Βασιλική Καρακώστα & Simone Campa
Πέμπτη 16 Ιουνίου
Ανοιχτό Θέατρο Κολωνού
Η Ελληνίδα ερμηνεύτρια Βασιλική Καρακώστα και ο Ιταλός μουσικός Simone Campa παρουσιάζουν, την Πέμπτη 16 Ιουνίου και ώρα 9μμ. στο Θέατρο Κολωνού στην Αθήνα, έναν ξεχωριστό μουσικό διάλογο μεταξύ Ιταλίας και Ελλάδας, ο οποίος καταδεικνύει την άρρηκτη πολιτισμική σχέση των δύο χωρών.
Η εκδήλωση είναι μια συνδιοργάνωση του Ιταλικού Μορφωτικού Ινστιτούτου στην Αθήνα και του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας Δήμου Αθηναίων (ΟΠΑΝΔΑ), στο πλαίσιο της πολύχρονης και επιτυχημένης συνεργασίας των δύο πολιτιστικών φορέων.
Το πρόγραμμα είναι αποκλειστικά σχεδιασμένο για αυτή την καλοκαιρινή συναυλία και περιλαμβάνει τραγούδια από τις παραδόσεις των δύο χωρών αλλά και κάποιες χαρακτηριστικές σύγχρονες μελωδίες που έχουμε αγαπήσει.
Η Βασιλική Καρακώστα και ο Simone Campa, δύο καλλιτέχνες που τους ενώνει η αγάπη για τη μουσική και την παράδοση, θα συναντηθούν στην Αθήνα, στη σκηνή του Θεάτρου Κολωνού με σκοπό να ταξιδέψουν το κοινό σε μια πρωτόγνωρη εμπειρία. Μελωδίες και στίχοι της Ιταλικής και Ελληνικής παράδοσης που φανερώνουν μύθους, συναισθήματα, τόπους και ανθρώπους, αποτυπώματα ζωής.
Μια ομάδα από εξαιρετικούς μουσικούς ενώνουν την τέχνη τους και τις φωνές τους, για να μας προσφέρουν μουσικά βιώματα και ήχους από την απέναντι όχθη, από την γειτονική Χώρα πέρα από τη Θάλασσα… Τραγούδια και ρυθμοί από την Ιταλία και την Ελλάδα που είναι μέρος της κοινής ιστορίας μας, που μας ενθουσιάζουν, που μιλούν στην ψυχή μας και απογειώνουν την διάθεσή μας, όπως ο αιγαιοπελαγίτικος μπάλλος και η ταραντέλα, ο λαϊκός χορός της Νότιας Ιταλίας που θα ερμηνεύσει με τις εξαιρετικές χορογραφίες της η ιταλίδα χορεύτρια Maristella Martella.
Συντελεστές
Βασιλική Καρακώστα: φωνή
Simone Campa: φωνή, κιθάρα, φλάουτο, κρουστά
Κωνσταντίνος Ζιγκερίδης: ακορντεόν
Δημήτρης Κουζής: βιολί
Σωτήρης Καστάνης: ακουστική κιθάρα
Δημήτρης Τίγκας: κοντραμπάσσο
Domenico Celiberti: μαντολίνο, λύρα, surdulina
Maristella Martella: χορός
Στη συναυλία θα χρησιμοποιηθούν μουσικά όργανα που ανήκουν στις λαϊκές παραδόσεις των περιοχών της Ελλάδας και της Νότιας Ιταλίας, με στόχο την αναζήτηση ενός κοινού πολιτιστικού και μουσικού προτύπου.
Η ομάδα των οργάνων περιλαμβάνει την Καλαβρική «λύρα», στενό συγγενή της κρητικής λύρας, τη γκάιντα «surdulina» τυπική των περιοχών Pollino και Καλαβρίας, το μαντολίνο, τη ρυθμική κιθάρα, το διατονικό ακορντεόν, διπλά φλάουτα, άρπα και κρουστά (ταμόρ, ντέφι). Ειδικότερα το ντέφι, το τύμπανον του Διονύσου και των Μαινάδων, είναι ένα εμβληματικό όργανο που ενώνει τον αρχαίο ελληνικό και μεσογειακό πολιτισμό και είναι το απαραίτητο όργανο στον «ταραντισμό» του Σαλέντο και σε όλες τις μορφές ταραντέλας της νότιας Ιταλίας. Το αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας και του διαπολιτισμικού διαλόγου μεταξύ των μουσικών θα είναι ένα ρεπερτόριο με τραγούδια αγάπης, αφοσίωσης και εργατιάς και με μουσική για χορό όπως η pizzica από την Murgia και το Salento της Απουλίας, η ταραντέλα του Gargano, της Καλαβρίας και της Απουλίας, ο χορός του τυμπάνου από την περιοχή του Βεζούβιου.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται υπό την αιγίδα της Ιταλικής Πρεσβείας στην Αθήνα στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας Tempo Forte μεταξύ Ελλάδος και Ιταλίας.
