Η Myró Gallery, Νικηφόρου Φωκά 8 Θεσσαλονίκη, υποδέχεται τρεις εικαστικούς στις 2 Οκτωβρίου. Την Μαρία Χατζηλάμπου, Αναστασία Ζαμπέτογλου και τον Αλέξανδρο Χριστόπουλο.
Η σύνθετη αφήγηση των τριών καλλιτεχνών αναπτύσσεται γύρω από αυτοαναφορικές τοποθετήσεις, συνδέοντας τις μνήμες, τις εμπειρίες και την ιστορία με το σήμερα.
Main Hall/ Myró Gallery
«Αφηγήσεις»
Μαρία Χατζηλάμπου, Αναστασία Ζαμπέτογλου, Αλέξανδρος Χριστόπουλος
Επιμέλεια έκθεσης: Χρύσα Μπαρζόκα
Εγκαίνια: Πέμπτη 5 Οκτωβρίου στις 19:00
Διάρκεια έκθεσης: Σάββατο 14 Οκτώβριου
Λίγα λόγια για τους καλλιτέχνες
Η εικαστικός Μαρία Χατζηλάμπου είναι πτυχιούχος του τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών του University of Central Lancashire, Preston-United Kingdom. Αποφοίτησε το 1998 από το εργαστήριο ζωγραφικής της σημαντικής Βρετανίδας εικαστικού, Lubaina Himid. Οι μεταπτυχιακές σπουδές της είναι στο αντικείμενο της Πολιτιστικής Πολιτικής και Ανάπτυξης, του τμήματος Ανθρωπιστικών και Κοινωνικών Επιστήμων του Ανοικτού Πανεπιστήμιου Κύπρου. Παράλληλα με το εικαστικό της έργο, διδάσκει το μάθημα των Εικαστικών στη Μέση Εκπαίδευση.
Από το 2000 έχει πραγματοποιήσει δεκαπέντε προσωπικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων, στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις Βρυξέλες το 2008 και στην Γκαλερί J/M στο Λονδίνο το 2019. Μέχρι σήμερα έχει λάβει μέρος σε εικοσιπέντε ομαδικές εκθέσεις, μεταξύ των οποίων στο Sismanoglio Consular Foundation στην Κωνσταντινούπολη το 2005, στη Γκαλερί Theorama στις Βρυξέλες το 2010 και το 2023 στην Time of Art Gallery στην Αθήνα .
Έργα της βρίσκονται: στη συλλογή έργων τέχνης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας, στου Υπουργείο Μακεδονίας Θράκης και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Αναφορικά με το έργο της έχουν γράψει οι Ιστορικοί Τέχνης: Μαρία Κενανίδου, Δέσποινα Ευθυμίου, Ελένη Κάρτσακα και Χριστίνα Ματιάκη. Επιπλέον έχουν γίνει αναφορές και αφιερώματα στη δουλειά τόσο σε περιοδικά και λευκώματα όσο και σε βιβλία τέχνης Αναφέρεται μεταξύ άλλων στο λεύκωμα “Reflections Art in Commission Buildings”, 2005-2010 και στο βιβλίο της Ζωής Γοδόση, “Οι Εικαστικές Τέχνες στη Φλώρινα την Εποχή της Μεταπολίτευσης”, 2018.
Οι πίνακες της χαρακτηρίζονται από την ποιητικότητα της μονοχρωμίας και τη συναισθηματική συμπύκνωση.
Ένα από τα ερωτήματα που θέτει στον θεατή, καθώς αναπτύσσει μια εικαστική γλώσσα πολύμορφων υπαινιγμών, είναι η συνδετική γραμμή μεταξύ του μυαλού και της ψυχής.
H Αναστασία Ζαμπέτογλου γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1973. Μεγαλωμένη σε ένα εικαστικό περιβάλλον πατέρας της και πρώτος της δάσκαλος ο ζωγράφος Ανδρέας Ζαμπέτογλου.
Σπούδασε στη Σχολή Καλών Τεχνών του University of Central Lancashire της Μ. Βρετανίας. Αποφοίτησε το 1999 από το εργαστήριο Ζωγραφικής της βραβευμένης με Turner Prize Βρετανίδας εικαστικού, Lubaina Himid.
Έχει λάβει μέρος σε εκθέσεις ως μέλος του ΣΚΕΤΒΕ καθώς και στο Λονδίνο σε συνεργασία με την Gallery Rich Women of Zurich και στο Harris Museum and Art Gallery στο Πρέστον της Αγγλίας.
Έχει συμμετάσχει σε επιδοτούμενα σεμινάρια επαγγελματικής κατάρτισης όπως αγιογραφία και συντήρηση εικόνων καθώς και φωτογραφίας με ανάλογες εκθέσεις στους ανάλογους φορείς ΚΕΚ ΓΣΕΒΕΕ και ΧΑΝΘ.
Έργα της υπάρχουν στη συλλογή του MOMus και της Εταιρίας Μακεδονικών Σπουδών.
Μάιος 1997 PICTOR, 2 κύκλοι καλλιτεχνικών σεμιναρίων διάρκειας 2 μηνών υπό την αιγίδα του Οργανισμού Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης «Θεσσαλονίκη 1997» Συνοδευόμενη από έκθεση στο Αλατζά Ιμαρέτ.
Από τo 2004 εργάζεται στα Εκπαιδευτήρια Ε. Μαντουλίδη καθώς και συνεργάστηκε σε καλλιτεχνικές δραστηριότητες στις παιδικές βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς από 2003-2011.
Ο Αλέξανδρος Χριστόπουλους είναι πτυχιούχος του τμήματος Εικαστικών & Εφαρμοσμένων Τεχνών Φλώρινας (Τ.Ε.Ε.Τ.Φ.) Έχει πραγματοποιήσει μια ατομική έκθεση και έχει λάβει συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις.
Ασχολείται επίσης με την καλλιτεχνική Φωτογραφία ως μέσο έκφρασης. Η ενασχόληση του αυτή τόν οδήγησε σε δύο ατομικές εκθέσεις Φωτογραφίας και πολλές ομαδικές.