“Προσπαθώ να γράφω ένα διήγημα κάθε μήνα κι έχω μια καλή συλλογή. Η αφορμή δεν είναι πάντα η ίδια, κάποιες φορές είναι ένα συναίσθημα που με βασανίζει, μια φράση που άκουσα και χαράχτηκε στη μνήμη μου…”
Πείτε μας δυο λόγια για το βιβλίο σας «Ροζ παλ ντάλιες» που κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Γράφημα. Είναι το δεύτερο βιβλίο μου και είναι καρπός δουλειάς μιας δεκαετίας. Τα διηγήματα που περιέχει είναι οι ιστορίες απλών ανθρώπων που αντιπροσωπεύουν μια ολόκληρη κοινωνία. Κάποιες από τις ιστορίες είναι διασκεδαστικές κι άλλες αφορούν θέματα πιο σοβαρά, που με σημάδεψαν στο πέρασμα του χρόνου. Στις αφηγήσεις ακολουθήθηκαν πρότυπα των κλασσικών του είδους με μια παράλληλη προσπάθεια χρήσης σύγχρονων θεμάτων και τεχνικών γραφής που αποσκοπούν στην τέρψη του αναγνώστη ο οποίος θα τις διαβάσει.
Ποια ήταν η αφορμή για να γράψετε αυτό το βιβλίο; Προσπαθώ να γράφω ένα διήγημα κάθε μήνα κι έχω μια καλή συλλογή. Η αφορμή δεν είναι πάντα η ίδια, κάποιες φορές είναι ένα συναίσθημα που με βασανίζει, μια φράση που άκουσα και χαράχτηκε στη μνήμη μου κι άλλοτε ξεκινώ χωρίς να ξέρω τι θα προκύψει, απλά το ανακαλύπτω στην πορεία, καθώς το διήγημα παίρνει μορφή και γίνεται έργο τέχνης.
Χρησιμοποιήσατε αυτοβιογραφικά στοιχεία; Ασφαλώς, είμαι κατεξοχήν αυτοβιογραφικός συγγραφέας και πάντα μου άρεσαν οι αυτοβιογραφίες, ήθελα πάντα να βλέπω πώς ξεκίνησε και πώς εξελίχτηκε κάποιος, πώς πέτυχε ή απέτυχε στη ζωή του. Τα γεγονότα της ζωής κάποιου είναι πάντα το καλύτερο υλικό, από κει και πέρα εναπόκειται στον δημιουργό να κάνει σωστή χρήση αυτού του πρωτογενούς υλικού που δεν είναι πάντα εύκολη.
Ποιο είναι το αγαπημένο σας βιβλίο και γιατί; Οι «Παραδόσεις» του Νικολάου Πολίτη. Πάντα ένοιωθα μια έλξη για τη μυθολογία των λαών και η ελληνική μυθολογία είναι από τις πιο πλούσιες, καθώς συμπυκνώνει μια ιστορία χιλιάδων χρόνων. Στις «Παραδόσεις» υπάρχει όλη η μαγεία και η ποίηση της προφορικής αφήγησης, πολλές ιστορίες της συλλογής είναι πραγματικά θαυμάσιες και δεν νομίζω ότι κάποιο άλλο βιβλίο της σύγχρονης ελληνικής λογοτεχνίας έχει φτάσει στο ύψος του.
Τι μπορεί να αποτελέσει έμπνευση για εσάς; Πάρα πολλά πράγματα. Ένα τραγούδι ή μια μουσική, ένα συναίσθημα που δεν φεύγει από μέσα μου με τίποτα και πρέπει να περάσει στο χαρτί, μια παρατήρηση, μια αποκάλυψη ή μια απογοήτευση, κι ακόμα ένα καλό βιβλίο που θα με συγκινήσει ή μια πράξη ανθρωπιάς ή και το αντίθετο, μια πράξη βίας δηλαδή, που θα προσπαθήσω να την καταλάβω.
