…Ο καλλιτέχνης ως υποκείμενο της δημιουργίας πως σχετίζεται με το φετίχ στο κοινωνικό; Αρχικά θα λέγαμε πως εφόσον η τέχνη αφορά και στο ασυνείδητο, κάθε καλλιτέχνης έρχεται έμμεσα ή άμεσα σε επαφή με αυτό και άρα με το τραύμα του και το πρωταρχικό του άγχος. Και εφόσον το έργο σχετίζεται με το κοινωνικό και απευθύνεται στον Άλλο άρα αλληλεπιδρά τόσο με το κοινωνικό φαντασιακό όσο και με το φετίχ…
Επιμέλεια: Γιάννης Μήτρου Διδάσκων στη σχολή Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του ΑΠΘ, ψυχαναλυτής, visual-performance artist https://www.facebook.com/almakalma.rlpa
Πώς προσεγγίζετε καλλιτεχνικά το θέμα της έκθεσης; Για την έκθεση χρησιμοποίησα ως υλικό διακόσιες πενήντα περίπου χειρουργικές μάσκες μιας χρήσης και δημιούργησα ένα ύφασμα. Η μάσκα ως αντικείμενο απρόσιτο στον άνθρωπο αλλά επιβαλλόμενο σε αυτόν αποκτά ξαφνικά μια λατρεία. Παράλληλα δημιουργεί το ίδιο το έργο στο θεατή την ψευδαίσθηση προσώπων, στομάτων για την ακρίβεια που αδυνατούν να εκφραστούν δίνοντας την απουσία ήχου και ζωής.
Ως νέα καλλιτέχνης πως βλέπετε τη νέα κοινωνική πραγματικότητα σε σχέση με την τέχνη; Σαν μια σχέση ιδιαίτερα στενή δημιουργού και αποδέκτη. Η τέχνη σαν ένα είδος σύγχρονης ποιητικής ακόμα και μεταφορικής γλώσσας εξελίσσεται αυτόνομα αλλά συγχρόνως αλληλοεπιδρά με την κοινωνία. Η κοινωνία από την άλλη έχει ένα ρόλο προκλητικό και κινητήριο απέναντί στην τέχνη.
Πιστεύετε ότι οι συνεργασίες με άλλους καλλιτέχνες και θεωρητικούς μπορούν να εξελίξουν τη δουλειά σας; Οποιαδήποτε συνεργασία μπορεί να δώσει την ευκαιρία εξέλιξης και ανακάλυψης κάτι νέου στο έργο και στον εαυτό μας. Εμπεριέχει μέσα της την έρευνα και την αλληλεπίδραση πολύ σημαντικά και τα δυο.
Σύντομο bio
Η Εβίτα Βουδούρη γεννήθηκε το 1988 στη Θεσσαλονίκη . Το 2019 αποφοίτησε με άριστα από τη Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών του πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στην Φλώρινα. Νωρίτερα είχε ασχοληθεί με το χώρο του σχεδιασμού ενδύματος και αποφοίτησε με άριστα το 2012 από την Pansik Scuola Di Moda με πτυχίο Fashion Designer & Construction και υποτροφία για εξειδίκευση. Στο ενεργητικό της καταγράφονται από το 2012 έως τώρα τα βραβεία, δημιουργικότητας στην Αθήνα nafa new designers στο Τορόντο, coat design man στο Μιλάνο και έπαινος στην 9η BIENNALE φοιτητών των Σχολών Καλών Τεχνών Ελλάδων στην Αθήνα. Συμμετοχή σε workshops και μέλος οργανωτικής επιτροπής το 2019 στο διεθνές συνέδριο Περιπατητικές πρακτικές/Περιπατητική τέχνη/Περιπατητικά σώματα του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών στις Πρέσπες καθώς και πολλές ομαδικές εκθέσεις από το 2011 έως τώρα. Κάποιες από τι οποίες πήραν μέρος στο Πολιτιστικό Κέντρο Φλώρινας/ Μακεδονικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης/ Τελλόγλειο Ίδρυμα Τεχνών/ Πρεσβυτεριανό Διεπιστημονικό Καλλιτεχνικό Συμπόσιο Κρήτης/ 9η Μπιενάλε Φοιτητών της Σχολής Καλών Τεχνών Ελλάδος / 1ο festival uowm του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας / Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης Φλώρινας / ΑrtThessaloniki. Εισηγείται σεμινάρια σε πολυχώρους τέχνης από το 2015 και το 2020 ήταν στην δημόσια εκπαίδευση. Το 2019 παρουσίασε το εικαστικό της έργο Υφολογική υπογραφή (Stylistic Signature) και από το 2020 έως τώρα το εικαστικό της έργο επικεντρώνεται πάνω στα (Stylistic Signature) (Diary) (Notes) και (Imperfection).
Facebook: https://www.facebook.com/EvitaLuna.56
Instagram: @evita_voudouri