“Το θέατρο είναι ελκυστικό για εμένα γιατί είναι «ζωντανό», οι θεατές, οι ανάσες τους, η ενέργεια, τα φώτα, οι ήχοι. Κάθε φορά είναι καινούργια και μοναδική. Κάθε παράσταση ένα κοινό βίωμα συντελεστών και κοινού – γι’ αυτό εξάλλου δεν μου αρέσει να βλέπω βιντεοσκοπημένες παραστάσεις”
Σε ποιά ηλικία ανακαλύψατε ότι θέλετε να γίνετε ηθοποιός; Από παιδί θυμάμαι τον εαυτό μου να ασχολείται πάντα με την τέχνη. Είχα μια τρομερή αγάπη για την ζωγραφική και τον χορό και θυμάμαι ότι έλεγα πως θέλω να γίνω καλλιτέχνης. Κάπου στην πορεία, όταν ήμουν 11 χρονών ανακάλυψα το θέατρο και από τότε άλλαξε η ζωή μου. Ξεκίνησα να κάνω μαθήματα σε ένα θεατρικό εργαστήρι και στα 18 μου χρόνια πήρα την απόφαση να το ακολουθήσω και επαγγελματικά. Μια απόφαση που με οδήγησε σε έναν μαγικό και συνάμα απαιτητικό χώρο.
Ποιόν ηθοποιό – καλλιτέχνη θαυμάζετε; Η αλήθεια είναι ότι θαυμάζω πολλούς καλλιτέχνες- ηθοποιούς, σκηνοθέτες, ζωγράφους, μουσικούς- και είναι δύσκολο να ξεχωρίσω μόνο έναν. Θα αναφερθώ όμως σε έναν εξαιρετικό, κατά την ταπεινή μου γνώμη, σκηνοθέτη, τον Γιώργο Λάνθιμο. Η αλήθεια είναι πως τον συγκεκριμένο ή τον λατρεύεις ή τον μισείς. Εγώ τον λάτρεψα. Η πρώτη του ταινία την οποία είδα ήταν ο Κυνόδοντας και θαύμασα την ευρεσιτεχνία και την απίστευτη εξυπνάδα αυτού του σκηνοθέτη και έκτοτε παρακολουθώ κάθε νέα του δουλειά και δεν με έχει απογοητεύσει ποτέ. Αντιθέτως, κάθε φορά με γοητεύει όλο και περισσότερο. Να προσθέσω επίσης ότι για’ μένα ο Λάνθιμος είναι πιο επίκαιρος από ποτέ. Η περίοδος αυτή που βιώνουμε, η περίοδος του εγκλεισμού, είναι πολύ πιο κοντά στον Κυνόδοντα απ’όσο νομίζουμε.
Θέατρο ή κινηματογράφος τι προτιμάτε; Η αγάπη μου είναι το θέατρο αλλά θα ήθελα πολύ να δοκιμαστώ και στον κινηματογράφο. Το θέατρο είναι ελκυστικό για μένα γιατί είναι «ζωντανό», οι θεατές, οι ανάσες τους, η ενέργεια, τα φώτα , οι ήχοι. Κάθε φορά είναι καινούργια και μοναδική. Κάθε παράσταση ένα κοινό βίωμα συντελεστών και κοινού- γι’ αυτό εξάλλου δεν μου αρέσει να βλέπω βιντεοσκοπημένες παραστάσεις. Από την άλλη έχουμε τον κινηματογράφο, ο οποίος έχει άλλη διάσταση, δεν υπάρχει η επαφή με τον θεατή αλλά δεν υπάρχει και περιορισμός, και αυτό είναι φανταστικό. Ειδικά την εποχή μας, που έχει αναπτυχθεί απίστευτα το μοντάζ, ο κινηματογράφος γενικότερα, μπορείς να ταξιδέψεις σε εικόνες από την εποχή τον δεινοσαύρων μέχρι το διάστημα. Η έβδομη αυτή τέχνη, το σινεμά, έχει ακόμη ένα προνόμιο και αυτό είναι ότι μια ταινία μένει ζωντανή για’ πάντα, και μπορείς να έχεις πρόσβαση σε αυτήν οποιαδήποτε στιγμή το θελήσεις, ενώ στο θέατρο όταν τελειώνουν οι παραστάσεις δεν μπορείς να έχεις την ευκαιρία να ξαναδείς μια παράσταση , ακόμα και βιντεοσκοπημένη, δεν έχει καμία σχέση με την ζωντανή παράσταση, όπως προανέφερα.