Θέατρο Κολωνού: Ιωαννίνων και Καπανέως, Κολωνός
Προσέλευση κοινού 8.30μμ. Έναρξη συναυλίας 9.00μμ.
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ
Πρόσβαση
Γραμμή Μετρό 2 – στάση Σεπόλια & στάση Σταθμός Λαρίσης
Λεωφορειακές γραμμές: 057 (στάσεις Καλλιπόλεως, Ηλέκτρας), Α13 (στάση Αρμονία), Α10 και Β10 (στάση Δομοκού)
Γραμμή Τρόλεϊ: 12 (στάση Αρμονία) & 1 (στάση Δομοκού)
Πληροφορίες: [email protected] / 2105242646
ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΚΑΡΑΚΩΣΤΑ: «Κατάγομαι από δυο χωριά και μια πόλη.
Βυζαντινοί εσπερινοί με τον παππού μου, παπά-Λάμπρο.
Δεύτερες φωνές στους ψαράδες και «τα δίχτυα τους»,
σε λαϊκούς και νησιώτικους μουσικούς δρόμους.
Τα πρώτα performing shows -συναυλίες μικρού μήκους-
σε αλλόγλωσσους, διακοπεύοντες ανθρώπους από την Αυστρία.
Γλύφα, Ευβοϊκός κόλπος.
Νερό.
Αργότερα στον κάμπο της Θεσσαλίας
συναντώ τη δημοτική μουσική,
κλαρίνα, νταούλια, ηπειρώτικα ντέφια.
Χνάρια προσφυγικά. Eικόνες από στάχυα.
Ευξεινούπολη – Αλμυρού.
Γη.
Στην εφηβεία πια, στην πόλη του Βόλου,
μου αποκαλύπτεται η ακαδημαϊκή πλευρά της μουσικής.
Υποτροφία στο Δημοτικό Ωδείο Ν. Ιωνίας Βόλου.
Σπουδές και πρώτες συναυλίες με τη διάσημη ορχήστρα Εστουδιαντίνα.
Σμύρνη – Κωνσταντινούπολη.
Ρεμπέτικοι ήχοι στο κατώφλι.
Φωτιά».
Από το 2001 έως σήμερα, ζει, εκπαιδεύεται και εργάζεται για τη μουσική, στην Αθήνα.
Έχει πραγματοποιήσει συναυλίες και ηχογραφήσεις, είτε μόνη της, είτε σε συνεργασίες.
Ενδεικτικά αναφέρονται:
Προσωπικό άλμπουμ «Η Σβούρα και άλλες Ιστορίες» από την SONY BMG.
Συνεργασία με τον τραγουδοποιό Νίκο Πορτοκάλογλου.
«Αχαρνής του Αριστοφάνη» με τον Διονύση Σαββόπουλο, ζωντανή ηχογάφηση στο Ηρώδειο, με εμφανίσεις στη Βιέννη, αίθουσα Mozarteum και στη Διεθνή έκθεση στο Τόκυο.
«Τρεις γενιές κλαρίνο» με τον Πετρολούκα Χαλκιά στο Τerra Vibe Park.
«100 κιθάρες» ζωντανή ηχογάφηση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Συναυλία με τίτλο «L’ Amour Viendra» στη Λυών της Γαλλίας.
Τα τελευταία χρόνια παρουσιάζει την «Ελληνική Κλασική Δημοτική Μουσική» που έχει ως σκοπό την ανάδειξη της δημοτικής μουσικής και είναι η πρότασή της για το ελληνικό και διεθνές κοινό. (Ίδρυμα Β & Μ Θεοχαράκη, Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Αρχαιολογικό Μουσείο Δελφων, Ευρωπαϊκό Κέντρο Δελφών).
«Τι να θυμηθώ» παραστάσεις με τον ερμηνευτή Γιώργο Νταλάρα.
