“KINDER IN GEFAHR” Ich werde alles zu Gott sagen!
Ομαδική Διαδικτυακή Έκθεση Εικαστικών Τεχνών μέσω της “Konsfarm Art Gallery” bei Konstantina Farmaki στην Αυστρία.
«Έχε τον νού σου στο παιδί! Γιατί αν γλιτώσει το παιδί… Υπάρχει Ελπίδα!!!»
Η διαδικτυακή ομαδική έκθεση εικαστικών τεχνών με θέμα “ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ” και τίτλο “Θα τα πω όλα στον Θεό!” η οποία τελεί υπό την αιγίδα του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος, σκοπό έχει μέσω της εικόνας ν’ αφυπνίσει συνειδήσεις! Γιατί η εικόνα είναι ένας τρόπος αφύπνισης, συγκινεί τους ανθρώπους, τους οδηγεί σε πράξεις αλληλεγγύης – ακόμη και στην πολιτική.
Σ’ αυτή μας την προσπάθεια 31 εικαστικοί καλλιτέχνες ενώνουν τις φωνές τους μέσω της τέχνης τους, με όλες τις οργανώσεις και τους φορείς (δημόσιους και ιδιωτικούς) του κόσμου που αγωνίζονται για την προστασία και υποστήριξη των παιδιών που βρίσκονται σε κίνδυνο, παρουσιάζοντας έργα που καταδεικνύουν την κακοποίηση και εκμετάλλευση των παιδιών μέσα από αυτή την διαδικτυακή διαδραστική έκθεση που παρουσιάζει η “Konsfarm Art Gallery” bei Konstantina Farmaki στην Αυστρία. Η έκθεση σήμερα 19 Μαρτίου 2022 παρουσιάζει τα έργα και την προσωπικότητα της εικαστικού δημιουργού ΝΙΝΑΣ (ΔΕΣΠΟΙΝΑΣ) ΔΙΑΚΟΒΑΣΙΛΗ.
Την ψυχή του Ομίλου μας για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος,… την αγαπημένη μας Πρόεδρο με το απαράμιλλο ήθος, την διακεκριμένη εικαστικό δημιουργό Νίνα Διακοβασίλη, η οποία προσφέρει με πάθος και ανιδιοτέλεια τις υπηρεσίες της, από την θέση της Προέδρου του Ομίλου για την UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος τον οποίο όμιλο χαρακτηρίζει ως ένα ζωντανό πνευματικό κομμάτι της ζωής της αφού τον θεωρεί δεύτερο σπίτι της, όπου περισσότερα από 1.000 μέλη από όλη την Ελλάδα φωλιάζουμε τα ιδανικά μας !
Όπως χαρακτηριστικά μας λέει…
“Είναι η γωνιά της ψυχής μας όπου σπέρνουμε τα θέλω μας, τα πιστεύω μας.
Εκεί αφήνουμε την ορμή της καλλιτεχνικής μας φύσης σε κυοφορία, έως ότου εκκολαφτεί και δει το φως της κοινωνικής ζωής, ως δημιουργία τέχνης και λόγου.”
Και πράγματι η επιθυμία της που έγινε και δική μας επιθυμία γίνεται πραγματικότητα μέσα από τις δράσεις του Ομίλου μας γιατί αυτή η “εύθραυστη” φιγούρα, η προσωποποίηση της ευγένειας, αυτή η γυναίκα χαμηλών τόνων με την ισχυρή θέληση μας εμπνέει!!!
Διοργάνωση, επιμέλεια, παρουσίαση: Κωνσταντίνα Φαρμάκη Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης/Εικαστικός Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας για τον Όμιλο UNESCO Τεχνών, Λόγου και Επιστημών Ελλάδος,
Συντονίστρια Αυστρίας για την Παγκόσμια Οργάνωση WRITERS CAPITAL FOUNDATION και Μέλος του Γραφείου Πολιτιστικής Δικτύωσης της Κάτω Αυστρίας KULTUR VERNETZUNG NÖ
ΚΡΙΤΙΚΗ ΣΤΑ ΕΡΓΑ ΤΗΣ ΝΙΝΑΣ ΔΙΑΚΟΒΑΣΙΛΗ
Τα έργα της Νίνας Διακοβασιλη έχουν disegno, ιδέα και φαντασία, έχουν vivezza, ζωντάνια και ποιότητα φυσιοκρατική; με πληθώρα διαφορετικών στοιχείων. Η δυνατότητα απόδοσης από την ζωγράφο της πλαστικότητας των μορφών του έργου μέσω των αντιθέσεων φωτός και σκιάς εμφανής. Οι μορφές της γλυκές και ισορροπημένες αποκτούν τα ιδιαίτερα αυτά στοιχεία που βρίσκονται σε αντιστοιχία με το ήθος της καλλιτέχνιδος. Υποκείμενο της καλλιτεχνικής της δημιουργίας το στυλ που αυτή επιλέγει για τα έργα