“απομόνωση” του Δημήτρη Ταντανόζη

Η Δημοτική Πινακοθήκη Θεσσαλονίκης εγκαινιάζει την Τρίτη 9 Απριλίου 2019, ώρα 20:00, στο Γενί Tζαμί, την ατομική έκθεση του Δημήτρη Ταντανόζη, μια εικαστική εγκατάσταση, με τίτλο απομόνωση.
Στο απόσπασμα από το κείμενο του Εμμανουήλ Μαυρομμάτη Η εικαστική διαχείριση ως κοινοτοπία στην εργασία του Δημήτρη Ταντανόζη, διαβάζουμε: «…στην εργασία κυριαρχεί η επανάληψη και όταν υπάρχει παραλλαγή, η επανάληψη της παραλλαγής κ.ο.κ. Θα μπορούσαμε να υποθέσουμε ότι ο καλλιτέχνης εννοεί ότι το πράγμα είναι το ίδιο – είναι εκείνο το πράγμα ή εκείνο το πράγμα- αλλά πάντοτε είναιεκείνο το πράγμα. Το ονομάζει, ο ίδιος λόγος (το ίδιο κείμενο) στις έξι όψεις ενός κύβου…» και «…Στις ιστορίες τουΤαντανόζη εμπλέκεται και μία Λούλα σε εννέα παραλλαγές. Η Λούλα είναι ένα πρόσωπο χωρίς ταυτότητα, χωρίς ιδιότητες και δεν χαρακτηρίζεται από τίποτα: παρέχει υπηρεσίες, πουλάει λουλούδια σε σκυλάδικα και δολοφονείται. Οι εννέα εκδοχές είναι πάντοτε της ίδιας Λούλας, ώστε πολλαπλασιαζόμενη στις εκδοχές της, να μην μπορεί να ταυτοποιηθεί ούτε από την ιστορία της. Η εργασία του Ταντανόζη μου θυμίζει, ως τρόπος σκέψης, τον αυστριακό φιλόσοφο Robert Musil (1880-1942): O Άνθρωπος χωρίς Ιδιότητες (L’ Homme sans Qualités). Το ιδανικό για τον Ταντανόζη θα ήταν το γεγονός που παραμένει απαρατήρητο. Αυτό θα είναι το έργο.»*
Την έκθεση, σε όλη τη διάρκειά της, θα συνοδεύει ηχητικό περιβάλλον, με συνθέσεις εμπνευσμένες από ποίηση του Δημήτρη Ταντανόζη, που καταγράφεται στα έργα και απαγγέλλεται από τον ίδιο, αποτέλεσμα της σύμπραξης των μουσικών: Αντώνη Ανισέγγου, Γρηγόρη Ταντανόζη, Δέσποινας Ταντανόζη, Θοδωρή Πατσαλίδη, Ιορδάνη Αθανασιάδη, Κατερίνας Ταντανόζη, Λευτέρη Αγγουριδάκη, Μαρίνας Ταντανόζη, Νίκου Μπάρδη και Παύλου Γεωργιάδη.
Στη διάρκεια των εγκαινίων ο μουσικός Νίκος Μπάρδης, θα παρουσιάζει συνθέσεις του, με τρομπέτα, κιθάρες και ηλεκτρονικά μέσα και θα αυτοσχεδιάσει, συνοδευόμενος από τους μουσικούς, Θοδωρή Πατσαλίδη, βιολί, και Λευτέρη Αγγουριδάκη, κρουστά και ντουντούκ.
Ο Δημήτρης Ταντανόζης γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη, το 1965. Σπούδασε παιδαγωγικά στην Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης και ζωγραφική στο Τμήμα Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, από όπου αποφοίτησε ωςπρωτεύσας αριστούχος το 1994. Έχει πραγματοποιήσει επτά ατομικές εκθέσεις και έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, σε δημόσιους και ιδιωτικούς πολιτιστικούς φορείς. Εργάζεται στη Δημόσια Εκπαίδευση από το1988.

Διάρκεια: 9 Απριλίου έως 9 Μαΐου 2019
Ωράριο: Τρίτη έως Παρασκευή 10.00-16.00, Σάββατο 11.00-15.00

Οργάνωση
ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΠΙΝΑΚΟΘΗΚΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
ΓΕΝΙ ΤΖΑΜΙ | Αρχαιολογικού Μουσείου 30 | E-mail [email protected]

*Από το κείμενο για την έκθεση του Εμμανουήλ Μαυρομάτη, Ομότιμου καθηγητή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και Προέδρου της AICA–Ελλάς (Εταιρεία Ελλήνων ΚριτικώνΤέχνης)