Πρωταγωνιστεί στο σύγχρονο μιούζικαλ του συνθέτη Δημήτρη Μαραμή «Οι Στοιχειωμένοι» στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών.
Έχει σχεδιάσει μουσική μέθοδο με τίτλο «V-ision in Prison» αποκλειστικά για σωφρονιστικά καταστήματα.
«Η Νεράιδα των θρύλων και των παραδόσεων» παραστάσεις για τα παιδιά με νεοπλασματική ασθένεια «Φλόγα» και «Make a Wish».
MARISTELLA MARTELLA: Χορεύτρια, χορογράφος του Νέου Λαϊκού Χορού.
Ερευνήτρια στο χώρο του θεάτρου και του χορού και πάνω στον ταραντισμό του Σαλέντο, τους Μεσογειακούς χορούς και τις τελετουργίες. Ίδρυσε στη Μπολόνια το 2001 με τον Eugenio Bennato ένα από τα πρώτα σχολεία tarantella στην Ιταλία. Το 2009 ίδρυσε στην Απουλία την εταιρεία Tarantarte και διευθύνει μόνιμα ατελιέ θεατρικού χορού σε συνεργασία με τον Δήμο του Παρισιού, στο Centre Fleury Barbara και με τον Δήμο του Lecce στο Κάστρο Carlo V. Συμμετέχει στο φεστιβάλ «Notte della Taranta» και συνεργάζεται με τη διακεκριμένους μουσικοσυνθέτες όπως Ludovico Einaudi, Goran Bregovic, Giovanni Sollima, Phil Manzanera. Συνεργάζεται τακτικά με το συγκρότημα Officina Zoè και με τον σκηνοθέτη Edoardo Winspeare.
SIMONE CAMPA: Πολυοργανικός μουσικός, τραγουδιστής, καλλιτεχνικός διευθυντής, ερευνητής, δάσκαλος και ηχοθεραπευτής.
Εξειδικεύεται και δουλεύει με πάθος πάνω σε μουσικά εγχειρήματα που επικεντρώνουν στον διαπολιτισμικό διάλογο. Διευθυντής και ιδρυτής, μαζί με τον Carlo Petrini, της Slow Food Terra Madre Orchestra, μιας πολυεθνικής μουσικής κοινότητας που γεννήθηκε το 2014. Ιδρυτής και καλλιτεχνικός διευθυντής της ιστορικής καλλιτεχνικής εταιρείας La Paranza del Geco με έδρα το Τορίνο, που από το 1999 ασχολείται με τη διαφύλαξη και την αναβίωση των λαϊκών παραδόσεων των περιοχών της Νότιας Ιταλίας: είκοσι χρόνια δραστηριότητας και περισσότερες από 1.000 παραστάσεις με τις οποίες έφερε τους ρυθμούς και τους ήχους της παράδοσης των περιοχών της Νότιας Ιταλίας σε περισσότερες από 30 Χώρες, της Ευρώπης, της Μεσογείου, της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής. στην Ιταλία και στο εξωτερικό
Έχει πραγματοποιήσει masterclass μεσογειακής κρουστών και παραδοσιακής ιταλικής μουσικής στο Museum of Music Instruments στις Βρυξέλλες (Βέλγιο), στο EGE Üniversitesi of Izmir (Τουρκία), στο Κρατικό Ωδείο G. Ghedini του Cuneo και στο APM School of Higher Musical Perfection of Saluzzo. Στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ήταν ομιλητής σε συνέδριο με θέμα “Performing Arts and Traditional Music as tools of intercultural dialogue and mutual understanding” στις Βρυξέλλες το 2017. Συνθέτει, επιμελείται, σκηνοθετεί και ερμηνεύει ζωντανά soundtracks για το θέατρο για ηθοποιούς και σκηνοθέτες όπως οι Silvio Orlando, John Turturro, Cesare Lievi, Alessio Boni, Maria Amelia Monti. Είναι συνθέτης, σχεδιαστής ήχου και διευθυντής παραγωγής των podcasts του εκδότη Neri Pozza.
DOMENICO CELIBERTI: Τραγουδιστής, βιολινίστας, πολυοργανίστας μουσικός.