Τι σημαίνουν οι λέξεις καριέρα – επιτυχία για εσάς; Επιτυχία για’ μένα σημαίνει να είσαι ευτυχισμένος άνθρωπος. Και ευτυχισμένος είναι ο άνθρωπος ο οποίος έχει καταφέρει να χτίσει την καριέρα του με αγάπη και πάθος. Δυστυχώς πολλοί άνθρωποι αν και έχουν σπουδαία καριέρα δεν είναι ευτυχισμένοι στη ζωή τους. Αυτό που επιθυμώ είναι να έχω πάντα μια ισορροπία, να εξελίσσομαι, να μαθαίνω να γίνομαι όλο και καλύτερη και στη δουλειά μου και στην προσωπική μου ζωή.
Καλλιτέχνης γεννιέται κανείς ή γίνεται; Πολλοί άνθρωποι νιώθουν την τέχνη να τους σαγηνεύει αλλά για να γίνεις καλλιτέχνης πρέπει να δουλέψεις σκληρά, να διαβάσεις , να μελετήσεις αλλά πάνω απ’όλα να παρατηρείς γύρω σου την φύση- τους ανθρώπους, τα ζώα, τα πουλιά, τα λουλούδια.
Ποιά λέξη σας εκφράζει ως καλλιτέχνη; Φαντασία όπως και δημιουργικότητα.
Νοιώθετε την «έμπνευση» πριν δημιουργήσετε; Πολλές φορές νοιώθω την «έμπνευση» πριν δημιουργήσω αλλά υπάρχουν και φορές που μέσα από τη δουλειά, την δημιουργία, προκύπτει και η «έμπνευση».
Πώς θα χαρακτηρίζατε τον εαυτό σας ως Καλλιτέχνη; Θα χαρακτήριζα τον εαυτό μου ως έναν δημιουργικό καλλιτέχνη, με φαντασία και πάθος για την τέχνη που υπηρετεί.
Ποιά είναι τα μελλοντικά σας σχέδια; Είχα πολλά σχέδια πριν από τον κορωνοιο, αλλά έτσι όπως έχουν έρθει τα πράγματα προσπαθώ να φανώ δημιουργική με την όλη κατάσταση και ελπίζω να τελειώσουν όλα σύντομα και τότε θα κάνω καινούργια σχέδια για την δουλειά μου ανάλογα με την κατάσταση την οποία θα επικρατεί.