της. Στην ζωγραφική της Νίνας Διακοβασιλη αυτό που γίνεται αμέσως αντιληπτό είναι ότι όσο κι αν είναι καθαρό το σχέδιο και ζωντανό το χρώμα, το επίπεδο όριο ανάμεσα στον εσωτερικό και εξωτερικό χώρο της ζωγραφικής επιφάνειας δεν είναι ένα όριο αλλά ένα διάφραγμα μέσα από το οποίο οι δύο χώροι επικοινωνούν. Ο πίνακας είναι ένα συνεχές, ένα συνεχές χώρου και χρόνου. Για την ζωγράφο η πραγματικότητα που αποτυπώνει στα έργα της, δεν είναι πρόβλημα προς αντιμετώπιση αλλά έννοια για εμβάθυνση. Στα έργα της όπου δεν υπάρχει ανάγλυφο ούτε βάθος , παρατηρούμε ότι αυτά δεν είναι επίπεδα, αντίθετα είναι φανερές οι συνθετικές ιδιότητες, όπως η ενοποιητική γενίκευση των όγκων, η επίπεδη απεικόνιση, η αποτύπωση της χειρονομίας της ζωγράφου στην διαδρομή του πινέλου η της σπάτουλας και η προβολή της υφής του χρώματος ως υλικού . Στα έργα της το φως μεταβάλλει τις σκιές σε χρωματικές αντιθέσεις και την αντικειμενική πραγματικότητα σε στιγμιαία εντύπωση. Η πινελιά της δεν διαλύει το σχέδιο υπάρχει στερεότητα σχεδίου, σχεδιαστική σκαλωσιά! Ενώ παράλληλα υπάρχει απουσία διαφοράς κενού και πλήρους. Είναι όλα πλήρη και καθίστανται πλήρη με την χρήση των χρωμάτων. Η δραστηριότητα της καλλιτέχνιδος όμως δεν τελειώνει με ένα ολοκληρωμένο πίνακα αλλά ξετυλίγεται στην αδιάκοπη σειρά των ζωγραφικών έργων, των αγιογραφιών, των σχεδίων, ακόμη και των σκίτσων που αποτυπώνουν στο χαρτί την αρχική ιδέα μέχρι αυτή να μετουσιωθεί σε έργο στον καμβά. Η τέχνη για τη Νίνα ΔιακοβασΊλη δεν είναι πλέον το όραμα της καλλιτέχνιδος αλλά η πεμπτουσία της ύπαρξης και της εμπειρίας της. Οι μορφές των έργων της κυριαρχούν του περιβάλλοντος στο οποίο αποτυπώνονται. Όπως το έργο “Το παιδί του πολέμου” με το οποίο συμμετέχει στην ομαδική διαδικτυακή έκθεση με θέμα “ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΚΙΝΔΥΝΟ” και τίτλο Θα τα πώ όλα στον Θεό! που παρουσιάζεται από την “Konsfarm Art Gallery ” bei Konstantina Farmak , στο οποίο υπάρχει μία ένταση που το ζωγραφικό έργο αντιτάσσει στη λαμπρότητα του ψυχρού μπλε χρώματος, στην καθαρότητα των αναλογιών και στην πλαστικότητα της μορφής.
Το ψυχρό μπλε χρώμα δεν μεταφράζει μία οπτική αντίληψη αλλά την συναισθηματική αντίδραση του καλλιτέχνη και την ψυχολογική κατάσταση του εικονιζόμενου προσώπου.
Η τέχνη της Νίνας Διακοβασιλη θαυματουργός, αφού καταφέρνει να αναμορφώνει σε ωραίο αυτό που η κοινωνία έχει διαστρέψει σε άσχημο.
Κωνσταντίνα Φαρμάκη Ιστορικός και Κριτικός Τέχνης/Εικαστικός
4 ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ ΣΤΗ ΝΙΝΑ ΔΙΑΚΟΒΑΣΙΛΗ
Ποιος ήταν ο λόγος που ασχοληθήκατε με τη ζωγραφική; Η εσωτερική δύναμη έκφρασης με ώθησε να ακολουθήσω τη ζωγραφική και μια ανεξήγητη χαρά – ευχαρίστηση που ένιωθα όταν άγγιζα τον καμβά …τα χρώματα …όταν μύριζα το νέφτι. Τότε γινόμουν ευτυχισμένη ακόμα και αν ήμουν στενοχωρημένη από κάτι.
Η έμπνευση, το ταλέντο ή η σκληρή δουλειά κάνουν ένα καλλιτέχνη επιτυχημένο; Νομίζω το πηγαίο ταλέντο που το κληρονομούμε από τη φύση σε συνάρτηση με την έμπνευση κάνουν έναν καλλιτέχνη να ξεχωρίζει και να είναι επιτυχημένος. Η επιτυχία σου κρίνεται από το να βλέπουν οι άλλοι την ομορφιά μέσα από τα δικά σου μάτια και να συγκινούνται. Αν καταφέρει κάποιος καλλιτέχνης να συγκινεί σημαίνει ότι άγγιξε την ψυχή του συνανθρώπου του = επιτυχία.
