Ο Λεόντιος Πετμεζάς συμμετέχει στην ομαδική εικαστική έκθεση «Γυναικών Υπέρθεσις»

O Λεόντιος Πετμεζάς, πρόεδρος του Συλλόγου Εικαστικών Καλλιτεχνών Ελλάδος “Ο Απελλής” θα προλογίσει και θα συμμετέχει στην έκθεση “Γυναικών Υπέρθεσις”.   

“Η σημασία της τέχνης στη ζωή του ανθρώπου έχει να κάνει με μια σειρά από δεδομένα που άλλοτε μεταβάλλονται και άλλοτε όχι, δίνοντας ένα κάποιο συμπέρασμα κάθε φορά. Λίγο πολύ ο καθένας έχει μια απάντηση για αυτόν τον προβληματισμό. Η τέχνη μεταφέρει γνώση και παιδεία σε πολλές κατευθύνσεις”

Τι σας οδήγησε να ασχοληθείτε με την τέχνη και τι σας ενέπνευσε στη θεματολογία της συγκεκριμένης έκθεσης; Πιστεύω με αποδείξεις στην τεράστια σημασία που έχει η τέχνη στη ζωή του σύγχρονου ανθρώπου. Η προσέγγισή μου προέρχεται μέσα από την έρευνα, τη μελέτη και την διατριβή που έχω κάνει παλαιότερα πάνω στην φιλοσοφία της τέχνης. Μιλώ για κάτι που ξεκίνησε ιστορικά από παλιά από τότε που οι πρόγονοί μας άρχισαν να σκαλίζουν βράχους καταγράφοντας όνειρα και βιώματα. Έτσι την πλησίαζαν τότε. Κάπου εκεί οι άνθρωποι χόρευαν προς τιμήν των πρώτων θεϊκών στοιχείων. Στους μετέπειτα χρόνους ανακαλύπτουμε την ύπαρξη της τέχνης στα σημαντικότερα μουσικά άσματα και στα  τραγούδια της ανθρωπότητας που έφτασαν στο σήμερα και ολοκληρώνουν ένα γοητευτικό ταξίδι με κατάληξη στις μέρες μας.

Η συγκεκριμένη έκθεση του Συλλόγου μας έχει έμπνευση τη γυναίκα και επεξεργάζεται ως θέμα το διαχρονικό μεγαλείο της. Από αυτή τη θεματολογία εμπνευστήκαμε και αξίζει να αναφέρω πως προήλθε μέσα από την συνεργασία με τον επιμελητή της έκθεσης εικαστικό Στέλιο Ταντούρη την εικαστικό Ρουμπίνη Παπαλεξοπούλου και τα υπόλοιπα μέλη του διοικητικού Συμβουλίου μας. Έτσι γεννήθηκε ο τίτλος “Γυναικών Υπέρθεσης” με σκοπό να προβάλλει τον ψυχισμό της γυναίκας στο χθες, στο σήμερα στο αύριο που θα φιλοξενηθεί στο Πολιτιστικό Κέντρο του Δήμου Ηρακλείου Αττικής Βίλλα Στέλλα από τις 6 εως τις 9 Μαρτίου 2023.

Ποια θεωρείτε ότι είναι η συνεισφορά της τέχνης στον Πολιτισμό; Σε όλη τη διαδρομή η τέχνη αναπτύσσει τις σταθερές και τις διαγώνιες της αναζήτησης που αλλιώς δεν θα άλλαζαν καθώς διαμέσου των χρόνων βλέπουμε κάποιες να παραμένουν ακλόνητες. Η σημασία της τέχνης στη ζωή του ανθρώπου έχει να κάνει με μια σειρά από δεδομένα που άλλοτε μεταβάλλονται και άλλοτε όχι, δίνοντας ένα κάποιο συμπέρασμα κάθε φορά. Λίγο πολύ ο καθένας έχει μια απάντηση για αυτόν τον προβληματισμό. Η τέχνη μεταφέρει γνώση και παιδεία σε πολλές κατευθύνσεις. Με αφορμή τη σημερινή συνέντευξη θα έλεγα πως θέτει συλλογισμούς απόλυτα σχετικούς με τον κάθε άνθρωπο. Μιλά με σημασία. Παίζει σημαντικό ρόλο. Κάνει διαρκείς συνειρμούς και περιλαμβάνει σταθερές αναφορές. Προβληματίζει, ερεθίζει συγκινεί χαροποιεί οραματίζει στοχεύει πέρα από την κοινή λογική εκφράζει δίνει απαντήσεις με ένα καθημερινό λεξιλόγιο, μιλά με συναίσθημα  στο συναίσθημα. Πιο συγκεκριμένα κρίνει με πρακτικό και φιλοσοφικό πνεύμα, προσφέρει γνώσεις και συγκινήσεις. Με επιμονή ο καλλιτέχνης μετατρέπεται σε δάσκαλο  κατηγορηματικά που έχει επίδραση στη διαπαιδαγώγηση. Η εκπαιδευτική λειτουργία της, αφορά συνειρμούς με επιχειρήματα ψυχαγωγίας. Ανατρέχοντας στα κείμενα, τους πίνακες, τα γλυπτά, τις μουσικές και τα έργα τέχνης λαμβάνουμε χρήσιμες πληροφορίες και μια γενική εικόνα ενημέρωσης για την εξέλιξης της ανθρωπότητας στους αιώνες που μας δίνει τη δυνατότητα να πάρουμε θέση εφαρμόσιμη απέναντι στις σημερινές ανάγκες.

