίγα χρόνια, το σημερινό ίντερνετ θα θεωρείται ξεπερασμένο, όπως θεωρούνται τα πρώτα κινητά τηλέφωνα που είχαν το μέγεθος μικρής παντόφλας και λιγότερες δυνατότητες από τα σημερινά. Όταν το metaverse ενσωματωθεί στην καθημερινότητά μας, οι καλλιτέχνες θα ακολουθήσουν αυτή τη νέα τάση, όπως ακολούθησαν την επανάσταση του ίντερνετ για να προβάλλουν τη δουλειά τους.
Ωστόσο, οι περισσότεροι δεν είναι ακόμα εξοικειωμένοι με την εικονική πραγματικότητα, διότι δεν μπορούν να αντιληφθούν την προοπτική της. Είναι πολύ πιο εντυπωσιακό να διαθέτεις την προσωπική σου τρισδιάστατη εικονική γκαλερί (η οποία μοιάζει κατα πολύ με μια πραγματική), από το να έχεις απλώς έναν ιστότοπο. Όσοι αποκτήσουν τη δική τους γκαλερί τώρα, θα θεωρούνται στο μέλλον πρωτοπόροι!