Toulouse: “Η τέχνη μπορεί να είναι για όλους, αλλά η ζωγραφική είναι προσωπικό θέμα για μενα”

“Στόχος μου είναι εκτός από την προσωπική μου εξέλιξη να συμμετάσχω σε αρκετά projects και σε εκθέσεις που δεν θα λαμβάνουν χώρα σε αποστειρωμένες γκαλερί, αλλά είτε σε πολιτιστικά κέντρα, είτε σε Πινακοθήκες”

Πως και πότε ξεκινήσατε να ασχολείστε συστηματικά με την τέχνη; Πάντα ζωγράφιζα από μικρός. Ήταν από τις λίγες δραστηριότητες που μου κεντριζαν πολύ το ενδιαφέρον. Καθώς μεγάλωνα η σύνδεση μου με την ζωγραφική ξεθώριαζε όλο και πιο πολύ. Όταν πήγα 18 ξανάρχισα να ζωγραφίζω σε χαρτί με γραφίτη. Στα τέλη του 2021 δοκίμασα να ζωγραφίσω σε καμβά με ακρυλικό και από τότε συνεχίζω να παράγω έργα συστηματικά. Βέβαια για να είμαι ειλικρινής όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο αργά τελειώνω ένα έργο και τόσο περισσότερο πειραματίζομαι πάνω σε αυτό, δεν μου αρκεί μόνο το ακρυλικό χρώμα. Προσθέτω και υλικά όπως CD, σακούλες, χαρτοπετσέτα κ.α επειδή το κάθε έργο που δημιουργώ θέλω να μην μοιάζει τόσο πολύ με το προηγούμενο. Όχι να διαφέρει τελείως με αυτό, αλλά να έχει μια ανοδική εξέλιξη η δουλειά μου.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Θα μπορούσα να κατατάξω την τέχνη μου σε περισσότερα από ένα ρεύματα. Αλλά άμα έπρεπε να διαλέξω ένα αυτό θα ήταν ο εξπρεσιονισμός επειδή εξπρεσιονιστές είναι οι περισσότεροι καλλιτέχνες που με έχουν επηρεάσει. Ακόμη ένας λόγος και ο βασικότερος που κατατάσσω την δουλειά μου σε αυτόν τον κύκλο είναι επειδή ο εξπρεσιονισμός είναι κατά βάση το υποκειμενικό και η αδιαφορία προς την αντικειμενική σταση της πραγματικότητας. Επομένως άμα δείτε τα έργα μου θα καταλάβετε ότι δεν με πολυενδιαφέρει να απεικονίσω αυστηρά και αντικείμενα μια κατάσταση ή ένα γεγονός.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Οι καλλιτέχνες που έχω επηρεαστεί είναι πάρα πολλοί. Από τους μεγάλους εικαστικούς δεν μπορώ να μην αναφέρω τον Bacon, τον Basquiat και τον Baselitz. Άλλοι εξπρεσιονιστές που μου έχουν κινήσει το ενδιαφέρον σε μεγάλο βαθμό είναι η Joyce Pensato, ο Carrol Dunham και ο Walter Swennen. Βέβαια την μεγαλύτερη επιρροή στην δουλειά μου την έχει δημιουργήσει ο Gerasimos Floratos ένας καλλιτέχνης που πάντα θαύμαζα από όταν είδα την ατομική του έκθεση στη Eleni Koronaiou Gallery το 2018. Κάθε έργο του έχει μια περιπλοκότητα και προς την παρουσίασή του και προς το νόημα που μου δημιουργεί ποικίλα συναισθήματα καθώς βλέπω την δουλειά του. Και μένα προσωπικά βασικός μου στόχος είναι να δημιουργώ έργα με περίπλοκο νόημα και να είναι μπερδεμένα ώστε το μάτι του θεατή να μην καταλαβαίνει τι βλέπει. Ο άνθρωπος από μόνος του είναι ένα περίπλοκο ον ούτως ή άλλως πως θα γίνεται η δουλειά του και ο τρόπος που εκφράζεται να μην είναι και αυτός περίπλοκος;

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Η μεγαλύτερη μου πρόκληση είναι η προσωπική συνεχής μου εξέλιξη και έκφραση απέναντι στον καμβά και μόνο. Η τέχνη μπορεί να είναι για όλους, αλλά η ζωγραφική είναι προσωπικό θέμα για μενα οτιδήποτε δημιουργώ είναι ένα συναίσθημα που με διέπει μία κατάσταση που έχω βιώσει, κάτι που έχω φανταστεί, όχι να απεικονίσω γεγονότα ή εμπειρίες τρίτων. Προσπαθώ απλά να εκφράζομαι όσο πιο ειλικρινα μπορώ την ώρα που σχεδιάζω, αυτό από μόνο του είναι μία δύσκολη πρόκληση, ειδικά για ένα εσωστρεφή άτομο.

Πόσο αποδεκτή είναι η Τέχνη στην Ελλάδα σήμερα και τι ρόλο καλείται να παίξει στον δημόσιο χώρο; Δεν θέλω να μιλήσω για αυτό το θέμα γιατί άμα δούμε τα πράγματα όπως έχουν η κατάσταση της χώρας μας και γενικά του κόσμου με τα επίκαιρα γεγονότα που συμβαίνουν, το τελευταίο πράγμα που θα πρέπει να τους απασχολεί είναι ο ρόλος της Τέχνης. Αυτό που γνωρίζω στα σίγουρα όμως ότι ανέκαθεν σε σύγκριση με την Ελλάδα οι περισσότερες χώρες του εξωτερικού έχουν πιο υψηλά το επίπεδο εκτίμησης της Τέχνης γενικότερα και δεν το λέω από άποψη ποιότητας έργων. Το λέω από την άποψη ότι ο μέσος Έλληνας δεν θα πάει σχεδόν σε καμία εκθέση ενώ ένας κάτοικος που μένει στην Νέα Υόρκη θα πάει σε αρκετές της περιοχής του.

Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Προς το παρόν στόχος μου είναι εκτός από την προσωπική μου εξέλιξη να συμμετάσχω σε αρκετά projects και σε εκθέσεις που δεν θα λαμβάνουν χώρα σε αποστειρωμένες γκαλερί, αλλά είτε σε πολιτιστικά κέντρα, είτε σε Πινακοθήκες. Επίσης ένας μελλοντικός μου στόχος είναι η ΑΣΚΤ στην οποία θα προσπαθήσω να μπω όταν τελειώσω την σχολή στην οποία βρίσκομαι, την σχολή Κοινωνικής Εργασίας.

Σύντομο CV: Ο Toulouse είναι ανερχόμενος εικαστικός καλλιτέχνης που ζει στην Αθήνα. Είναι αυτοδίδακτος και οι επιρροές του προέρχονται από τις ρίζες του νεοεξπρεσιονισμού. Είναι επηρεασμένος από την καθημερινή του ρουτίνα, τις εμπειρίες και κυρίως τα συναισθήματά του. Μέσα από την τέχνη προσπαθεί να εξερευνήσει το μυαλό και τον ψυχικό του κόσμο.
Τα τέλη 2021 άρχισε να μοιράζεται την τέχνη του με τον κόσμο. Έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Δημοτική Πινακοθήκη Καλλιθέας, στην ArtNumber23 στο Θησείο, στην artgallery-35 στον Πειραιά, στην ArteVisione στην Πλ. Κολιάτσου και στην φιλανθρωπική της Project Gallery.