Για περισσότερα από είκοσι χρόνια έχει μελετήσει και εμβαθύνει τη μουσική και τα της προφορικής παράδοσης των περιοχών της Νότιας Ιταλίας και της Σαρδηνίας, συναντώντας παραδοσιακούς οργανοπαίκτες και τραγουδιστές. Συνεργάζεται με πολλά μουσικά σχήματα σε όλη την Ιταλία, συμμετέχοντας σε φεστιβάλ και παραδοσιακές γιορτές. Παίζει πάνω από τριάντα όργανα της ιταλικής λαϊκής παράδοσης, που κυμαίνονται από έγχορδα (λύρα και βιολί της Καλαβρία, μαντολίνο, κλασική και ρυθμική κιθάρα) μέχρι κρουστά και από φυσούνα ακορντεόν και όργανο μέχρι γκάιντα (σουρντουλίνα).
ΖΙΓΚΕΡΙΔΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Ελλάδα. Ήρθε σε επαφή με το ακορντεόν σε μικρή ηλικία, φοιτώντας στο Μουσικό σχολείο Σερρών. Δέχτηκε τα πρώτα μουσικά ερεθίσματα ακούγοντας και παίζοντας ελληνική μουσική, ρεμπέτικο (αστική λαϊκή μουσική) και παραδοσιακές μουσικές της περιοχής όπου μεγάλωσε (Βόρεια Ελλάδα).
Στη συνέχεια σπούδασε κλασικό ακορντεόν (μπαγιάν) στο Πανεπιστήμιο Μακεδονίας με τον Κωνσταντίνο Ράπτη και στο Πανεπιστήμιο Μουσικής του Ανοβέρου (HMTMH) με την Elsbeth Moser. Για την πραγματοποίηση των σπουδών του έλαβε υποτροφίες από το ίδρυμα Ωνάση, το Ι.Κ.Υ., το “Stiftung für die HMTMH” και την υποτροφία “Χρήστος Σταματίου” μεταξύ άλλων.
Τα τελευταία χρόνια (2017-2019) έζησε στο Μπουένος Άιρες μαθαίνοντας bandoneon και ερχόμενος σε επαφή με το tango. Ηχογράφησε δίσκους με δύο συγκροτήματα που δημιούργησε στην Αργεντινή: Anámnezy και Kalo Chiriklo (το δεύτερο με την υποτροφία Mecenazgo της κυβέρνησης του Μπουένος Άιρες). Κατά την παραμονή του στην Αργεντινή δίδασκε ελληνική μουσική στο ίδρυμα «Fundación Helénica en Argentina». Την περίοδο 2019-2020 συμμετέχει στην παραγωγή «4 εποχές» της Εναλλακτικής Σκηνής της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και είναι μέλος του Oros Ensemble.
ΚΟΥΖΗΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ: Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1978. Στην ηλικία των 6 ετών αρχίζει μαθήματα βιολιού στο Εθνικό Ωδείο Περιστερίου. Τον Ιούνιο του 2001 αποκτά το Δίπλωμα του με άριστα παμψηφεί και βραβείο, με καθηγητή τον κ. Σπύρο Στεργίου. Στην συνέχεια συνεχίζει τις σπουδές του στα ανώτερα θεωρητικά με τον συνθέτη κ. Νίκο Παναγιωτάκη. Παράλληλα παρακολουθεί το τμήμα Στατιστικής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, οπότε και αποφοιτά τον Ιούνιο του 2002. Από τον Φεβρουάριο του 2010 παρακολουθεί μαθήματα κοντά στον διακεκριμένο σολίστ κ. Γιώργο Δεμερτζή.
Τον Δεκέμβριο του 2010 συμμετέχει στην πρώτη πανελλήνια παρουσίαση του Ιάπωνα συνθέτη Shigeru Umebayashi στο ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης με μαέστρο τον διεθνούς φήμη Dirk Brosse. Από το καλοκαίρι του 2014 αποτελεί μέλος της Metropolitan orchestra of Athens με καλλιτεχνικό διευθυντή τον κ. Βασίλη Τσαμπρόπουλο.
Έχει συμπράξει ακόμα με σχήματα ποικίλου ρεπερτορίου, όπως το έθνικ σχήμα του Βασίλη Βασιλάτου στο φεστιβάλ Μεσογειακής μουσικής το 2006 στην Κορσική, τη folk μπάντα «Low cost travelers» με διάκριση το Β΄ βραβείο στο διαγωνισμό του Ωδείου Φίλλιπος Νάκας τον Δεκέμβριο του 2009 και την ομάδα των Active Member στην μουσικοθεατρική παράσταση ΚΟΙΝΟΣ ΤΟΠΟΣ, που παρουσιάστηκε στα πλαίσια του φεστιβάλ Αθηνών τον Ιούνιο του 2010.