Πως επηρεάζει η ενασχόληση με την τέχνη την καθημερινή σας ζωή; Υπάρχει πάντα η ιδεολογική επίχριση για την τέχνη. Η κύρια σημασία της είναι το όνειρο και η ουτοπία, η απεικόνιση ενός νέου κόσμου. Βέβαια η σχέση της τέχνης με την καθημερινή ζωή είναι συχνά συγκρουσιακή. Με την μορφή της ριζοσπαστικής κριτικής, με την απόρριψη της υπάρχουσας  πραγματικότητας με την εγκαθίδρυση μιας νέας αυθεντικής αισθητικής μορφής και συνείδησης. Εδώ είναι ενδιαφέρον ότι προϋποθέτει την θεώρηση ενός αυριανού πολιτισμού στον οποίο το έργο τέχνης και η καλλιτεχνική δημιουργία να αποτελούν προεικόνιση χωρίς αμφιβολίες.

Πιστεύετε ότι η τέχνη έχει τη δυνατότητα να αλλάξει τις υφιστάμενες κοινωνικές συνθήκες; Θα έπρεπε βάση της παιδείας που μεταλαμπαδεύει να είναι και αυτός ο ρόλος της. Το έχουμε παρατηρήσει σε διαφορετικά χρόνια, σε  άγνωστες μεταξύ τους συνθήκες, σε συνήθειες, σε ασχολίες και σε ερεθίσματα που συμφωνούν στο ότι η τέχνη είναι αρκετά χρήσιμη για την κοινωνία. Αναφερόμαστε όμως στην τέχνη που λειτουργεί χωρίς προκαταλήψεις και εγκλωβισμούς που κοινωνεί νοήματα. Που έχει τη δυνατότητα να δημιουργήσει ολοκληρωμένους ανθρώπους με ευαισθησία για τις αισθητικές μορφές, για πράγματα που τρέφουν την ψυχή και προσφέρουν μια άλλη διαφορετική ποιότητα ζωής. Αρκεί η τέχνη να μην χρησιμοποιείται  για να στρατεύσει και να οργανώσει αλλά για να διαπαιδαγωγήσει και να παραπέμψει σε μια περισσότερο ποιοτική, πιο ελεύθερη, πιο συναισθηματική, πιο παθιασμένη ζωή μακριά από φθαρμένες λέξεις και φράσεις, ξεπερασμένους τρόπους βίωσης αγκυλώσεις σε ιδεολογήματα με άκαιρες σχηματοποιήσεις, σε στατικές εικόνες και σε κλισέ με λανθασμένα μηνύματα.

Ποιο ή ποια καλλιτεχνικά κινήματα, σας έχουν επηρεάσει περισσότερο στην καλλιτεχνική σας πορεία; Είναι πάρα πολλά. Αρχικά ο απόλυτος ρεαλισμός και στην πορεία ο κονστρουκτιβισμός ο κυβισμός ο φοβισμός ο πουαντελισμός και ο πουαντιγισμός. Ενδιάμεσα με επηρέασε ο σουρεαλισμός και ο σοσιαλιστικός ρεαλισμός. Κάποιες εποχές ο ιμπρεσιονισμός και ο εξπρεσιονισμός καθώς και άλλα πολλά κινήματα. Μέσα από την ενασχόληση που ήταν σημαντική για εμένα έγινα καλύτερος και πιο ενημερωμένος σε επίπεδο της κριτικής και της εκτίμησης των έργων τέχνης.