ΟΡΦΕΑΣ ΚΑΙ ΕΥΡΥΔΙΚΗ (Orphée)

Η FILMBOY PICTURES ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΙ ΣΕ ΕΠΑΝΕΚΔΟΣΗ

Από τις 13 Ιουνίου στους κινηματογράφους
σε πλήρως αποκατεστημένη επανέκδοση

Σύνοψη

Ο Ορφέας είναι ένας ποιητής σε αναζήτηση έμπνευσης. Παθιασμένος με τον ίδιο το Θάνατο με τη μορφή μια γυναίκας, η Πριγκίπισσα του Κάτω Κόσμου του δίνει την ευκαιρία να πάει στον Άδη για να σώσει τη σύζυγό του, Ευρυδίκη.

Σχετικά

Ένας από τους πιο πολυσχιδείς καλλιτέχνες του μεσοπολέμου, ένας από τους πιο εμβληματικούς σκηνοθέτες της avant-garde, ο Γάλλος Ζαν Κοκτώ, τριάντα χρόνια μετά Το Αίμα του Ποιητή, συνεχίζει την Ορφική του Τριλογία με το Ορφέας και Ευρυδίκη, η οποία θα ολοκληρωθεί περίπου μια δεκαετία μετά με τη Διαθήκη του Ορφέα.

Ο Κοκτώ εμπνέεται από το ελληνικό μύθο του Ορφέα, του πατέρα των τραγουδιών σύμφωνα με τον Πίνδαρο, και πλάθει μια αλληγορική διασκευή της ιστορίας του τοποθετημένη στο σύγχρονο Παρίσι της εποχής.

Σύμφωνα με τον ίδιο τον δημιουργό, τρία είναι τα βασικά θέματα της ταινίας, οι διαδοχικοί θάνατοι μέσω των οποίων πρέπει να περάσει ένας ποιητής ώστε να μεταλλαχθεί σε κάτι αιώνιο, η θυσία και η αθανασία, και οι καθρέφτες, το αντικείμενο που μας κάνει να παρατηρούμε τον εαυτό μας να πλησιάζει προς το θάνατο.

Το Orphée έκανε παγκόσμια πρεμιέρα το Μάρτιο του 1950 στο φεστιβάλ των Καννών, ενώ λίγους μήνες αργότερα συμμετείχε στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του φεστιβάλ Βενετίας, όπου κέρδισε και το διεθνές βραβείων κριτικών. Υποψήφιο για BAFTA Καλύτερης Ταινίας 1951.

Στην ταινία του, [0 Κοκτό είδε το δευτερεύοντα αλλά οικουμενικό μύθο του Ορφέα] σαν μια σειρά εύθρυπτων, ακτινοβόλων σκιών και μια σύναξη εφήμερων σωμάτων που διασχίζουν το χρόνο τους εις μάτην. Άλλοι στον Επάνω Κόσμο και άλλοι μεταξύ Επάνω και Κάτω Κόσμου. Έναν εύπιστο και αμήχανο Ορφέα (Ζαν Μαραί), μια εύθραυστη και απαιτητική Ευρυδίκη (Μαρί Ντεά), αλλά και μια θεληματική όσο και ευάλωτη από τον έρωτα Πριγκίπισσα, ως ένα σώμα ή μια «μορφή» του θανάτου (Μαρία Καζαρές). Μια ατίθαση και συμβουλευτική φίλη της, τη βακχίδα Αγλαονίκη (Ζυλιέτ Γκρέκο), τον Σεζέστ (Εντουάρ Ντορμί) ως ποιητή αρνητή και διεκδικητή, τον Heurtebise (Φρανσουά Περιέ) ως ένα μεσάζοντα νεκρό και παραστάτη-κατάσκοπο του θανάτου.
Απόσπασμα από: Ο Ορφέας του σκότους (Στον κινηματογράφο του Ζαν Κοκτό) του Νίκου Κολοβού

Σκηνοθεσία: Jean Cocteau
Πρωταγωνιστές: Jean Marais, François Périer, María Casarès, Marie Déa, Roger Blin, Juliette Greco
Διάρκεια: 91′
Χώρα παραγωγής: Γαλλία