Τον Δεκέμβρη του 2011 παρουσιάζει την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο Ιστορίες της πόλης και τον Ιανουάριο του 2016 τη δεύτερη δισκογραφική δουλειά «the circle of life», βασισμένη σε συνθέσεις για βιολί και βιόλα.
Καστάνης Σωτήρης: Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Αθήνα. Ξεκίνησε να ασχολείται με τη μουσική σε ηλικία 15 ετών παίρνοντας μαθήματα κλασικής κιθάρας. Την ίδια εποχή έκανε και τα πρώτα του βήματα στις ζωντανές εμφανίσεις, συμμετέχοντας σε μαθητικά συγκροτήματα ως κιθαρίς ας, ντράμερ και τραγουδιστής. Τελειώνοντας το λύκειο ξεκίνησε μαθήματα ηλεκτρικής κιθάρας στο ωδείο «Φίλιππος Νάκας», όπου ταυτόχρονα σπούδασε και σύνθεση για θεατρική & κινηματογραφική μουσική καθώς και jazz ενορχήστρωση.
Το 1994 η Λευκή Συμφωνία τον επέλεξε μετά από ακρόαση για τη θέση του κιθαρίστα του συγκροτήματος και δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησαν μαζί το δίσκο με τίτλο «Χρώματα» (FM records).
Η δεύτερη δισκογραφική δουλειά του προέκυψε από τη σύμπραξή του με το συγκρότημα Ένοχο Λα. Στον ομώνυμο δίσκο που κυκλοφόρησε το 1998 (Lyra), ο Σωτήρης εκτός από τις κιθάρες ανέλαβε και την ενορχήστρωση των τραγουδιών. Από τότε μέχρι και σήμερα έχει συνεργαστεί με πολλά μουσικά σχήματα και γνωστούς τραγουδιστές της ελληνικής μουσικής σκηνής (Νίκος Ξυδάκης, Νατάσσα Μποφίλιου, Δημήτρης Μπάσης, Γιώτα Νέγκα κ.α.) τόσο σε ηχογραφήσεις όσο και σε συναυλίες.
Τα τελευταία χρόνια επίσης, συνθέτει πρωτότυπη μουσική για τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά διαφημιστικά spots ενώ παράλληλα διδάσκει κιθάρα και θεωρητικά σε ωδεία και μουσικές σχολές της Αθήνας. Όσον αφορά στην προσωπική του σχέση με τη μουσική, την αντιμετωπίζει σαν ένα καθαρό τοπίο στο οποίο δε θέλει να βάζει διαχωριστικές γραμμές γι’ αυτό και οι μουσικές του σπουδές περιλαμβάνουν εκτός των άλλων μαθήματα Βυζαντινής μουσικής και πτυχίο Φούγκας. Το 2014 κυκλοφόρησε την πρώτη του δισκογραφική δουλειά με τίτλο “Πορτοκαλί” και πρόσφατα το καινούριο του digital single με τίτλο “Siente” από την Universal/EMI.
Δημήτρης Τίγκας: Γεννήθηκε στην Πάτρα. Σπούδασε μοντέρνο κοντραμπάσο αρχικά με τον Evgeny Bratushka στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου και έπειτα με τον Βασίλη Παπαβασιλείου στο Ελληνικό Ωδείο Αθηνών, από όπου και αποφοίτησε. Το ίδιο έτος αποφοίτησε και από το Τμήμα Μουσικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Τον Σεπτέμβριο του 2006 συνέχισε τις μουσικές του σπουδές στο βιολόνε (ιστορικό κοντραμπάσο) στο Κονσερβατόριο του Άμστερνταμ με την Maggie Urquhart, απ’ όπου αποφοίτησε με τίτλους Bachelor και Master.
Από το 2010 ζει κι εργάζεται στην Αθήνα. Έχει συμμετάσχει σε πλήθος συναυλιών και παραστάσεων με συμφωνικές ορχήστρες και σύνολα μουσικής δωματίου αλλά και μουσική για το θέατρο. Είναι τακτικό μέλος των σχημάτων παλιάς μουσικής Latinitas Nostra, Ex Silentio και Armonia Atenea, όπως επίσης και της κολεκτίβας Medea Electronique.