Η Govedarou Art Gallery παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ”, την επιμέλεια της οποίας φέρει η Ιστορικός της Τέχνης ΕΚΠΑ, ΜΑ Δημοσιογράφος και μέλος της AICA Eλλάδος, Νικολένα Καλαϊτζάκη https://nikolenakalaitzaki.wordpress.com [email protected]
Συμμετέχετε στην ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ”, στην Govedarou Art Gallery. Περιγράψτε μας το έργο με το οποίο συμμετέχετε και μοιραστείτε μαζί μας τα συναισθήματά σας ως προς τη δημιουργία του. Στο έργο μου “Ζωή” εμπνεύστηκα από την ασκητική του Καζαντζάκη από τη φράση ‘’Ερχόμαστε από μια σκοτεινή άβυσσο· καταλήγουμε σε μια σκοτεινή άβυσσο· το μεταξύ φωτεινό διάστημα το λέμε Ζωή. Ευτύς ως γεννηθούμε, αρχίζει κι η επιστροφή· ταυτόχρονα το ξεκίνημα κι ο γυρισμός’’ Στο έργο παρουσιάζεται η ζωή και ο θάνατος πάνω στο ίδιο μονοπάτι, πάνω σε ένα κοχύλι. Το σύμπαν ως φόντο είναι το κενό, το τίποτα, το σκότος. Ο χρόνος όμως δίνει ζωή στο πνεύμα και στην ύλη. Η ζωή και ο χρόνος κατ’ επέκταση παρουσιάζονται σα κοχύλι μέσα στο σύμπαν. Κάθε κοχύλι είναι ένα αστέρι, κάθε αστέρι είναι μια ζωή, ένας άνθρωπος, μια ιστορία. Το κοχύλι εξελίσσεται σπειροειδώς όπως ο χρόνος, όπως η αναλογία της πλάσης. Πάνω στο κοχύλι το οποίο φέρει πολλές αποχρώσεις όπως τα στάδια της ζωής παρουσιάζονται δύο βαρκάρηδες ένας νέος και ένας νεκρός. Στην μπροστινή πλευρά του κοχλιού ο νέος μπρούμητα στη βάρκα ξαπλωμένος και κοιτώντας πίσω με το κεφάλι στη πρύμνη πλέει και παίζει ανέμελα με το νερό αφήνοντας ένα χάρτινο καραβάκι να χαράξει μόνο το δρόμο του με το ρεύμα, ενώ παράλληλα η βάρκα του πλησιάζει ένα πελώριο κύμα που η κορυφή του συναντά στον ουρανό τον ήλιο. Εκεί που το κοχύλι κάνει την τελευταία του περιστροφή και ανοίγει το στόμιο του για το εσωτερικό, βρίσκεται ο θάνατος να ταξιδεύει ευθεία καθισμένος στην πλώρη της βάρκας που φέρει μαύρο πανί, με μια υπόνοια το βλέμμα του νεκρού να κοιτά εκτός από ευθεία προς το μέρος του νέου. Το ταξίδι, η αρχή και ο γυρισμός συμβαίνουν ταυτόχρονα. Το δώρο της ζωής είναι ταυτόχρονα ένα μυστήριο και μια ευκαιρία να τη μοιραστούμε και να τη δοξάσουμε αφήνοντας πίσω μας αυτή την αίσθηση.
Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Το ρεύμα στο οποίο θα μπορούσα να εντάξω τα έργα μου είναι ο σουρεαλισμός παράλληλα όμως κινούμαι και σε άλλα ρεύματα όπως ο εξπρεσιονισμός και η αφηρημένη τέχνη. Μου αρέσει να ανακαλύπτω να μαθαίνω και να γνωρίζω και άλλες πτυχές της τέχνης και του εαυτού μου.
Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Από οτιδήποτε με αγγίζει βαθιά. Οτιδήποτε μελετώ ή ανακαλύπτω που μου εξάπτει τη φαντασία ή είναι μια πρόκληση για μένα. Από βιώματα συναισθήματα και σκέψεις-συνειρμούς. Θεωρώ πως το κίνητρο της δημιουργικότητάς μου ήταν το ίδιο από την αρχή: να δημιουργώ αυτό που δεν μπορούν να δουν τα φυσικά μάτια. Άλλες φορές πάλι εμπνέομαι από τα σχήματα και τα χρώματα γύρω μου, προσπαθώντας να φτάσω στην αλήθεια. Σε μια ελεύθερη και όχι κριτική μορφή πραγματικότητας, όπως η παρατήρηση.
Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Πολλοί. Καλλιτέχνες, μουσικοί φιλόσοφοι, άλλες μεγάλες προσωπικότητες της ιστορίας, μύθοι, το Θείο. Επίσης άνθρωποι που γνώρισα, άνθρωποι περαστικοί, η φύση. Πιο συγκεκριμένα αγαπώ και με συγκινούν τα έργα του Βίνσεντ βαν κόνγκ, του Σαλβαδόρ νταλί, του el Greco, η αγιογραφία με έχει επηρεάσει επίσης, ο Esser, o Καντίνσκι. Ιδέες είναι. Το μάτι βλέπει και απορροφά. Δεν έχω μελετήσει κάποιον καλλιτέχνη συγκεκριμένα ή εκτενέστερα, η έμπνευση, η ζωή, τα συναισθήματα είναι οι καλύτεροι δάσκαλοι.
Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Να συγκινήσω, να ενωθώ, να εκτεθώ κυριολεκτικά μέσω του έργου μου. Να εκφραστώ έτσι ώστε να υπάρξει μια ουσιαστική, βαθιά και ειλικρινής επικοινωνία.
Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα; Θα ήθελα να είχα γνωρίσει τον Βαν Κόγκ. Με συγκινεί κυριολεκτικά η ιστορία και τα έργα του, το γεγονός ότι τον θαυμάζουμε σα καλλιτέχνη και τον αναγνωρίζουμε σε βαθμό που δε γνώρισε αυτός. Θα ήθελα να τον είχα γνωρίσει σα προσωπικότητα, να μοιραστώ μαζί του σκέψεις, συναισθήματα και ιδέες σε κάποιο από τα καφενεία που σύχναζε. Ή να κάνω μαζί του μια βόλτα στα χωράφια που εμπνεόταν.
Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του; Μοιάζει το έργο να γνωρίζει περισσότερα από τον δημιουργό του. Είναι το μέσον της ολοκλήρωσης του καλλιτέχνη το έργο του. Είναι ένα παράθυρο στον αθέατο κόσμο προς αυτόν και το αντίστροφο. Θεωρώ πως ένας καλλιτέχνης καλό είναι να παρατηρήσει το έργο του πριν το αποχωριστεί. Διότι είναι ένα πρίσμα μέσα από το οποίο ενώνει και ενώνεται.
Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Θα ήθελα στο μέλλον να κάνω πράξη τις προσδοκίες που έχω από τον εαυτό μου ως καλλιτέχνης. Να συμμετάσχω σε εκθέσεις να εξελίξω τη τεχνική μου και γενικά να προσφέρω στον κόσμο της τέχνης.
Εγκαίνια: Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου (6 – 9:30 μ.μ.)
Διάρκεια έκθεσης: 25 Φεβρουαρίου – 11 Μαρτίου 2022
Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή: 11 π.μ. – 2 μ.μ., Τρίτη, Πέμπτη: 11 π.μ. – 2 μ.μ. & 6 μ.μ. – 8 μ.μ., Σάββατο: 11 π.μ. – 2 μ.μ., Κυριακή κλειστά