Η Ψωμιάδου Δώρα Σύμβουλος Δ’ Κοινότητας Δήμου Θεσσαλονίκης,
Συντονιστής Πολιτισμού Δ’ Κοινότητας, τοποθετείται στο polismagazino.gr για το lockdown, τον πολιτισμό, το φόβο, την απώλεια, την υποχρεωτική μάσκα και το άγνωστο αύριο.
Οι εποχές που διανύουμε είναι δύσκολες, μερικές φορές οι καταστάσεις, μας ξεπερνούν και είναι λογικό να νιώθουμε φόβο. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε «κατάματα» τους φόβους μας, όσο μεγάλοι και αν φαίνονται στα μάτια μας!
Τοπικά Lockdown: Αναγκαία ή όχι; Είναι το δίλημμά όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά για όλη την παγκόσμια κοινότητα. Ο σεβασμός στην ανθρώπινη ζωή επιβάλλει πρώτα από όλα την προστασία της δημόσιας υγείας και τήρηση των ιατρικών πρωτοκόλλων για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού Covid-19 στο σύνολο της κοινότητας. Από την άλλη πρέπει να επιβιώσει η οικονομία του Κράτους.
Ο πολιτισμός, ο τουρισμός, τα καταστήματα υγειονομικού και εμπορικού ενδιαφέροντος αργοσβήνουν με τα μέτρα που επιβάλλεται να πάρει η κυβέρνηση. Η απόφαση για Τοπικά Lockdown είναι «Μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα», η δημόσια υγεία ή η οικονομία;
Ο καθένας από εμάς με την δική του οπτική γωνία επιλέγει, ανάλογα τις προτεραιότητες και τα συμφέροντά του.
Τα τοπικά Lockdown αν είναι αναγκαία ή όχι, θα το κρίνουν και θα το αποφασίσουν οι υπεύθυνα αρμόδιες επιστημονικές επιτροπές και η κυβέρνηση.
Πολιτισμός: στη χώρα που γεννήθηκε ποιο είναι το μέλλον του; Πολιτισμός, είναι οι κώδικες επικοινωνίας και ηθικής, να ζει σε κάποια κοινωνία υπακούοντας στους νόμους της, να φτιάχνει πόλεις, να δημιουργεί τέχνη, επιστήμη, φιλοσοφία, τεχνολογία. Όταν χρησιμοποιούμε για έναν άνθρωπο τη λέξη «πολιτισμένος», η έμφαση πέφτει κυρίως στη συμπεριφορά του, στις σχέσεις του με άλλους ανθρώπους μέσα στην κοινωνία. Ο πολιτισμός είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο. Πολιτισμός είναι ο τρόπος ζωής των μελών μιας κοινωνίας.
Πολιτισμός είναι να τηρούμε τα μέτρα που προτείνονται για την αντιμετώπιση της πανδημίας Covid-19, προστατεύοντας τον εαυτό μας, την οικογένεια μας και σε όλους αυτούς που έρχονται σε επαφή μαζί μας. Φορούμε μάσκες, πλένουμε τα χέρια μας, κρατάμε αποστάσεις, μένουμε ασφαλείς. Μια οργανωμένη κοινωνία είναι υπεύθυνη στο σύνολο των κανόνων που η ίδια έχει θεσμοθετήσει.
Οι πολιτισμοί δεν υπάρχουν χωρίς κοινωνίες. Αλλά ούτε οι κοινωνίες υπάρχουν χωρίς τον πολιτισμό. Πολιτισμός ΙΣΟΝ Άνθρωπος. Όσο υπάρχουν άνθρωποι, ο πολιτισμός έχει παρελθόν, παρόν και μέλλον σε όλο τον κόσμο.
Αγκαλιάζω: μία λέξη ή κάτι πιο σημαντικό σήμερα; Σε ΑγκαλιάΖΩ, τυλίγω τα χέρια μου γύρω από το σώμα σου, είναι ελεύθερη η ψυχή μου.
Σε ΑγκαλιάΖΩ, την στεναχώρια, τον θυμό, τον φόβο, τον πόνο, την μοναξιά.
Σε ΑγκαλιάΖΩ, εκεί θα βρεις την αγάπη, τον έρωτα, την ελπίδα, την αποδοχή και την ασφάλεια.
Μοναδικά συναισθήματα ανεκτίμητης αξίας που τρέχουν σε διπλή κατεύθυνση. «ΖΩ για την δική σου αγκαλιά.»
Φόβος – Απώλεια: υπάρχουν ως σκέψεις στην καθημερινότητά σας; Ο φόβος δεν έρχεται ποτέ μόνος του, συνοδεύεται από το άγχος, την θλίψη, τις ενοχές και τις φοβίες. Οι τοξικές σχέσεις και οι τοξικοί άνθρωποι υπάρχουν στην ζωή μας. Ο αρνητισμός και η τοξικότητα αναπτύσσονται σταδιακά και ύπουλα. Και όταν κανείς το αντιληφθεί τις περισσότερες φορές είναι αργά.
Οι εποχές που διανύουμε είναι δύσκολες, μερικές φορές οι καταστάσεις μας ξεπερνούν και είναι λογικό να νιώθουμε φόβο. Χρειάζεται να αντιμετωπίσουμε «κατάματα» τους φόβους μας, όσο μεγάλοι και αν φαίνονται στα μάτια μας!
Ο φόβος της απώλειας βασίζεται σε κάποιες εσωτερικές ανασφάλειες και σε φοβίες για το μέλλον που ενδεχομένως δεν πρόκειται να συμβούν ποτέ. Επιπλέον του αρνητισμού και της τοξικότητας έχει μπει στην καθημερινότητα της ζωής μας και ο φόβος της απώλειας οικείων προσώπων από την πανδημία του ιού Covid-19.
