Η Στέλλα Βαρνά συμμετέχει στην εικαστική έκθεση “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ” στην Govedarou Art Gallery

Η Govedarou Art Gallery παρουσιάζει την ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ”, την επιμέλεια της οποίας φέρει η Ιστορικός της Τέχνης ΕΚΠΑ, ΜΑ Δημοσιογράφος και μέλος της AICA Eλλάδος, Νικολένα Καλαϊτζάκη https://nikolenakalaitzaki.wordpress.com [email protected]

Συμμετέχετε στην ομαδική εικαστική έκθεση με τίτλο: “ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ: ΑΣΚΗΤΙΚΗ”, στην Govedarou Art Gallery. Περιγράψτε μας το έργο με το οποίο συμμετέχετε και μοιραστείτε μαζί μας τα συναισθήματά σας ως προς τη δημιουργία του. Είναι τιμή μου να συμμετέχω σε μια  έκθεση αφιερωμένη στο μεγάλο δημιουργό Νίκο Καζαντζάκη και σε αυτό το μοναδικό έργο, την Ασκητική. Το  έργο μου έχει τίτλο «Από λάσπη κι ονείρατα». Από αυτά τα «υλικά» είμαστε πλασμένοι οι άνθρωποι. Προσπάθησα να αποτυπώσω τη στιγμή της δημιουργίας, τη στιγμή της γέννησης, που ορίζεται από τη ζωή και το θάνατο.

Σε ποιο ρεύμα ή κίνημα θα εντάσσατε τα έργα σας; Ως προς το εικαστικό μου ύφος θα έλεγα ότι τα έργα μου κινούνται στο χώρο του ρεαλισμού με κάποια εξπρεσιονιστικά στοιχεία.

Από που αντλείτε την έμπνευσή σας; Η έμπνευση μπορεί να εμφανιστεί οπουδήποτε και με οποιαδήποτε αφορμή. Μπορεί να αποτελέσει έμπνευση ένα πρόσωπο, μια συζήτηση ή κάτι που θα διαβάσω. Είναι κάτι μυστηριώδες, μια στιγμή ενθουσιασμού όπου πρέπει άμεσα να αποτυπωθεί στο χαρτί κι έπειτα στον καμβά. Συνήθως τα έργα μου είναι ανθρωποκεντρικά. Προσπαθώ να ζωγραφίσω συναισθήματα. Οδηγούμαι από το ένστικτο μου, την περιέργεια μου και την ανάγκη μου να αποτυπώσω αυτό που κρύβεται στις ψυχές των ανθρώπων. Τελευταία με  απασχολεί η έννοια του χρόνου, η έννοια της φθοράς.

Υπάρχουν προσωπικότητες ή άλλοι καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το έργο σας; Οι πρώτες μου επιρροές ήταν από τον δάσκαλο και θείο μου, τον εικαστικό Γιάννη Καψιδάκη. Αυτός με μύησε στον κόσμο των τεχνών από την παιδική μου ηλικία. Τα πρώτα μου σχέδια με κάρβουνο τα έκανα τριών χρονών παρατηρώντας τα δικά του έργα. Έπειτα θαυμάζω τη δουλειά πάρα πολλών καλλιτεχνών όπως ο Lucian Freud, η Louise Bourgeois , o Egon Schiele και πολλών πολλών  άλλων..

Ποιά είναι η μεγαλύτερη πρόκληση που έχετε θέσει στον εαυτό σας ως καλλιτέχνης; Η μεγαλύτερη πρόκληση που έχω θέσει στον εαυτό μου είναι να μην σταματήσω να εξελίσσομαι. Ως άνθρωπος και ως καλλιτέχνης. Να παραμείνω δημιουργική και να ξεπερνώ τα όρια μου.

Με ποια προσωπικότητα της Τέχνης θα θέλατε να έρθετε σε διάλογο και με αφορμή ποιο θέμα; Δε θα έλεγα πως θα επιδίωκα έναν διάλογο με κάποια προσωπικότητα της Τέχνης. Περισσότερο με ενδιαφέρει ο διάλογος με το κοινό. Με ενδιαφέρει αυτή η προσπάθεια έκφρασης και επικοινωνίας με τους θεατές.

Ποια είναι η σχέση του δημιουργού με το έργο του; Η σχέση του δημιουργού με το έργο του είναι κατά κάποιο τρόπο ερωτική. Η στιγμή της δημιουργίας είναι στιγμή πάθους και αφοσίωσης. Ο καλλιτέχνης σε κάθε έργο αποτυπώνει ένα μέρος του εαυτού του κι έπειτα αυτό αποκτά δική του αυθύπαρκτη αξία.

Ποια είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Στο άμεσο μέλλον ετοιμάζω ένα project σε συνεργασία με το Δήμο Καβάλας , το “CREA CENTERS” με τη συμμετοχή καλλιτεχνών από τη Βουλγαρία, την Τουρκία και την Ουκρανία με σκοπό την ανάδειξη και την υποστήριξη του πολιτισμού.

Επίσης θα ήθελα να ταξιδέψω, να γνωρίσω νέους τόπους κι ανθρώπους που θα γίνουν εφαλτήριο για νέες δημιουργίες.

Εγκαίνια: Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου (6 – 9:30 μ.μ.)

Διάρκεια έκθεσης: 25 Φεβρουαρίου – 11 Μαρτίου 2022 

Govedarou Art Gallery,
Διεύθυνση: Γ. Παπανδρέου 5 (πρώην Ανθέων), στάση Γεωργίου, Τ.Κ: 54645, Θεσσαλονίκη,
Τ.: 2314015613, www.govedaroufineartgallery.com,
[email protected] 

https://www.facebook.com/govedarouartgallery/

Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα, Τετάρτη & Παρασκευή: 11 π.μ. – 2 μ.μ., Τρίτη, Πέμπτη: 11 π.μ. – 2 μ.μ. & 6 μ.μ. – 8 μ.μ., Σάββατο: 11 π.μ. – 2 μ.μ., Κυριακή κλειστά

Χορηγός επικοινωνίας
polismagazino.gr