“Η κραυγή της Αντιγόνης” Ποίηση του Δρ. Ανδρέα Χατζηχαμπή από τις εκδόσεις Κέδρος

Βιβλιοεπιλογές από τη Μαίρη Γκαζιάνη

Περιγραφή

«Ποια είναι η Αντιγόνη του βιβλίου και ποιον μοιρολογάει; Το αρχαίο πρότυπό της τάχθηκε να φυλάξει τον ηθικό νόμο, την ιερή υποχρέωση της ταφής του νεκρού σώματος του αδελφού της Πολυνείκη. Η Αντιγόνη της συνθετικής αυτής συλλογής έχει το πικρό ηθικό χρέος να θρηνήσει για τα δεινά του τόπου της, να καταραστεί τους αίτιους των συμφορών του. Το σώμα που μοιρολογεί, “άκλαυτο, άθαφτο μες στο χώμα” – παράδοξο και όμως αληθινό – δεν το έχει δει. Η νέα αυτή Αντιγόνη συνεχίζει την παράδοση των τραγικών γυναικών της Κύπρου, της Ελένης Παλαιολογίνας, της Αγίας Ελένης, της ομηρικής Ελένης, της Μαρίας της Συγκλητικής, της ανώνυμης γυναίκας με τη φωτογραφία στο χέρι του αγνοούμενου συγγενούς της.

Η ιστορία της Κύπρος, δραματική για τα πάθη των παιδιών της, δραματικότερη για την αντοχή της στον χρόνο, διατρανώνεται με τους λόγους του ομηρογενούς Οδυσσέα Αστέρη, του αφηγητή ποιητή, εκτυλίσσεται, με ξεχωριστό λυρισμό, μέσα από τις ψαλμωδίες του χορού των ποιητών και συνταράζει με τον θρήνο της σύγχρονης Αντιγόνης που παρεμβαίνει μεταξύ αφηγητή και χορού για να κλάψει τα παιδιά της, να εξιστορήσει τα παθήματά της, να καταγγείλει τους δυνάστες της.

Ο ποιητής καταγράφει επικολυρικά την ιστορική διαδρομή της Κύπρου εξαγιασμένη, υπερβατική, εμβαπτισμένη στα πεντακάθαρα νάματα του μύθου».

Θεοδόσης Πυλαρινός

Ομότιμος Καθηγητής Νεοελληνικής Λογοτεχνίας, Ιονίου Πανεπιστημίου

Βιογραφικό

Ο Δρ. Ανδρέας Χατζηχαμπής γεννήθηκε το 1973 στη Λευκωσία και κατάγεται από τη Λάρνακα, όπου και μεγάλωσε. Τις τελευταίες δεκαετίες ζει και εργάζεται στη Λεμεσό και είναι δραστήριο στέλεχος της πνευματικής και κοινωνικής ζωής της πόλης. Είναι παντρεμένος με τη Δήμητρα Παρασκευά-Χατζηχαμπή και έχουν τρία παιδιά – την Κυριακή, τη Δέσποινα και τον Χαράλαμπο. Έχει διδάξει στην Πρωτοβάθμια και στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, ως Βοηθός Διευθυντής, καθώς και στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου. Είναι πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικτύου για την Περιβαλλοντική Πολιτότητα (ENEC) στο οποίο συμμετέχουν πάνω από 150 ακαδημαϊκοί από 88 πανεπιστήμια σε 39 χώρες. Είναι ιδρυτικό μέλος και επιστημονικός διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) και πρόεδρος της Βιολογικής Εταιρείας Κύπρου. Έχει δημοσιεύσει πέντε ποιητικές συλλογές. Ποιήματα, μελέτες, κείμενα λογοτεχνικής κριτικής και άρθρα του έχουν δημοσιευτεί σε έγκριτα περιοδικά της Κύπρου, της Ελλάδας και του εξωτερικού. Είναι εμπνευστής του λογοτεχνικού περιοδικού Ανεράδα και υπήρξε πρόεδρος της Συντακτικής Επιτροπής του για τέσσερα χρόνια. Μεγάλο μέρος του έργου του έχει δημοσιευτεί στα αγγλικά και περιλαμβάνει βιβλία, άρθρα, κεφάλαια σε βιβλία, τόμους πρακτικών και μελέτες ανασκόπησης από κορυφαίους διεθνείς εκδοτικούς οίκους. Ποιήματά του έχουν μεταφραστεί στα αγγλικά, γερμανικά, ιταλικά και σερβικά. Έχει ανθολογηθεί σε διάφορες ποιητικές ανθολογίες. Το λογοτεχνικό του έργο έχει τύχει πολλών διακρίσεων σε Ελλάδα και Κύπρο, όπως: Α΄ Πανελλήνιο Βραβείο ΣΙΚΕΛΙΑΝΑ (2014 & 2018), Βιβλίο της Χρονιάς ΕΠΟΚ (2018), Φιναλίστ Βιβλίο της Χρονιάς Βραβείων PUBLIC (2018).

ISBN: 978-960-04-5295-2, Ημ. Έκδοσης: 21 Νοε 2022, Αρ. σελίδων: 96, Τιμή: 11.00€