Δεδομένου ότι ο χώρος που προσφέρει μια μικρή κουζίνα είναι περιορισμένος, έχουν δημιουργηθεί και διαδοθεί με τα χρόνια διάφοροι περιοριστικοί κανόνες για το σχεδιασμό της. Παρόλα αυτά, πολλοί από αυτούς τους κανόνες είναι πλέον εντελώς ξεπερασμένοι και μπορούν να περιορίσουν τόσο την καλαισθησία, όσο και τη λειτουργικότητα μιας μικρής κουζίνας.
Σε αυτό το άρθρο, μοιραζόμαστε μαζί σας ξεπερασμένους κανόνες που αφορούν στο σχεδιασμό μιας μικρής κουζίνας και σας εξηγούμε γιατί δεν πρέπει πλέον να τους ακολουθείτε!
Κανόνας νο1: Τα σκούρα χρώματα απαγορεύονται
Ένας από τους πιο γνωστούς κανόνες σχεδιασμού κουζίνας θέλει τις μικρές κουζίνες να έχουν φωτεινά χρώματα στους τοίχους και τα έπιπλα, ώστε να δημιουργείται η αίσθηση ότι ο χώρος είναι μεγαλύτερος από ότι είναι στην πραγματικότητα. Ωστόσο, αυτός ο κανόνας δεν ισχύει πάντα!
Πολλές φορές, σε μία μικρή κουζίνα η χρήση σκούρων χρωμάτων στους τοίχους και τα έπιπλα μπορεί να προσθέσει βάθος και χαρακτήρα. Ένας τοίχος με ένα μαύρο ή μεταλλικό φινίρισμα μπορεί να προσδώσει στυλ και σοφιστικέ αίσθηση, ενώ τα έπιπλα κουζίνας σε σκούρες αποχρώσεις μπορούν να δημιουργήσουν ενδιαφερουσα αντίθεση με τους λευκούς τοίχους και τις ανοιχτόχρωμες ηλεκτρικές συσκευές.
Κανόνας νο2: Δεν πρέπει να υπάρχουν πολλά αντικείμενα
Ένας ξεπερασμένος κανόνας σχετικά με το σχεδιασμό μικρών κουζινών είναι ότι θα πρέπει να έχουν όσο το δυνατόν λιγότερα αντικείμενα, επειδή τα πολλά αντικείμενα ‘φορτώνουν’ το χώρο και, ούτως ή άλλως, δε χωράνε.
Αυτό όμως είναι κάτι το οποίο δεν ισχύει, αφού με τη σωστή οργάνωση και την προσεκτική επιλογή αντικειμένων, μπορείτε να δημιουργήσετε μια πολύ λειτουργική κουζίνα. Εκτός αυτού, πλέον υπάρχουν πολλοί ‘έξυπνοι’ χώροι αποθήκευσης, όπου μπορείτε να αποθηκεύσετε εύκολα μεγάλο αριθμό αντικειμένων. Η καλύτερη λύση είναι να επιλέξετε πολυλειτουργικά έπιπλα, όπως ντουλάπια με πολλά ράφια και συρτάρια, τα οποία θα σας επιτρέψουν να οργανώσετε τα σκεύη και τα εργαλεία σας αποτελεσματικά, διατηρώντας την κουζίνα σας τακτοποιημένη.
Κανόνας νο3: Τα πάντα πρέπει να είναι μικρά σε μέγεθος
Άλλος ένας ξεπερασμένος κανόνας σχεδιασμού μικρής κουζίνας είναι ότι πρέπει αυτή να έχει μικρά έπιπλα και ηλεκτρικές συσκευές, ώστε να εξοικονομείται χώρος.
Πράγματι, αυτός ο κανόνας έχει λογική, αφού στον περιορισμένο χώρο που προσφέρει μια μικρή κουζίνα δεν μπορούν να χωρέσουν μεγάλα έπιπλα και συσκευές. Όμως, πλέον μπορείτε να βρείτε στην αγορά μια τεράστια ποικιλία από στιλάτα και πρακτικά μικρομεσαία έπιπλα και συσκευές. Έτσι, είναι δυνατό να έχετε και λειτουργικότητα και καλαισθησία στην κουζίνα σας, χωρίς να χρειαστεί να θυσιάσετε ούτε το προσωπικό σας γούστο, ούτε την υψηλή απόδοση των ηλεκτρικών σας συσκευών. Αντί να περιοριστείτε λοιπόν, επιλέξτε έπιπλα και συσκευές που ταιριάζουν στον χώρο σας, αλλά παράλληλα ανταποκρίνονται στις ανάγκες και τις αισθητικές σας προτιμήσεις!
Κανόνας νο4: Δεν πρέπει να υπάρχουν διακοσμητικά
Μια από τις πιο συχνές συμβουλές που ακούμε συχνά όσον αφορά στο σχεδιασμό μια μικρής κουζίνας είναι ότι δεν πρέπει να υπάρχει πληθώρα διακοσμητικών στοιχείων. Αντίθετα, πρέπει να υπάρχει μόνο ο απαραίτητος εξοπλισμός της κουζίνας, ώστε να μην μοιάζει ‘φορτωμένος’ ο χώρος.
Παρόλο που αυτό ισχύει μέχρι ένα βαθμό, μια μικρή κουζίνα με διακοσμητικά στοιχεία μπορεί να είναι εξίσου λειτουργική και όμορφη με μία κουζίνα που δεν έχει. Για να διακοσμήσετε μια μικρή κουζίνα με λειτουργικό τρόπο, μπορείτε να επιλέξετε ένα μικρό τραπέζι με καρέκλες, να εγκαταστήσετε ανοιχτά ράφια για να εκθέσετε πιάτα ή βιβλία μαγειρικής, και να κρεμάσετε έναν ή δύο πίνακες στον τοίχο. Έτσι, θα δώσετε προσωπικότητα και ενδιαφέρον στην κουζίνα σας, παρά το μικρό της μέγεθος.
Μην παίρνετε τους ξεπερασμένους κανόνες για το σχεδιασμό της μικρής κουζίνας ως δεδομένους -αναθεωρήστε τους για να δημιουργήστε μια κουζίνα που είναι λειτουργική και όμορφη. Άλλωστε, ο σχεδιασμός της μικρής κουζίνας σας πρέπει να είναι προσαρμοσμένος στις ανάγκες σας και να αντικατοπτρίζει το προσωπικό σας στυλ!