Bio – Χριστίνα Λίρα Ασλανίδη
e-mail: [email protected]
ΣΠΟΥΔΕΣ – ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
2008-2009 Κέντρο Νεότητας «Παναγία Σουμελά», Ποντιακοί χοροί
2008-2012 Σχολή Χορού “Braziliero” –Latin, Ελληνικούς, Hip-hop, Σύγχρονο
2008-2012 Θεατρικό Εργαστήρι με τον Τάκη Χριστοφάκη
2013-2016 Πτυχιούχος Δραματικής Σχολής “Βλαδίμηρος Καυκαρίδης”
2016-2017 Σχολή Χορού “Agapios Agapiou” ,Latin
2017- Σχολή Καλών Τεχνών, Τμήμα Θεάτρου ΑΠΘ
ΕΜΠΕΙΡΙΑ
2008 «Ο νευρικός κύριος» του Δημήτρη Ψαθά σε σκηνοθεσία Τάκη Χριστοφάκη (Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Στροβόλου )
2009 «Αλαντίν» σε σκηνοθεσία Τάκη Χριστοφάκη (Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Στροβόλου)
2010 «Τα ποίηματα του Κ. Καβάφη» σε σκηνοθεσία Τάκη Χριστοφάκη (Απαγγελία και ερμηνεία των ποιημάτων του Κ. Καβάφη)
2011 «Πρόταση Γάμου» του Α. Τσέχωφ σε σκηνοθεσία Τάκη Χριστοφάκη (Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Στροβόλου)
2012 «Πίτερ Παν» σε σκηνοθεσία Τάκη Χριστοφάκη (Θεατρικό Εργαστήρι Δήμου Στροβόλου)
2013 Performer σε εκδήλωση του συνδέσμου για παιδιά με αυτισμό Κύπρου
2014 Παρουσίαση εκδήλωσης αφιερωμένης στην ημέρα της ανεξαρτησίας της Γεωργίας (Παρουσίαση και βοηθός σκηνοθέτη)
2016 Performer σε παιδικά πάρτι
2016 “Parental License”, ταινία μικρού μήκους του Γιάννη Γεωργιάδη με συμμετοχή σε διάφορα φεστιβάλ στο εξωτερικό
2016 “Οn mute”, από την ομάδα Fibre Performing Arts, Χορογραφία/σκηνοθεσία : Σταύρη Καλοπετρίδου
2016 Διαδραστική Παρουσίαση στο πλήθος με μάσκες, «Πάθος», στα πλαίσια του Pop Up Festival στην Λευκωσία- εμψυχωτής: Χάρης Καυκαρίδης
2017 “Constantly on mute”, από την ομάδα Fibre Performing Arts, Χορογραφία/σκηνοθεσία : Σταύρη Καλοπετρίδου
2018 “Σε παρακαλώ” του Marc Egea- μικροθέατρο, Σκηνοθεσία: Γιάννης Λαζαρίδης
2019 “Ψυχεδέλεια” διασκευή μονόπρακτων έργων και σκηνοθεσία Ξένια Δέλλιου, Κλεοπάτρα Λασκαρίδου
2019 “The Greatest Show” στο θέατρο Αυλαία (Βοηθός Τεχνικού Σκηνής)
2019 Συμμετοχή σε διαφημιστικό κλιπ για το εστιατόριο «Λίθινο» σε σκηνοθεσία Βασίλη Τσικάρα
2019 «Σχέσεις 2 επι 3» της Kathrine Schwyter-Giamalidis , σε σκηνοθεσιας Κική Σπύρου στο θέατρο Σοφουλη
2019 Ποιητικό Δρώμενο στα πλαίσια της έκθεσης «Έκκεντρη Τέχνη-Έκθεση Ψυχής» με αφιέρωμα στον εικαστικό-ποιητή Δημήτρη Ζάχο στο Τελλόγλειο, σκηνοθετική επιμέλεια-δραματουργική σύνθεση : Λευκοθέα Πύλλη
2019 «Faux Dario» κωμωδία του Βαγγέλη Δουκουτσέλη , σε σκηνοθεσία Βασίλη Τσικάρα στο θέατρο Εύπολις art στην Αθήνα
ΣΕΜΙΝΑΡΙΑ – ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΑ
2013 Σεμινάριο Σωματικού Θεάτρου με τον Φώτη Νικολάου
2015 Ημερίδα για το Μιούζικαλ και το Χορό, με αφορμή την παρουσίαση της
παράστασης «Εγώ, ο Πρίγκιπας» του Βασίλη Μυριανθόπουλου, ΘΟΚ
2017 “Animal Movement” με τον Πάνο Θεοδώρου
2018 Σεμινάριο Φωνητικής, Ορθοφωνίας και χρήσης της φωνής με την Πρέκα Μαρία
2019 Εργαστήριο Υποκριτικής με θέμα: «Πως μένω στην στιγμή;» με την Elif Urse στο πλαίσιο του 2ου #SKG Bridges Festival 2019 στο ΚΘΒΕ
2019 Ημερίδα- Γνωριμία με την Δραματοθεραπεία από το Ινστιτούτο «ΑΙΩΝ» και το Ινστιτούτο Δραματοθεραπείας «ΡΟΕΣ» στο Θέατρο Τ.