Ο φόβος αντιμετωπίζεται με θετική σκέψη και με την απώλεια του αρνητισμού και της τοξικότητας από την ζωή μας.
Μάσκα: ήρθε για να μείνει; Η χώρα μας βιώνει το δεύτερο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού με τριψήφιο αριθμό ημερήσιων κρουσμάτων τις τελευταίες ημέρες. Η γενικευμένη και καθολικά υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους, και σε ανοιχτούς χώρους, είναι γεγονός.
Η χρήση της μάσκας, είναι ένα από τα εργαλεία που επέβαλαν ως μέτρο οι ειδικοί για την αποτροπή της μετάδοση της νόσου από ασυμπτωματικούς ή προσυμπτωματικούς φορείς. Ο ιός μεταδίδεται όταν κάποιος γελάει, μιλάει δυνατά και εκπνέει έντονα.
Η αποφυγή ενός lockdown και η αντιμετώπιση αποτελεσματικά της πανδημίας αυτή την χρονική στιγμή γίνεται με τη χρήση μάσκας και τον μαζικό εργαστηριακό έλεγχο του πληθυσμού.
Η μάσκα ήρθε για να μείνει τουλάχιστόν μέχρι την άνοιξη του 2021. Αυτό όμως που δε μπορεί να αλλάξει είναι η ελπίδα ότι σύντομα θα επανέλθουμε στην κανονικότητα της καθημερινότητας μας.
Καλλιτέχνης: “υπάρχει ελπίς” επιβίωσης για το αύριο; Είμαστε μια χώρα που καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους πραγματοποιούνται συνεχώς πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, μουσεία, Gallery, θεατρικά και μουσικά γεγονότα.
Το γκρίζο και το μουντό δεν είναι αυτό που επαγγέλλεται ένας καλλιτέχνης που εκπροσωπεί οποιαδήποτε μορφή τέχνης. Ο καλλιτέχνης χρησιμοποιεί δημιουργικά τη φαντασία την γνώση του και με την δική του οπτική ματιά, την μεταφέρει στην τέχνη του δίνοντας της, ζωή.
Με όραμα και δημιουργία χαρίζει την ελπίδα για ζωή στον άνθρωπο, για ένα καλύτερο μέλλον του κόσμου. Παρά τα μέτρα που τους πλήττουν, οι καλλιτέχνες θα εμπνευστούν από την πανδημία και τις συνέπειες της. Με την ευαισθησία που τους διακρίνει, θα την μεταφέρουν, αναλόγως, έτσι όπως αυτοί γνωρίζουν στις τέχνες τους.
Είναι αυτοί που θα δώσουν την ελπίδα στις επόμενες γενιές μέσα από τα σπουδαία έργα που θα δημιουργήσουν. Η στήριξή τους από την πολιτεία, είναι επιβεβλημένη για να κατορθώσουν να επιβιώσουν απέναντι στα μέτρα κατά της πανδημίας.
Μουσεία, Gallery, Θέατρα, Μουσικές Σκηνές: Ανοιχτά, κλειστά, με λίγα άτομα ή με κανονική λειτουργία; Τι προτείνετε; Τήρηση των ιατρικών πρωτοκόλλων και των μέτρων που ανακοινώνει η κυβέρνηση για την προστασία της δημόσιας υγείας των πολιτών της χώρας. Το Κράτος έχει υποχρεώσει να δώσει υποστήριξη, ηθική, τεχνολογική, υλική και οικονομική σε όλους όσους ασχολούνται με τον πολιτισμό, τις τέχνες και την διάδοσή τους.
Εκπαίδευση των καλλιτεχνών, στα σύγχρονα ψηφιακά εργαλεία που μας προσφέρει η 4η βιομηχανική επανάσταση.
Ποιο είναι το δικό σας αντίδοτο στο άγνωστο αύριο; Ακούμε τις οδηγίες των επιστημόνων, ακολουθούμε τα μέτρα που προτείνονται κάθε φορά, συμμετέχοντας και εμείς στον περιορισμό της πανδημίας Covid-19.
Στηρίζουμε όποιον έχει την ανάγκη βοηθείας μας όταν μπορούμε και ελπίζουμε να τελειώσει γρήγορα αυτό το δράμα που ζούμε όλοι μας. Ελπίδα, δημιουργία, αλληλεγγύη!!!
Ένα μήνυμά σας για τους αναγνώστες του polismagazino.gr; Οι εποχές που ζούμε είναι πρωτόγνωρες για όλες και όλους μας. Ο φόβος της πανδημίας και το άγνωστο αύριο είναι αυτό που τρομάζει όλους μας.
Πολιτισμός είναι η συμπεριφορά μας απέναντι στο κοινωνικό σύνολο. Δείχνουμε εμπιστοσύνη σε αυτούς που το κράτος τους όρισε υπεύθυνα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας του πληθυσμού.
Αποφεύγουμε την συνωμοσιολογία, τον αρνητισμό και την τοξικότητα που κάποιοι θέλουν να μας την επιβάλουν. Δείχνουμε αλληλεγγύη σε όποιον έχει ανάγκη την βοήθειά μας.
Την πανδημία την αντιμετωπίζουμε με την Θετική στάση μας, την Ελπίδα και την Δημιουργία. «Αγκαλιάζουμε τον Άνθρωπο, Αγαπάμε την Ζωή» !!!
Ψωμιάδου Δώρα
Σύμβουλός Δ΄ Κοινότητας Δήμου Θεσσαλονίκης
Συντονιστής Πολιτισμού Δ΄Κοινότητας