Βιογραφικό: Ο Απόστολος Σπυράκης γεννήθηκε στην Νικήσιανη Παγγαίου Καβάλας το 1968 και από το 1987 ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε οικονομικά στο ΑΠΘ και εργάζεται ως καθηγητής αγγλικών στον ιδιωτικό τομέα. Έχει εκδώσει μια συλλογή διηγημάτων («Το Φιλί», εκδ. Ιωλκός, 2011) ενώ κείμενά του έχουν δημοσιευτεί σε περιοδικά και σε συλλογές («Αστυνομικές Ιστορίες», εκδ. 24 Γράμματα, 2020, «40 Αστυνομικές ιστορίες», εκδόσεις Λέμβος, 2022, «1821 Μέσα από τα μάτια σύγχρονων συγγραφέων», εκδ. 24 Γράμματα, 2022). Για περισσότερο από μια δεκαετία είναι τακτικός συνεργάτης του ενημερωτικού site για το βιβλίο και το πολιτισμό diastixo.gr όπου δημοσιεύονται κριτικές, μεταφράσεις και διηγήματά του. Κριτικές του επίσης έχουν δημοσιευτεί σε μια σειρά από περιοδικά και για εφτά χρόνια ήταν μέλος της συντακτικής ομάδας του ηλεκτρονικού περιοδικού Στίγμα Λόγου. Έχει συμμετάσχει σε ένα συλλογικό τόμο για τον φιλόσοφο Ρότζερ Σκρουτόν («Φωτίζοντας τον ελέφαντα στο δωμάτιο», εκδ. Παπαζήση, 2021) κι έχει εκδώσει ένα e-book με τον τίτλο «Η Κάθοδος των Δωριέων». Οι «Ροζ Παλ Ντάλιες» είναι το δεύτερο βιβλίο του.
Κυκλοφόρησε από τις Εκδόσεις Γράφημα το νέο βιβλίο του Απόστολου Σπυράκη με τίτλο «Ροζ Παλ Ντάλιες».
Τιμή: 10 ευρώ, Σελίδες: 232 ISBN: 978-618-5710-28-6 Εκδόσεις Γράφημα
Τα 23 διηγήματα αυτού του βιβλίου γράφτηκαν σε διάστημα περίπου δέκα χρόνων και αντικατοπτρίζουν τόσο την κοινωνία της Θεσσαλονίκης, όπου ζει ο συγγραφέας, όσο και τις ανησυχίες, τους προβληματισμούς, τους φόβους και τις ελπίδες του σύγχρονου ανθρώπου, που κατατρύχεται από τις αγωνίες και τα άγχη του καιρού μας. Οι εμπνεύσεις για τη σύνθεσή τους προέρχονται από πραγματικά γεγονότα αλλά και από ιστορίες κλασικές, από αφηγήσεις ανθρώπων καθημερινών αλλά και από άλλες πηγές όπως ταινίες, ντοκιμαντέρ και σειρές του διαδικτύου – κάθε λογοτέχνης είναι φορέας των επιδράσεων και του κλίματος της εποχής του.
Επιδίωξη του συγγραφέα είναι να συνεχίσει την παράδοση του σύντομου αφηγήματος, που μέχρι πρόσφατα δέσποζε στην ελληνική λογοτεχνία, αλλά με την πάροδο των χρόνων και κάτω από την πίεση των σύγχρονων εκδοτικών αναγκών, τείνει να χάσει τη θέση που κατείχε. Σ’ αυτήν την κατεύθυνση εντάσσονται και οι υποθέσεις που αναπτύσσονται στις σελίδες του βιβλίου σε μια προσπάθεια δημιουργίας μύθων, οι οποίοι αποτελούν τη βάση της λογοτεχνίας από το ξεκίνημα του πολιτισμού. Ρόλο σημαντικό στη σύλληψη των ιδεών, που μετασχηματίστηκαν σε αφηγήσεις, έπαιξαν οι παραδόσεις των κλασσικών της παγκόσμιας λογοτεχνίας (Αντόν Τσέχωφ, Γκυ ντε Μωπασσάν), αλλά και της ελληνικής διηγηματογραφίας (Αλέξανδρος Παπαδιαμάντης, Φώτης Κόντογλου), μαζί με μια διάθεση άρθρωσης ενός σύγχρονου αφηγηματικού λόγου, που εκφράζει τη σημερινή πραγματικότητα.
Εκδόσεις Γράφημα
Εξαδάκτυλου 5, Θεσσαλονίκη, 54635, 2310 248272, [email protected]