Γράφει ο Τραϊκούδης Χρήστος. Οικονομολόγος, προϊστάμενος εμπορικού τμήματος Α’ υλών εταιρείας ανακύκλωσης, Msc in politics & economics in S.E and Eastern Europe, UoM
Αγαπητοί αναγνώστες.
Η νέα χρονιά η οποία σε λίγες μέρες θα ανατείλει θα μας φέρει μπροστά σε νέες προκλήσεις αλλά και νέες ευκαιρίες. Όλα όσα διαβάζετε τον τελευταίο καιρό περί αβεβαιότητας, θα πρέπει να μην μας γεμίζουν φοβίες αλλά αντίθετα να μας προτρέπουν να προσπαθήσουμε να τις προσπεράσουμε δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για μία καλύτερη καθημερινότητα και μία ανάπτυξη, η οποία δεν θα βασίζεται σε ξένα δάνεια αλλά σε μία εθνική παραγωγή με έντονη εξωστρέφεια και πιο ποιοτικές υπηρεσίες. Όλα αυτά προϋποθέτουν η κοινωνία να επιλέγει αξιοκρατικά αυτούς που θα ηγηθούν των προσπαθειών.Η αξιοκρατία όπως και η αισιοδοξία δεν είναι αφηρημένες έννοιες. Η αξιοκρατία δεν αναφέρεται μόνο στα πτυχία που έχει αποκτήσει κάποιος, αυτό από μόνο του δεν λέει κάτι, αλλά κυρίως στο πώς τα απέκτησε και πώς χρησιμοποιεί τις γνώσεις του ώστε να υποκινεί και τους υπόλοιπους να σέβονται και να νοιάζονται για τον συμπολίτη τους με πράξεις. Η αισιοδοξία με τη σειρά της απαιτεί πράξεις αλλά όχι μόνο για ίδιον όφελος διότι κανείς δεν ζει σε μία γυάλα.
Αν η κοινωνία μας δεν προσαρμοστεί με ορθό και λογικό τρόπο στις νέες συνθήκες που διαμορφώνονται σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι λογικότατο επόμενο να ξανά ζήσει με χειρότερο τρόπο την επανάληψη μελανών σημείων της ιστορίας της.Είμαστε σε καλύτερο δρόμο αλλά αυτό δεν πρέπει ούτε να μας εφησυχάζει, ούτε να ανακαλεί στο θυμικό μας περασμένες δεκαετίες μίας επίπλαστης ευμάρειας, η οποία μας οδήγησε μετά από χρόνια να γίνουμε οι παρίες της Ευρώπης. Τα πακέτα της δεκαετίας του ’80, παράλληλες ιστορίες ουκ ολίγες στο Ελληνικό κράτος, δόθηκαν για υποδομές αλλά για χρόνια αργότερα συνεχίζαμε να έχουμε ως εθνικό δίκτυο τον αυχένα κατάρας. Προσαρμοστήκαμε εύκολα στα μελανά σημεία της σύγχρονης ιστορίας μας και όχι στις προσπάθειες άλλων κρατών από τα οποία απλώς κάναμε εισαγωγές σε προϊόντα υψηλής προστιθέμενης αξίας και σύγχρονης τεχνολογίας.
Γενικότερα όμως η προσαρμογή αποτελεί ένα χαρακτηριστικό του δυνατού ανθρώπου, ο οποίος μάχεται να επιβιώσει μέσα σε ένα δύσκολο κοινωνικοπολιτικό περιβάλλον. Το ίδιο ισχύει και για τα κράτη. Η προσαρμογή κρίνεται και από ποιοτικά χαρακτηριστικά. Όσο περισσότερο αντιλαμβάνονται τα μέλη τους να αντιμετωπίζονται οι προκλήσεις και τα ζητήματα με ορθό τρόπο με γνώμονα το κοινό καλό τόσο πιο ισχυρά θα γίνονται απέναντι στους κινδύνους, τόσο πιο εύκολο θα γίνεται να ευημερούν πάνω σε σταθερά θεμέλια και για πολλά έτη.
Η ολοένα και μεγαλύτερη συμμετοχή των πολιτών στα κοινά με ενδιαφέρον ακόμη και για τα μικρά καθημερινά προβλήματα τόσο όσων βρίσκονται έξω από το χώρο όπου διαμένουν όσο και των συμπολιτών τους, η ανάγνωση και η κριτική των μελανών σημείων της ιστορίας μας, η πίεση προς το πολιτικό σύστημα σε κάθε επίπεδο δημόσιας διοίκησης ώστε να υλοποιούνται όπως πρέπει οι υποδομές που θα κάνουν καλύτερη την καθημερινότητας μας, η άρνηση να θεωρούμε αλήθεια ότι μας σερβίρεται έτοιμο από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης χωρίς να κάνουμε μια έρευνα πάνω σε αυτό, η ψήφος η οποία πρέπει να πέφτει στην κάλπη μετά από ώριμη σκέψη και χωρίς να επηρεάζεται η σπουδαία αυτή πράξη μόνο από το φαντασιακό μας, η ανάγκη για μεγαλύτερη διαφάνεια μέσα από τη ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης, είναι οι πρώτες πράξεις που μπορούν να αποτρέψουν τα χειρότερα να επαναληφθούν και θα βοηθήσουν να δημιουργηθούν οι συνθήκες ώστε να συγκλίνουμε ακόμη περισσότερο με άλλες κοινωνίες όπου η καθημερινότητα, η τεχνολογία, η αισθητική των δημόσιων χώρων, οι υποδομές σε κρίσιμες για το εμπόριο περιοχές, η δημόσια υγεία, η δημόσια παιδεία, είναι όλα σε καλύτερο επίπεδο από το δικό μας.
Αν επιθυμούμε να έχουμε ένα καλύτερο αύριο εμείς καθώς και οι μελλοντικές γενιές, θα πρέπει να έχουμε υπόψη ως πολίτες αυτού του κράτους ότι τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί επιτυχώς χωρίς να υφίσταται Ισχύς εν τη Ενώσει. Μία συναλλαγή εφάπαξ δεν λέει πολλά, περισσότερα όμως έχει να μας πεί μία συναλλαγή η οποία βασίζεται στο σεβασμό, στην υποκίνηση, στην ενημέρωση, στην αμοιβαία ανάπτυξη, στην αξιοκρατία και την επιβράβευση.
Ας είναι η νέα χρονιά αυτή που θα μας φέρει όλους ένα βήμα πιο πάνω από τις προσδοκίες μας χωρίς να παραβλέπουμε ότι είμαστε μέλη ενός κοινωνικού σχηματισμού ο οποίος αλληλεπιδρά με εμάς όπως του συμπεριφερόμαστε.
Υγεία, ευτυχία, ευδοκίμηση για εσάς και τις οικογένειες σας, ΦΩΣ και γαλήνη στις ψυχές των συνανθρώπων μας για το νέο έτος, εύχομαι ολόψυχα!