Πιστεύετε ότι τα έργα πρέπει να μεταφέρουν μηνύματα; Δεν είναι πάντα απαραίτητο να δίνει ένα μήνυμα κάποιο έργο. Πιστεύω ότι το κάλλος πρέπει να αναδεικνύεται μέσα από τα απλά καθημερινά που βιώνουμε και τα προσπερνάμε ως δεδομένα στη ζωή μας που όμως μέσα τους κρύβουν το Θεϊκό μεγαλείο.
Ποια η γνώμη σας για τις τέχνες στην χώρα σας; Έχουν την αναγνώριση που τους αξίζει; Θεωρώ ότι είμαι ευλογημένη που γεννήθηκα σε μια χώρα που γέννησε τον Πολιτισμό τις Τέχνες και τις Επιστήμες έστω και αν στην σύγχρονη εποχή της τεχνολογίας που ζούμε «κάποιοι »προσπαθούν και να παραχαράξουν την Ιστορία μας αλλά και αμφισβητήσουν το φώς που γεννήθηκε σε τούτα τα χώματα που πατώ, και να παρασύρουν παράλληλα και τον νεοέλληνα να μην νιώθει την γεννητική του αξία, υποβιβάζοντάς τον.
ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
ΝΙΝΑ ΔΙΑΚΟΒΑΣΙΛΗ
Γεννήθηκε το 1948 στην Καλλιθέα –Αττικής. Παντρεμένη ,μητέρα ενός γιού.
Σπούδασε στην Α.Β.C. Ecole de Paris, (έδρα Αθήνας).
Ακολούθησε μια καλλιτεχνική πορεία στην τέχνη, κάνοντας ατομικές θεματικές εκθέσεις ανά διετία από το 2.000
Ελληνική Μυθολογία,- Ουρανός και θάλασσα, -Τρίτος κύκλος, Ταξιδεύοντας,- Η δημιουργία-κ.α.
Παράλληλα συμμετείχε σε δεκάδες ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό Βουλγαρία –Πλέβεν, Μπολόνια- Ιταλίας Παρίσι, Βιέννη.
Κλήθηκε από τον Όμιλο UNESCO Τεχνών λόγου και Επιστημών Ελλάδος το 2006 να συμμετάσχει ενεργά στην κοινή πορεία του χώρου αλλά και των ιδεών που την αντιπροσώπευαν. Τον πολιτισμό της Ελλάδας, την διάδοση και την προάσπισή του. Από το 2013 κατέχει στο Δ.Σ. τη θέση Προέδρου
Βραβεύτηκε :
1.- Από το Φιλολογικό σύλλογο «Παρνασσός» σε Πανελλήνια εικαστική έκθεση για το έργο της « ο Μυστικός Δείπνος»,
2.- Από τον Σύλλογο Ελλήνων λογοτεχνών για την προσφορά της στα κοινά και στην τέχνη,
3.- Δύο φορές από τον Όμιλο UNESCO Τ.Λ.Ε.Ε. για την δοτικότητα και την διαρκή της επιμέλεια
4.- Δύο φορές από το Παγκόσμιο Φιλοσοφικό FORUM
5.- Έχει λάβει τον τίτλο «Πολίτης του κόσμου» από το Παγκόσμιο Φιλοσοφικό FORUM (Α citizen of the earth-XXI)
6.Τιμήθηκε από την Πολεμική Αεροπορία στην 110 Πτέρυγα Μάχης για την δωρεά έργων της με θέμα «Ελληνική Μυθολογία»
7. Έλαβε από το Φεστιβάλ “EL GRECO” στο Φόδελε της Κρήτης τιμητική πλακέτα συμμετοχής -διοργάνωσης (τρείς φορές)
8.Τιμητική πλακέτα από τον Δήμο Σπάρτης για την ατομική παροχή της στην αποκατάσταση του μνημείου του Κωνσταντίνου Παλαιολόγου, μετά από προσπάθεια ανατίναξης του,- έργο ‘θερμοκέφαλων’-
9.Έλαβε 1ο Βραβείο από τον «ΦΟΙΝΙΚΑ» το 2019 σε Πανελλήνιο Διαγωνισμό ζωγραφικής και Αγιογραφίας. Έχει εικονογραφήσει τέσσερα παιδικά βιβλία Έργα της βρίσκονται στο Δήμο Σπάρτης (Κωνσταντίνος Παλαιολόγος), Δήμο Καλλιθέας ( Θεόδωρος Κολοκοτρώνης), Μαλεβίζι Κρήτης (Νίκος Καζαντζάκης), στην 110 Πτέρυγα Μάχης στην Λάρισα (Eλληνική Μυθολογία), καθώς και στην Αεροπορική Διοίκηση Ελευσίνας (Στο δρόμο της δόξας). Επίσης έχει ζωγραφίσει με ¨φρέσκο” σε οικίες και Ιατρεία.